Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kònj
beséda ni kònj, gl. beseda.

bíti na kônju ekspr.; pren.
 
Pomen
 
uspeti, doseči ciljSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNatakarici je ta vonj, ki ga je širil, kot se je zdelo, prijal in jo ščuval proti njemu, čeprav ni bilo mogoče presoditi, kaj v njem ga ji je privlačilo. Domišljal si je, da je na konju, prvič je preizkusil nohte kot svoboden praskač in so ga ubogali, Ninino spraznjeno okno je jasno spregovorilo o tem. (Florjan Lipuš, Zmote dijaka Tjaža, NB)
Ta kava je bila najboljše zdravilo! Spotoma bom kaj malega pojedla, in bom na konju. Naporen dan bo, kot vidiš, ampak dober. (Gitica Jakopin, Slovo od deklištva, NB)
»Pri vas letos lepo kaže!« »Bog nas varuj toče, pa smo na konju!« se je hvalil Sušnik. (Prežihov Voranc, Boj na požiravniku, NB)
Če sem se za hip počutila že na konju, ugotovim, da moram do nadaljnjega razsedlati. Predstavljala sem si, da bo predstava, ko bo denar. (Delo, 3. jun. 2000, NB)
In ko sem moral nazadnje zbežati iz domovine, sem bil tistih deset let, ki sem jih preživel na tujem, večkrat na psu kot na konju. (M. Dąbrowska – F. Vodnik, Noči in dnevi I, 1961, 70)
 
Izvor frazema
 
V frazemu biti na konju je upoštevano dejstvo, da je v hierarhiji domačih živali konj zavzemal zelo visoko mesto. To velja zlasti za jezdne konje, ki so jih lahko imeli in vzdrževali samo bogati. Položaj na konju je tako postal prispodoba za uspeh, ugodno materialno stanje. Za izražanje poslabšanja takega stanja so predstavno uporabljene druge, manj cenjene živali. Med temi je na najnižji stopnji pes, kar izražata frazema priti na psa, biti na psu. Vmes so npr. osel, koza, krava, kot je razvidno iz frazemov: sln. priti s konja na osla ‘priti iz dobrega v slabši položaj’; s konja se je usedel na kozo ‘prišel je iz dobrega v slabši položaj’; nem. vom Pferd auf den Esel kommmen; vom Gaul auf die Geiß kommen ‘propasti, obubožati’; hr., srb. pasti s konja na magarca, pasti s šarca na magarca. Na enaki predstavi kot biti na konju temelji frazem posaditi se na konja, ki ga je uporabil I. Tavčar v Cvetju v jeseni: Posadil sem se na konja: Kaj veste ve tri, kaj vedo vse tovarišice, kaj ve moderna ženska o tisti ljubezni, ki pretresa dušo in telo.
Dejstvo, da je kdo na konju, pa ni vedno prispodoba za uspeh, ugodno materialno stanje. Cigale I, 473, pri iztočnici Esel frazem einen Esel bohren (tj. ‘osla vrtati’) pojasnjuje s sln. za norca imeti, imeti koga na konji.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be riding high
češ.být na koni
fr.être bien en selle
hr., srb.biti na konju
it.essere a cavallo
nem.sich aufs hohe Pferd setzen
rus.byt’ na kone

čákati [na] prínca na bélem kônju, gl. princ.

délati iz mušíce kônja, gl. mušica.

délati kot kònj ekspr.; primera, tudi s kakor
 
Pomen
 
zelo veliko, naporno in vztrajno delatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVi ste delali takrat samo glasbene oddaje? In vse ostalo, kar je bilo na televiziji: dnevnike, pogovore, druge glasbene oddaje, na terenu, dokumentarce, ker me je to tudi zelo zanimalo; delal sem kot konj. (Delo, 14. jul. 2001, NB)
Helen dela kot konj. Za vlogo Carol je preživela precej časa z neko materjo, ki skrbi za bolnega otroka, in posnemala njena oblačila, da bi bila dovolj nevpadljiva. (Delo, 24. mar. 1998, NB)
S tem mi napravite ob jednem veliko uslugo, zakaj četudi sem dobil pred dvema dnevoma službo, da bom lahko izhajal in študiral, vendar sem zdaj v nesrečnih stiskah. Stanujem v hotelu, ker si stanovanja še ne morem naročiti, a delam kakor konj, da imam za sproti. (Ivan Cankar, Lavoslavu Schwentnerju, Pisma II, NB)
Verjamem le v trd in naporen trening. Moja največja vrlina je volja, pripravljen sem garati kot konj. (Delo, 6. dec. 1999, NB)
Leta 1872 je Johann, ki so ga plakati predstavljali kot »električnega Straussa«, prvič dirigiral izvedbi valčka Na modri Donavi pred 100.000 navdušenimi Bostončani. Garal je kot konj, dokler se ni na Dunaju od izčrpanosti onesvestil. (Delo, 3. jun. 1999, NB)
Jaz ne morem iti v soboto k nikomur po izplačilo, jaz nimam osemurnega delovnega časa, jaz garam kakor konj od šestih zjutraj do desetih zvečer. (Olbracht – Bradač, Proletarka Ana, 55)
 
Izvor frazema
 
Primera delati kot konj z različico garati kot konj se nanaša na konja kot vprežno žival. Enako velja za sopomenki garati kot [črna] živina; garati kot vol.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to work like a horse/dog
češ.pracovat jak kůň
pracovat jak mezek
pracovat jak soumar
nem.arbeiten wie ein Pferd
arbeiten wie ein Ochse

garáti kot kònj, gl. delati kot konj.

močán kot kònj ekspr.; primera, v povedni rabi
 
Pomen
 
zelo močenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNekateri so govorili: »Poglejte, Strnikova Neža je močna kakor konj, pa molči in dela.« (M. Hace, Partizanske slike, 1951, 178)
28. sep. 2009 … Chuck Norris ni močan kot konj, konj je močan kot Chuck Norris. Chuck Norris ne potrebuje besed za zapeljevanje dekleta, on samo reče TAKOJ. (Google, karlosp.net/blog…)
14. feb. 2011 … Ronaldo bo odšel v zgodovino kot eden izmed najboljših nogometašev vseh … kje saj ko je bil v formi je bil hiter in močan kot »konj«! (Google, tvslovenija.si/sport…)
 
Izvor frazema
 
Primera močen kot konj temelji na dejstvu, da je konj velika in močna živali.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.as strong as a horse
as strong as an ox
češ.být silný jak kůň
nem.so stark sein wie ein Pferd
stark wie ein Ochse
bärenstark
Bärenkräfte haben

naredíti iz múhe kônja, gl. muha.

neúmen kàkor kònj ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo neumenSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Ali velika je in močna.« »Velika je res, neumna pa kakor konj in tudi že starikava; vse tisto obilno, kar ti je na njej tako všeč, je že ohlapno in mlahavo – no, vsaki stari kravi raste vamp.« »Pridovna res ni, mlada tudi ne več, zame bi pa le bila prava, se mi zdi še zdaj.« (Ivan Zorec, Stiški svobodnjak, NB)
Odslej pa vem, da jim bomo rabili za sramoten pregovor. Kadar bodo hoteli očitati komu kako prav veliko budalost in nesmiselnost, poreko brez dvojbe: Poglejte ga no, ta brglez je neumen kakor konj.« (Janez Trdina, Vinska modrost, NB)

prínc na bélem kônju, gl. princ.

vítez na bélem kônju, gl. vitez.

zdràv kot kònj ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo zdravSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeGre za posledico prevelike obremenitve v zadnjem času, saj je po šestih zaporednih tekmah brez sekunde oddiha v nedeljo igral celih 39 minut? »Niti ne, saj ne gre za telesno izčrpanost, temveč za bolečine v križu zaradi doskokov po metih,« je pojasnil 36-letni Američan in zagotovil, da se sicer počuti »zdravega kot konj«. (Delo, 15. nov. 2005, NB)
Dopoldne si na obisku privoščimo Piko Nogavičko. Kakšna serija, ko bi to lahko spravil na video! Mala je zdrava kot konj in močna še bolj. S Kekcem bi mogoče bila dober par, on je tudi navihan in dobro pozna teren. (Delo, 17. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera zdrav kot konj temelji na dejstvu, da je konj velika in močna žival, ki so ji kot taki pripisovali tudi dobro zdravje.
Slovar slovenskih frazemov