Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Psevdonimi (vzdevki ter skrivna in umetniška imena)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 121 psevdonimov, med katerimi so vzdevki, skrivna imena, umetniška imena. Izbrana so bila imena iz slovenske preteklosti, pa tudi imena iz družbenega in umetniškega življenja ustvarjalcev sodobne popularne glasbe in filma, športnikov ter modnih ustvarjalcev. Seznam je bil oblikovan s pomočjo enciklopedij, leksikonov; pogostnost rabe je bila preverjena po korpusu Gigafida. Gre za več skupin:

(1) umetniška imena (Edith Piaf, Tony Curtis);

(2) ilegalna imena (Mata Hari, Stalin);

(3) vzdevki (Noordung, Pol Pot);

(4) večbesedni vzdevki in psevdonimi (doktor Fig, mati Terezija);

(5) nadomestna poimenovanja ali parafraze (železna lady, goriški slavček).

Novosti:

Psevdonimi, zlasti vzdevki in umetniška imena, so obravnavani različno glede na pravo ime osebe: medtem ko umetniška imena nosilci uporabljajo navadno samostojno, so vzdevki lahko rabljeni bodisi samostojno (Kajuhove pesmi) bodisi ob pravem imenu, od katerega jih neobvezno loči posebno ločilo (pesmi Karla Destovnika Kajuha ali pesmi Karla Destovnika – Kajuha). V primerjavi s SP 2001, v katerem je ločilo nestični vezaj, je ob prenovi pravil predlagano ločilo pomišljaj, ki ga uvaja pojasnilo: »tudi ob imenu, navadno za pomišljajem« (Karel Destovnik – Kajuh). Rešitev je bila predstavljena Pravopisni komisiji pri SAZU in ZRC SAZU, ki je dokončno odločitev o ločilih med imenom in vzdevkom prepustila obdobju, ko bo prenovljeno poglavje o ločilih.

V slovarju so kot iztočnice obravnavana enobesedna imena (Benč, Didi, Rasputin), večbesedna pa so uslovarjena kot posebne zveze (npr. Terezija [...] mati Terezija |vzdevek Anjezë Gonxhe Bojaxhiu|: Film prikazuje življenjsko zgodbo dobrotnice in Nobelove nagrajenke za mir matere Terezije), še posebej zato, ker je za uporabnika zanimivo tudi morebiti različno slovnično vedenje imena, ki ni del psevdonima, vzdevka, umetniškega imena ipd. (Terezija |žensko ime|).

Uporabniku prijaznejše glede na SP 2001 je uvajanje posebnosti s slovarskimi pojasnili, npr. »navadno ob ženskem imenu«, kadar je uveden priimek ženskega spola (Bowie, ž [...] fotografija Sare Bowie).

V slovarju je dosledno navedeno ponazarjalno gradivo z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih, saj so vsa imena opremljena z onaglašenimi pregibnimi vzorci. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja, a uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Uvedli smo besedotvorno gnezdo, ki sklene slovarski sestavek in vsebuje podatek o tvorjenju svojilnega pridevnika (npr. pri Roza: B Rozov). Nekatere od teh oblik so zapisane v skladu s sistemskimi možnostmi in izhajajo iz Slovenskega pravopisa 2001; ko bodo pravopisna pravila v slovničnem poglavju prenovljena, bo preučena tudi možnost nepreglašenih tvorjenk (tj. Racov namesto Račev, ki izhaja iz primerov tipa stric – stričev).

Normativno je ovrednotenje dvojničnih paradigmatskih možnosti.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 42.

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 26. oktobra 2019.

Nabor slovarskih iztočnic:

Ahac
Aleksandrov
Andy Warhol
Audrey Hepburn
Ava Gardner
Barbarossa
Belač
Benč
Billie Holiday
Bob Dylan
Bruce Lee
Carlo Collodi
Carniolus
Catherine Deneuve
Cher
Cimabue
Coco Chanel
David Bowie
Didi
doktor
(doktor Fig)
Donatello
Doris Day
Drabosnjak
Đuro
Edith Piaf
El Greco
Eric Clapton
Erik Rdeči
Fred Astaire
George Orwell
Gojc
Greta Garbo
Guillaume Apollinaire
Haile Selassie
Homeini
Ifigenija Zagoričnik
Ita Rina
Jaki
Jane Austen
Jean Cacharel
Ježek
Joan Crawford
John Wayne
Judy Garland
Kajuh
Kaligula
Kirk Douglas
klavec
(lyonski klavec, balkanski klavec)
Kočo Racin
Koseski
Ksaver Šandor Gjalski
Lawrence Arabski
lady
(železna lady)
Lenin
lokomotiva
(češka lokomotiva)
Madame de La Fayette
Madonna
Mahatma
Maksim Gorki
Marija Nablocka
Marija Vera
Marilyn Monroe
Mark Twain
Marlene Dietrich
Mata Hari
Matej Bor
Molière
Natalie Wood
Neper
Njegoš
Noordung
Nostradamus
Paracelsus in Paracelzus
Pavle Zidar
Pelé
Petruška
Plamen
Podgorski
Podlimbarski
Pol Pot
Prežih
Prežihov Voranc
Rac
Ralph Lauren
Rasputin
Rifle
Ringo Starr
Risto Savin
Rita Hayworth
Ronaldo
Roza
Samuel Goldwyn
Sandor Petőfi
Silvin Sardenko
slavček
(goriški slavček)
Sperans
Stalin
Stanko Vraz
Stendhal
Stevie Wonder
Stewart Granger
Šrauf
Tintoretto
Tito
Tof
Tom Jones
Tony Curtis
Totó
Trocki
Turnograjska
Twiggy
Vojanov
Voltaire
Whoopi Goldberg
Yves Montand
Yves Saint Laurent
Zamejski
Zico