Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino gnézdo
drégniti v ósje gnézdo ekspr.; pren., tudi kot primera, nedov. drezati
 
Pomen
 
dati povod za hudo, množično razburjenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽelježnjak in njegov zagovornik Dušan Pajk sta ves čas zatrjevala, da se ga je policija hotela znebiti, saj je dregnil v osje gnezdo oziroma nekomu stopil na žulj, ko je nadrejene opozarjal na določene nepravilnosti in celo kršitve. (Delo, 9. apr. 2002, NB)
Današnja okrogla miza Šentjurskega foruma o pomislekih glede šentjurskega zdravstva se je začela že na javnih razpravah pred nekaj dnevi. Organizatorji so s tematiko dregnili v osje gnezdo, ko se je z izjavo za javnost, ki govori predvsem o pomanjkanju zdravnikov in obsegu njihovega dela, oglasil s svojim primerom tudi zdravnik Marko Drešček. (Delo, 14. nov. 2007, NB)
V imenu večine evropskega sveta, verjetno pa tudi drugih celin, je luksemburški zunanji minister krivdo za dogajanja po hurikanu Katrina posredno pripisal kar »American way«, ameriškemu načinu življenja, organizacije in predvsem vladanja. »Na tem primeru vidite, da celo v enaindvajsetem stoletju potrebujete državo, dobro delujočo državo …,« je dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn in s tem spet dregnil v osje gnezdo razprav, kateri vzorec razvoja je primernejši za enaindvajseto stoletje. (Delo, 10. sep. 2005, NB)
Pojasnjuje, da so glavni problem Adrie preveliki fiksni stroški, predvsem prevelike plače. Na njihovo znižanje stevardese in piloti doslej niso pristali, nova uprava pa je očitno dregnila tudi v to osje gnezdo. (Delo, 5. jan. 2006, NB)
Kakor bi dregnil v osje gnezdo, tako so se razvneli prodajalci in kupovalci. Ugovarjalo se je in predvsem se je zahtevalo, da naj se vrne tržnina, ki se je plačala v pričakovanju, da bo mogoče prodajati blago. (Ivan Tavčar, Visoška kronika, NB)
Minister za šolstvo, gospod Zver, ne bo imel niti najmanj lahkega dela in je v zelo nehvaležnem položaju, saj bo nekaj pač treba spremeniti. Se je pa že v zadnjem času pokazalo, da vsaka še tako majhna sprememba v šolstvu za sedanjo opozicijo, LDS in SD, bivšo Združeno listo, pomeni paniko in se odzove tako, kot bi dregnil v osje gnezdo. (Državni zbor RS: 5. redna seja 19. 04. 2005, NB)
Zaradi vrste pritiskov, negativnih mnenj v javnosti in napetih medsebojnih odnosov med Ravenčani in Velenjčani ni bilo pričakovati, da bo Gorenje kupilo Sistemsko tehniko, če bo pridobilo posel z oklepniki. Gorenje nima nobene potrebe, da bi drezalo v osje gnezdo, zadržke pa ima tudi zaradi tujih lastnikov Sistemske tehnike. (Delo, 16. dec. 2006, NB)
O zgodbi sem se pogovarjal z drugimi duhovniki in neko nuno, ki ne poznajo ne enega ne drugega, in jih spraševal za mnenje. Vsi jemljejo v bran duhovnika in me resno opozarjajo, naj ne drezam v osje gnezdo, češ Cerkev je oblast in zakon. Ampak če veš, da se to dogaja, pa si tiho, si sokrivec. (Jana 2007, št. 09, NB)
Kljub sklepu britanskega kolegija kirurgov ameriška ekipa trdi, da je bilo raziskav dovolj in zato takoj, ko bo odbor za etiko prižgal zeleno luč, nameravajo pregledati kandidate za presaditev ter začeti iskati darovalce. Zakaj so ti zdravniki pripravljeni drezati v osje gnezdo? (Mladina 2005, št. 25, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dregniti v sršenje gnezdo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to stir up a hornet’s nest
hr., srb.dírati u osinje (osje) gnijezdo
darnuti u osinje (osje) gnijezdo
pecnuti u osinje (osje) gnijezdo
it.sollevare un vespaio
nem.ins Wespennest stechen

drégniti v sršénje gnézdo ekspr.; pren., tudi kot primera, sršenovo gnezdo, nedov. drezati
 
Pomen
 
dati povod za hudo, množično razburjenje; lotiti se nevarne zadeveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeO teh besedah je zašumelo v hiši, kakor bi bil dregnil v sršenje gnezdo. (J. Trdina, LZ 1887, 215)
Tako je šef hrvaške diplomacije privolil, da ne bo podpiral le gospodarskega ministra Porgesa v njegovih stikih s slovenskim kolegom Dragonjo. In nedvomno dregnil v sršenje gnezdo, pri katerem nobena zaščita proti nevarnim pikom (več) ne pomaga. Nobeno presenečenje ni, da hrvaška vlada ni imela moči prijeti pobesnelega bika, ki ga je napadel roj obadov, za roge, ker ga je kvečjemu potegnila za rep. (Delo, 14. avg. 1998, NB)
Ves dan me je bolelo oko, toda nisem črhnil besede nikomur, da bi s to novico dregnil v sršenovo gnezdo. (J. Korban, Iz mojih temnih dni, 1926, 11)
Niti malo nisem slutil, da sem s to izjavo dregnil v sršenovo gnezdo. (F. S. Finžgar, Leta mojega popotovanja, 1957, 408)
Vodstvo države se namreč, kakor pravi, premalo odločno spopada s korupcijo, ki je zagotovo najhujše zlo vseh posovjetskih držav. Toda če hoče Gruzija postati sodobna, demokratična država, mora bistveno resneje dregniti v to sršenje gnezdo ter se odločneje lotiti gospodarskih in upravnih reform, pravi 38-letni Žvanija. (Delo, 31. avg. 2002, NB)
Tudi temu verjetno gre pripisati sedanje zatišje, ki vlada v zvezi s strokovnim direktorjem KC. Nekateri namigi že kažejo na to, da se je vladajoča politika odločila, da ne bo več drezala v sršenje gnezdo in da bo raje počakala na iztek Arneževega mandata, kar se bo zgodilo aprila 2005. (Delo, 27. dec. 2003, NB)
»Več bo znano prihodnji teden,« usode ne želi izzivati Zorman, ki že nekaj časa ni v stiku z novimi delodajalci iz Ciudada Reala: »Ko bom popolnoma okreval, se bo z njimi lažje pogovarjati. Zdaj bi me v strahu pred obnovo poškodbe verjetno takoj poklicali nazaj. Zato raje ne drezam v sršenje gnezdo.« (Delo, 30. dec. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dregniti v sršenje gnezdo z različicama dregniti v sršenovo gnezdo in drezati v sršenje gnezdo je nastal po prenosu konkretnega nevarnega položaja ob dreganju v sršenje gnezdo na druga področja. Po enaki predstavi je nastal tudi frazem dregniti v osje gnezdo z različico drezati v osje gnezdo, v kateri je sršenje zamenjano z osjim gnezdom. Med starejšimi slovarji frazem omenja J. Glonar (SSJ, 63) pri iztočniti dregniti: v sršenovo gnezdo dregniti: nakopati si velike neprijetnosti. Isti (prav tam, 89) pri iztočnici gnezdo navaja predstavno soroden frazem: v sršenovo gnezdo seči: nakopati si nepričakovane neprijetnosti, opeči si prste.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to stir up a hornet’s nest
fr.donner un coup de pied dans la fourmilière
irriter les frelons
hr., srb.dirati (dirnuti) taknuti) u stršljenovo gnijezdo
taknuti u stršljenovo gnijezdo
lat.crabrines irritare

drégniti v sršénovo gnézdo, gl. dregniti v sršenje gnezdo.

drézati v ósje gnézdo, gl. dregniti v osje gnezdo.

drézati v sršénje gnézdo, gl. dregniti v sršenje gnezdo.

gádje gnézdo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prebivališče, skrivališče hudobnih, ničvrednih ljudiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Vedel sem,« je sopel in si zaman prizadeval, da bi si prižgal cigareto, »da je ta vas sršenovo gnezdo. Gadje gnezdo je.« (M. Šnuderl, Od polnoči do polnoči, 1947, 269)
Ničesar, kar mu ni koristno in nujno potrebno, se ne ustraši, Simon Jalen, na ognjeniku spiš, bolje rečeno – v gadjem gnezdu … (V. Zupan, Stvar Jurija Trajbasa, 1972, 54)
Kako terapirati negativizme, kot so zadrtost, pri- in nevoščljivost? Kako izkoreniniti perfidnost, ki jo je na lastni koži izkusil že marsikateri »pritepenʼc« v prispodobi Bleda kot gadjega gnezda? Strokovnjaki prisegajo na humanizacijo okolja: pozitivno usmerjanje in učenje, mentalitetni preskoki, spreminjanje vedenja … (Delo, 20. okt. 2006, NB)
Pred pol stoletja je imela Priština 24.000 prebivalcev in svetlo prihodnost na obzorju. Pred dvajsetimi leti je bilo prebivalcev 200.000, mesto pa je uživalo temno slavo centra najbolj problematične pokrajine v Jugoslaviji; bilo je tako rekoč gadje gnezdo kontrarevolucije. Danes je ljudi okoli 600.000, mesto je center Kosova pod protektoratom OZN in – no, nič več ni tako, kot je bilo. (Delo, 16. avg. 2006, NB)
V sklopu debate o spremembi imena se je del delegatov navduševal nad že uveljavljeno blagovno znamko, v katero so že ogromno vložili, a jim je predsednik še enkrat povedal, kako ogromno bi mu zamenjava pomenila. Borut (ki ga je novinarsko gadje gnezdo v PRESS centru zlohotno označilo za »edinega gospoda med tovariši« in se glasno krohotalo njegovim sintagmam, kot je na primer »razlike, ki bodo dovolj homogene«) je čustveno povzel, da sicer po odločitvi za novo ime gotovo ne bo šel »domov v hotel« in ves zadovoljen čakal, da volilna zmaga pride sama od sebe … (Mladina 2005, št. 14, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem gadje gnezdo je nastal iz besedne zveze gadje gnezdo, tj. ‘gnezdo z gadjimi mladiči ali gadjo zalego’. V prenesenem pomenu se ta zveza na drugih področjih človeškega življenja uporablja za označevanje prebivališča, skrivališča hudobnih, ničvrednih ljudi. Pomensko se tako delno ujema s frazemoma osje gnezdo in sršenje gnezdo. Negativni pomen frazema gadje gnezdo se ujema z metaforičnim pomenom poimenovanja gad ‘nepošten, podel človek’, npr. Če bi bil to nekdo, za katerega vem, da ni ničesar zakrivil, ali celo delal za nas, bi upravičeno ravnal drugače. Tomo pa je bil pravi gad. Moja dolžnost bi bila, da ga tako potlačim v gnoj, da ne bi nikoli več vohal čistega zraka. (V. Kovačič, Ne vračaj se sam, 1959, 57) Poimenovanje gad pa se metaforično uporablja tudi v pomenu ‘neugnan, podjeten, močen človek’, npr. Tedaj smo se vedno pomudili v rudniški kantini pri Krautu pod Prevernikovim vrhom. Tam so prepevali, popivali, politizirali ali se stepli, če je tako naneslo. Bili so pravi gadje. (K. Prušnik, Gamsi na plazu, 1958, 15) Pozitivni pomen, tj. ‘prebivališče, dom poštenih, podjetnih in močnih ljudi’ pa ima gadje gnezdo v delu Vladimira Levstika Gadje gnezdo, ki poveličuje ljubezen do zemlje, domovine in svobode.

ósje gnézdo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kjer je zelo neprijetno, nevarnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMimo je že enajsta ura, do tedaj se je Mijatović oglasil vsak dan, če ne drugače, po telefonu. Da bi se sam podal v osje gnezdo in ga poiskal, se mu ne zdi primerno. (V. Kavčič, Ne vračaj se sam, 1959, 43)
Zaradi starih dolgov imamo nenehno blokiran bančni račun in smo domala na robu stečaja. Vse skupaj se seveda prenaša na igralce, zato sem kot trener-začetnik zares padel v osje gnezdo. (Delo, 23. feb. 2004, NB)
Toda Primakov je dokaj hitro spoznal, da je padel v osje gnezdo. Afganistanci so namreč z vseh strani neusmiljeno tolkli po sovražni sovjetski vojski, ki sploh ni računala na tolikšen odpor. (Delo, 10. okt. 2001, NB)
Dva dni pozneje je v Ormožu prvič komentiral volilne izide. Ko je v javnosti okoli poldneva odjeknila novica, da je Janez Janša omenil tudi možnost odstopa vlade, se je notranjepolitično prizorišče čedalje bolj spreminjalo v nekakšno do skrajnosti razdraženo osje gnezdo. (Delo, 1. dec. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. sršenje gnezdo.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.osinjak
nem.Wespennest
rus.osinoe gnezdo

sráčje gnézdo ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
kar je neurejeno, neorganiziranoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMoja tajnica Dora. Prijetno, dolgokrako dekletce okroglega obraza … Na glavi eno od tistih sračjih gnezd, ki so danes v modi. (N. Kraigher, Dokler živimo, 1969, 98)
Lase je imel skuštrane, da so bili podobni sračjemu gnezdu. (S. Rozman, Tri zgodbe, 1970, 26)
Skupinski umski proizvodi skrivajo seveda že sami v sebi nevarnost, da postanejo sračje gnezdo najrazličnejših misli, zamisli, stališč in seveda temu ustreznih jezikovnih izpraznjenosti … (B. Zupančič, Kultura včeraj in danes, 1979, 259–260)
Zato pa je časnik tako sračje gnezdo, kakršno je, če urednikov ni zraven, kadar se riše zrcalo. (B. Novak, Na drugi strani Ljubljanice)
… jezik slovenski, ne tista neslana mešanica iz slovenščine, nove in stare, iz hervaščine, ruščine in drugih slovanskih narečij skupaj znešena kakor sračje gnezdo. (J. Stritar, Pogovori, Z 1879, 158)
Matjaž Kmecl zna biti tudi v tej zvezi prostodušno neposreden: »Slovenska terminologija (v literarni vedi) tudi ni zmeraj enostavna in enotna, raje hudo zmešana, poljubna, večkrat pravo sračje gnezdo nedoslednosti, nedomišljenosti in približnosti z vseh vetrov.« (M. Stanonik, Teorija slovstvene folklore, NB)
Vrtovi so bili razmetani kot sračje gnezdo, vendar bi jih geodet brez velikih stroškov lahko razporedil tako, da bi bili stokrat lepši kot zanemarjen travnik. (Delo, 14. jul. 2001, NB)
Poudarjanje podobe je lahko poučno, saj so naši razpravljalci govorili, da je prenekatera slovenska industrijska cona sračje gnezdo. (Delo, 19. jan. 2001, NB)
Če ne bi zdaj ob podaljševanju bencinskega tolarja vsaj vladna opozicija dregala v sračje gnezdo cestnih financ, bi najbrž tudi podaljšanje v parlamentu sprejeli z enako vehemenco kot pred štirimi leti. (Delo, 27. jul. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem sračje gnezdo temelji na dejstvu, da je sračje gnezdo v primerjavi z gnezdi nekaterih drugih ptic precej slabo narejeno. S prenosom tega dejstva na druga področja se je razvil pomen ‘kar je neurejeno, neorganizirano’. Ustrezni italijanski izraz je guazzabuglio.

sršénje gnézdo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kjer je zelo neprijetno, nevarnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKaj boste rekli svojemu nasledniku? Vsekakor mu bom čestital za pogum, ker se pri polni zavesti podaja v sršenje gnezdo, in hkrati izrazil upanje, da ga piki ne bodo tako skeleli, kot so nemalokrat mene. Če bo vztrajal, mu bom prišepnil še nekaj svaril. (Delo, 3. dec. 2001, NB)
Elektronska pošta je tudi polarizirana, v vojni, je sršenje gnezdo. Ljudje, ki se spominjajo boljših časov, pišejo obupane e-maile, potem obupajo. (Delo, 15. maja 1999, NB)
Zadnje dni julija smo bili, kar tiče obrambo proti padalcem in četam, ki bi se izkrcale iz zraka, narod pod orožjem. Naša dežela je postala »sršenovo gnezdo«. (W. S. Churchil – J. in M. Zupančič, Druga svetovna vojna, 1964, 362)
Ob tem ne preseneča, da je avstrijsko notranje ministrstvo v svojem poročilu za leto 2006 zapisalo, da je Avstrija zaradi geostrateškega položaja – in ker je na Dunaju eno od štirih večjih sedežev ZN – pravo obveščevalsko sršenje gnezdo. (Delo, 23. jun. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem sršenje gnezdo je nastal iz frazema dregniti v sršenje gnezdo. Po izpustu glagolskih sestavin dregniti, drezati je besedna zveza sršenje gnezdo, enako velja za besedno zvezo osje gnezdo v frazemu dregniti v osje gnezdo, dobila pomen ‘kjer je zelo neprijetno, nevarno’ in se v tem novem pomenu veže z drugimi glagoli.

v sršénovo gnézdo séči, gl. dregniti v sršenje gnezdo.
Slovar slovenskih frazemov