Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino govorjênje
govorjênje tjà v trí dní ekspr.; pren.
 
Pomen
 
govorjenje v prazno, brez smislaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeTo se pravi, to je govorjenje tja v tri dni, ker to ni realno, ker pri nas država noče ali ne želi ali pa predstavniki države, ki bi pokrivali to področje, tega ne želijo, nočejo ali pa ne morejo. (Državni zbor RS: 28. redna seja 11. 7. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. govoriti tja v tri dni.

govorjênje v véter ekspr.; pren.
 
Pomen
 
govorjenje v prazno, zaman, brez učinka, odzivaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeLetos je bila sprejeta resolucija, ki iranske oblasti poziva, naj vsaj zdaj, ob deseti obletnici fatve prekličejo smrtno kazen nad tem pisateljem. Zdi se kot govorjenje v veter. Ampak ko ne bi bilo deset let natanko takšnih kljubovalnih besed, bi bil Rushdie verjetno že dolgo mrtev. (Delo, 24. sep. 1998, NB)
V letu 2005 bo menda še huje: primanjkovalo naj bi celih enaindvajset milijard. Vse obljube, da bo Nemčija kmalu izpolnila merila maastrichtskega pakta stabilnosti, ki naj bi zagotavljal trdnost evropske valute, so torej le govorjenje v veter. (Delo, 11. maja 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. govoriti v veter.
Slovar slovenskih frazemov