Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino bárva
boríti se za bárve kóga publ.; mn., pren.
 
Pomen
 
kot igralec, reprezentant zastopati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsi posamezniki so, ne glede na razmere, igrali pošteno, zavzeto in pokazali, kako se je potrebno boriti za barve kluba. (Delo, 24. feb. 2003, NB)
Po bolečem porazu v Sežani se spet postavljamo na noge. Naši igralci so danes pokazali, kako se bori za barve svojega moštva. (Delo, 17. jan. 2000, NB)
»Sram me je, da smo se tako medlo borili za barve naše dežele,« je bil odkrit češki selektor Jaroslav Holik, ki ga mnogi v tej hokejski deželi »pribijajo na križ«, Vaclav Červeny, vrsto let trener pri nas, pa ob tem pravi: »Holik ni imel prav široke izbire, saj je treba priznati, da ta rod ni na ravni prejšnjega.« (Delo, 4. jan. 2002, NB)
Zelo ste me prizadeli z odnosom do celjskega dresa. Tako se ne bori za barve svojega kluba. Imamo največji proračun v ligi, pa smo sezono končali šele na šestem mestu. (Delo, 5. jun. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. braniti barve koga.

braníti bárve kóga publ.; pren., mn.
 
Pomen
 
kot igralec, reprezentant zastopati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ vsem drugim moramo biti zadovoljni, čeprav se je včasih zdelo, da bi lahko dosegli še kaj več. Sicer pa smo dostojno branili barve mesta in sponzorja, dosežki pa so celo večji, kot je bilo realno pričakovati. (Delo, 24. jan. 2000, NB)
Vrste italijanskega nogometnega prvaka Lazia je okrepil vratar Angelo Peruzzi, ki je doslej branil barve milanskega Interja. (Delo, 10. jun. 2000, NB)
Pod Storžičem ima ta smučarska tekačica že toliko privržencev, da se počuti kot doma, in tudi drugouvrščena Andreja Mali, ki bo v novi sezoni prvič branila barve naše biatlonske vrste, ji je zmagoslavje iskreno privoščila. (Delo, 3. sep. 2001, NB)
Skupina makedonskih filmskih delavcev v svojem pismu očita festivalski žiriji, da je od treh makedonskih filmov izbrala za festivalski program prav tistega, ki bo najmanj reprezentativno zastopal barve makedonske filmske proizvodnje. (M. Poč, TT 1968, št. 31, 9)
 
Izvor frazema
 
V zvezi z nastankom frazema braniti barve koga je zanimiv navedek: Publicisti svojega bralca žele pridobiti in ohraniti tudi z bleščečimi in modnimi, včasih tudi ekstravagantnimi ali napihnjenimi izrazi. Primeri: branil je barve svoje dežele = zastopal je svojo deželo, sledila je modnemu diktatu = … zapovedim mode … (J. Toporišič, SKJ 4, 1970, 206). Sicer pa frazem braniti barve koga temelji na prenesenem pomenu sestavine barva, ki se navadno uporablja v množini: ‘razločevalno znamenje pripadnosti’, tj. klubu, državi ipd. Ti se izkazujejo s prepoznavnimi znamenji tipičnih barv, kot sta npr. zastava, grb. Frazem se največ uporablja na področju športa in povsod tam, kjer gre za tekmovalno zastopanje koga ali zastopanje koga nasploh. Na enak način so nastali še frazemi boriti se za barve koga, igrati za barve koga, nastopati za barve koga, nastopiti za barve koga, tekmovati za barve koga, zamenjati barve.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.braniti čije boje
nem.jemandes Farben verteidigen (im Sport, im Krieg)

dobíti zdrávo bárvo, gl. zdrava barva.

igráti za bárve kóga, gl. nastopati za barve koga.

iméti zdrávo bárvo, gl. zdrava barva.

nastópati za bárve kóga publ.; pren., mn., dov. nastopiti
 
Pomen
 
(kot tekmovalec) nastopati za kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa jugoslovanske barve bodo nastopili Korač, Gordič, Nikolič. (Primorski dnevnik 1962, št. 21, 6)
V nekaj dneh bo Antoninho odpotoval z družino v Brazilijo, kjer bo nastopal za barve nekega tamkajšnjega kluba. (Primorski dnevnik 1962, št. 5, 6)
KK Stožice Ljubljana je letos najboljši klub v okviru Kasaške centrale Slovenije. (povezuje 11 od 15 kasaških klubov v državi)
Na drugi strani je aktivni tekmovalec (1 oseba!) preostanka kasačev, ki še nastopa za barve Kasaške sekcije KK Ljubljana, in po 9 štartih nima nobene uvrstitve na prva 3 mesta, pač pa 3 uvrstitve na preostala nagrajena mesta in zaseda trenutno 104. mesto v Sloveniji. (Delo, 14. sep. 2002, NB)
Dejstvo je, da igrajo igralci neprimerno boljše za barve svojega moštva, kot pa za barve svoje domovine. (Savo Ratkinić, Ljubljanski dnevnik 1962, št. 27, 17)
Ivan Marjon, trener Primorja: »Če gola ne daš, potem ne moreš pričakovati, da bo obramba zdržala. Predvsem pa sem razočaran nad odnosom nekaterih igralcev, ki resda igrajo zadnje tekme za barve kluba.« (Delo, 24. maja 1999, NB)
Kot smo izvedeli, bo Božeglav še naprej ostal član VK Arga in bo tekmoval za barve tega najuspešnejšega veslaškega kolektiva na Obali. (Delo, 3. jul. 1999, NB)
Gre za moža z imenom Jerry Bujakowski, ki je indijske narodnosti, katerega mati je bila Nemka, oče pa Poljak in ki je tekmoval /v smučanju/ za barve Združenih držav Amerike. (Ljubljanski dnevnik 1961, št. 54, 14)
 
Izvor frazema
 
Gl. braniti barve koga.

nastopíti za bárve kóga, gl. nastopati za barve koga.

pokazáti [svôjo] právo bárvo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pokazati prepričanje, mišljenje, nazor, pravi značajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTako je vsaj mogoče sklepati po izbruhu Häkkinenovega menedžerja Kekeja Rosberga, ki je dejal, da bi bilo za moštvo pogubno, če bi se odločalo zdaj za enega, zdaj za drugega dirkača in svetoval Dennisu, naj raje čvrsto stoji za svojim šampionom, ki se bo zdaj zdaj pobral in pokazal svojo pravo barvo. (Delo, 15. jul. 2000, NB)
S tem ko je ostrostrelec iz Washingtona pokazal svojo pravo barvo in zagrozil, da ne bo varen nihče izmed učencev, ki bi si drznil v šolo, se ni krog osumljenih prav nič zožil. (Delo, 26. okt. 2002, NB)
Nikakor ne trdim, da bi bil lahko slovenski primer reševanja črnih gradenj komu za zgled. Slovenci so namreč v zadnjih letih (desetletjih) z nedovoljenimi gradnjami tudi na domačem terenu pokazali pravo barvo svoje civilizacijske ravni, svoj odnos do okolja, do soljudi, do narave in lastnine. (Delo, 9. jun. 2004, NB)
Mnogi so po letu 1992 tako ali tako pokazali pravo barvo in presedlali nazaj k oblastnim strankam, pretežno v LDS. (Delo, 25. jul. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pokazati [svojo] pravo barvo izhaja iz jezika kvartopircev, ko se na izigrano barvo mora pokazati, tj. vreči karto enake barve. Nastanek ustreznega nem. Farbe bekennen postavljajo v 19. stol. (gl. H. Küpper, 222). M. Cigale (I, 486) nem. die Farbe bekennen še prevaja kot običajno zvezo, tj. ravno tisto farbo dati, po Murku modlati, medtem ko zanikano er will mit der Farbe nicht heraus že pojasnjuje kot preneseno, tj. noče povedati prave misli, volje svoje, prave resnice.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to show one’s true colours
češ.přiznat barvu
ukázat barvu
hr., srb.prikazati koga, što u pravoj boji
prikazati koga, što u pravim bojama
predstaviti koga, što u pravoj boji
nem.Farbe bekennen
rus.skazat’ [vsju] pravdu
vyložit’ vsë načistotu
raskryt’ svoi karty
pojti v otkrytuju

príti s právo bárvo na dán ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pokazati prepričanje, mišljenje, nazor, pravi značajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Če rečeva, da jim bova dajala kruha in zrnja, drži kakor pribito!« Zdaj mi ne kaže drugega, kakor da pridem s pravo barvo na dan. »Saj vam verjamem,« rečem resno, »toda … toda kdo bo noč in dan poslušal to klopotanje!« (C. Kosmač, Ringaraja, NB)
Republikanci takoj pridejo na dan s pravo barvo in dajo barabam vogalni urad v desnem krilu Bele hiše. (Delo, 11. maja 2002, NB)
»Če pa bi predlogi izboljšali ustavo, bomo kvečjemu še bolj zadovoljni,« je dejal Fischer. Toda nekateri udeleženci več kot triurne razprave so že prišli s pravo barvo na dan. (Delo, 21. jun. 2003, NB)
Toda kandidatov kljub takšnim igram ne manjka, le da se nekateri še bojijo priti s pravo barvo na dan. (Delo, 15. maja 2004, NB)
Jožefu je bilo hudo … zato je hotel vsak hip priti s pravo barvo na dan. (Nemcova – Debeljak, Pravljice, 121)
 
Izvor frazema
 
Gl. pokazati [svojo] pravo barvo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to show one's true colours
hr., srb.izići s bojom na srijedu
izići s bojom na vidik
nem.Farbe bekennen
češ.jít (musit) s barvou ven
rus.vyložit’ vsju pravdu
otkryt’ karty, raskryt karty
skazat’ v otkrytuju
priznat’sja načistotu

slíkati kóga/kàj v čŕnih bárvah, gl. v črnih barvah.

spremeníti bárvo, gl. spreminjati barve.

spremínjati bárve nevtr.; pren., mn., dov. spremeniti barvo
 
Pomen
 
bledeti in rdeti hkratiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKaj mu je bilo mar malopaznosti Vahove, kaj mu je bilo mar Vahulje, ki je delala, kakor bi malomarno brskala okoli ognjišča, pa je od togote spreminjala barve, videča, kako se dva človeka, katera oba sovraži, v njeni sobi zbližujeta in bližata višku pozemske sreče. (F. Maselj-Podlimbarski, Gorski potoki, NB)
Ampak odnehal pa ne bi, če bi mu vsa vretenca ven pometalo. Pri merjenju pljučne kapacitete smo omedlevali od zariplosti in spreminjali barve od zelene do vijoličaste. (Delo, 8. maja 1999, NB)
Obstal je pred orožnikom, ki je že ves čas spreminjal barvo, grabil za puško in jo vselej spet izpustil. (A. Ingolič, Pred sončnim vzhodom, 1945, 191)
Sodnik je barvo spremenil. Tresel se je, ko je vstal po koncu, in pogleda njegovega bi se bil vsak drugi prestrašil. (J. Jurčič, Hči mestnega sodnika, SG 1866, 424)
Privil je luč, da je bil njegov obraz ožarjen od svetlobe. Oči so mu begale, po licih in čelu so se mu spreminjale barve. (Jan Plestenjak, Lovrač, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem spreminjati barve temelji na pomenu sestavine barva: ‘naravna obarvanost kože, obraza’. Naravna obarvanost kože, zlasti obraza, ki je najbolj vidna, se lahko glede na čustvena razpoloženja spreminja od rdečice do bledice.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.měnit barvu
hr., srb.mijenjati boju
promijeniti boju
nem.die Farben wechseln
rus.menjat’sja v lice

spremínjati bárve kot kameleón nevtr.; pren., mn.
 
Pomen
 
1. bledeti in rdeti hkratiSkrij zgled▾
 
Zgled rabe»Vi … vi … » je pokazal na Marjetico: »Ali se sploh zavedate, kaj ste imeli v zobnih kremah in ustni vodi?« Marjetica je spreminjala barve kot kameleon, še toliko bolj začudena, ker ni vedela, da jo državni tožilec pozna. (Sonja Koranter, Srečal me je Buda, NB)
2. pretvarjati se Skrij zgled▾
 
Zgled rabeLjubi Jezus, kako presneto sem različna od drugih! Marsikatere Poncijeve in Pilatove poti ne bi bilo treba, če bi znala spreminjati barve kot kameleon. (Sonja Votolen, Pravica do sebe, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera spreminjati barve kot kameleon temelji na dejstvu, da kameleon v naravi spreminja svojo barvo v skladu z okoljem, v katerem se nahaja, in to z namenom, da je čim manj opazen in zato varen pred sovražniki.

tekmováti za bárve kóga, gl. nastopati za barve koga.

v čŕnih bárvah publ.; pren., mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
negativno, pesimističnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKovinska industrija opravi pri nas skoraj četrtino izvoza predelovalnih dejavnosti, s svojo razširjenostjo in konkurenčno občutljivostjo pa je tudi sicer dober kazalnik utripa v slovenski industriji. Zato je zanimivo, da so včeraj člani bolj poslušali ta službin makroekonomski pogled, kot pa že v črnih barvah slikali svoje morebitne poslovne težave. (Delo, 19. jun. 2003, NB)
Prigovarjal mi je, da naj se izselim v Jugoslavijo in mi v črnih barvah slikal usodo slovenske knjige na Primorskem. (F. Bevk, Obzornik 1950, 428)
Cel kup ljudi je obtoženih za krive najrazličnejših katastrof, od katerih se mnoge sploh še zgodile niso, so pa vsi iz nasprotnega tabora. Kolikor že je politični razred sprt med sabo, vendarle vsi družno rišejo sedanje razmere v črnih barvah, same sebe pa predstavljajo v svetlih tonih. Pogrešamo bolj priljuden pristop, ki ne bi iskal krivih, temveč opozarjal na zaslužne, ki bi se ukvarjal s svojo odgovornostjo, iskal morebitne lastne napake, druge pa pustil pri miru. (Delo, 6. avg. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem v črnih barvah, ki se najpogosteje povezuje z glagolskimi sestavinami opisovati, slikati, risati, temelji na prenesenem pomenu sestavine črn: ekspr. ‘za človeka zelo neprijeten; ki vsebuje, izraža hudobijo, zlobo’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to paint in dark colours
češ.malovat co černými barvami
líčit co černými barvami
malovat co v černých barvách
hr., srb.slikati koga, što u crnim bojama
slikati koga, što u najcrnjim bojama
slikati koga, što u tamnim bojama
nem.schwarz malen
die Schwarzmalerei
in/mit schwarzen Farben malen
in schwarzen Farben schildern
schwarz sehen
rus.risovat’ čto mračnymi kraskami
izobražat’ čto mračnymi kraskami
predstavljat čto mračnymi kraskami
risovat’ čto v mračnyh tonah
risovat’ čto v čërnom cvete
risovat’ čto v čërnom svete

v róžnatih bárvah publ.; pren., mn.
 
Pomen
 
olepševalnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePodobe kapitalista in zemljiškega lastnika res ne slikam z rožnatimi barvami. (Karl Marx – S. Krašovec, Kapital I., 1961, 12)
Vodja štaba kampanje Jozsef Tobias, ki je hkrati tudi strankarski direktor MSzP, je izjavil, da si njegova stranka nikakor »ne želi prikazovati prihodnosti v Uniji v rožnatih barvah«, da pa bodo poskušali javnost prepričati, da je vključitev v EU za državo koristna. (Delo, 19. feb. 2003, NB)
Zato večina Rusov zaupa predvsem dumi. Ljudje hočejo vedeti resnico o gospodarskem položaju v državi, oblast pa jim stanje nenehno slika zgolj v rožnatih barvah. (Delo, 21. feb. 1998, NB)
Ko so pred petimi leti podpisovali sporazume iz Osla, je Zahodni breg cvetel v rožnatih barvah. Sporazumi so obljubljali svet, v katerem bodo Palestinci in Izraelci vzajemno skrbeli za varnost državljanov pred skrajneži na eni in drugi strani. (Ervin Hladnik Milharčič, Na koncu sveta, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. gledati [na kaj] skozi rožnata očala.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to paint sth. in bright colours
to see sth. through rose-coloured glasses/spectacles
češ.malovat co růžovými barvami
líčit co růžovými barvami
malovat co v růžových barvách
hr., srb.prikazivati koga, što u ružičastoj boji
nem.ein rosiges Bild zeichnen
etwas in rosaroten/rosigen Farben sehen/malen
in rosigen Farben schildern
rus.risovat’ čto radužnymi kraskami
izobražat’ čto radužnymi kraskami
risovat’ čto v radužnyh kraskah
risovat’ čto v rozovom cvete
risovat’ čto v rozovom svete

zaménjati bárve publ.; pren., mn.
 
Pomen
 
zamenjati stranko, klubSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDosedanji finančni minister Karl-Heinz Grasser je zamenjal barve; namesto pri svobodnjakih je zdaj pri krščanskih demokratih. (Delo, 1. mar. 2003, NB)
Gledano od daleč: bili ste v vladnem strateškem svetu, ga zapustili in šli k opozicijski stranki v soroden organ. Videti je, kot da ste zamenjali barve. (Delo, 2. jun. 2007, NB)
S tem je končan spor, ki je bil posledica izstopov in prestopov LDS-ovih poslancev in je pripeljal celo do začasne obstrukcije skupine nepovezanih poslancev. Odločitev bo poslancem, ki so zamenjali barve, ponovno omogočila sodelovanje v delovnih telesih, obstrukcija pa je končana. (Mladina 2007, št. 20, NB)
Sloviti angleški vratar David Seaman je po 13 letih zamenjal barve kluba. 39-letni nekdanji reprezentant je iz Arsenala prestopil k Manchester Cityju, kjer bo v vratih nasledil vrstnika Danca Petra Schmeichela. (Delo, 5. jun. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. braniti barve koga.

zdráva bárva nevtr.; pren.
 
Pomen
 
zdrav videz (obraza)Skrij zglede▾
 
Zgledi rabeVtem sta se vrnila k družbi. Poljak je imel na licu zopet prejšnjo zdravo barvo, tako da nihče kake spremembe ni mogel opaziti. A nekoliko razmišljen bil je vendar in tudi soproga njegova. (J. Jurčič, J. Kersnik, Rokovnjači, NB)
Obiščite savno, bodisi turško bodisi finsko. Savna sprošča in pospešuje prekrvljenost, zato dobro vpliva na vse telo, koža na obrazu pa dobi zdravo barvo. (Viva, december 2002, NB)
Z večkratno masažo zmanjšamo maščobne obloge in KAPHO, kožo temeljito očistimo in jo naredimo mehko in gladko. Masaža krepi tudi delovanje notranjih organov ter koži vrača mehkobo in zdravo barvo. (Delo, 26. maja 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zdrava barva, enako frazema dobiti zdravo barvo, imeti zdravo barvo, temeljijo na pomenu sestavine barva: ‘naravna obarvanost kože, obraza’. Naravna obarvanost kože, zlasti obraza, ki je najbolj vidna, se lahko glede na čustvena razpoloženja spreminja od rdečice do bledice, obenem pa s svojo običajno obarvanostjo odraža tudi stanje zdravja posameznika. Kakšno je to v pozitivnem smislu, izraža sestavina zdrav.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.zdravá barva
mít [zdravou] barvu
mít dobrou barvu
fr.couleur saine
nem.gesunde Farbe
rus.zdorovyj cvet lica u kogo
zdorovyj rumjanec u kogo
Slovar slovenskih frazemov