Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kášelj
máčji kášelj ekspr.; pren., v povedni rabi, navadno z nikalnico ni
 
Pomen
 
majhna, nepomembna stvarSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»No!« je pomislila Alica sama pri sebi. »V primerjavi s temle padcem se zdi prekopicevanje po stopnicah pravi mačji kašelj! Zdaj ne bi niti pisnila, pa tudi če bi se skotalila z vrha naše strehe.« (Lewis Carrol, Aličine prigode v Čudežni deželi, NB)
Zamenjati takšne šampionke, kot sta Vreni Schneider in Pernilla Wiberg, zagotovo ni mačji kašelj. Letos je z zmagami zasenčila celo slovitega Švicarja Michaela von Grünigena, s slalomsko »sambo à la Pretnar« pa navduševala tudi največje smučarske sladokusce. (Delo, 25. marca 2000, NB)
Svojčas je bil namreč tudi sam uspešen boksar: v 33 dvobojih je nanizal 26 zmag, en neodločen izid in le šest porazov. V teh dneh stopa po zelo trnovi poti, kajti trening z muhastim Tysonom je vse prej kot mačji kašelj. (Delo, 13. maja 2002, NB)
Na prvi pogled bi marsikdo sodil, da ni nič lažjega kakor napisati humoresko o dopustu. To naj bi bil mačji kašelj, saj vendar na dopustu doživimo toliko šaljivega, da bi tega bilo za cel humoristični film. (J. Olaj, Tovariš 29, 1971, 5)
 
Izvor frazema
 
S stališča človeka sta mačji kašelj ali mačje, mačkine solze nepomembna, komaj opazna stvar. Če pa to dejstvo zanikamo, in obravnavani izrazi so praviloma zanikani, dobimo nasproten, pozitiven pomen: ‘to je pomembno, to ni kar tako’. Podobno kot v matematika dva minusa dasta plus. Na enak način je razložljiv frazem ne biti od muh, v katerem sestavina od muh prav tako pomeni ‘malenkost, nepomembna stvar’. Frazem mačji kašelj pa se lahko uporablja tudi nezanikano in pomeni malenkost, majhna, nepomembna stvar.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.child’s play
a walk in the park
hr.mačji kašalj
kokošji kašalj
nem.das trägt die Katze auf dem Schwanz fort (weg)
pol.tyle, co kot naplakał
rus.kot naplakal
Slovar slovenskih frazemov