Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino béli -a -o sam.
bogôvi v bélem, gl. bog.

čŕno na bélem, gl. črni.

ne čŕhniti ne béle ne čŕne, gl. ne reči ne bele ne črne.

ne čŕno ne bélo, gl. črni.

ne rêči ne béle ne čŕne ekspr.; elipt., pren.
 
Pomen
 
1. molčatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeGostilničarka ga je debelo pogledala in ni rekla ne bele ne črne. Zamaknila se je v njegove velike plave oči in si mislila sama pri sebi. (C. Kosmač, Prazna ptičnica, NB)
In kar v Tolminu bo odprl pisarno, pisarnico. Oče si je spet položil dlan na hrbet nosu, zinil pa ni ne bele ne črne. (C. Kosmač, Pomladni dan, NB)
Toda Nande je odklonil, kar je Kobilčerja pretreslo v dno duše, češ gotovo me bo naznanil, v luknjo pojdemo. Župnik je sedel na častnem mestu in ni črhnil ne bele ne črne. (C. Kosmač, Tistega lepega dne, NB)
2. ne povedati svojega mnenjaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeObčinstvo razume to poslikavanje prašičev z motivi, kakršni krasijo človeško kožo, kakor satiro, avtor pa o tem ne reče ne bele ne črne. Pove le, da je prašiča težko tetovirati. (Delo, 4. feb. 2002, NB)
Ko je bil pred leti objavljen vnebovpijoči podatek o funkcionalni nepismenosti Slovencev, tedanji šolski minister ni rekel ne bele ne črne. (Delo, 27. jun. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ne reči ne bele ne črne z različicama ne črhniti ne bele ne črne in ne ziniti ne bele ne črne ‘molčati; ne povedati svojega mnenja’ temelji na nasprotju dveh tipičnih barv, tj. bele in črne. Prva pomeni dobro, druga slabo, grdo besedo. Samostalniška raba pridevnikov bel in črn je nastala po izpustu sestavine beseda v zvezah bele besede, črne besede.

ne zíniti ne béle ne čŕne, gl. ne reči ne bele ne črne.

poglédati z bélim nevtr.; prisl. zv., tudi pren.
 
Pomen
 
pogledati z beločnicoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeTa reč Smuku ni bila po godu in prvi slini je sledila druga. »O, tako me vse zanima!« je vzkliknila neznanka, »ne, ampak res …« in je v dokaz resničnosti te izjave položila razprostrto roko sredi prsi in obrnila oči, da je pogledala kar z belim. (F. Milčinski, Gospodična Mici, NB)
No »hard feelings«. Pogledal me je z belim. In spregovoril. (Viva, februar 2003, NB)