Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kóklja
bdéti kot kóklja [nad kóm/čím] ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo, preveč skrbeti za koga, kajSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePo njegovem zatrjevanju v agenciji sledijo karieri modelov. In čeprav ne morejo ves čas in stoodstotno bdeti nad dekleti kot koklja nad piščanci, imajo zaposlene skrbnike, ki pazijo na modele in na to, kako živijo. (Delo, 3. jun. 2000, NB)
Morje je hribom enakovredni slovenski heraldični simbol, Piran pa je nedvomno najreprezentativnejši kraj ob njem. Kot dediščino smo prejeli njegove edinstvene kvalitete; na skrajnem delu obale je po terenu zleknjeno slikovito naselje, ki ga proti celini varuje primorsko lahkotno kulisasto obzidje, na severozahodu pa kot koklja bedi cerkev svetega Jurija, ki se zdi za ubrani videz samega mesta celo prevelika … (Delo, 21. avg. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera bdeti kot koklja nad kom/čim temelji na dejstvu, da koklja zelo skrbi za svoje piščance in jih v nevarnosti tudi odločno brani.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to fuss/worry over so. like a mother hen
češ.starat se o koho jako kvočna
fr.être mère-poule
s’occuper de qn. comme une mère-poule
surveiller qn. comme une mère-poule
nem.sich um jmdn. sorgen wie ein Glucke
wie eine Glucke sein

čepéti kot kóklja [na jájcih], gl. kot koklja [na jajcih].

kot kóklja [na jájcih] ekspr.; primera, tudi kakor
 
Pomen
 
(namensko) nepremičenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMošeja Haghia Sophia ne stoji, ampak čepi kot koklja, razlezena v svoji nerazumni ženski samozavesti. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Potem sem skozi črne vrtnice med črnimi koli ob črni vodi v črni vasi Ohinemotu zagledal belo cerkvico Svete vere. Čepela je tam kot koklja, ki ponuja svoje varne tople peruti. Zgledala je kot vse razumevajoča mama, ki je vedno na voljo. (Tomo Križnar, Samotne poti, NB)
Ti, enooki, pojdi s svojimi na Šmartin pred Kranjem! Ondi imajo gospod fajmošter debelo vrečo srebrnih tolarjev in vsak večer jih pokladajo pod vzglavje svoje postelje, da spijo na njih kakor koklja na jajcih! (I. Tavčar, Janez Sonce, NB)
PURGAR: Na svojih cekinih sedim, kakor koklja na jajcih in zeha se mi zaradi preobilega obeda. Tako sedeč sem zavozil nedolžno politiko v blato in smrad. (I. Cankar, Purgar/Politični članki in satire, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bdeti kot koklja [nad kom/čim].
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.sedět jako kvočna na vejcích
nem.Dauf etw. hocken wie eine Glucke (auf ihren Eiern)
rus.sidet‘ kak istukan
sidet‘ kak kurica ja jajcah

naj kóklja bŕcne kóga šalj.; pren., v medm. rabi
 
Pomen
 
izraža podkrepitev trditveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKrščena je bila za Metko, pa če si jo vprašal, kako ji je ime in kako se piše, je povedala po svoje: Tenda Lala. Tenda namesto Metka. Lala namesto Šelanova. Tenda Lala, naj jo koklja brcne! (F. Milčinski, Drobiž, NB)
Moral sem se zasmejati. »V krogu mojih prijateljev!« naj jih koklja brcne ki so pričeli zadnji čas, posebno oženjeni, take nedostojne dovtipe zbijati, da je zunaj pred durmi vedno življenja nevarna gneča prisluškujočih natakaric. (F. Milčinski, Igračke, NB)
Tomislav Vrečar: Naj me koklja brcne, potem bom pa še jaz njo. (Delo, 20. maja 2004, NB)
»V zid naj se zaleti, pa bo videla Benetke!« In zamrmral je: »Naj me koklja brcne, če je bil denar njen, ki ga je vrnila! Tista njena terna je bila tudi sleparija!« (F. Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem naj koklja brcne koga temelji na dejstvu, da je koklja v primerjavi z drugimi kurami bolj napadalna, saj odločno brani gnezdo, v katerem vali, ali že izvaljene piščance. Sestavina brcne je tu pretiravanje, hiperbola, a prav s tem je dosežen pomen – podkrepitev trditve. Temu služi tudi medmetna raba. Med starejšimi slovarji jo omenja J. Glonar, SSJ, 164: koklja ga naj brcne: krotka kletvica, izraz nejevolje. V približno ustreznih čeških frazemih sta namesto koklje sestavini koza in gos (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.aby tě koza trkla
aby tě koza kopla
aby tě husa kopla
rus.čtob tebe pusto bylo!
čtob tebja pripodnjalo i šlëpnulo!
čtob tebe ni dna ni pokryški!
čtob tebe!

sedéti kàkor kóklja [na jájcih], gl. kot koklja [na jajcih].

stára kóklja nizko; pren.
 
Pomen
 
nerodna (starejša) ženska, ki veliko govoriSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNikar se ne gugaj na stolu! Stara koklja, pa še sedeti ne znaš, veš, da tega ne trpim! (F. Milčinski, Ptički brez gnezda, NB)
To ni bila tista mlada punčka vznemirljivega videza, ki sem jo videl, kako se je prikazovala izza zaves. Bila je stara koklja s sokoljim kljunom in tesno stisnjenimi, podlimi očesci. (Jim Thompson, Ženska, da je kaj, NB)
Ampak Gertie si ne pusti dopovedati, od mene že ne. Misli, da sem stara koklja, ki vtika nos v tuje zadeve. Morda bo prisluhnila vam. (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.stara kokoš
pol.kwoka
Slovar slovenskih frazemov