Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino králj
bíti králj čésa ekspr.; navadno s prilastkom
 
Pomen
 
kdor je zaradi določenih sposobnosti najpomembnejši v svojem okoljuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZnani ameriški avtomobilski kralj Henry Ford se je peljal v svojem malem avtomobilu. Na cesti je dohitel drug voz znamke »Ford«, ki je bil poškodovan. Šoferju je ponudil nadomestne dele, ki jih je imel pri sebi in motor je bil brž popravljen. Lastnik se mu je lepo zahvalil in mu ponudil pet dolarjev. Ford je odškodnino smehljaje odklonil: »Ne, ne, hvala, ne potrebujem denarja, meni se prav dobro godi.« »Tega ne verjamem, gospod, sicer bi si kupili boljši voz, kot je Fordov.« (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
Odkar je Kramnik kot nekdanji ljubljenec Kasparova leta 2000 premagal velikega mentorja, ni več ponudil Gariju revanše, ampak se je izgovarjal, da mora stari šahovski kralj, ki je imel sicer vseskozi najvišji rating, skozi kandidatske dvoboje. (Mladina 2006, št. 43, NB)
»Velika in čudovita so tvoja dela, Gospod, Bog, vladar vesolja. Pravična in resnična so tvoja pota, kralj narodov! Kdo se ne bi bal, Gospod, in ne slavil tvojega imena? (Sveto pismo nove zaveze, NB)
Kaj je torej storil novi ministrski predsednik, da je osvojil javno mnenje? Kaj kaže, da je postal kralj ljudskih src? Vrzimo na mizo dodatne številke! (Mladina 2005, št. 13, NB)
Način, kako se je Nick Cave lotil Elvisovega komada In the Ghetto, je kralja rockʼnʼrolla nekako rešil. Ko je Cave leta 1984 objavil priredbo Elvisovega In the Ghetto, je generacija, ki je rasla ob punku, lahko zaslutila, da kralj rockʼnʼrolla vendarle ni bil povsem degeneriran, enoznačen in zavaljen monarh. (Mladina 2005, št. 24, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem biti kralj čésa izhaja iz prenesenih pomenov sestavine kralj: ekspr. ‘kdor je zaradi določenih sposobnosti najpomembnejši v svojem okolju ali ima monopol v čem’. Kakšno je to okolje, kaže ustrezni prilastek, ki je lahko levi ali desni, npr. avtomobilski kralj, bančni kralj, kralj jekla, kralj živali ‘lev’, kralj ptic ‘orel’.

králj živáli ekspr.; pren.
 
Pomen
 
levSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRazumeli bomo, da so opisi živali, ki so zaznamovani s pečatom napačne biološke hierarhije, obteženi s potezami, ki jih vsiljuje nezavedno sanjarjenje pripovedovalca. Lev je kralj živali, ker je zagovornik reda prepričan, da morajo imeti vsa bitja, četudi so zveri, nekega kralja. Konj ostaja plemenit v svoji služnosti, ker želi Buffon v svojih družbenih vlogah ostati plemenit gospod. (Gaston Bachelard, Oblikovanje znanstvenega duha, NB)
Lev je edina mačka, ki živi, pa tudi lovi v tropu. Samec, ki ga pogosto imenujemo »kralj živali«, s svojo veličastno grivo dostojanstveno vlada samicam svojega krdela. S strahovitim rjovenjem, ki ga lahko slišimo tudi deset kilometrov daleč, preganja vsiljivce s svojega teritorija. (Srečanje z živalmi, Moja prva enciklopedija, Didacta, 2002, NB)
S tem ko postavlja za protagonista zvedavega krokodiljega mladiča Pora …, ki si mora sam nabrati izkušnje na poti skozi gozd, kjer mu po vrsti pomagajo do ključnih življenjskih spoznanj modra želva, nore mravlje, zavratna kača, pijani noj, samozavestni kralj živali in diktatorski pajek s ptičjim zborčkom, mimogrede približa otrokom s prijaznejše strani tudi nekatere živali, katerih se sicer v naravi zaradi slabega poznavanja večinoma bojimo ali pa se nam kdaj celo gnusijo. (Delo, 27. maja 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti kralj česa.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.king of beasts
češ.král zvířat
fr.roi des animaux
nem.der König der Tiere
rus.car’ zverej

obnášati se kot králj ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti vzvišenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKLOMBNER: Hočem reči, da je bil na varnem v Nemčiji, ko smo mi nosili glavo v torbi, zdaj se pa tu obnaša kot kralj. (D. Jančar, Heretik, NB)
Je možno, da je pod stresom jetniške celice človek, ki se je dolgo obnašal in počutil kot kralj, izgubil glavo? Najbrž, saj je le malo pred tem grozil, da bo pobil sebe in svojo družino, če ga bodo hoteli odpeljati v zapor. (Delo, 21. apr. 2001, NB)
To določeno inteligenco v majhnem življenju je potrebno priznati. V svoji hišici sem doživel izredne reči, ki mi potrjujejo, da je človek kralj sveta, vendar se mora obnašati kot kralj, ne kot ignorant ali klavec. Človek mora biti to, kar je po svojem bistvu. (Delo, 25. avg. 2004, NB)
Drugo, kar se zdi zanimivo, je, da ste prikazali različne sisteme lovstva v državah Evropske unije. Gre za dominalni lovski sistem, vi pa ste navzlic vsemu temu predlagali pregalni sistem, kjer se država obnaša kot kraljevina, kot kralj. Čeprav vemo, da je ta sistem zastarel in da ga nobena država kot takšnega več ne uporablja. (Državni svet RS, 30. redna seja 28. okt. 2003, NB)
Prodi vijuga, svari in lovi ravnotežje. Premier je okaral ministrice, naj se vzdržijo izjav, Berlusconi se vede kakor kralj na Betajnovi. (Delo, 24. maja 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem obnašati se kot kralj z različico vesti se kot kralj temelji na primerjanju obnašanja, ki se pripisuje kralju, tj. predvsem vzvišenost. Primerjalna sestavina kot kralj, kakor kralj pa se lahko povezuje še z glagoli počutiti se, živeti v frazemih počutiti se kot kralj in živeti kakor kralj, ki pomenita zelo dobro počutje in lepo, razkošno življenje.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.ponašati se kao mali car
biti kao mali car
držati se kao mali car
vladati se kao mali car

počútiti se kot králj ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo dobro se počutitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSam sem navadno sedel na zapečku štedilnika. Počutil sem se kot kralj, ki ima pod seboj vso kuhinjo. Zviška sem opazoval tisto pod seboj in bil trdno prepričan, da sem res glavni v hiši. (Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
»Samo tu se počutim kot kralj,« z roko zamahne proti enkratnim razgledom na prepadno Loško steno, na pobeljena Jalovec in Mangrt. »Tu sem bil rojen in tu naj ostanem.« (Delo, 20. nov. 2000, NB)
Danes je namreč njegov uradni praznik. Vsaj ta dan naj se počuti kot kralj. (Delo, 15. mar. 2004, NB)
Ste si tudi vi kdaj želeli, da bi se v življenju vsaj za teden ali dva počutili kot kralj? Da bi si lahko privoščili vse, kar vam srce poželi, in vam ne bi bilo treba vseskozi gledati na vsak tolar? (Delo, 23. jun. 2004, NB)
Zato me skrbi, da bi vlada v razkošnih sobanah gradu Brdo pozabila na finančno stisko v državi in državljanom odmerila tlako, ki je ne zmorejo. Si predstavljate, da bi se predsednik Drnovšek nenadoma začel počutiti kakor kralj ali celo kakor Tito, saj vemo, da posebej gradove in dvorce nemalokrat obvladujejo nenavadne, skrivnostne sile. (Delo, 30. dec. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. obnašati se kot kralj.

vêsti se kàkor králj, gl. obnašati se kot kralj.

živéti kàkor králj ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo lepo in razkošno živetiSkrij zgled▾
 
Zgled rabeKaj mislite, komu so se zapisale tele samozavestne, a ne samohvalne besede: »Glejte mene! Jaz živim, kakor kralj! Neodvisen sem, dela imam toliko, kolikor ga sam hočem, nobenega gospodarja nad seboj, doma prijetno in srečno družinsko življenje Nas pa nikjer ni … (Delo, 7. sep. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. obnašati se kot kralj.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.žít si jako král
mít se jako král
nem.wie ein König leben
wie Gott in Frankreich leben
in Saus und Braus leben
Slovar slovenskih frazemov