Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino jézdec
apokalíptični jézdeci knj.; pren., mn., tudi kot primera
 
Pomen
 
velika nevarnost, katastrofaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePoleg naravnih simbolov, kot so živali in ljudje, je v apokalipsah tudi nemalo zgodovinskih simbolov – trdnjava Megido na primer in harmagedonska oziroma »poslednja« bitka v njej – mestoma pa nastopajo tudi nadzemska bitja, dobri angeli in zli demoni. Omeniti kaže še uničevalske apokaliptične jezdece, ki bodo nastopili v poslednjem stanju tik pred poslednjo sodbo. (Delo, 8. sep. 1999, NB)
Po Gottmannu so zlasti nevarne štiri vrste obnašanja, ki jih imenuje apokaliptični jezdeci partnerstva: kritika, zaničevanje, zavračanje in blokiranje. (Delo, 12. jan. 2002, NB)
Pri res ogromnih razsežnostih bi epidemija pomenila z današnjega vidika nepredstavljive stroške in gospodarski kolaps. Toda podobne apokaliptične jezdece je napovedoval že aids, pa že nekaj časa živimo z njim. (Delo, 3. maja 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Kot nakazuje prvi citat, so apokaliptični jezdeci ‘jezdeci, ki naznanjajo velike nesreče’, preneseno ‘velika nevarnost, katastrofa’. Nanašajo se na Apokalipso, zadnjo svetopisemsko knjigo z videnji apostola Janeza o koncu sveta. Sam izraz apokalipsa je danes religiozno poimenovanje v pomenu ‘grozljivo veličastni opisi konca sveta’, npr. preneseno atomska apokalipsa.

[kot] jézdeci apokalípse knj.; pren., mn., tudi kot primera
 
Pomen
 
velika nevarnost, katastrofaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot nekakšni štirje jezdeci apokalipse so se 11. septembra dvignila nad Ameriko smrtonosna potniška letala, da bi potem v deželi z najbolj razvitim kapitalizmom, posredno pa po celem svetu … sejala pomanjkanje, kugo, vojno in smrt. (Delo, 29. okt. 2001, NB)
Začetek bolečega, tragičnega in po svoje ponorelega dogajanja, kjer štirje jezdeci apokalipse nastopajo v povsem novih in drugačnih vlogah ter svet naseljujejo s pomanjkanjem, kugo, vojno in smrtjo v povsem novih oblikah. (Delo, 29. okt. 2001, NB)
Ni naključje, saj divji jezdeci apokalipse menda že drvijo, svetopisemske prerokbe, kot so vojne, bolezni, naravne katastrofe, beda … že postajajo človekov vsakdan. (Delo, 17. avg. 2002, NB)
Morda je potrebno samo počakati, da se jezdeci apokalipse vrnejo tja, od koder so prišli in da se Zemlja, ki kot da jo je mogočen asteroid sunil proti uničujočemu Soncu, po kratkem nihanju vrne v običajne tirnice. (Delo, 19. sep. 2001, NB)
Še manj je mogel predvidevati, da se bodo Francozi, Nemci in ostali »stari Evropejci« upirali ameriškim jezdecem apokalipse skupaj z Rusi in Kitajci. (Delo, 22. mar. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. apokaliptični jezdeci.
Slovar slovenskih frazemov