Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino korák
blížati se s hítrimi koráki, gl. s hitrimi koraki.

držáti korák s kóm/čím ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
ne pustiti se komu prekositi, ne zaostajati za komSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePri njihovi mizi v ‘Ovnu’ že sedi Svoboda, slikar iz Friedlanda, ki drži korak s prehajanjem severne češke krajine v golo abstrakcijo in se je od svojih iskanih pejsažev preusmeril v ‘industrijsko polikromijo’, kakor temu sam pravi. (Libuše Moniková, Fasada, NB)
Prva šesterica prvakov je domače napadalce v 1. nizu ustavila z visokim blokom, toda v nadaljevanju so Žužemberčani z odlično igro v polju in solidnim blokom vseskozi držali korak s Kanalci. (Delo, 14. feb. 2000, NB)
Krašovec je tudi prepričan, da imajo nekaj prednosti zaradi kakovosti ponudbe pa tudi sprejemljivih cen. Meni, da se bodo manjša in srednja podjetja še naprej poslovno povezovala in tako zmogla držati korak s trgovskimi velikani. (Delo, 21. apr. 2000, NB)
A čeprav uspešno drži korak s sodobnostjo, je življenje v Tokiu vendarle še prepreženo z bontonom in navadami, ki jih preveva duh preteklosti. Vse to mu daje neko kakovost, ki je za gospodarsko metropolo njegove moči enkratna. (Delo, 22. dec. 2000, NB)
Veseli me predvsem dejstvo, da so naši skakalci držali korak s tekmeci iz skakalnih velesil, kot so Nemčija, Avstrija, Japonska in Norveška, ki se lahko pohvalijo s športnimi gimnazijami in sodobnimi skakalnicami s plastičnim pokrivalom. (Delo, 18. okt. 1999, NB)
Sicer pa ne samo s posodabljanjem in naložbami, ampak tudi s sistemom nagrajevanja in lastno razvojno službo v Reflexu držijo korak s časom in so uspešni v krogu 300 kilometrov, z nekaterimi izdelki pa še bistveno dalj. (Delo, 5. jun. 2004, NB)
Olympiakos je prišel do 18. zmage v prvenstvu, s katerim je ohranil korak s Panathinaikosom, predvsem po zaslugi krila Blueja Edwardsa. (Delo, 7. mar. 2000, NB)
»Telo me počasi že izdaja in če hočem ohraniti korak s soigralci, moram veliko več trenirati kot v preteklosti,« je pojasnil Schmeichel. (Delo, 13. nov. 1998, NB)
Britanske družine, ki si ne morejo privoščiti nakupa računalnika, ga bodo lahko po nizki ceni najele, obljublja britanska vlada. S tem ukrepom naj bi po besedah britanskega finančnega ministra Gordona Browna revnejšim družinam omogočili, da na prelomu tisočletja ohranijo korak s časom. (Delo, 8. nov. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti v korak s kom/čim.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to keep step with so./sth.
to be in step with so./sth.
češ.držet (udržet) krok s kým, čím
fr.aller au pas avec qn.
hr., srb.držati (održati) korak s kim, s čim
it.stare al passo con qc./q.c.
nem.[mit jmdm., mit etw.] Schritt halten
rus.idti v nogu s kem, čem
šagat’ v nogu s kem, čem

hodíti v korák s čásom, gl. iti v korak s časom.

hodíti v korák s kóm/čím, gl. iti v korak s kom/čim.

íti v korák s čásom ekspr.; pren., nedov. hoditi
 
Pomen
 
prilagajati se razmeram, biti napredenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDeseta izdaja programa WinFax PRO prinaša nekaj koristnih novosti, njen glavni moto pa je povezava z elektronsko pošto in internetom, s čimer nedvomno gre v korak s časom. (Monitor, jun. 2000, NB)
Mimogrede, modul za Omrežje na klic (Dial-up networking) je napredoval in dobil status samostojnega modula v nadzorni plošči. Prilagoditev, ki gre v korak s časom, vsaj glede na današnji pomen interneta. (Monitor, mar. 2000, NB)
Kar 64 odstotkov starih od 50 do 59 let in 54 odstotkov starih od 60 do 69 let je prepričanih, da gredo v korak s časom in se zanimajo za novosti na trgu. (Delo, 8. dec. 1999, NB)
Ugledni svetovni arheolog je bil odprtega, širokega in iskrivega duha, vedno pripravljen prepoznati prave vrednote in jih, ob tem ko je hodil v korak s časom, vključevati v občasno prašno brezčasje akademije znanosti. (Delo, 14. okt. 1999, NB)
Sydneyjske prostitutke hodijo v korak s časom: strankam ponujajo storitve, ki so jih poimenovale šprint, štafeta in maraton. (Delo, 25. sep. 2000, NB)
Res pa imamo erasmusovski študenti prednost, da si lahko v enem mesecu izberemo le predmete, ki nas najbolj zanimajo. Tako smo se lahko izognili najbolj dolgočasnim profesorjem in izbrali le tiste, ki tako po izbiri vsebin kot po metodologiji učenja vsaj približno stopajo v korak s časom. (Delo, 27. jan. 2003, NB)
Italijanske banke so se v zadnjih letih preoblikovale, stopile so v korak s časom, ki jih je prej velikokrat povozil, novi centri moči niso več potrebovali nevidne roke nad seboj. (Delo, 9. apr. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti v korak s kom/čim. Ustrezna italijanska frazema sta andare al passo coi tempi; stare al passo coi tempi.

íti v korák s kóm/čím ekspr.; pren., nedov. hoditi, stopati
 
Pomen
 
prilagajati se razmeram, biti napredenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV ptujski Perutnini, ki je prevelika za slovenski trg, so med prvimi začeli misliti in delati globalno, delovati pa lokalno, kot rad poudarja njen direktor Roman Glaser. Po kölnski predstavi so povsem realno ocenili, da hodijo povsem v korak s proizvodno-prodajnimi trendi. (Delo, 19. okt. 2001, NB)
»Delo naših razvojnih strokovnjakov gre v korak s svetovnimi smernicami, s tako razvojno-raziskovalno dejavnostjo pa si bo podjetje zagotovilo samostojno in uspešno rast ter okrepilo mesto med vodilnimi svetovnimi ponudniki tovrstne opreme.« (Delo, 28. mar. 2002, NB)
Zares globoko pa so posegli v način življenja v islamskih družbah, ki sekularizacije ne poznajo in se ji tudi niso pripravljene prilagoditi, kakor so se jim prilagodile protestantske cerkve in to poskuša Katoliška cerkev. Vsi napori, da bi te družbe šle v korak z modernizacijo in sekularizacijo sveta, niso imeli nobenega učinka. (D. Jančar, Brioni/Eseji in drugi zapiski, NB)
Vzrok je bil na dlani: v procesu evropske integracije je kmalu postalo jasno, da se s prenosom različnih pristojnosti od nacionalnih držav k bruseljski administraciji vse očitneje kaže problem varstva človekovih pravic, katerega sistematizacija ni šla v korak z gospodarskim povezovanjem. (Delo, 21. okt. 2000, NB)
Prvi mož podjetja s skoraj 7000 zaposlenimi Jože Stanič ne skriva zadovoljstva, ko ugotavlja, da hodijo v korak z velikimi konkurenti ali pa jih celo prehitevajo. (Delo, 3. mar. 1999, NB)
Omenimo še finančne potrebe pri projektnem izvoznem financiranju, recimo v sosednjih državah, če želijo naša podjetja stopiti v korak z drugimi evropskimi ponudniki, ki te posebne oblike financiranja že izvajajo, ter financiranje znanosti in s tem povezane nove ekonomije, informacijske družbe. (Delo, 4. jan. 2002, NB)
Pariški klub – na francoski sceni velik le zavoljo tega, ker je iz metropole – ni sposoben stopati v korak z igralskim talentom kalibra Ronaldinho. (Delo, 5. maja 2003, NB)
AutoCAD 2000 se je tako moderniziral in stopil v korak z drugimi okenskimi namenskimi programi. (Monitor, apr. 1999, NB)
Po štirih krogih je seveda težko trditi, da bo pri tem tudi ostalo, toda nekaj je gotovo: novinci-amaterji težko stopajo v korak z izkušenimi polprofesionalnimi in profesionalnimi moštvi. (Delo, 25. avg. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem iti v korak s kom/čim je nastal po prenosu iz besedne zveze iti v korak v pomenu ‘biti enakovreden, enako hiter v hoji s kom drugim’. Enako sta nastala tudi frazema držati korak s kom/čim; iti v korak s časom.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to keep pace with
fr.aller au pas avec qn./qc.
aller du même pas que qn./qc.
hr., srb.ići u korak s kim, s čim

korák za korákom ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
počasi, postopnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNihče drug namreč ni znal izvabiti iz brezove piščalke tako milih in blagih zvokov. Pomela si je oči in se počasi, korak za korakom, odpravila med jezerci in mlakami za tankim glaskom, ki jo je klical in vabil. (F. Lainšček, Mislice/Deset pravljic, NB)
Kdor gospodari nji, gospodari ljudem. Osvajal sem si jo, ped za pedjo, korak za korakom. Na zemljo sem gledal, nikamor drugam. (I. Cankar, Marko, Luka in Dioniz, NB)
Pomagal ti bom, ravnal se bom pa tudi nadalje po višjem vzorcu, puščajoč ti človeško svobodo, katere ti ne smem vzeti, dasi mi jo ponujaš … Treba je najprej pretehtati, kaj si doslej zakrivil; potlej bo resno preudariti, kako bi se vračal v zgubljeno blagost korak za korakom. (J. Mencinger, Abadon, NB)
Če Stvarnik obstaja, bi bila razlaga vesolja brez njega nesmiselna in napačna. Predlagam, da ne delava prezgodnjih zaključkov in skušava korak za korakom ugotavljati smiselnost vesolja in s tem obstoj Stvarnika. (Franc Rozman, Človek sem, ustvarjam, NB)
Poganski diskurz ponuja le navodila, katerih tehtnost je omejena s kontekstom. Diskurz napreduje vedno le korak za korakom, od poteze do poteze. (Ernest Ženko, Totaliteta in umetnost: Lyotard, Jameson in Welsch, NB)
Okoli trideset risb mešane tehnike, v manjših formatih, je naslikal lani, dodal pa jim je še prvo letošnjo stvaritev. Slikar pravi, da gre skozi življenje korak za korakom, zato ne čuti še prelomnice v ustvarjanju. (Delo, 10. feb. 2000, NB)
Že pred prihodom k Unionu Olimpiji sem vedel, da je to izredno dobra ekipa s kakovostnim trenerjem, ki me lahko veliko nauči. Nisem človek, ki si takoj želi uspeha, saj se zavedam, da bom lahko napredoval le korak za korakom. (Delo, 21. avg. 2000, NB)
Zelo kmalu pa bo izvedljivo, da si bo dobra družina lahko zaželela še boljšega otroka. Nepopolna narava se bo postopoma, korak za korakom umikala pred lepotno genetiko. (Delo, 23. jun. 2001, NB)
»Toda ne smemo se več precenjevati. Če bomo napredovali korak za korakom, nam uspeh nazadnje zanesljivo ne bo spolzel iz rok,« pripravljenost sodelovanja s slovensko reprezentanco poudarja McDonald, ki te dni z Maccabijem iz Tel Aviva gostuje na otvoritvenem turnirju evrolige v Ljubljani. (Delo, 4. okt. 2001, NB)
Korak za korakom premagujemo morebitne ovire do odločitve o razširitvi skupnosti,« je dejal Prodi, ki kljub negotovosti o izidu irskega referenduma o pogodbi iz Nice z optimizmom pričakuje decembrski vrh v Köbenhavnu. (Delo, 3. jul. 2002, NB)
Realen cilj je, da se bi obdržala med najboljših 50, saj nočem delati nekih miselnih preskokov v top 20. To je dolgoročni cilj, kratkoročni pa je ustaliti se med petdeseterico in potem napredovati korak za korakom. (Delo, 4. nov. 2002, NB)
Čeprav je za 3,46 sekunde zaostala za svojim najboljšim letošnjim izidom, ostaja velika favoritka za zmago v Parizu. »Želim stopati korak za korakom,« je dejala pred četrto zmago na tekmah zlate lige. (Delo, 11. avg. 2003, NB)
Le za današnji dobiček gre. Ta bo dolgoročno korak za korakom uničeval vse izjemne prednosti in lepote naše dežele. (Delo, 8. maja 2004, NB)
Novo zaupanje na Balkanu je mogoče graditi samo korak za korakom, je izjavil predsednik Srbije in Črne gore Svetozar Marović. (Delo, 29. maja 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem korak za korakom kot prislovna zveza temelji na zaporedno napredujočem, počasnem, postopnem izvajanju posameznih faz določene dejavnosti, ki jih izražajo vsakokratne glagolske sestavine frazemov.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.krok za krokem
fr.pas à pas
hr., srb.korak po korak
nem.Schritt für Schritt
rus.šag za šagom

lovíti korák s kóm/čím ekspr.; pren.
 
Pomen
 
poskušati ne zaostajati za kom, čimSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeItalijani se, tako pravijo statistike in raziskave javnega mnenja, ne počutijo več varne, kot so se nekoč, pa tudi policija ugotavlja, da se bo morala posodobiti, če bo hotela loviti korak s časom in s podzemljem, ki se spreminja in bolj od redarjev prilagaja novim časom in novim tehnologijam. (Delo, 15. feb. 2000, NB)
Ravno v našem času, ko lovimo korak s sodobno evropsko pravno civilizacijo, je knjiga Teorija prava Marijana Pavčnika dragocen vodnik na tej poti. (Delo, 15. jan. 1998, NB)
Ocenjujem, da v Sloveniji ni nobenega razloga, da bi sledili tem trendom. Naša kazenska zakonodaja po vseh kriterijih lovi korak s tisto v najbolj razvitih državah Evropske unije. (Državni zbor RS: 29. redna seja 2. 10. 2003, NB)
Učinkovito delovanje tako visoko zmogljivih naprav je pogojeno s kakovostjo programske kode, ki ga krmi, in hitrostjo celotnega sistema, ki mora loviti korak s »pobesnelim« procesorjem. (Monitor, sep. 2000, NB)
Smučarski skoki, čeprav jim je Planica zagotovila poseben status že pred vojno, so šele po osvoboditvi, najprej z nekaterimi udarnimi dosežki Janeza Polde (16. mesto ZOI ʻ52), začeli loviti korak s svetovnim vrhom. (Delo, 12. feb. 2001, NB)
Čeprav so nova sistemska zdravila za zdravljenje raka vedno dražja, pa je doslej onkološka stroka lovila korak s tujimi dognanji. (Delo, 6. mar. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iti v korak s kom/čim.

na vsákem koráku ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
1. nenehno, neprestanoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZvečer je s psom, ki mu je sledil na vsakem koraku, taval okrog hiš, v katerih je slutil njeno navzočnost, zdelo se mu je, da sliši njeno dihanje, njeno mirno spanje, planje njene kože, potovanje njene duše v kraje, od koder je prišla … (D. Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
Kako je mogoče opisati vonjave, ki ga spremljajo na vsakem koraku? Morda bi bilo treba vonjave opisati z barvami: patio z zelenomodro, vonj hodnika s temnosivo, toplo, vlažno barvo … (D. Jančar, Posmehljivo poželenje, NB)
Razen tega je imel na grbi senco; ozrl se je in z očmi začel iskati postavo, ki ga je spremljala na vsakem koraku, a je začuda ni zasledil. (Miha Remec, Trapanske kronografije, NB)
Skratka: zaradi različnosti obnašanja ljudi se managerji na vsakem koraku srečujejo z različnimi kulturami skupin, organizacij in okolij ali dežel. (Stane Možina idr., Management, nova znanja za uspeh, NB)
2. povsodSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeBolje bo, da odidemo na kak miren kraj, kjer se bomo lahko nemoteno pogovarjali, ne da bi se morali bati vohunov, na katere v taboru naletiš na vsakem koraku. (Alexandre Dumas, Trije mušketirji, NB)
Ko se je izkrcal v Bejrutu, je Natan začutil nekaj, česar že dolgo časa ni poznal: pravi strah. Pripadnike sirskih rdečih baretk in do zob oborožene policiste je bilo videti na vsakem koraku. (Victor Ostrovsky, Lev iz Judeje, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem na vsakem koraku temelji na prenesenem pomenu sestavine korak: ekspr., s prilastkom ‘dejanje, ukrep, ravnanje’. Kot predložna zveza skupaj s sestavino vsak pomeni, da se aktivnosti, ki jih kažejo vsakokratne glagolske sestavine, odvijajo nenehno, neprestano ali povsod.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.na každem kroku
fr.à chaque pas
hr., srb.na svakom koraku
nem.auf Schritt und Tritt
rus.na každom šagu
vezde i vsjudu

napredovánje z májhnimi koráki, gl. napredovati z majhnimi koraki.

napredováti z májhnimi koráki ekspr.; pren., mn.
 
Pomen
 
napredovati počasi, zanesljivoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽonta napreduje z majhnimi koraki, a vse bolj žanje sadove celovite, profesionalne priprave. (Delo, 10. jan. 2000, NB)
Naša industrija ne napreduje z majhnimi koraki, ampak s herojskimi skoki,« je pisala revija Forbes julija 1929, štiri mesece pred največjim crashom stoletja, s katerim se je začela velika depresija. (Delo, 17. okt. 1998, NB)
Večina sistemov in pomnilnikov v najzmogljivejših »PC« strežnikih še vedno uporablja sistemsko vodilo s hitrostjo 100 MHz, čeprav se je tudi Intel pred nekaj meseci odločil ponuditi tudi procesorje s hitrejšim vodilom 133 MHz. Intel je v tem primeru pri največjih modelih dokaj konzervativen in napreduje z majhnimi koraki. (Monitor, jul. 2000, NB)
Medtem sem namreč že zbral toliko izkušenj, da sem začel razmišljati drugače in tudi drugače gledati na svojo športno pot: kot na napredovanje z majhnimi koraki. (Delo, 27. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. z majhnimi koraki.

napredováti z velíkimi koráki ekspr.; pren., mn.
 
Pomen
 
zelo (hitro) napredovatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTu gre za trend: evropski nogomet napreduje z velikimi koraki, čeprav se mi je v trenutkih nostalgije kdaj že zdelo, da ni ravno tako. (Delo, 30. jun. 2004, NB)
Trgovina je v zadnjem desetletju sicer napredovala z velikimi koraki, vendar se v zadnjem času glede na odpuščanja v največjem nakupovalnem središču Europark že kažejo znaki prenasičenosti. (Delo, 14. feb. 2004, NB)
Počasi mi je začelo postajati jasno, da Ljubljana z velikimi koraki napreduje v velemestni Babilon, v katerem ima slovenščina samo še tisto vlogo, ki ji objektivno gre. (Delo, 19. maja 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. z velikimi koraki.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.faire de grandes enjambées
hr., srb.ići gigantskim koracima
napredovati gigantskim koracima

naredíti pŕve koráke, gl. narediti prvi korak.

naredíti pŕvi korák ekspr.; pren., tudi mn. prve korake
 
Pomen
 
kot prvi začeti kaj; začeti s pomiritvijo, s popuščanjemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa zdaj še ni jasno, zakaj imajo ravno celice možganov in hrbtenjače takšne lastnosti. Morda so prvi korak pri razumevanju tega procesa naredili v laboratorijih Amerike, Anglije in Švice. (Delo, 23. feb. 2000, NB)
Nikoli ni uresničila kakega svojega načrta. In vendar, če Danny ni opazil, da meče vrt slabo luč na vso hišo, bi morda ona morala narediti prvi korak. (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
Ta študij je Avguštin pričel leta 370 in ga nadaljeval tri leta z načrtom, da se bo zaposlil kot odvetnik na sodišču (Izpovedi 3,4,6), toda tedaj je naredil prvi korak na poti, ki se je naposled končala z njegovo spreobrnitvijo v krščanstvo … (George A. Kennedy, Klasična retorika ter njena krščanska tradicija od antike do sodobnosti, NB)
Če imate opravka z veliko stranko, ki meni, da nikogar ne potrebuje, potem mora pač nekdo drug narediti prvi korak. (Delo, 12. feb. 2000, NB)
Hrvaški sabor je v soboto na izredni seji izglasoval začetek postopka za ustavne spremembe. S tem je naredil prvi korak za prehod države iz polpredsedniškega v parlamentarni sistem. (Delo, 17. jul. 2000, NB)
Južnokorejski predsednik Kim Dae Džung (desno) se je sredi junija odpravil v Pjongjang na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Ilom. S tem zgodovinskim dogodkom je bil narejen prvi korak na poti k približevanju med sosedama – Severna Koreja se je po pol stoletja osame začela odpirati. (Delo, 30. dec. 2000, NB)
Takšna je zahteva ZDA, ki želijo ohraniti nadzor nad vojaško obrambo Evrope. Čeprav je Schröder to podpisal, se je senatorjem zdelo, da je Evropa že naredila prvi korak v nasprotno smer. (Delo, 31. mar. 2001, NB)
»Kitajska ocenjuje, da Bush ni v poziciji radikalno spreminjati dosedanjo ameriško politiko do Kitajske in da bo moral pristati na določen kompromis,« navaja tukajšnji obveščeni vir. »Ko bo naredil prvi korak v tej smeri, bo tudi kitajska stran pokazala pripravljenost popuščati, recimo z vrnitvijo dela posadke.« (Delo, 9. apr. 2001, NB)
Predsednik Kwašniewski meni, da bi lahko bili Poljaki in Nemci lep zgled svetu glede »spoštovanja lastnine« in »splošne človekove pravice do dostopa kulturnim dobrinam«. Prepričan pa je, da bi morala prvi korak narediti Nemčija, saj je Poljska med okupacijo izgubila na tisoče del velike kulturne in zgodovinske vrednosti. (Delo, 21. dec. 1998, NB)
Morda gre v sonetu Očetov naših imenitna dela celo iskati razlog za Veselovo občudovanje Prešerna: usmeril ga je na pot, ki mu je bila »pisana na kožo«, in ga odvrnil od čisto lirskorefleksivnih poskusov, s kakršnimi je naredil prve korake na naš literarni Olimp. (Igor Grdina, Poti v zgodovino, NB)
Šest let po Barceloni, kjer je Unija naredila prve korake za navezavo stalnega dialoga s sredozemskimi državami, je še največ dosežkov opaziti na področju gospodarskega povezovanja … (Delo, 6. nov. 2001, NB)
Namesto da bi vse življenje posvetil biatlonu, s katerim je tudi začel športno pot, je 33-letni Mošnjan Andrej Zupan pred leti poiskal nov izziv in naredil prve korake v panogo, ki je širši javnosti pri nas neznana – lokostrelski biatlon. (Delo, 27. feb. 2004, NB)
Zavzel se je za prvo damo Francije, katere edina napaka je bila, da ne mara njega, njenega vdanega služabnika. Richelieu je kralju celo predlagal, naj stori prvi korak k spravi in priredi velik ples na čast Njenega veličastva, ki je tako rado plesalo … (Alexandre Dumas, Trije mušketirji, NB)
Včasih sta govorila tudi o tem, da bi se udeležila aktivnega upora zoper Partijo, vendar nista imela pojma, kako storiti prvi korak. (George Orwell, 1984, NB)
Toda prvi korak je spoznanje, da družba potrebuje pogum za spremembe. Deutschland AG, delniška družba Nemčija, je na tej poti že storila prvi korak. (Delo, 5. apr. 2001, NB)
Včeraj sta se sestala nadzorna sveta holdinga Infond in pida Infond, s čemer je bil storjen prvi korak k udejanjanju sklepa skupščine pida Infond zlata o delitvi pida na tri družbe, holding, investicijsko družbo (id) in pooblaščeno investicijsko družbo (pid). (Delo, 5. jun. 2001, NB)
Privatizacije so se lotili zelo previdno, šele potem ko so že storili prve korake v liberalizacijo. (Delo, 21. sep. 2002, NB)
Bilo jih je nekaj, ki se sploh niso mogli odločiti za prvi korak. Takim smo pomagali z vzpodbujanjem, dokler sami niso butnili čez. (Tomo Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prvi korak.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.učiniti prvi korak
nem.den ersten Schritt tun

ne naredíti níti koráka ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
ne narediti ničesarSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKer je bila ženska, ji je vendar dobro delo, da je zagazil grof Oton v njeno mrežico: niti koraka ni storila, da bi mladi rakovniški graščak prišel do spoznanja, da se peha z brezuspešno tlako. (I. Tavčar, Izza kongresa, NB)
»Pa – če je tudi vse res, kar praviš,« je menil opat, »kaj, ko vem, da Margareta ne stori niti koraka, pa če bi jo na kolenih prosil.« (Miroslav Malovrh, Opatov praporščak, NB)
»Take vedno poskrbijo, da ne naredijo niti koraka, ne da bi vedele, kam pelje. Domnevam, da je bila noseča, ko sta se poročila.« (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
Mislim, da je kljub vsemu vsem jasno, da s politiko, kot so jo vodili doslej, ne morejo narediti niti koraka naprej več, saj jim ta politika garantira v najboljšem primeru relativno opozicijsko zmago. (Delo, 16. dec. 2000, NB)
A vsaj eno drži: nihče ne ve, kako se je življenje začelo. S tem vprašanjem se je ukvarjalo na stotine znanstvenikov, med njimi tudi znani nobelovci – in kljub temu niso v zadnjih petdesetih letih naredili niti koraka naprej. (Delo, 4. okt. 2003, NB)
Po mnenju Medgyessyjevih političnih nasprotnikov so bile madžarske varnostne službe v tistem času (v začetku 80. let) zelo povezane in podrejene sovjetskemu partnerju in brez KGB niso mogle storiti niti koraka. (Delo, 3. avg. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ne narediti niti koraka temelji na prenesenem pomenu sestavine korak: ekspr., s prilastkom ‘dejanje, ukrep, ravnanje’.

ohrániti korák s kóm/čím, gl. držati korak s kom/čim.

pŕvi korák ekspr.; pren., tudi mn. prvi koraki
 
Pomen
 
začetekSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrihajale so mu na pamet temne misli, – tiste sladko-grenke misli, s katerimi se opaja človek, kadar se smili sam sebi. To razpoloženje, pol slastno in pol bolestno, je prvi korak k pohujšanju in grehu. (I. Cankar, Kralj Malhus, NB)
Na tem sestanku so, kot kaže, skušali najti za obe strani sprejemljiv dogovor o poti do rešitve. Prvi korak naj bi bil odstop zdajšnjega nadzornega sveta podjetja in sestava novega, v katerem naj bi bili člani, ki niso obremenjeni z nasprotji med podjetjem in zadrugami, temveč sposobni strokovno opravljati naloge nadzornega sveta. (Delo, 12. jan. 2000, NB)
Bilo je na božični večer, ko je ruski zunanji minister Igor Ivanov osebno telefoniral generalnemu sekretarju Nata Georgeu Robertsonu in ga povabil v Moskvo. To je bil prvi korak k obnovitvi odnosov, ki jih je vojna v Jugoslaviji ohladila tako rekoč do ledišča. (Delo, 17. feb. 2000, NB)
Prvi korak do tega cilja bo združitev regionalnih bank iz bančne skupine NLB z banko materjo, kar naj bi izpeljali v naslednjih treh letih. (Delo, 9. mar. 2000, NB)
Gre za spletni govorni in aplikacijski portal, ki se ga da namestiti po lastnih željah in deluje na vseh računalniških platformah. Gre za prvi korak na poti k popolni prepoznavi govora. (Delo, 29. jan. 2001, NB)
Raba slovenščine je v odnosih med pripadniki manjšin in javnimi upravami preizkusni kamen in prvi korak do uresničevanja drugih zakonskih norm. (Delo, 2. jul. 2001, NB)
Poleg tega so prvi koraki reforme lordske zbornice odpravili prevlado ljudi z dednimi plemiškimi naslovi v njej (česar leksikonu, na katerega se sklicuje avtor Ventila, še ni uspelo registrirati), ki so odslej v izraziti manjšini. (Delo, 10. nov. 2000, NB)
Kar zadeva partnersko zvestobo, so se nemški raziskovalci dokopali do ugotovitve, da je ta toliko bolj pomembna za ljudi, ki so imeli v življenju že več daljših ljubezenskih zvez. V skladu z duhom časa so se najbolj spremenili prvi koraki v fazi medsebojnega spoznavanja partnerjev … (Delo, 17. jan. 2002, NB)
Gre za snemanje novega slovenskega celovečernega filma, ki s svojim naslovom – Na svoji Vesni – obuja spomin na prve korake slovenskega filma, vsebinsko pa je to akcijska komedija … (Delo, 16. maja 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem prvi korak, tudi prvi koraki, izhaja iz otroškega učenja hoje, pri katerem so prvi koraki najtežji, najmanj zanesljivi, negotovi. Preneseno na druga področja človeškega življenja je prvi korak dobil pomen ‘začetek’. V povezavi z drugimi glagolskimi sestavinami so nastali novi frazemi, kot narediti prvi korak, storiti prvi korak itd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.first step
češ.první krok
první krůček
nem.der erste Schritt
die ersten Schritte
rus.pervyj šag
pervyj šažok

pŕvi koráki, gl. prvi korak.

s hítrimi koráki ekspr.; pren., prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo hitroSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo vsej Evropi se mednarodni plavalni mitingi kar vrstijo, kajti julijsko svetovno prvenstvo se bliža s hitrimi koraki, zato je treba vse pogosteje preverjati pripravljenost in stopnjevanje forme. (Delo, 23. maja 2003, NB)
Iz prvega dela našega besedila je jasno razvidno, da se s hitrimi koraki bliža stvarnost, v kateri bomo imeli v rokah sredstva za gensko manipulacijo vseh oblik življenja na našem planetu, da pa na to sploh nismo pripravljeni. (Delo, 6. nov. 1999, NB)
Tridimenzionalna virtualna tehnologija medtem s hitrimi koraki nadomešča studijske rekvizite in klasično sceno. (Delo, 3. jul. 1998, NB)
Stvarnost olepšuje tudi tako, da vodjem potovanj ne dovolijo, da se pred gosti o čemerkoli izražajo negativno. In ne le množično, tudi načeloma bolj avanturistično individualno popotništvo trendu sledi s hitrimi koraki. (Delo, 1. jun. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem s hitrimi koraki kot prislovna zveza pomensko temelji na sestavini hiter, tj. na hitrem nizanju razdalj, ki jih predstavlja korak kot človeku najbližja in najbolj naravna dolžinska enota.

stópati v korák s čásom, gl. iti v korak s časom.

stópati v korák s kóm/čím, gl. iti v korak s kom/čim.

stópíti v korák s čásom, gl. iti v korak s časom.

stópíti v korák s kóm/čím, gl. iti v korak s kom/čim.

storíti pŕvi korák, gl. narediti prvi korak.

storíti pŕve koráke, gl. narediti prvi korak.

ujéti korák s čásom ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ne pustiti se komu prekositi, ne zaostajati za komSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePuščavski princ, kakor imenujejo formalno neizobraženega Abdulaha zaradi ljubezni do kameljih dirk, si prizadeva, da bi fevdalna monarhija ujela korak s časom z gospodarskimi, socialnimi, političnimi in verskimi reformami … (Delo, 5. jun. 2004, NB)
V nasprotju z omenjenima cerkvama, ki trdita, da izvirata iz krščanskih cerkva in si prizadevata ujeti korak s časom, Cerkev svete preproščine globoko verjame v človeka, njegov razum in duha ter je izrecno usmerjena v tostranstvo. (Delo, 7. jun. 2004, NB)
Vključite se v tok dogajanja, zaživite v sedanjosti in poskrbite, da boste spet ujeli korak s časom, postali radovedni in aktualni, tako v ambulanti kot zunaj nje. Zanimajte se, informirajte se, učite se, poslušajte in berite. (Viva, dec. 2002, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.uhvatiti korak s vremenom

z májhnimi koráki ekspr.; pren., mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
počasi, postopno, zanesljivoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDržavni podsekretar dr. Robert Golob je pojasnil, da je bil narejen vozni red aktivnosti, ki so nujno potrebne, da bo mogoče izpolniti zakonske roke. »Še enkrat bi rad povedal, da bo do sprememb prišlo z majhnimi koraki.« (Delo, 27. feb. 2001, NB)
Za Jerneja Damjana bo vsaka nova točka dodatna spodbuda in potrditev, da po dveh velikih korakih, zaporednih osvojitvah kvote svetovnega pokala na tekmah »druge svetovne lige«, z majhnimi koraki napreduje v mednarodno elito. (Delo, 25. feb. 2004, NB)
Potrebnih bo vsaj pet ali šest let, da bo začel dinar pritekati. Najprej je treba dvigniti kakovost bivanja in standard v smučarskem središču, kar dosežeš z majhnimi koraki. (Delo, 5. nov. 2002, NB)
Od ostalih klinikov se razlikujem po tem, da sem zelo dovzeten za zdravljenje z majhnimi koraki. Zdi se mi sprejemljivo, da če nekdo želi znižati zasvojenost z neko substanco, to opravlja zelo počasi. (Delo, 2. feb. 2002, NB)
Povprečnež je namreč hitro zadovoljen z majhnimi koraki in se obotavlja stopiti naprej, da ne bi zapravil prehojenega, le najbolj zavzeti pa merijo doseženo z velikimi enotami. (Delo, 18. jan. 2003, NB)
Optimisti bi rekli, da se tudi z majhnimi koraki daleč pride. S tega vidika je smiselna tudi skrb, ki jo Koalicija za mednarodno kazensko sodišče namenja slovenski ratifikaciji pogodbe o ustanovitvi tribunala. (Delo, 17. jul. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem z majhnimi koraki kot prislovna zveza pomensko temelji na sestavini majhen, tj. na nizanju manj opaznih aktivnosti v obsegu, ki ga predstavlja korak kot človeku najbližja in najbolj naravna dolžinska enota.

z velíkimi koráki ekspr.; pren., mn., prisl. zv.
 
Pomen
 
zelo hitroSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli pa, kar je še bolj verjetno, da hodi po stopinjah starejše sestre Ane. Tudi ona je bila na mednarodnem prizorišču spočetka zelo nebogljena, potem pa je z velikimi koraki lovila zaostanek ter se izenačila z najboljšimi. (Delo, 24. jan. 2000, NB)
Trener Daniel Constantini pa ob ves čas tesni razliki ni imel razlogov za razočaranje, očitno je, da se novi francoski val z velikimi koraki vrača v svetovni vrh. (Delo, 31. jan. 2000, NB)
Modra frankinja, ki se z velikimi koraki vrača na trg, tako zori v ožganih francoskih sodčkih, da dobi pravo vsebnost tanina. (Delo, 11. sep. 2000, NB)
Slovenija pri informatiki z velikimi koraki dohiteva Unijo. Število uporabnikov interneta se je lani podvojilo na 600.000, tako da po medmrežju deska že 30 odstotkov Slovencev … (Delo, 5. jun. 2002, NB)
Boštjan Buč z velikimi koraki napreduje proti evropskemu vrhu v teku na 3000 m z zaprekami. (Delo, 9. jun. 2003, NB)
Marija Šarapova se ne meni za takšno trditev. Iz najbolj ledenega predela našega planeta se je s komaj šestnajstimi leti z velikimi koraki zavihtela med žensko teniško elito in povsem očarala izbirčno wimbledonsko občinstvo. (Delo, 30. jun. 2003, NB)
Sodeč po v zadnjem letu ali dveh izredno povečanih površinah v svetu, zasejanih z gensko spremenjenimi rastlinami, si biotehnološki dosežki z velikimi koraki utirajo pot v mnoge kuhinje, kljub glasnemu nasprotovanju nekaterih nevladnih, predvsem evropskih organizacij. (Delo, 2. dec. 1998, NB)
Nova šola se bliža z velikimi koraki, še vedno pa jo spremljajo številne dileme. (Delo, 9. okt. 1998, NB)
Zdaj nisi varen več podnevi, kaj šele ponoči. Zlo in nasilje sta postala sestavni del neke moderne civilizacije in se nam nezadržno približujeta z velikimi koraki. Slovenija ni izvzeta. (Delo, 12. avg. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem z velikimi koraki kot prislovna zveza pomensko temelji na sestavini velik, tj. na nizanju zelo opaznih aktivnosti v obsegu, ki ga predstavlja korak kot človeku najbližja in najbolj naravna dolžinska enota.
Slovar slovenskih frazemov