Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino díh
bòj do zádnjega díha, gl. boj.

bojeváti se do zádnjega díha, gl. boriti se do zadnjega diha.

boríti se do zádnjega díha ekspr.; pren.
 
Pomen
 
boriti se do zadnjih močiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSlišim jih, vidim jih. Borijo se za življenje, do zadnjega diha. Toda pobijajo jih, neusmiljeno jih pobijajo. (D. Jančar, Halštat, NB)
Arena, v kateri so se gladiatorji in raznovrstne zveri borili do zadnjega diha enega od bojevnikov v časih starega Rima, je leta 1999 postala simbol mednarodnega nasprotovanja smrtni kazni. (Delo, 21. jun. 2001, NB)
Če drugega ne, smo vsaj iz dvoboja v dvoboj bližje naši pravi igri. Fantje so se borili do zadnjega diha in se ognili nihanjem in padcem,« je poudaril Novozelandec na ameriški klopi McCutcheon, ki ga je s 24 točkami znova najbolj razveselil član Czestochowe David McKienzie. (Delo, 27. sep. 2006, NB)
Srebotnikova je očitno izgorela v preveliki želji. V finalu je sicer igrala nekoliko slabše kot v prejšnjih dveh dvobojih, vendar se je kljub temu borila do zadnjega diha. (Delo, 26. sep. 2005, NB)
»Mislim, da sva z Andrejem prikazala fantastično partijo in ponosen sem, da sem se kot lev boril do zadnjega diha. Mirno lahko rečem, da je bila to ena najboljših partij mojega življenja,« se je veselil Safin, ki je na poti do finala izločil kar pet Američanov. (Delo, 30. jan. 2004, NB)
Čuva mu hišo in čredo, premoženje in življenje, pomaga mu loviti divjačino, kaže pot, nosi pisma, vozi kolca in vrti raženj v kuhinji. V nevarnosti brani gospodarja, ne boji se ran, zanj se bojuje do zadnjega diha, zanj tudi pogine. (Fran Erjavec, Domače in tuje živali, NB)
Talibi so sporočili, da se bodo proti Američanom bojevali do zadnjega diha. Tiskovni predstavnik talibske milice Maulvi Abdulah je zanikal trditve, da so Američani zasedli letališče v bližini Kandaharja. (Delo, 27. nov. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. do zadnjega diha.

do zádnjega díha ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
do smrti; do zadnjih močiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKrvavo zardeli cvetovi pod tvojimi bodo solzami, ko nežno in rahlo pobožala z mrtvimi bom jih rokami … In videl boš, da mi na ustnih počivala sreča bo tiha in vedel boš, da sem ostala ti zvesta do zadnjega diha … (Marija Jelen Brenčič, Vzdih cvetne dobrave, Spev tihe doline, 2. zv., NB)
Izgon iz Družbe je hujši, kakor si lahko predstavljate, je hujši kakor smrt sama, za večno vas spremlja kazen za nepokorščino, še sanja se vam ne, kakšna je ta pokora, do zadnje ure, do zadnjega diha … (D. Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
Kak umetnik arhitekt je bil naš slovenski mojster Plečnik, pričajo palače, graščine, cerkve, preurejeni parki. Na Dunaju je začel, v Pragi nadaljeval, potem do zadnjega diha delal v naši in svoji domovini. Ni se branil drobnih del: svetilk, nagrobnikov, okvirov, a tudi to je pričalo o umetniku. (F. S. Finžgar, Makalonca, NB)
Britanci so proti našim vratom poslali kar 49 strelov, Slovenci pa proti tekmečevim le 28. Otočani so imeli navidezno premoč, a bi zavoljo izredno požrtvovalne igre Slovencev, ki so se bojevali do zadnjega diha, lahko ostali celo praznih rok. (Delo, 14. apr. 2000, NB)
»Kot veste sem v zadnjem času sodeloval z nekdanjima odličnima ruskima igralcema Andrejem Česnokovom in Aleksandrom Volkovom. Prav njima se moram zahvaliti, da sem se na igrišču končno naučil boriti za vsako žogo do zadnjega diha. Prav ta miselni preskok mi je prinesel zmago v New Yorku,« pravi Safin. (Delo, 12. sep. 2000, NB)
Naključje je hotelo, da sta oba za naslov velemojstra potrebovalo zmago. Bojevala sta se dobesedno do zadnjega diha. Oba sta zmagala in bila hkrati poražena. (Delo, 2. jun. 2001, NB)
»Ne vem, kako si v takem trenutku sploh drznete vprašati kaj takega,« je nadrla enega preveč zajedljivih avstralskih rumenih peres. Razburilo jo je tudi vprašanje, če bi lahko partijo vsaj odigrala do konca: »Če bi lahko, bi zanesljivo igrala do zadnjega diha,« je še zalajala. (Delo, 27. jan. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem do zadnjega diha je predložna zveza s časovnim pomenom, prav tako eliptično do zadnjega. Temelji na predstavi, da kdo vztraja, se bori, dokler diha, tj. živi. Je tudi sestavina frazemov bojevati se do zadnjega diha, boriti se do zadnjega diha, boj do zadnjega diha.
Slovar slovenskih frazemov