Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino držáva
banána držáva, gl. banana.

banánska držáva, gl. banana republika.

držáva tisočérih jézer ekspr.; prispodoba
 
Pomen
 
FinskaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeNajvečji razcvet je država tisočerih jezer doživela med razmahom tehnoloških podjetij (1993–2000), ko je gospodarstvo raslo skoraj s 5-odstotno povprečno letno stopnjo, hkrati pa imelo nizko inflacijo. (Delo, 27. sep. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem država tisočerih jezer z veliko pogostejšo sopomenko dežela tisočerih jezer izhaja iz dejstva, da je v tej državi resnično na tisoče jezer, kar je razvidno tudi iz naslednjega navedka: Finska ni le država tisočerih jezer, temveč tudi – vsaj za naša merila – naravnost razkošne študijske ponudbe, ki jo petmilijonskemu prebivalstvu zagotavlja 20 univerz in 31 politehnik. (Delo, 5. apr. 2004, NB)
Slovar slovenskih frazemov