Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino bòj
bòj do zádnjega díha ekspr.; pren.
 
Pomen
 
boj do zadnjih močiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČist kot solza – moralno in fiziološko. Nobenih primesi, vzorno obnašanje, vzornik mladine, promotor olimpijskih idealov, ki dosledno zavrača nedovoljena poživila in je za pošten boj do zadnjega diha. To je bil veliki Carl. (Delo, 5. maja 2003, NB)
»Hiddink je gotovo najboljši trener, s katerim sem delal. Nisem še imel opravka z osebo, ki bi tako kot on zmogla prepričati prav vsakega igralca, da je v vsakem trenutku stoodstotno pripravljen za boj do zadnjega diha,« so besede avstralskega Hrvata Marka Viduke, sicer golgeterja Middlesbrougha … (Delo, 15. maja 2006, NB)
Gostujoča ekipa je na drevišnji osrednji tekmi 1. A moške SKL seveda favorit, toda Smodiš & Com. obljubljajo boj do zadnjega diha, selektor slovenske reprezentance in polzelske ekipe Boris Zrinski pa je le dodaten motiv za domače igralce. (Delo, 10. jan. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bojevati se do zadnjega diha.

bòj na nòž ekspr.; pren.
 
Pomen
 
nepopustljiv, oster bojSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeHudo se je seveda zmotil, kdor je pričakoval, da bo tako odprta tema na pisateljskem zboru prinesla najprej boj na nož, potem pa sklenjen, jasen, deklarativen, tako rekoč literarno zgodovinski odgovor. (D. Jančar, Sproti – eseji in članki, NB)
No, vsekakor je dejstvo, da se Arhar, ki je videti ta hip edini, ki lahko zagotovi ustrezen renome »žlahtni desnici«, ne bo spustil v boj na nož s sedanjim premierom, dokler ne bo na dlani, da je mnogo močnejši. (Delo, 4. apr. 2000, NB)
Aleksander Knavs: »To bo boj na nož, zato ker drugače kot z agresivno in zavzeto igro ne funkcioniramo najbolje. Še posebej bomo nabrušeni, saj se SP bliža in se bo vsak od nas hotel pokazati v čim boljši luči.« (Delo, 27. mar. 2002, NB)
»Ne morejo se plaziti po tleh in izsledovati ljudi,« je obrambni minister Donald Rumsfeld pojasnjeval predvideni boj. Boj, ki bo skoraj dobesedno boj na nož. (Delo, 27. okt. 2001, NB)
Do izjemno pomembne zmage z 2 : 1 so namreč prišli z obilo znoja, volje, borbenosti in poguma, kot je zapisala Marca. O izjemnem boju na nož govori tudi statistika. Prekrškov je bilo kar 51, od tega so jih domači storili 34. (Delo, 19. apr. 2004, NB)
Premier je moral ostati zvest načelu, da francoski način kopičenja funkcij ni sprejemljiv. Spopad za pariškega župana se spreminja v bitko na nož. (Delo, 24. okt. 2000, NB)
Marsikaj bo odvisno od tega, kakšno skupino nam bo namenil žreb in tudi sistem tekmovanja bo drugačen kot v Franciji ʻ99, saj se bo v četrtfinale neposredno uvrstil le zmagovalec skupine. Vsaka tekma bo torej bitka na nož. (Delo, 4. dec. 2000, NB)
Vročo gostoljubnost je Panathinaikosov vratar občutil že v 1. minuti, ko ga je zadel eden od kovinskih predmetov. To je bila napoved za divji obračun na igrišču, ki se je spremenil v bitko na nož. (Delo, 11. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bojevati se na nož.

bòj na življênje in smŕt ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
življenjsko nevaren, tvegan, hud bojSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeToda vsak boj se mora enkrat končati, in ker je bil to boj s hudičem, to se pravi, boj na življenje in smrt, se je moral končati tako, da je nekdo zmagal. Zmagal je kovač, čeprav je bil že na robu svojih sil. (C. Kosmač, Kovač in hudič, NB)
Vsa sila, ki se pojavi v boju na življenje in smrt, se je zbudila v Iztoku. Zgrabil je za precej šibko verigo, s katero je bil prikovan na jasli, otrple mišice na nogah so se zdramile in vzvalovile, hrbet se mu je sključil, žile na vratu nabreknile. (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, NB)
V letu 1878 je bila Slovencem z ustavoverne strani spet ponujena sprava. Toda Slovenci so v S. n. odgovorili, da z ustavoverno stranko pod nobenim pogojem nočejo sklepati miru, temveč nadaljevati boj na življenje in smrt. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Spoštuje svoj poklic, spoštuje tekmece, zato je vsaka simultanka, pa naj bo še tako nepomembna, kar boj na življenje in smrt v malem. Ko se začne, ni nobene milosti. (Delo, 25. jul. 2001, NB)
Tako vsaj načrtujejo republikanski voditelji ZDA. Za uzakonitev svoje gospodarske vizije »družbe lastnikov« bodo vsaj v zgornjem domu parlamenta potrebovali pomoč političnih nasprotnikov, prav v senatu pa bo hkrati potekal boj na življenje in smrt za ideološko dediščino zadnjih volitev. (Delo, 6. jan. 2005, NB)
»Tenis je le ena faza mojega življenja in čez nekaj let bom počela nekaj čisto drugega. Mogoče se prav zaradi tega spoznanja vsake teniške partije ne morem lotiti kot bitke na življenje in smrt,« je nekoliko filozofsko razložila svoje poglede trikratna wimbledonska zmagovalka, ki bo po novem spet članica elitne deseterice. (Delo, 4. jul. 2005, NB)
Basist Philip Kang kot Hunding je deloval statično, a drugače v tej vlogi skoraj ni mogoče, razen na koncu, ko gre za dvoboj na življenje in smrt s Siegmundom. (Delo, 11. avg. 2001, NB)
To je bila igra na življenje in smrt, potekala je pod strahovitim pritiskom navijaške armade Bad Blue Boys, ki so ustvarili vzdušje na meji regularnosti. (Delo, 31. jan. 2004, NB)
Nekdanji profesor je želel zagotoviti finančno samostojnost univerzam, ker pa v pripravo zakona ni hotel vključiti svojega osovraženega naslednika, se je zadeva ponesrečila. Kurt Biedenkopf je že drugič izgubil politični spopad na življenje in smrt. (Delo, 19. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bojevati se na življenje in smrt.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.life-and-death struggle
češ.boj na život a na smrt
hr., srb.borba na život i [na] smrt
rus.bor‘ba na na žizn‘, a na smert‘

bòj z mlíni na véter knj.; pren.
 
Pomen
 
spopadanje z namišljeno nevarnostjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVztrajanje predstavnikov nevladnih organizacij, ki zastopajo interese slovenskih živinorejcev, pri nadaljevanju pogajanj o enotni odkupni ceni mleka, čedalje bolj spominja na boj z mlini na veter. (Delo, 21. feb. 2001, NB)
Boj s korupcijo v Rusiji je namreč mogoče primerjati samo še z don Kihotovim bojem z mlini na veter. (Delo, 5. nov. 1998, NB)
Černigojev primer ni bil osamljen; boja z mlini na veter se je naveličalo kar nekaj slovenskih umetnikov. (Delo, 8. okt. 1998, NB)
V ljubljanskem javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, ki skoraj v celoti upravlja vire pitne vode za prebivalce MOL, pravijo, da se skrb za vodne vire povečuje šele zadnje mesece. Prej se jim je opozarjanje inšpektorjev vse prevečkrat zdelo kakor boj z mlini na veter. (Delo, 3. sept. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem boj z mlini na veter je nastal po preoblikovanju sestavine bojevati se v boj iz frazema bojevati se z mlini na veter. Kot nakazuje eden od zgledov, izhaja frazem iz boja z mlini na veter naslovnega junaka don Kihota v romanu španskega pisatelja Servantesa in se zdaj uporablja preneseno na različnih področjih življenja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.tilting at windmills
češ.boj s větrnými mlýny
fr.[combat] contre des moulins à vent
nem.Kampf gegen Windmühlen
gegen/mit Windmühlen kämpfen

bòj za prôstor pod sóncem ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prizadevanje za primerno, ugodno mesto, položaj v življenju, med ljudmiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeČe se ne bodo dogovorili, se zaplet utegne končati celo pred sodiščem. V boju za prostor pod soncem celo visoke številke gledanosti športne zvrsti še niso zanesljivo zagotovilo za sklepanje lukrativnih sponzorskih pogodb. (Delo, 19. apr. 2002, NB)
Srečujejo se s svojim brezizhodnim položajem, a zadržujejo pristnost, ki temelji na njihovi notranji prostosti. Tako ohranjajo osebnostno integriteto, svojevrstno se izmikajo anatemi in presegajo svojo usodo, čeprav so v boju za prostor pod soncem praviloma poraženi. (Delo, 20. apr. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prostor pod soncem.

bòj za stólček ekspr.; pren.
 
Pomen
 
boj za mesto, položajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo Angleževih besedah največji tekmec karateja v boju za stolček na Olimpu ni več golf, ampak smučanje na vodi (?!). (Delo, 7. dec. 1998, NB)
V Vuliameniju pa se je razvnel pravcati boj za stolček finske predstavnice Sirkke Hämäläinen, ki ji maja poteče mandat članice izvršnega odbora ECB. (Delo, 7. apr. 2003, NB)
Posebna poslastica dvodnevnega neformalnega posveta finančnih ministrov sedanjih in bodočih članic Unije, ki se je proti večeru začel na hipodromu v Punchestownu, nedaleč od Dublina, bo spopad za stolček generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF). (Delo, 3. apr. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. potegovati se za stolček.

ne bòj, mesársko klánje ekspr.; pren.
 
Pomen
 
hud, krvav boj z mnogo mrtvimi; hud boj, spopad za kaj splohSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAk pa naklonijo nam smrt bogovi, manj strašna noč je v črne zemlje krili, ko so pod svetlim soncam sužni dnovi!? Ne zapusti nobeden ga v ti sili, molčé orožje svoje vsak si vzame, strahljivca v celem ni imel števili; al komej vrata so odprte, vnáme se strašni boj, ne boj, mesarsko klanje: Valjhun tam s celo jih močjo objame. (France Prešeren, Poezije, NB)
Vsaj del piranskega obzidja je leta 1177 že stal, ko se je nedaleč stran vnela legendarna pomorska bitka pri Savudriji in so Pirančani lahko le od daleč gledali »ne boj, mesarsko klanje«. Beneški dož Sebastiano Ziani je s 30 galejami potolkel 75 galej Friderika Velikega Barbarosse, ki je nameraval uničiti Benetke, ker so dale zatočišče pregnanemu papežu Aleksandru Tretjemu. (Delo, 13. jul. 2001, NB)
Zaslepljeni od zmage so bili Histri navdušeni nad dobrotami v rimskem taboru. Tam so se dodobra nažrli in napili in ko je vino začelo učinkovati, so se Rimljani vrnili. Tedaj se je začelo – ne boj, mesarsko klanje. Pobili so jih med spanjem, druge omotične od pijače … Vsega skupaj kar osem tisoč. (Delo, 14. avg. 2002, NB)
Tu neseta dva vojaka ranjenega tovariša v varen kraj, da si odpočije; tu hitijo drugi še neutrujeni na bojišče. Novi boj, nova junaštva, pa zmaga se ni še na nobeno stran nagnila, akoravno je bojišče že pokrito s padlimi junaki. Le majhna tropa se še bori, pa utrujena po dolgem boju omaguje. Kar privrši iz zatišja četa čvrstih spočitih rjavih vojakov in zopet se vname »strašni boj, ne boj, mesarsko klanje«. (Fran Erjavec, Živalske podobe, NB)
V ozadju butarejske bukvarne je mogočna množica tujcev, ki so nekoč prihajali z vzhoda in z zahoda v to »afriško Švico«, da bi gradili, spreobračali, osvajali, potem pa jih je vzela noč in tisti boj, ki ni bil boj, temveč mesarsko klanje. (Delo, 2. okt. 2004, NB)
Kancler se smehlja ali, kar je še bolj ponižujoče, čuti s predsednico CDU. Pod navidezno mirnim krščanskodemokratskim morjem namreč divja »ne boj, mesarsko klanje« za kanclersko kandidaturo in s tem za poveljstvo v stranki. (Delo, 11. jun. 2001, NB)
Poleg tega imajo aplikativne raziskave glede na prestižne bazične v znanstveni srenji velikokrat prizvok manjvrednosti in postanejo za nekatere pomembne šele takrat, ko je mogoče zanje dobiti denar. Takrat se vname »ne boj, mesarsko klanje« in naenkrat postane aplikacija vse, kar bi se lahko prodalo pod tem naslovom; velikokrat tudi raziskave, ki so imele še včeraj izrazito bazični značaj in ga bodo imele najbrž tudi jutri. (Delo, 11. jan. 2003, NB)
Svoj lonček je pristavil še Debitel, ki pa še naprej ponuja le storitve na omrežju Mobitela. »Vname se strašen boj, ne boj, mesarsko klanje.« Njegov izid bo ugoden: za uporabnika in za ponudnike. (Delo, 5. nov. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ne boj, mesarsko klanje s skrajšano različico mesarsko klanje je pri nas nastal po Prešernovih verzih iz Krsta pri Savici, ki so navedeni v prvem zgledu. Prešernove verze bi lahko primerjali s citatom iz Schillerjeve drame Jungfrau von Orleans (tj. Devica Orleanska) »Ein Schlachten wars, nicht eine Schlacht zu nennen« (= to je bilo klanje, ne boj).
Slovar slovenskih frazemov