Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino dóhtar
govoríti kot raztŕgan dóhtar pog.; primera, tudi strgan
 
Pomen
 
govoriti veliko, spretnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Matija, rečem ti, naj vse tiste volitve in župane vrag vzame.« Jernej govori kot raztrgan dohtar. Lahko njemu, zemlje ima več kot deset Luk in Matijev skupaj. (Matevž Hace, Vaška kronika, NB)
Tudi po šest ur mine, ne da bi spregovoril eno samo besedo, pri tem pa se obnaša skrajno nesramno. Spet drugič pa govori kot »strgan dohtar«. (Delo, 10. dec. 1998, NB)
A to ni nič v primerjavi s stavki, ki jih spravlja skupaj. Menda govori kot strgan dohtar, več kot dovolj za dobrih 19 mesecev starosti. (Delo, 11. avg. 2001, NB)
Govoriti pa je znal kakor strgan dohtar. (J. Jalen, Vozarji III, 1960, 77)
 
Izvor frazema
 
Jedro primere je besedna zveza raztrgan (strgan) dohtar, v kateri dohtar pomeni ‘odvetnik, advokat’, raztrgan (strgan) pa ‘nepoklicen, ljudski, samouški’. Beseda dohtar v obravnavanem pomenu je še v starinskih izrazih besedni dohtar, jezični dohtar, pravdarski dohtar, v katerih prilastki kažejo na tipične značilnosti odvetniškega poklica. Po nepoklicnosti je izrazu raztrgan (strgan) dohtar blizu kozji dohtar, ki ga razlagajo z nem. Winkeladvocat (Novice VI, 70, LMS 1898, 167), kar bi lahko prevedli kot ‘skrivni, nepoklicni, zakotni (pri Cigaletu in Pleteršniku pokotni) odvetnik’ (prim. še hr., srb. drveni advokat ‘oseba, ki se nepoklicno bavi z advokatskimi posli; slab advokat (svetovalec)’).

govoríti kot stŕgan dóhtar, gl. govoriti kot raztrgan dohtar.
Slovar slovenskih frazemov