Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino část
bíti pod častjó kómu kàj nevtr.; nav. 3. os. ed., tudi nikal.
 
Pomen
 
biti vzvišen, preveč ponosenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsi pa so dodajali magično številko 1. Takšne tablice ima danes lahko že vsak, zato niso več kakšna posebna reč. Osebno mislim, da je vsa zadeva otročja in pravemu snobu pod častjo. No, kljub temu imam na svojih dveh avtomobilih tudi jaz takšni oznaki. (Georges Mikes, Priročnik za snobe, NB)
Ameriški filmski igralec Burt Reynolds se pripravlja na snemanje novega filma, v katerem bo zaigral hokejskega trenerja. Težava je bila le v tem, da ne zna drsati, že od nekdaj pa mu je bilo pod častjo, da bi mu najemali dvojnike. (Delo, 26. jan. 1998, NB)
Za naše razmere je povsem nedoumljivo, da lahko vlada med profesorji in študenti na Haverford Collegeu (Pennsylvania) takšno zaupanje, da je študentom pod častjo, da bi goljufali, in jih na izpitih sploh nihče ne pazi! (Delo, 15. jul. 2000, NB)
V njem igra 80-letnika, čigar smrt sorodniki komaj čakajo. Tudi nastopanje v reklamah mu ni bilo pod častjo. (Delo, 30. jun. 2000, NB)
Jackson bo imel zdaj velika pooblastila v klubu, odločal bo tudi o igralcih, na tekme bo imel seveda prost vstop, na gostovanja pa bo lahko potoval z igralci in trenerjem. Če mu seveda ne bo pod častjo. (Delo, 8. jul 2002, NB)
Virtuozi lažnivosti so znani literarni junaki: od nastopača Felixa Krulla Thomasa Manna do Odiseja, Ostržka in barona Münchhausna. Tudi britanskemu premieru in ameriškemu predsedniku ni pod častjo, da s tem sredstvom podpihujeta bojevitost svojega ljudstva. (Delo, 22. jul. 2003, NB)
Še najslabše bi seveda bilo, če bi zaradi kritičnih pomislekov zunanjega ministrstva zanemarili, da bi bilo mogoče res bolje, če se v prihodnje najvišjemu predstavniku zunanjega ministrstva ne bi bilo pod častjo pogovarjati z najbolj izpostavljenim avstrijskim koroškim politikom. (Delo, 9. mar. 2005, NB)
Gasilski stotnik pozdravlja zborovanje … slovensko! V slovenskem slavnostnem govoru opeva najhujšega izdajalca nemštva Hribarja in zdi se mu pod častjo, da bi s svojih ustnic spravil vsaj eno nemško besedo. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Pri tem velja poudariti, kako pomemben je pravilen odvzem brisa, pri čemer pa se, kot ugotavljajo sogovorniki, lahko temu ali onemu vrhunskemu strokovnjaku tako opravilo zdi »pod častjo«. (Delo, 4. nov. 2000, NB)
Med občinstvom je bilo 110 srečnežev, ki so prišli na prizorišče predavanja vsaj četrt ure pred začetkom in jim je uspelo zasesti stol, nekaj minut pozneje je bil položaj že tako obupen, da so se ljudje posedli celo po radiatorjih. Naposled so sedeli povsod, še tako uglednim poslušalcem se ni zdelo pod častjo spodviti nog in sesti na tla. (Delo, 27. jan. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti pod častjo komu kaj temelji na predložni zvezi pod častjo, katere pomen temelji na predstavi, da komu to, kar ne bi bilo v skladu z njegovim občutkom za čast, ne pride v poštev, ostaja pod mejo, tj. izven dometa njegove zainteresiranosti. Frazem se uporablja tudi v zanikani obliki ne biti pod častjo komu kaj, s čimer se tudi pomen ustrezno spremeni v svoje nasprotje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be beneath so.
to be beneath so.’s dignity
fr.être au-dessous de la dignité de qn.
hr.biti komu izpod časti
nem.unter jmds. Würde sein
rus.byt’ niže č’ego dostoinstva

bíti v část svôjemu iménu, gl. delati čast svojemu imenu.

bíti v [velíki] části nevtr.; ed., tudi v časteh
 
Pomen
 
biti (zelo) cenjen, spoštovanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeToda Svetin ni bil samo v službi zvest in priden, da ga je gospodar rad imel, ampak vse njegovo vedenje je bilo tako, da so ga vsi radi imeli. Ni bil prevzeten zavoljo tega, ker je bil pri gospodarju v časti, nikoli se ni čez druge poviševal, ampak je bil z vsemi prijazen in pohleven, proti svojemu gospodarju pa tudi ponižen in vselej ubogljiv. (Janez Cigler, Sreča v nesreči, NB)
Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje, če je en ud v časti, se z njim veselijo vsi udje. (Sveto pismo nove zaveze, NB)
Črne obleke niso že več tako v modi. Eno pač ima vsak, drugače je pa svetla, siva barva zelo v časti. (Zofka Kvedrova, Misterij žene, NB)
Prerok ni v časti v svoji deželi. (Delo, 5. apr. 2003, NB)
Njegova nadarjenost in spretnost sta bili znani. Kljub temu ni bil Tomaž pri ljudeh v veliki časti. Leto za letom je odhajal v svet in se vračal čez zimo. (Ivan Pregelj, Mlada Breda, NB)
V navadnem življenju ji pravijo laž in krivičnost in se z njima pričenja že vzgoja, v političnem življenju pa se ji pravi korupcija in ne znajo brez nje vladati ne pobijati vlade, in čim bolj je kdo zvijačen, bolj ga spoštujejo in pravijo: »Ta pa zna!« in je korupcija v veliki časti pri ljudeh. (Fran Milčinski, Resnici na ljubo – Podlistki I: 1922–1924, NB)

bíti v [velíkih] častéh nevtr.; mn.; tudi v časti
 
Pomen
 
biti cenjen, spoštovanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePovedala je in ga v joku prosila, da bi tudi on, ki je v časteh pri patru opatu, priporočil njeno prošnjo. Trlep se je bridko nasmehnil sam vase, češ, v lepih časteh sem pri patru opatu, ki me kakor malopridneža išče z biriči. (Ivan Zorec, Stiški tlačan, NB)
Kjer so v državi v časteh bogastvo in bogataši, tam ne cenijo kreposti in krepostnih ljudi. (Platon, Država, NB)
Spomin na vsekakor uspelo premiero naj bi stopnjeval zanimanje za reprizo, ki pa je po vseh razsežnostih z njo takorekoč neprimerljiva. Zato so še posebej v časteh zgodbe, ki niso toliko povezane s številkami, marveč bolj merijo na čustva. (Delo, 24. jul. 2000, NB)
Če boste vzeli v roke čisto navadni leksikon Cankarjeve založbe, boste že tam videli razlage, še več boste pa videli lahko v raznih drugih leksikonih. V svetu, kdor le kaj spremlja dogajanja, ve, da liberalizem ni priljubljen in ni v časteh. (Državni zbor RS: 2. izredna seja 06. 02. 1997, NB)
»Bebec, ker pač je bebec in ker misli, da ni. Peče ga oblastnost Celjanov, še bolj nemara pa, ker ve, da je tudi Majnhalm v velikih časteh, odkar se je razvedelo, da se ženi pri lepi in bogati hčeri zelo veljavnega Ostrovrharja.« (Ivan Zorec, Stiški menihi I, Ustanovitev samostana, NB)

délati část svôjemu iménu nevtr.; parafraza
 
Pomen
 
doseči pričakovano, ne izneveriti se; dokazati se; proslaviti seSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»In lep fant si, Edvard; ni v tvoji družbi tako aristokratskega obraza, ne tako slokega telesa. Čast delaš svojemu imenu.« Mati se je nasmehnila in tedaj ni bil njen obraz, prej fin, lep in miren, nič več podoben sinovemu. (Ivan Cankar, Ministrant Jokec, NB)
Ko ga nisem razumel, je dejal po nemško, Kobal je vendar slovansko ime, ‘kobal’ se imenuje prostor med razkrečenimi nogami, ‘razkorakʼ; in tako tudi človek, ki stoji z razkoračenimi nogami. Moje ime velja torej bolj zanj, za vojaka. Starejši uradnik poleg njega, v civilu, belolas, okroglih učenjaških očal brez okvirjev, je z nasmehom pojasnil, da pomeni temu ustrezni glagol ‘plezati’ ali ‘jezditi’, tako da bi moje ime Filip, konjeljub, sodilo h Kobalu; lahko bi bil navsezadnje v čast svojemu imenu. (Peter Handke, Ponovitev, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem delati čast svojemu imenu s sopomenskim biti v čast svojemu imenu temelji predstavno na dejstvu, da se naša osebna imena najbolj proslavijo, so nam v čast zaradi naših dobrih dejanj, uspehov, pozitivnih stvari. Protipomenski izraz ne delaj škandala svojemu imenu najdemo npr. v naslednjem Jurčičevem navedku: Kdo se briga za tvoje grehe v tem oziru. Greši, kolikor hočeš, samo škandala ne delaj svojemu imenu. (Josip Jurčič, Veronika Deseniška, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to live up to one’s name
to be a credit to one’s name
češ.dělat čest svému jménu
fr.faire honneur à son nom
faire honneur à sa renommée
nem.seinem Namen Ehre machen
rus.delat’ čest’ svoemu imenu

iméti kóga/kàj v [velíki] části nevtr.; ed.; tudi mn. v časteh
 
Pomen
 
(zelo) ceniti, spoštovati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBila sem visoka, za svoja leta nenavadno razvita in marsikak gospod je na ulici pokukal za menoj. Moje prijateljice so tudi že imele svoje častilce: dijake, kakega kadetka, najbolj v časti so bili enoletni prostovoljci. (Zofka Kvedrova, Misterij žene, NB)
To ni ne slovensko, ne krščansko in sploh nič ne! – Nikar mi tega ne zameri, saj veš, kako v časti imam jezik, to naše lepo orodje. Ves slog pokvariš časih s slovnico. (Ivan Cankar, Zofki Kvedrovi, Pisma III, NB)
Bodimo, Višnjanje moji, pošteni z ljudmi, da bo Bog z nami pošten; milost izkažimo in pravico, da nam Bog milost izkaže in pravico; ne srdoritimo se, da se ne bo on srdoritil. Saj veste, da imamo našega polža v veliki časti, kar je lepo in prav. (Josip Jurčič, Kozlovska sodba v Višnji gori, NB)
Prav tako možje! Po vesti živite z ženami, v časti jih imejte, kot nežnejša bitja, saj so skupaj z vami tudi one deležne milosti življenja. Tako ne bo vaši molitvi nič v napoto. (Sveto pismo nove zaveze, NB)

iméti kóga/kàj v [velíkih] častéh nevtr.; mn.; tudi ed. v časti
 
Pomen
 
(zelo) ceniti, spoštovati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTake nove maše še ni videla Ljubljana, kar stoji. Ata so imeli v časteh Antona, vse bi dali zanj, nič se jim ni zdelo škoda. Pa je bilo pri pojedini, da se ne zlažem, gotovo sto ljudi. (Fran Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
Harmodija in Aristogitona so imeli v Atenah zelo v časteh, ker sta leta 514 pr. Kr. napadla tirana Hipijo. Zato so njunim potomcem naklonili nekaj privilegijev. (Delo, 22. jun. 2006, NB)
Toda boji se prepustiti vladanje filozofom, ker med njimi ni več poštenih in preprostih mož, temveč imajo vsi tuje primesi v svojih značajih; zato se nagiblje k drznim in razmeroma preprostim ljudem, ki so ustvarjeni bolj za vojno kakor mir; v časteh ima zvijačnost in spretnost v vojni ter se nenehoma ukvarja z vojskovanjem. (Platon, Država, NB)
Spet se čudim, tako kot pri osmih letih, ko sem spremljal očeta k reki. Prijateljstvo ima nadvse v časteh: njegova hiša je zbirališče zanimivih ljudi, prihajajo Julian Barnes, Salman Rushdie in Ian McEwan. (Delo, 27. avg. 2002, NB)
Domači maček najbrž izvira od nekega divjega mačka, ki še zdaj živi v Nubiji. Najprej so ga ukrotili stari Egipčani; imeli so ga v velikih časteh, kakor nam še zdaj spričujejo mnoge podobe in napisi po starih spomenikih. (Fran Erjavec, Domače in tuje živali, NB)
Vsa srečna pripoveduje, da so to solze Marije Magdalene in dve trski od tiste lestve, po kateri je svetopisemski Job v sanjah plezal v nebesa. Od takrat je imela pobožna služkinja profesorja Čadeža v velikih časteh. (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)

ne bíti pod častjó kómu kàj, gl. biti pod častjo komu kaj.

ne zdéti se pod častjó kómu kàj, gl. biti pod častjo komu kaj.

zdéti se pod častjó kómu kàj, gl. biti pod častjo komu kaj.
Slovar slovenskih frazemov