Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kalíber
bíti [vêlik] kalíber ekspr.; pren., navadno s prilastkom
 
Pomen
 
kdor je zelo pomemben, velikega formataSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEbrl še zdaleč ni tako velik »kaliber« kot Lončarić, vendar ga bo Hrvaška na podlagi italijanske Interpolove tiralice izročila Italijanom. Naša država tega ne bi mogla storiti, saj ji ustava prepoveduje, da bi svoje državljane izročala drugi. (Delo, 8. dec. 2000, NB)
»Za božjo voljo, saj je sam zgradil družbo, zakaj bi jo šel uničevat?« Temnopolti Martine, ki se je v bližini sprehajal s prijateljico, pa je prepričan o Layevi krivdi: »Bil je prevelik kaliber, da ne bi vedel, lepo so zapravili denar!« Čez nekaj dni bo tudi porota v Houstonu odločala med tema skrajnostima. (Delo, 8. maja 2006, NB)
Možnosti 20-letnega kolesarja iz Luž pri Kranju, da bi izboljšal 15. mesto Andreja Hauptmana izpred dveh let, so minimalne. Kolesar Save vendarle ni tako velik kaliber v tej konkurenci, kot je bil svoj čas Domžalčan. (Delo, 6. okt. 1998, NB)
Brane kot oče – zgodilo se je že, da me je kateri od otrok poklical tati! – Branko je brez dvoma poseben kaliber, izstopajoč in brez dlake na jeziku. Vi pa ste visoko v diplomaciji. (Jana 2007, št. 24, NB)
Citat: Lacko kot sodobni Martin Krpan je očitno prehud kaliber celo za ministra Gregorja (Grizolda), ki (enako kakor nekoč Gregor) ne reče nič. (Monitor, junij 2002, NB)
Že v tistem času, na začetku vašega ministrovanja, je bilo možno slišati pa tudi prebrati v časopisju veliko stvari o gospodu Jeraju. Vas to ni motilo, ampak ste ga predlagali in vlada ga je na vaš predlog imenovala za svetovalca vlade v ministrstvu za šolstvo in šport, čeprav ste vedeli, kakšen kaliber je. (Državni zbor RS: 24. izredna seja 24. 09. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. velikega kalibra.

velíkega kalíbra ekspr.; pren., kot desni prilastek
 
Pomen
 
ki je zelo pomemben, vrhunskiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePoložaj majhnih držav je v prestižnem merjenju moči na zimskih olimpijskih igrah zato silno občutljiv, saj se povečini v vsaki panogi lahko zanašajo samo na enega ali dva tekmovalca in tekmovalko velikega kalibra. (Delo, 24. feb. 1998, NB)
Glasbeni zvezdnici Madonni ni dovolj, da je največja pop diva na svetu, rada bi zaslovela tudi kot nadarjena in seksi igralka velikega kalibra. Takšna, kakršna je bila Marilyn Monroe. (Delo, 3. feb. 2001, NB)
Ob začetku sezone nas je s svojo navzočnostjo in postavitvijo ambienta v nekdanjih ječah ljubljanskega gradu razveselil umetnik velikega kalibra Peter Greenaway … (Delo, 10. avg. 2001, NB)
Dejstvo, da je Oz v film zmetal večino preverjenih klišejev roparskega filma. Pojdimo po vrsti: De Niro je tat velikega kalibra, ki ne ropa v domačem mestu; vedno dela sam, želi se upokojiti. (Delo, 20. nov. 2001, NB)
Sicer o tem, zakaj Dagmar Šuster nikoli ni bil preveč priljubljen med navijači, obstaja več razmišljanj. Najbrž bo držalo predvsem to, da kot intelektualec, gospodarstvenik velikega kalibra, politik in blesteč retorik, ki vsaj z besedami nikoli ni nikomur ostal nič dolžan, zelo izstopa iz slovenske dirkaške srenje, kar je sprožalo nemalo zavisti in zlobe, pa tudi strahu pred družbeno močjo in vplivom, ki ga je premogel. (Delo, 4. avg. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Prilastkovna stalna zveza velikega kalibra temelji na prenesenem pomenu sestavine kaliber, ki se uporablja s prilastkom: ekspr. ‘stopnja glede na kvaliteto; pomen, vrednost’, npr. velik, največji, drugačen, težek kaliber. Te zveze se lahko uporabljajo tudi v povedni rabi, npr. kot frazem biti [velik] kaliber (gl. zgoraj).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.of the highest calibre
češ.největšího kalibru
fr.de grande envergure
nem.ein besonderes/anderes Kaliber
rus.(specialist) vysšego klassa
Slovar slovenskih frazemov