Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino iskánje
iskánje kóga/čésa z lučjó pri bélem dnévu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
vneto iskanje koga, česaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeTekoče govori francosko, znati tuj jezik pa je med italijanskimi politiki vrlina, vredna iskanja z lučjo pri belem dnevu. Razlaga svoje poglede francoskim prijateljem na golističnem kongresu v Parizu, pripoveduje, kar nikogar med gostitelji ne zanima, sporoči domov v Italijo, da se ne bo pustil opehariti postkomunistom in postfašistom, razglaša, da je večinski sistem idealen za razvite demokracije, Italija pa je še daleč od tega. (Delo, 3. febr. 1998, NB)

iskánje prostóra pod sóncem ekspr.; pren.
 
Pomen
 
iskanje primernega, ugodnega mesta, položaja v življenju, med ljudmiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJe pa res, da so se vsi prilagodili v tem smislu, da so opustili taktiko konfrontacije in jo nadomestili s taktiko adaptacije. Zdaj se ne spuščajo več v frontalne ideološke konflikte z bogatim svetom, temveč se vanj poskušajo bodisi legalno ali ilegalno infiltrirati: migracije in drugi načini iskanja svojega prostora pod soncem v bogatem svetu – vstop le pri zadnjih vratih, se razume. (Delo, 11. nov. 2000, NB)
Obravnavano dilemo sem sprožil zato, ker želim, da se stanje, ko študentje opravljajo izpite iz matematike in fizike v tretjem in četrtem letniku, spremeni in da sprotnost študija in prehodnost zagotovi tudi normalno sledenje študijskemu programu. V nasprotnem je razglabljanje o tem, kdaj mora študent poslušati kakšno vsebino oziroma imeti predmet v določenem semestru, zgolj akademska razprava pri iskanju prostora pod soncem. (Delo, 10. jul. 2006, NB)
Ker sta sproščenost in duhovno ravnovesje najboljša popotnica za varno iskanje lastnega prostora pod soncem, bi morali zdaj nameniti prednost prizadevanju, da presežete sebična stremljenja in vzgibe, ki vas silijo, da se krčevito oklepate preživetih življenjskih vzorcev. (Viva, februar 2003, NB)

[kot] iskánje ígle v kopíci sená ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
delo, za katero ni možnosti, da bi bilo uspešno opravljenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNajnovejši informaciji o razvozlanju celotnega človeškega genoma se vsiljuje prispodoba iskanja igle v kopici sena. Gre za težko predstavljivo velik projekt 3,2 milijarde parov baz človeškega genskega zapisa, ki je »prebran« in kjer se »kot na dlani« bere zaporedni, nepretrgan niz človekove dedne zasnove oziroma genski zapis življenja. (Delo, 16. apr. 2003, NB)
Potemtakem ne bi smela biti posebna težava, da v malodane dveh letih v afganistanskih hribih, gorah in votlinah najdejo enookega talibskega voditelja Mohameda Omarja in voditelja tolikanj osovražene teroristične mreže bin Ladna. Morebiti je nekaj narobe z omenjeno vojaško-tehnološko-vohunsko vsemogočnostjo, saj obveščevalni strokovnjaki ugotavljajo, da je lov na največje proklamirane ameriške državne sovražnike podoben iskanju igle v kopici sena. (Delo, 30. jun. 2003, NB)
Kot je pojasnil dr. Jeras, je zaradi že omenjene izjemne raznolikosti tkivnih antigenov HLA, njihove različne zastopanosti v različnih skupinah prebivalstva ter raznovrstnosti njihovih kombinacij »verjetnost, da bodo med nesorodnimi ljudmi našli tkivno skladnega darovalca, velikokrat podobna iskanju igle v kopici sena«. (Delo, 12. jan. 2004, NB)
»Iskanje Huseina je kot iskanje igle v kopici sena in najti moramo pravo kopico. To pa je resen problem,« je rekel Sanchez. (Delo, 8. dec. 2003, NB)
Kar zadeva fizične osebe, je obseg plačevanja v primerjavi s številom vseh nakupov zanemarljiv, legitimiranje pa nemogoče, zato je problematičen tudi nadzor; stati ob blagajni in ujeti prodajalca, ki sprejema v plačilo devize od domačina, ne le od tujca, je kot iskanje igle v kopici sena. (Delo, 6. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iskati [kakor] iglo v kopici sena.

[kot] iskánje šivánke v kopíci sená ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
delo, za katero ni možnosti, da bi bilo uspešno opravljenoSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePo mnenju carinskih uslužbencev od 70 do 80 odstotkov vseh tihotapskih pošiljk iz vzhodne Evrope pride v EU čez mejni prehod v Frankfurtu na Odri. Tamkajšnji cariniki lahko na dan temeljito preiščejo le pet tovornjakov, in če vemo, da mejo prečka tudi po 1700 tovornih vozil na dan, je njihovo delo podobno iskanju šivanke v kopici sena. Tega se tihotapci dobro zavedajo. (Delo, 18. avg. 2000, NB)
Kot veleva Zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstva, bi tudi evidenco o zdravilih brez recepta moral voditi IVZ. Pridobiti kakršne koli, vsaj približne informacije o tem, kaj gre po lekarnah najbolje v promet, je bilo podobno iskanju šivanke v kopici sena, torej podvigu, pred katerim se kaže oborožiti s precejšnjo potrpežljivostjo. (Delo, 27. okt. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iskati šivanko v senu.
Slovar slovenskih frazemov