Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino čebèr
bíti pijàn kot čebèr ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti zelo pijanSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeImam eno vprašanje za vas: si pijan kot čeber in se usedeš v avto, ki ga imaš na lastnem dvorišču in se po dvorišču voziš gor in dol. Te lahko policist »ustavi« … (Najdi.si, hrastnik.mojforum.si/…)
14. dec. 2004 … Zato sem itak vsako novo leto pijan kot čeber in nimam drugih problemov kot teh z orientacijo. Iger ne igram, ker nimam več računalnika. (Google, www.jocker.si/mn3njalnik/…)

iméti glávo kot čebèr ekspr.; primera
 
Pomen
 
čutiti pritisk, bolečino v glaviSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe9. maj 2006 … Ima povišano temperaturo, glavo ima kot »čeber« in ima občutek »očal« okrog oči. (Google, vizita.si/clanek…)
Čeprav imam glavo se vedno kot »čeber« in se periodično počasi premikam med relacijama postelja-jedilnica, je danes le nekoliko bolje kot prejšnja dneva. (Najdi.si, forum.modelarji.com/…)
V tej točki se mi je štrena nekoliko skrotovičila, deloma zaradi nesrečnega smetarja, deloma sem imel že brez smetarja glavo kakor čeber. Kajti sem bil one dni zaposlen tudi še s taksami, s slovanskim bogoslužjem in z gledališko režijo, ker je bil Pepe zbolel, ta ki sedi v uredništvu, in je dejal, naj jaz pišem namesto njega. (Fran Milčinski, Resnici na ljubo – Podlistki I: 1922–1924, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera imeti glavo kot čeber temelji na primerjavi glave s precej večjim čebrom. Ta izhaja verjetno iz občutka, da je glava prevelika, da jo bo razneslo. Na podobni predstavi temeljita primeri imeti glavo kot sod in glava [koga] je kot sod v pomenu ‘glava je boleča, težka, mačkasta’.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 28. 3. 2024.