Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino gròm
kàkor gròm ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo, močno; zelo glasnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Pomagat!« Glas se mu je razlegal kakor grom po dolini in dobravi. V bližnjih vaseh se ljudje prebude. (J. Trdina, Bajke in povesti o Gorjancih, NB)
Štiri cente je privzdignil neki že z dvanajstim letom. Če je udaril, je treščilo kakor grom. Kogar je vrgel, ga je opletel ob tla, da se je kar zemlja stresla. (J. Trdina, Kranjska jeza in druge črtice in povesti iz narodnega življenja, NB)
Videl sem, kako je Jagnje odtrgalo prvega izmed sedmih pečatov. Nato sem slišal prvo izmed štirih živih bitij, kako je reklo z glasom kakor grom: »Pridi!« (Sveto pismo nove zaveze, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kakor grom, kot grom temelji na lastnosti groma, da je zelo glasen, kar se posplošuje še v pomen ‘zelo, močno’. To je razvidno tudi v frazemih z glagolskimi sestavinami, npr. odjekniti kot grom, treščiti kot grom, udariti kot grom.

kot gròm z védrega nebá ekspr.; primera
 
Pomen
 
nenadoma, nagloSkrij zgled▾
 
Zgled rabeIn ko naj bi se igra šele dobro razživela, je počilo. Akopjan, ki še ni dobil nobene partije s Kalifmanom, je kot grom z vedrega neba udaril v središče. (Delo, 24. avg. 1999, NB)

odjékniti kot gròm ekspr.; primera
 
Pomen
 
1. imeti velik odmevSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeSlovenska skakalna scena je tako osiromašena, da ni prav nič čudno, da je novica o začasnem umiku edine naše vzpenjajoče atletske zvezdnice na tem področju Snežane Vukmirovič odjeknila kot grom. (Delo, 25. jan. 2006, NB)
»Ruckoj pa je židovskega porekla. Njegova mama je namreč Židinja – Zinaida Josifovna …« Te besede novega guvernerja Kurska so v Rusiji odjeknile kot grom. (Delo, 11. nov. 2000, NB)
2. biti kot veliko presenečenjeSkrij zgled▾
 
Zgled rabeNovica o odstopu štiriinštiridesetletnega Andreja Ilarionova je kakor grom odjeknila po Moskvi, ki se je – ozaljšana ko nevesta – že prepustila lagodnemu prazničnemu razpoloženju. (Delo, 29. dec. 2005, NB)

udáriti kot gròm ekspr.; primera, tudi pren., nedov. udarjati
 
Pomen
 
udariti nenadoma, glasno; imeti velik odmevSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKnjiga je v javnosti udarila kot grom in jasno je, da sta se takoj zganili vsemogočna industrija in priležniška ekspertokracija. Boj za javno mnenje seveda še traja in preden se bo politika učinkovito zganila, se bo v medijih prelilo še precej črnila in pred mikrofoni bo izrečenih še veliko hudih besed. (Viva, julij 2006, NB)
Udarilo je kot grom, Francija je ponižana in razžaljena. Tako pišejo v Franciji, podobno tudi drugje po svetu. (Delo 26. apr. 2002, NB)
Pari so se spuščali počasi in molče, in v njihove po prahu tapajoče korake je kakor grom udarjala tožba avtomobilov, ječanje motorjev v počasni vožnji in nepretrgano, glušeče hupanje. (Gitica Jakopin, Žarometi, NB)

udárjati kàkor gròm, gl. udariti kot grom.
Slovar slovenskih frazemov