Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino gàd
gojíti gáda na pŕsih ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izkazovati dobrote človeku, ki je dobrotniku nehvaležen, sovraženSkrij zgled▾
 
Zgled rabeVremenske prognoze, kakršne so bile in so žal še običajno v nas, se opirajo izključno na mrtve naprave in pripomočke, na blago izpod starega, do mozga trhlega režima, izdelek sovražnega inozemstva. Uporabljajoč jih gojimo le gada na prsih in tudi na tem področju bi bilo že iz načelnih ozirov živo treba smotrnega čiščenja. (F. Milčinski, Gospod Fridolin Žolna in njegova družina, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. greti kačo na prsih.

kàkor da je gàd píčil kóga ekspr.; primera, tudi kot da
 
Pomen
 
naglo, sunkovitoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOkno se odpre in Krjavelj pomoli svojo debelo glavo ven. Pa kakor da bi ga bil gad pičil, pomakne se hitro nazaj. (J. Jurčič, Deseti brat, NB)
Kakor obstane pes, kadar zavije okrog ogla in zadene na mačka, tako je ostrmel žandar, ko je zagledal Jurija. A le en trenutek sta se ujela pogleda; Juri skoči pokonci, kakor bi ga pičil gad, pretrga krog svatov, ki ga je obdal, in dere skoz drugo sobo in kuhinjo na dvorišče. (F. Detela, Moje življenje, NB)
»Povej, odkod imaš to orožje?« je vprašal orožniški poveljnik, sovražno zroč na žrtev. Handžija je dvignil glavo, kakor bi ga bil pičil gad. »Bog mi je priča, da ne vem,« je mirno odgovoril. (F. Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
»S poljubom?« Skočila je od ograje, prav kakor da jo je pičil gad v beli prst. »S poljubom se poslavljate?« rekla je tiho. (I. Tavčar, 4000, NB)
In se je škodoželjno smejal. Kakor bi jo bil pičil gad, je poskočila Mica in namerila Tevžu: »Tako te bom počila po gobcu, da ga ne bosta ne ti ne tvoja mati nikoli več odprla. Vso planino nam je skazil, sedaj ga bo pa še stegal in se nad Markom ujedal, katerega vsi pogrešamo …« (J. Jalen, Ovčar Marko, NB)
Pa je slučajno pogledal na cesto in skočil je kvišku, kakor da ga je pičil gad. Ne da bi črhnil besedico, je zbežal z vrta in čez travnik v kozolec: zagledal je bil očeta. (Fran Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
V tem hipu pa je planila Pečanka, kot da jo je gad pičil. (I. Pregelj, Mlada Breda, 1943, 21)
 
Izvor frazema
 
Primera kakor da je gad pičil koga temelji na dejstvu, da se mnogi ljudje bojijo kač, zlasti strupenih, med katerimi je tudi gad. Zato že ob pogledu nanj reagirajo panično, kot da bi jih pičil.

píhati kàkor gàd ekspr.; primera, tudi sikati
 
Pomen
 
biti zelo jezenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZopet je poklical župana in mu velel: »Pavla bomo danes razsrdili, da bo pihal kakor gad. Letošnje gorščine še nismo pobrali pri njem.« (J. Trdina, Bajke in povesti o Gorjancih, NB)
Zdaj ste zvedeli mojo misel, zanaprej me pustite glede njega na miru.’ Ta osornost je Lokarja še bolj razkačila, da je pihal kakor gad in bi bil Reziko gotovo pretepel, ko mu ne bi bila ubranila žena. (Isti, Pri pastirjih na Žabjeku, NB)
Minil ga pa je kmalu mir in kar sikati je pričel, ko je čul krvavo žalitev, ki je kakor strela iz vedrega zadela dacarja, nič hudega slutečega. Sikal je kakor gad in pozvonil je in poklical strojepisko in je kar koj in brez odloga narekoval tožbo in poleg je tekal gor in dol, tožbo v devetih poglavjih, z uvodom, predlogom in dodatkom, tako tožbo, da se je gospodični pri stroju kar frizura ježila z debelima podlogama vred, čeprav jo je imela zataknjeno z devetimi glavniki in sedemindvajsetimi lasnicami. (Fran Milčinski, Drobiž, NB)
»Kalina! Kalina! Kalina!« je šlo od ust do ust po vsem kolišču in v vse koče in prišlo na ušesa tudi Presukanemu Lisjaku. Pohitel je ven na mostišče in videl Zorno, ki je s polnim tulom puščic na hrbtu krepko zamahovala z negodnimi mladci vred z veslom in vodila drevak proti plitvini za Brdom. Lisjak je zasikal kakor gad v precepu, ki bi rad pičil, pa ne more. (J. Jalen, Bobri 2, Rod, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera pihati kakor gad, tudi sikati kakor gad, izhaja od oglašanja gada, kadar je razdražen.

síkati kàkor gàd, gl. pihati kakor gad.

skrívati kàj kot gàd nôge ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo skrivati, prikrivatiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZdaj sem v ljubljanski reviji objavil že nekaj novel. In zakaj si mi to skrival kot gad noge? Ker hočem biti tudi kot pisatelj gad. Strupen gad. (Igor Torkar, Umiranje na obroke, 1984, 59)
Vidiš, vidiš, ti očetov sin, če človek po svetu hodi in nas pametne ljudi posluša, nauči se počasi govoriti in še marsikako drobnjav. Vso svojo jezico boš skril, kakor gad noge skriva in taji. Tvojo ljubico bo drug dobil, ti se boš ustil in boš sam ostal doma ko berač na žegnanju. (J. Jurčič, Deseti brat, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. skrivati kaj kot kača noge.

zasíkati kàkor gàd, gl. pihati kakor gad.
Slovar slovenskih frazemov