Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

Ta beseda je bila v slovenščino prevzeta pred kratkim. Če želite, lahko predlagate njen slovenski prevod oz. slovenščini bližji zapis ali pa glasujete za že oddane predloge.

Iztočnicacoasting Iztočnica
Izgovor[kôu̯stink] Izgovor
Besedna vrstasamostalnik moškega spolaBesedna vrsta
Tonemski naglasȏ Tonemski naglas
 
Oblike Prikaži oblike Oblike
 
Pomeniiz avtomobilizma
vožnja, pri kateri se varčuje z gorivom ob samodejnem zaviranju z motorjem ali v prostem teku, navadno navzdol 
    Med vožnjo po klancih navzdol pri hitrosti vsaj 65 kilometrov na uro deluje motor v prostem teku. Ko se prekine povezava z menjalnikom, se na merilniku izpiše »coasting«. 

    Način s samodejnim določanjem stopnje rekuperacije na avtocesti ali odprtih odsekih regionalk omogoča tudi coasting

    Pomembno vlogo elektromotor opravlja tudi med križarjenji po avtocesti, tako imenovanim coastingom, ko za nekaj časa lahko ugasne bencinski motor, pri vzdrževanju hitrosti pa s kratkim vključevanjem avtomobilu pomaga elektromotor. 
 
Pomeni
 
Etimologijaprevzeto iz angl. coasting ‛spuščanje po hribu navzdol’, iz coast ‛spuščati se po hribu navzdol (prvotno s sankami, nato tudi kolesom in avtomobilom)’, iz amer. angl. coast v pomenu ‛zasnežen klanec za sankanje’Etimologija

Sprotni slovar slovenskega jezika
Predlog prevoda Uporabnik Datum
prostotek (s pritisnjeno sklopko) 0 0 Mejdun 12.1.2023 Prenesi v:
prostotek (s pritisnjeno sklopko) 0 0 Mejdun 12.1.2023 Prenesi v:
jadranje (z ugasnjenim motorjem) 0 0 Mejdun 12.1.2023 Prenesi v:
Predlagajte novo besedo!