Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino igránje
igránje na čústvene strúne ekspr.; pren.
 
Pomen
 
vplivanje na čustva; čustveno govorjenjeSkrij zgled▾
 
Zgled rabeIgranje na čustvene strune, da se mora FIBA oddolžiti Srbom, ker je leta 1994 zaradi vojnih razmer odvzela Beogradu organizacijo SP in jo podelila Torontu, je bilo očitno premalo. Skupna kandidatura, po kateri naj bi Novi Sad, Sarajevo, Zagreb in Ljubljana gostili štiri šestčlanske predtekmovalne skupine, Beograd pa končnico najboljših osmih reprezentanc, ima precej globlje razsežnosti. (Delo, 4. dec. 2004, NB)

igránje z odpŕtimi kártami ekspr.; mn., pren., tudi igra
 
Pomen
 
jasno, odkrito kazanje namenov; pošteno ravnanjeSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeTisti, ki državo obtožujejo, da je sokriva za potop Tama, menijo, da se o posebnih strateških partnerjih ni več kaj pogovarjati ter da je ponudba MTI Evrope dovolj resna. Ne manjka tistih, ki podpirajo javno ponudbo Janeza Laha in njegovo gesto ocenjujejo kot igranje z odprtimi kartami. (Delo, 19. nov. 1998, NB)
5. jul. 2005 … Igranje z odprtimi kartami, transparentna in argumentirana razprava so tako dobri temelji, na katerih bodo lahko zrasle odločujoče strateške odločitve … (Google, rr-vel.si/…)
 
Izvor frazema
 
Gl. igrati z odprtimi kartami.

igránje z ôgnjem ekspr.; pren., tudi igra
 
Pomen
 
lahkomiselno, neprevidno izpostavljanje nevarnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV Izoli so se minuli dve leti z akcijo December brez pokanja kolikor je mogoče uspešno branili pred čezmernim pokanjem. Letos akcije niso uspeli ponoviti, zdaj pa je nespametno igranje z ognjem že terjalo prvo žrtev. (Delo, 12. dec. 2000, NB)
Vincencij Demšar (SKD) je v razpravi odločno nasprotoval podelitvi posebnega statusa koprski občini in dejal, da bi bilo tako početje, torej oblikovanje take občine, brez vsakršnih zakonskih podlag oziroma celo mimo njih, milo rečeno igranje z ognjem, ki lahko povzroči izgubo dela narodnega telesa. (Delo, 23. okt. 1998, NB)
Igralci so profesionalci, zato bom kaznoval vsak slab trening ali vsako slabo igro v DP. Ne bom dovolil, da spet zaidemo v igračkanje z ognjem. Kdor bo poskušal ubrati bližnjico, si bo sam pokazal vrata. (Delo, 5. mar. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. igrati se z ognjem.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.hra s ohněm
nem.ein Spiel mit dem Feuer
rus.igra s ognëm

igránje z življênjem ekspr.; pren.
 
Pomen
 
življenjsko nevarno nepremišljeno, brezobzirno ravnanjeSkrij zgled▾
 
Zgled rabeGora je tu in s tem izziv povzpeti se na najvišji vrh sveta. Igranje z življenjem je njegov del, kolikšno je tveganje, pa ni mogoče predvideti vnaprej. Zato je neki znani plezalec izjavil: »Kadar pripravim odpravo, sem le organizator, nikakor ne vodič. (Delo, 22. jan. 1999, NB)
Slovar slovenskih frazemov