Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino enciklopedíja
bíti prava enciklopedíja, gl. prava enciklopedija.

bíti žíva enciklopedíja, gl. živa enciklopedija.

postáti žíva enciklopedíja, gl. živa enciklopedija.

práva enciklopedíja ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. kdor je zelo razgledan, načitanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDrugi je Hamid Reza Zakeri, nekdanji vodja obveščevalnega aparata v uradu vrhovnega voditelja ajatole Alija Hamneija … Zakeri je prava enciklopedija najzaupnejših informacij o iranskem vodstvu, zato je zagotovo nekje na varnem v ZDA. (Delo, 6. dec. 2003, NB)
Filip Gartner, ki je po tridesetih letih trenerskega dela, v katerem je nanizal številne uspehe v jugoslovanski, avstrijski in norveški reprezentanci, je prava enciklopedija smučarskega športa in ima seveda za to von Grünigenovo zmago še širšo razlago. (Delo, 21. dec. 1998, NB)
Alasdair Green, eden izmed slovenskih navdušencev za kriket z angleškim geografskim poreklom in prava enciklopedija kriketa, trdi, da bo ta v bližnji prihodnosti postal slovenski poletni ekipni šport številka ena. (Mladina 2007, št. 23, NB)
2. pregled, zbirka česa sploh Skrij zglede▾
 
Zgledi rabeDrug mozaik je prava enciklopedija ribištva, od obale do ladij in mrež. Videti je moškega, kako stoji v plitvi vodi in drži mrežo. (Delo, 17. jan. 2007, NB)
Na Žalah je postavljena prava enciklopedija stavbnih tipov. Vhod je monumentalno stebrišče, za njim pa leži intimni vrt edikul. (Delo, 8. nov. 1999, NB)
Ni se izkazalo, da je bilo vse v redu. Kar se mene tiče, je poročilo t. i. Končinove komisije prava enciklopedija nepravilnosti. Tožilstvo zgolj ni našlo razlogov za kazenski pregon. (Mladina 2005. št. 51, NB)
Izvršna urednica revije Vojka Smiljanić Đikić je ob predstavitvi poudarila, da so Sarajevski zvezki v desetih letih izhajanja postali prava enciklopedija in edina zbirna referenca za slaviste in tiste, ki jih zanima sodobna literatura s prostora bivše Jugoslavije. (Delo, 8. sep. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živa enciklopedija.

žíva enciklopedija ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdor je zelo razgledan, načitanSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVmes gledam Milijonarja. Končno, Jonas v tem kvizu spet funkcionira kot »jonas«, legendarni Tanko je pa itak živa enciklopedija. (Delo, 4. nov. 2000, NB)
Tončka je prevzela najtežje breme, ker je ostala na Kosovelovi domačiji v Tomaju in dolga desetletja sprejemala tisoče obiskovalcev. Bila je živa enciklopedija o vsem, kar se je dogajalo z njihovo družino. (Delo, 20. mar. 2004, NB)
Potem nam je Ed, ki je bil prava živa enciklopedija, razlagal, kaj je to Route 66. Zamisel o Route 66, o »super avtocesti«, se je rodila leta 1926 v glavah podjetnikov Cyrusa Averyja iz Tulse v Oklahomi in Johna Woodruffa iz Springfielda v Missouriju. V četrtek zvečer sta Leeja sprejela tudi slovenska ambasadorja Unicefa Milena Zupančič in Lado Leskovar, v tem pogovoru pa se je Lee izkazal kot živa enciklopedija, z izjemnim spominom, neverjetnim naborom življenjskih izkušenj in znanjem kar devetih (in razumevanju še številnih drugih) jezikov. (Delo, 19. sep. 2003, NB)
Če so se ljubitelji Jaggerjeve izpovedi zaman veselili, jih bo na policah knjigarn kmalu čakal plod skupnega truda članov znamenite zasedbe. Drug drugemu bodo laže osvežili spomin in se pri gotovo tem na smrt zabavali: v 40 letih so Rolling Stones postali živa enciklopedija rocka. (Delo, 16. okt. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem živa enciklopedija, ki se povezuje z glagoloma biti in postati, temelji na primerjavi izjemnega človekovega znanja, poznavanja česa z enciklopedijo. Primerjalni veznik kot, kakor je večinoma že izpuščen, tako da človek metaforično postane živa enciklopedija. Ko gre za osebe, se lahko v enakem pomenu uporablja tudi izraz prava enciklopedija, a prav pridevniška sestavina prava namesto živa omogoča preneseno rabo tudi za nežive stvari, tj. v pomenu ‘pregled, zbirka česa sploh’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.a walking encyclopedia
češ.živá enciklopedie
chodící encyklopedie
chodící slovník
fr.une encyclopédie vivante
hr., srb.živa [jedna] enciklopedija
cijela enciklopedija
rus.hodjačaja эncyklopedija
živaja эncyklopedija
Slovar slovenskih frazemov