Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino krí
bíti iz mesá in krví, gl. meso.

bíti módre krví ekspr.; pren., tudi nikal.
 
Pomen
 
biti plemiškega roduSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV gorskem Lesotu na južnem koncu črne celine se je poročil Letsie III. Nevesto je izbral med navadnimi državljankami: 36-letna znanstvenica Karabo Motsoeneng je trinajst let mlajša od novopečenega soproga in je med ljudstvom priljubljena, čeprav ni modre krvi. (Delo, 21. feb. 2000, NB)
Vsak v svojem svetu živita, pa sta oba kralja in cesarja. Vrstnika sta, prvi se piše Wojtyla, prišel je s Poljskega in je poglavar vesoljske katoliške cerkve in vatikanske države, drugi se piše Agnelli in je poglavar edine prave velike kraljevske rodbine, kar jih je kdaj premogla Italija, čeprav ni modre krvi. (Delo, 25. maja 2002, NB)
Kralj Florin Cioaba me je pričakal v zelo neformalni izvedbi: brez žezla, brez krone, v domači srajci z razpetim ovratnikom in povrhu vsega še neobrit. Šele prijazen namig služabnice, naj sedem, me je prepričal, da je oseba pred menoj zares modre krvi. (Delo, 24. dec. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. modra kri.

do krví ekspr.; prisl.
 
Pomen
 
zelo, močnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Pri nas,« je pričela tarnati, »pri nas je sam prepir in prav je, da ni Marksa doma, ker sta se z Othinrihom skoraj vsak dan stepla do krvi.« (I. Tavčar, Visoška kronika, LZ 1919, 459)
Kajpada, tudi kradel sem, od sosedovih tepk do gob po gozdu, delal sem se važnega po vasi, da sem slišal govoriti Triglav, povrhu pa sem se do krvi stepel s tistim petošolcem, ki je bil za glavo večji od mene in je zahteval, naj ga pozdravim v nemščini. Moja gorenjska trma mi tega res ni dopuščala. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
Namesto da bi ogledaval in raziskaval, sem se zatekel v poezijo, o kateri sem takrat mislil, da je izluščena iz grdega vsakdanjega življenja? in da plava nad njim v meglenosončnih višavah. Življenje me je teplo do krvi, jaz pa sem pilil gladke rime. (Ivan Cankar, Kako sem postal socialist. Politični članki in satire, NB)
Mesece je gledal, kako so sestradani ujetniki skrivaj jedli travo, počrnelo od premogovega prahu, in kako so japonski pazniki do smrti pretepli tiste, ki so poskušali pobegniti. Tudi njega so pretepli do krvi, ker ni hotel postati sluga upravnika taborišča. (Delo, 7. maja 2005, NB)
A sovraštvo je iznajdljivo, nasploh pa pozna vojaščina mnogo navidezno nedolžnih in dovoljenih, da, celo predpisanih načinov, ki do krvi izmučijo tistega, ki jih mora okušati na svoji koži. (Gustav Šilih, Beli dvor, NB)
In jaz in tisoči in tisoči in milijoni in spet jaz in tista ženska iz predsobe, mi vsi imamo komaj za ovseni kruh, komaj za krompir, za puhlo repo, za slabo zelje, in vsi se ponižamo do krvi, da zaslužimo sebi in svojim tisti borni grižljaj, ki ga zahteva dnevno naše telo, da ne omahne in propade. (Milan Pugelj, Bela vrana in druge novele, Izbor, NB)
A odvetnik in varnostniki so prerezali ograjo, zvijali so stavkajočim roke, jih suvali do krvi in odrivali do živčnih zlomov, ko so branile položaj njih samih in tudi tistih, ki so še delale. Niso namreč zahtevale izboljšanja samo zase, ampak za vse delavke, a nekaterim se pač ni posvetilo. (Delo, 21. feb. 1998, NB)
Za Slovence ne bi mogli reči, da bi bili ravno po Erazmovem okusu, saj še sami nimamo dobrega mnenja o svoji strpnosti in drugih čednostih, ki jih zahteva ta renesančni filozof; prav nasprotno, fanatizem je že nekajkrat izbruhnil med nami, fanatizem tudi do krvi in medsebojnega uničevanja. Ampak vendarle se zdi, da smo imeli tudi svoje erazmovsko obdobje, sicer kratko, a zato toliko bolj silovito in sproščujoče. (Delo, 19. sep. 1998, NB)

do zádnje káplje krví, gl. kaplja.

hládna krí ekspr.; pren., tudi v medmetni rabi
 
Pomen
 
mirnost, hladnokrvnost, prisebnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZdelo se mu je kakor samo ob sebi razumno, da tu ne ostane, da že kako premaga vsa protivja. Ali kmalu je prišla hladna kri, premislek mu je razjasnil celo njegovo stanje. Smrti se ni bal, ali zdaj še ne bi bil rad umrl, doma bi bil rad še opravil, kar se moževi pristuje, potem naj bi bilo, kar hoče. (J. Jurčič, Lepa Vida, NB)
Ali pod čelom se je zbiralo nekaj svinčenega, strogo premišljenega in svetovalo: »Le mirno, le mirno! Hladna kri, ta velja!« In od srca gor je puhtelo in vršalo nekaj kakor goreča lava: »Starem te, pomendram te, stopim ti na glavo, zmečkam te s petami kakor podgano, grdoba nesramna!« (M. Pugelj, Zakonci, NB)
»Zavedal sem se sposobnosti moje honde in dolžine sezone, zato nisem hotel tvegati. Hladna kri mi bo prišla zelo prav, saj me bodo odslej vsi poskušali izzvati k najrazličnejšim neprevidnostim,« je povedal Alex Criville … (Delo, 24. maja 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ohraniti hladno kri.

hlepéti po kŕvi [kóga] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
želeti se maščevati komu, prizadeti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRoparja pa sem spoznal po zlih očeh, ki so mu gorele od srda, po kopju in meču za dve rolki, ki je hlepel po krvi. (Langer, Pes druge čete, 250)
… in morda bo danes manj srčen, ko zagleda ostrino nasprotnikove sablje, ki bo hlepela po njegovi krvi. (F. S. Finžgar, ZS VI, 135)
Preteklo je trideset let, Brlogarju so posiveli vlasje, ali črt in zloba ga nista hotela pustiti: hrepenel je še vedno po maščevanji in krvi svojega bližnjega. (J. Trdina, LZ 1883, 518)

húda krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
jeza, razburjenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaj povem, da te razmere niso bile bistveno boljše od razmer v Logatcu danes, ki so povzročile hudo kri. (L. Bavcon, Delo 1966, št. 52, 5)
Predlagana delitev letošnjega proračunskega denarja za financiranje dejavnosti madžarske in italijanske narodnosti, njihovih narodnostnih organizacij in za dvojezično poslovanje osmih občin, v katerih živijo Madžari in Italijani, je povzročila hudo kri pri prekmurskih Madžarih. (Delo, 14. feb. 2000, NB)
Gradijo celo še zdaj, ko letališče že stoji in že poldrugo leto povzroča hudo kri. (Delo, 30. maja 2000, NB)
Če bo ta poteza zavrnjena, bodo najbrž prišle na vrsto priče, ki pa še vedno povzročajo hudo kri med demokrati in republikanci kljub v petek soglasno sprejetemu načrtu pravil sojenja. (Delo, 15. jan. 1999, NB)
Agata je metaforično ime za žensko, ki jo življenje zanese v kraj kot tujko, velikokrat kot begunko; s svojo pojavo in deli povzroči nasprotja med moškimi, nemalokrat tudi hudo kri, na koncu pa se izkaže, da je prinesla več dobrega kot slabega. (Delo, 17. apr. 1999, NB)
Pravi Galec ni hude krvi ne zaletavega duha, pravi Galec opazuje življenje z vseh njegovih strani in se mu smeje ali vsaj ironično smehlja. (B. Fatur, Naša sodobnost 1953, 371)
Hudo kri je povzročila hrana. Že dolgo smo slutili, da nam kradejo … (Drago Suhi, Zamrežena okna, 1959, 92)
Vi imate hudo kri, pa ste zelo dober človek, Lužnikov Martin ima tudi hudo kri, kakor pravijo, pa je zelo slab človek. – Kdo pa ti je rekel, da sem dober človek? (C. Kosmač, Pomladni dan, NB)
Toda to nam bo škodovalo – povzročilo bo med delavstvom hudo kri. (L. Kuhar, Požganica, 1939, 122)
Ne samo on, tudi oče in Helena se izogibljeta vsemu, kar bi lahko spet povzročilo hudo kri in privedlo do prepira. (V. Kavčič, Ne vračaj se sam, 1959, 211)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr.ljuta krv

iméti kàj v kŕvi ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti kaj prirojenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKrvoločna četaška svojat je obkolila obutansko prestolnico Jebocapo, ji zaprli vodo, porušili orgonske energetske vozle ter z okolišnih hribov neusmiljeno obstreljevali nedolžne Jebocapane z zastarelimi orgonskimi fračami. Tako bojevanje so imeli v krvi. (M Remec, Trapanske kronografije, NB)
Veliko otroškega strahu in bega je imel v krvi, a v sanjah sta se ogibala oba domače hiše. Prihajal je iz časov, ko so bili otroci brez časti in dostojanstva … (F. Lipuš, Srčne pege, NB)
Vidiš, je potem dobre volje nadaljeval, jaz pa ponoči viski. To imam v krvi, še od takrat. Ko smo ponoči zasliševali, smo živeli od samega viskija, iz magacinov. (D. Jančar, Zalezovanje človeka, NB)

iméti módro krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti plemiškega roduSkrij zgled▾
 
Zgled rabeNekateri se imajo za direktne potomce preroka Mohameda, drugi trdijo, da so sodelovali v zgodnjih krščanskih zadevah v Sveti zemlji. Radi zatrjujejo, da so nekaj več kot drugi zemljani in da imajo modro kri, čeprav sem lahko večkrat videl, da jim teče lepo rdeča. (T. Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. modra kri.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.blaues Blut in Adern haben

iz mesá in krví, gl. meso.

[kàkor] krí in mléko, gl. mleko.

[kàkor] mléko in krí, gl. mleko.

krí in mesó, gl. meso.

krí je búhnila kómu v glávo ekspr.; pren., 3. os. ed., nedov.
 
Pomen
 
zardel je, se razburilSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePogrelo me je, vsa kri mi je buhnila v glavo, ko je začela takole razpredati, in zdaj še s tem preljubim Južekom. (I. Potrč, Na kmetih, 1954, 163)
»O, nesnaga!« – kri jej buhne v lica, pa odskoči z mojih nog, kot bi jo pičil gad. (A. Kraigher, Kontrolor Škrobar, 1914, II, 11)
Bode li še pogledala strahopetca? Strahopetca! šumelo mu je po ušesih, gnalo mu kri v glavo in motilo hladne misli. (F. Detela, Trojka, 1897, 201)
Administrativna balada ni takšne vrste delo (ne glede na avtorjevo nepretencioznost), da bi razsojevalcu nagnala »kri v glavo« in njegovemu kritičnemu rapirju podarila iskrive možnosti seciranja. (V. Predan, Naši razgledi 1962, 459)
Če najdete v njem kakšno čustvo, ki bi mi moralo pognati kri v lice, naj ga opraviči vaša prijateljska prizanesljivost. (C. de Laclos – R. Vrančič, Nevarna razmerja, 1963, 282)
Vso kri mi je pognalo v glavo, kar začutil sem, kako mi je lica vroče napelo. (I. Potrč, Na kmetih, 1954, 21)

krí je gnálo kómu v glávo, gl. kri je buhnila komu v glavo.

krí je izgínila kómu z líc ekspr.; pren., 3. os. ed.
 
Pomen
 
prebledel jeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZdaj pa ga je obšla silna groza. Lasje so se mu zježili na glavi, kri mu je izginila iz lic in začel je klicati na pomoč. (F. Detela, Trojka, 1897, 191)
»Hišo je vzdignilo!« zaječal je starec in takoj mu je izginila kri z obraza. (I. Tavčar, Vita vitae meae, LZ 1883, 391)
»Kaj – kaj veš o nji in o njem?« zajecala je majorka. Vsa kri ji je bila izginila z lica. (J. Kersnik, Rošlin in Verjanko, LZ 1889, 746)
Pri tem ji je z obrazka izginila vsa kri. (I. Tavčar, Cvetje v jeseni, LZ 1917, 465)
Vsa kri mu je izginila z lic, zdajci je bil trezen in rinil proti durim; a ko ga je Viljem stresel za rame, je spoznal, da to ne more biti zgolj duh. Solze radosti so ga oblile, ko je objemal in poljuboval branečega se Viljema. (F. Detela, Veliki grof, NB)
Smrekarju je ginila kri z lic, srce mu je strašno kljuvalo, razmazane črke so se začele premikati, širile so roke kakor pošasti in dvigale proti njemu zavihnjene kremplje. (F. S. Finžgar, Sama, NB)

krí je pognálo kómu v glávo, gl. kri je buhnila komu v glavo.

krí je sílila kómu v glávo, gl. kri je šla v glavo komu.

krí je šínila kómu v glávo, gl. kri je šla v glavo komu.

krí je šlà v glávo kómu ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zardel jeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kaj naj piševa?« je mislila in nekoliko jej je šla kri v glavo. (I. Tavčar, V gorah, Zora 1876, 188)
Kri mu je navrela v glavo, hudobna misel ga je preletela. (A. Novačan, Naša vas II, 1912, 200)
Kri mu je navrela v glavo, srce pa – tako se mu je dozdevalo – je obviselo v praznem in je drgetalo. (A. Hieng, Sodobnost 1954, 506)
Topolščaku je kri silila v glavo; skrinjica je bila težka, silo težka in vedel ni, kaj bi odgovoril. (J. Kersnik, Testament, LZ 1887, 40)
Kar jaz morem presoditi, bi rekel, da je to vročinska bolezen, ker ji kri tako v glavo sili. (F. Erjavec, Zamorjeni cvet, SG 1861, 31)
… ruto, ki mu je še vedno iz žepa mahala, popravi, to je, skrije jo vso v žep, ker sama misel, da bi jo kdo vtegnil viditi, mu že kri v lice sili. (S. Jenko, Tilka, SG 1858, II, 78)
Pritiskal je zgoraj in spodaj, begal s prsti po klaviaturi, razžaril se, da mu je stopila v stara lica kri … (M. Pugelj, Mimo ciljev, 1914, 83–84)
Al ko se oziraš v plesavce drugam, / Jaz revež ne vem se obrniti kam, / kri stopi mi v lice … (F. Levstik, Pavliha 1854, Plesavki, 54)
Deklica je s temi besedami stopila pred svojo teto; ali ko zagleda valtmajstra, šine jej kri v obraz, beseda jej zastane. (F. Erjavec, Huzarji na Polici, SG IX, 1863, 72)
Manica je za trenutek še bolj prebledela, potem pa ji je naglo šinila kri v lice. (J. Kersnik, Rošlin in Verjanko, LZ 1889, 520)
Zbodla ga je bila marsikatera opomnja Jankova in ko se je občinstvo smijalo neokretni njegovi ljubezni, šinila mu je vsa kri v glavo od srama in jeze. (J. Trdina, LZ 1888, 145)
Tajniku je udarila kri v obraz, vendar se je še premagoval. »To so bajke,« je dejal omalovažujoče, »na katere jaz nič ne dam.« (M. Kranjec, Sreča na vasi, 1933, 36)
Kdo vas je najel, da žvižgate, še preden sem spregovoril?« je vprašal Gorjan, ki mu je kri udarila v glavo. (J. Pahor, Matija Gorjan, 1940, 336)
Ubogemu dekletu je zalila kri bledi obraz, z drugo roko ga je dvakrat ali trikrat pogladila po kodrasti glavi. (I. Tavčar, Visoška kronika, LZ 1919, 580)
Gospodu Fruebergerju je kri zalila obraz in začel je kričati na vse pretege: »Kašper! Kašper. (I. Tavčar, Visoška kronika, LZ 1919, 393)
»He, prijatelj, ali imate ptiče pod klobukom?« ustavi ga Edvard. Planinec se je ozrl, ostrmel in kri mu je zalila obraz. (F. Detela, Trojka, 1897, 38)

krí je têkla v potókih ekspr.; pren., hiperbolično, 3. os. ed., tudi sed. in prih.
 
Pomen
 
prelito je bilo veliko krvi; bilo je veliko mrtvih; bili so hudi bojiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeCesar je imel vojake na vse strani svojega cesarstva in človeška kri je tekla v potokih po zemljah, ki so nam bile tuje in kjer nismo imeli ničesar iskati. (I. Tavčar, Visoška kronika, LZ 1919, 462)
Kri je tekla v potokih skozi ulice, zakaj vse, ki so jim prišli v roke, so okrutneži podavili in pomorili. (V. Slemenik, Izdajavec, 1907, 49)
Indija in Pakistan sta na trnih: če se zgane le del indijske 120-milijonske muslimanske manjšine v hindujskem oceanu, bo kri tekla v potokih. (Delo, 19. okt. 2001, NB)
Slovenci tega kratkega, a nadvse intenzivnega obdobja nismo zmistificirali v »epopejo«, ker to tudi ni bilo; ni bilo krvi, ki bi tekla v potokih, ranjencev, talcev, junaštev, skratka, ni bilo vse tiste scenografije in koreografije iz poznejših partizanskih filmov. (Delo, 21. feb. 1998, NB)
Pet kol pred koncem je drama dosegla vrhunec: večno drugi Keres, neustrašni borec Geller in Petrosjan imajo enako število točk. In ko naj bi kri tekla v potokih, je »armenski tiger«, kot so Petrosjana tudi imenovali, izjavil nekaj povsem nelogičnega in nerazumljivega. (Delo, 11. mar. 1999, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.teku potoci krvi
krv curkom curi
rus.krov’ tečët ruč’ëm

krí je udárila kómu v glávo, gl. kri je šla v glavo komu.

krí je zalíla kómu obràz, gl. kri je šla v glavo komu.

krí je zastála kómu v žílah ekspr.; pren., 3. os. ed., nedov. zastajati
 
Pomen
 
zelo se je prestrašilSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKri mu je zastala v žilah (od groze). (Pavlica, 196)
Prekinil je samega carja in vzkliknil: »Ta je iz vrst Slovenov, ki so uničili Hilbudija!« Dvorjanom je zastala kri v žilah. (F. S. Finžgar, Pod svobodnim soncem, Prva knjiga, NB)
Marešalo je premeril pevce z besnim pogledom, da je zastala kri v žilah celo stražarju, ki ni bil nič kriv. (M. Vošnjak, Kri in vino, 1963, 97)
Jaka in Mirko sta stala pred njim, tudi Janez je na pogradu sunkoma vstal. Vsem je zastala kri v žilah, le Štefan se je iznenada vreščeče zasmejal. (B. Zupančič, Štirje molčeči in druge zgodbe, 1951, 44)
Glasno vpitje je postajalo vedno bolj razločno in je bilo strašno, tako strašno, da je Gabu zastala kri v žilah. »Jojmene, zdaj je ravno polnoč,« je spreletelo Gaba. (J. Vandot, Roža z Mucne gore, NB)
Ta prizor je režiran in igran tako veristično verno, da zastaja v gledalcu kri, kakor da znova prisostvuje nekdanjim strahotam. (F. Albreht, Odsevi časa, 1961, 479)

krí je zledenéla kómu v žílah ekspr.; pren., 3. os. ed., nedov. ledeneti
 
Pomen
 
zelo se je prestrašilSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠvabska kurba švabska kurba! bo zakričala Grudnovka in iz dvoriščnih stanovanj in zgoraj z ganka, od vseh strani bo zavreščalo in zakričalo, da bo Gretici zledenela kri v žilah. (D. Jančar, Severni sij, NB)
Kri v žilah mu je zledenela; peljali so se proti vojaškemu poveljstvu, Ajševici! Počutil se je kot ameriški puran na dan zahvalnosti in mrzlično razmišljal, kaj naj stori. (D. Šinigoj, Neizstreljeni naboj, NB)
V tej kakofoniji, od katere zaledeni kri v žilah, se jim je pridružilo še razbijanje velikih, nizko donečih bobnov v spremstvu cimbal, oboe, piščali in velike školjke, ki jih uporabljajo kot trobila. (Viva, mar. 2003, NB)
Takrat jo je pogledal zadnjič in čutil je, da mu od neznane groze in od tega pogleda, od nečesa, kar je bilo v avtomobilu in česar ni mogel razumeti, ledeni kri v žilah. (D. Jančar, Prikazovanje, NB)
Slovesnost, ob kateri je ljudem pri najhujši poletni vročini ledenela kri v žilah, je trajala nekaj več kot pol ure. (Delo, 12. jul. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kri je komu zledenela v žilah z nedovršno različico z glagolom ledeneti je nastal po predstavi o nenadni nepremičnosti, vkopanosti koga ob hudem strahu: pri tem naj bi kri zastala, zaledenela.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.krev tuhne v žilách komu
krev stydne v žilách komu
rus.krov’ stynet u kogo v žilah
krov’ ledeneet u kogo v žilah

krí ledení kómu v žílah, gl. kri je zledenela komu v žilah.

krí ni vôda ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
s človekovim temperamentom, z njegovimi sorodstvenimi vezmi je treba računatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBarbara je bila preveč prestrašena, da bi si upala kako drugače zagotoviti svoj mir. Vendar, kri ni voda in tako mati sploh ni vedela, da je Citino mladost grobo zaznamovala temna skrivnost. (Sonja Koranter, čebelji roj, NB)
Poleg genov, narave je glavni vzgojni faktor družina, ali je to biološka družina ali psihološka, to ni bistveno. Rek »kri ni voda« v tem primeru ne drži. V psihološkem smislu je kri lahko tudi voda. (Delo, 21. jul. 2001, NB)
Krmilo je tako prevzel Carlos Caetano Bledorn Verri »Dunga«, potomec nemških in italijanskih priseljencev. Da kri ni voda, je morda najbolj pokazal s svojim pristopom k igri, kot sila racionalen zvezni igralec in kot trener, ki ne priznava zvezdniškega statusa. Nogometna samba zanj ni nič vredna, če za njo ne stoji trdo delo, disciplina, kolektivni duh in nepopustljivost. (Delo, 5. jun. 2007, NB)
Pravi, da se je od njega navzel širine, g. Vojko pa mi je sam omenil Jožetovega starega očeta, ki je bil zelo zgovoren in duhovit človek. Aha, pomislim spet, kri ni voda. Stržajevo spretnost uporabe besed so gotovo opazili tudi njegovi predstojniki v verskih šolah, ki so ga hoteli poslati v cerkveno diplomacijo. (Delo, 11. sep. 1999, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.blood is thicker than water
fr.on sang ne peut mentir
nem.Blut ist dicker als Wasser

krí têče kjé ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ugašajo življenjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd tedaj naprej teče v Laosu kri, divja prava državljanska vojna z vsemi azijskimi kontradikcijami … (M. O., Naši razgledi 1961, 511)
Za ljudsko srečo teče strašno rada kri. (J. Kozak, Maske, Georgesova, 1940, 188)
»Cesarju se ponudim, da bom hodil na vojsko.« Puščavnik si je pogladil belo brado, odmajal z glavo in rekel: »Ljubi moj, ne tako. Na vojski teče kri in se je hudič veseli. (F. S. Finžgar, Makalonca, NB)
V Alžiriji spet teče kri. Predsednik Buteflika zagotavlja, da napadalcem ne bo uspelo zavreti procesa nacionalne sprave. (Delo, 8. sep. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem kri teče kje je nastal na osnovi dejstva, da je močno krvavenje med najpogostejšimi vzroki za smrt koga, ki je žrtev zlasti vojn, revolucij, pobojev, terorističnih dejanj.

krí vrè kómu [v žílah], gl. kri zavre komu [v žilah].

krí za krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
izraža, da je komu za povzročeno zlo treba vrniti z enako meroSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZob za zob, glavo za glavo, kri za kri … Kruti, preprosti, strašni, strogi in nepodkupljivi zakon narave … Tudi naša Jugoslavija se še nahaja na žalostnem seznamu evropskih držav (ni jih več veliko), kjer je krvno maščevanje še živo. (I. P., Tovariš 1971, št. 25, 18)
Kri za kri, življenje za življenje – Palestinci z maščevanjem aktivistov Hamasa niso odlašali. (Delo, 2. avg. 2001, NB)
Gre namreč za etični kodeks iz 15. stoletja, ki je v ustnem izročilu živel mnogo prej, a ga je »uradno« sestavil Leka Dukagjini, ki je živel prav v teh krajih, vzhodno od Skadra v dolini Drima. Pozneje, skozi stoletja, je za Albance, ne glede na to, kjer živijo, postal nekakšno sveto pismo, katerega temeljna »pravila« so poenostavljeno rečeno: kri za kri, glavo za glavo. (Delo, 22. apr. 2003, NB)
Po načelu »kri za kri, oko za oko« v družinah, ki morajo opraviti sveto dejanje maščevanja, določijo človeka, ki bo prevzel to nalogo, hkrati pa že vnaprej predvidijo možne posledice tega dejanja. (Delo, 9. jan. 1998, NB)
Očeta mi je umorila mati – / Jaz sem umoril mater, kri za kri. (J. Stritar, Pesmi, 1869, 152)
… le ta misel jo nekoliko tolaži, da je morivec v pesteh. »Kri za kri!« vpijejo vsi. (J. Trdina, Arov in Zman, SB 1850, 135)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.krv za krv
glavu za glavu
rus.krov’ za krov’

krí zavrè kómu [v žílah] ekspr.; pren., nedov. vre
 
Pomen
 
zelo se razburi; zelo je razvnetSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZdaj, ko si ga je nekoliko pobliže ogledala in se prepričala v njegovo telesno zdravje, ji je zavrela kri, ne da bi si mogel Janko to njeno jezo pojasniti. (M. Rožanc, Slepo oko gospoda Janka, 1972, 29)
Stisnila je pesti, kakor da hoče moža udariti, a so ji roke zopet padle ob telesu. Zavrela ji je kri, izgubila je razsodnost. (F. Bevk, Slepa ulica, 1951, 121)
… ko je čul, da se mu celo tatinstvo podtika, tedaj mu je zavrela kri po vseh žilah … (J. Jurčič, Domen, SG 1864, 232)
Kadar pride gospod Benedikt do tega znamenja, mu zavre kri. (J. Korban, Koča v globeli, 1929, 8)
Vsa kri mi je vrela in je ravno prav, da si me zbudila. (R. Šeligo, Poganstvo, 1973, 88)
In tudi nepreviden, prenagel je človek tedaj, kadar v šumeči godbi suče svojo vitko plesalko ter v rokah in ob vsem životu čuti, kako naglo vre njej kri po žilah. (J. Kersnik, Cyklamen, LZ 1883, 220)
Jeza me je popadla, kri mi je vrela, pa veliko vaščanov je bilo v hiši, nobene nisem rekel. (J. Jurčič, Nemški valpet, SG 1867, 82)
… nenavadna sramota ga obhaja, kri mu v lice vre in nobenega odgovora ne ve. (V. Zarnik, Maščevanje osode, SG 1862, 375)
Kri je v mojih žilah vrela, /ali nisem se ti vdala. (A. Gradnik, De profundis, 13)
Hitro je vzkipela njena vroča kri in z gorkimi besedami mu je očitala nehvaležnost. (F. Detela, Malo življenje, LZ 1882, 519)
Ali kadar vzame oni modni list in novič čita njega vsebino, vzkipi mu zopet kri. (J. Kersnik, Jara gospoda, LZ 1893, 687)

mesó in krí, gl. meso.

mírna krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
mirnost, hladnokrvnost, prisebnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMirna kri za veliki pok. V NLB bo v času prehoda na evro delalo 1300 zaposlenih, še 400 pa jih bo pripravljenih doma. (Delo, 21. dec. 2006, NB)
Štrafela jih je znova poklical, na moč trezno in kolikor se je dalo z mirno krvjo. (I. Potrč, Na kmetih, 1954, 13)
In glede na to, da sem v predhodnih fazah pač govoril zoper ekskluzivizem, mislim, da bi bilo primerno z neko mirno krvjo upoštevati, seveda to, kar nam je Maks govoril, da je neka specifika. Ampak po drugi strani, če govorimo o sodelovanju z državnim zborom, potem bi to sodelovanje moralo potekati med vsemi, ki sedimo v tem državnem zboru, in ministrstvom za zunanje zadeve. (Državni zbor RS: 6. redna seja 24. 05. 2001, NB)

mírno krí ekspr.; pren., navadno v medmetni rabi, v tož., tudi z le, samo, kar
 
Pomen
 
izraža mirnost, hladnokrvnost, prisebnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOdgovor ministrstva za delo se glasi nekako tako: »Podatkov še ni, a mirno kri. Sredstva zavarovancev niti v najslabšem primeru ne bodo ogrožena.« (Delo, 18. mar. 2002, NB)
»Ej, dečko, le mirno kri. Kaj bi rad šel zaradi umazanega ogorka v kazensko celico?« (C. Kosmač, Ogorek, NB)
Pogajalci, kar mirno kri, saj nimam nobenih dokazov. Sumljivo je pa le!« (Delo, 18. avg. 1998, NB)
Le mirno kri, vse je v redu, si je prigovarjala … Da ne bo potem prišla na zmenek z Milošem vsa rdeča in zbegana, za prazen nič!« (G. Jakopin, Slovo od deklištva, NB)
Samo mirno kri. »Ne glede na to, kako pogosto cukaš olivo, ne bo zato nič prej zrela.« (Delo, 23. avg. 2003, NB)
Na zadnji trening Francozov je prišel tudi Michel Platini (Italijan po očetu), takole je spodbudil »finaliste«: »Samo mirno kri in živce, odigrati je treba le dobro šahovsko partijo, tako kot smo jo skupaj s Tigano, Giressom, Fernandezom, Batsom, Amorosom proti Altobelliju, Bergomiju, Scirei, Baresiju v Mehiki.« (Delo, 3. jul. 1998, NB)

módra krí ekspr.; pren., navadno kot prilastek
 
Pomen
 
plemiški rodSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBi modro kri celjskih grofov zamenjali s kolumbijsko? Ne bi je zamenjal, raje zamešal. (Delo, 15. jun. 2002, NB)
Nekateri se imajo za direktne potomce preroka Mohameda, drugi trdijo, da so sodelovali v zgodnjih krščanskih zadevah v Sveti zemlji. Radi zatrjujejo, da so nekaj več kot drugi zemljani in da imajo modro kri, čeprav sem lahko večkrat videl, da jim teče lepo rdeča. (T. Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Predvsem z Dunaja je na pravljični oddih prihajalo čedalje več uglednikov tudi modre krvi, denimo avstrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand in črnogorski kralj Nikola I. Petrović Njegoš. (Delo, 6. jul. 2000, NB)
Postopek za vrnitev izgnancev modre krvi je začela Prodijeva vlada pred petimi leti, vendar se je zataknil v poslanski zbornici … (Delo, 5. feb. 2002, NB)
Novodobna ponudba je namenjena predvsem srednjemu razredu potnikov (v razvitih državah), ki so mlajši in bolj aktivni, imajo pa manj časa, ki ga lahko preživijo na morju kot nekdanji premožni upokojenci modre krvi, ki so včasih prevladovali na seznamih ladijskih potnikov. (Delo, 9. jul 1998, NB)
Prvenstvo pa ne bo dolgo brez »modre« krvi: v petek namreč v Ramsauu pričakujejo švedskega kralja Carla Gustava. (Delo, 24. feb. 1999, NB)
Doslej 40 odstotkov dednih peerov, rojenih zunaj zakonske zveze, ni imelo pravice do omembe v bibliji modre krvi. (Delo, 27. maj 2001; NB)
Potem me je nekega dne res poklicala domnevno poslednja prava predstavnica modre krvi na Slovenskem, recimo Hana Plavič, da ji ne bi z izdajanjem njenega imena naredili kake škode. (Delo, 28. nov. 1998, NB)
Ker v graščino nikoli ni uspelo vdreti nobeni vojski, niti turški, so podzemeljski hodnik do vaške cerkve menda uporabljale le grofice in druge ženske modre krvi za pot k maši in nazaj domov. (Delo, 3. jul. 2001, NB)
Dobro prenaša ceno slave, tako da je na igrišču še vedno zgolj odličen rokometaš in ne zvezdnik ‘modre krvi’. (Delo, 9. feb. 1998, NB)
Toda to me prav nič ne preseneča, ker, moram vam priznati, teče v meni nekaj modre krvi. (S. Rozman, Tri zgodbe, 1970, 129)
Slovenski kmet ni znal modre krvi nikoli prav ceniti. (J. Trdina, LZ 1887, 278)
 
Izvor frazema
 
V starejših slovarjih se frazem modra kri pojavi v Glonarjevem slovarju 1936 pri iztočnici moder: modra kri: plemenita, gosposka. V Plet. I, 467, je pri iztočnici kri samo izraz knežje krvi, v kateri ima sestavina kri enak pomen: ‘rod, poreklo, izvor’. Vseevropski frazem modra kri je prišel k nam z možnim posredovanjem fr. le sang bleu. Ta izhaja iz šp. sangre azul in se je prvotno nanašala na zahodnogotske plemiče, katerih žile (pravzaprav vene) naj bi bile zaradi bele kože v nasprotju s temno kožo Mavrov modrikaste. Ta lastnost naj bi bila dokaz njihove odličnosti. V ruščini pa se ob običajnem golubaja krov’ za negativno označevanje plemiškega rodu uporabljajo frazemi belaja kost’, golubaja kost’, golubaja kostočka. Sestavina belaja v frazemu belaja kost’ ima siceršnjo pozitivno barvno simboliko spremenjeno v negativno. Frazem golubaja kost’ z različico golubaja kostočka je nastal po kontaminaciji frazemov golubaja krov’ in belaja kost. Za človeka nizkega, nearistokratskega rodu se uporabljata rus. seraja kost‘, v predrevolucijski Rusiji pa čërnaja kost’ ‘človek, ki pripada nižjemu sloju, preprostemu ljudstvu z nepomembnim, neprivilegiranim položajem’ (gl. SRF3, 350, 351).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.modrá krev
fr.le sang bleu
hr., srb.plava krv
pol.błękitna krew
rus.golubaja krov’
belaja kost’
golubaja kost’
golubaja kostočka
šp.sangre azul

ne umazáti si rôk s krvjó, gl. roka.

ohraníti hládno krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ostati miren, prisebenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEvelini pa se je posrečilo, čeprav se je silno ustrašila, da je ohranila hladno kri. (J. Dos Passos – B. Verbič, Trilogija ZDA II, 1962, 120)
Še en dogodek, ki priča, da pastir puranov kričačev ni bil samo pogumen, da je znal ohraniti hladno kri in je bil dober opazovalec. (F. Knific, Junak s pristave, 1929, 33)
V veščah in drugih zlohotnih demonih je ponazorila ljudska domišljija vero v delovanje pogubnih moči v naravi in človeku samem: nasproti njim je treba ohraniti hladno kri in jasno glavo. (J. Kelemina, Uvod, W. Shakespeare – O. Župančič, Macbeth, 1921, 9)
Viljem ni vedel, kaj in kako bi; le to mu je hodilo po glavi, kaj bo baron Ungnad mislil, ko ga bo tožilo celjsko poslanstvo. Caheju pa je naravna veselost ohranila mirno sodbo in hladno kri. (F. Detela, Veliki grof, NB)
Short je gotovo imel tudi boljše poteze, a pod pritiskom ure, je bilo nemogoče ohraniti hladno kri. (Delo, 11. avg. 1999, NB)
Krščanski demokrati zdaj igrajo na hladno kri in mirne živce. Na vse »neokusne šale SLS« zgolj zmajujejo z glavami in se smejijo. (Delo, 21. okt. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem ohraniti hladno kri, enako sopomenka ohraniti mirno kri, temelji na prenesenem pomenu sestavine kri: ‘ta tekočina pri človeku kot nosilec a) vitalnosti, temperamenta, b) čustvenega stanja, vznemirjenosti’. Kakšna so ta čustva, nakazujeta sestavini hladna in mirna, pri čemer je glede na kri, ki ima temperaturo človeškega telesa, prvotnejša prva. To dokazujejo tudi zloženke hladnokrven, hladnokrvno, hladnokrvnež, hladnokrvnost, npr. biti hladnokrven, hladnokrvnež, hladnokrvno odgovarjati, pokazati hladnokrvnost.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to keep a cool head
to keep one’s cool
češ.zachovat chladnou krev
fr.garder son sang-froid
hr., srb.ostati hladne krvi
nem.kaltes Blut bewahren
ruhig[es] Blut bewahren
einen kühlen Kopf behalten
rus.sohranit’ hladnokrovie

ohraníti mírno krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ostati miren, prisebenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOhraniti moramo mirno kri pred provokacijo vlade. Mogoče preprečimo vladni načrt z nasprotno potezo. (I. Grahor, Življenje in smrt, 1968, 277)
Le Krobath je ohranil mirno kri. Najprej je z mirnimi potezami na obrazu posredoval pri sodniku, da so njegovi vročeglavci spustili Adama iz rok, potem je pomiril svoje čvekave sodruge. (D. Jančar, Galjot, NB)
Vse kaže, da ni bil prav »prepričljiv«, saj je uslužbenec ohranil povsem mirno kri in ni kazal kdo ve kakšne vneme, da bi roparju postregel. (Delo, 5. okt. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ohraniti hladno kri.

píti krí kómu pog. ekspr.; pren.
 
Pomen
 
brezobzirno izkoriščati; zelo mučiti, trpinčitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNiti v najbolj razbrzdanih trenutkih nisem bil kot duhovnik samo pri dobrem farovškem kosilu, kot kralj pa sem bil sploh vsak trenutek na oprezu, ali ni kje kaka brezvestna gnida, ki mojemu narodu pije kri. (P. Zidar, Barakarji, 1968, 6)
Nekakšna silna težnja je Vorotincevu že od mladih nog pila kri: da bi imel dobrodejen vpliv na zgodovino svoje domovine. (A. I. Solženicin – J. Moder, Avgust štirinajstega I., 1973, 246)
Demobilizirani vojaki so skušali najti … tiste gnide, tužibabe, pijavke, zavoljo katerih so morali kdaj tičati v garnizijski luknji … ali so jim kakorkoli drugače pili kri v četi. (L. Kovačič, Sporočila v spanju, Resničnost, 1972, 220–221)
Vrag, ne boš pustil, da mi bo pila kri! Mož. (F. Kozak, Legenda o svetem Che, 1969, 7)
 
Izvor frazema
 
Frazem piti kri komu se nanaša na nekdanjo predstavo o tem, da se človeška duša nahaja v krvi. Z veliko izgubo krvi zato človek ostane brez duše in umre. S pitjem krvi drugega se torej uničuje njegova duša in prevzema njegovo moč (gl. SRF3, 360). Tudi ta frazem naj bi imel svetopisemsko poreklo (gl. Janez 6, 53).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to suck so.’s (life)blood
to get so.’s goat:
češ.pít někomu krev
hr.piti komu krv
nem.jmdn. zur Weißglut bringen
jmdm. auf die Nerven fallen/gehen
jmdn. bis aufs Blut reizen
jmdn. bis aufs Blut peinigen
jmdn. bis aufs Blut quälen
rus.pit’ krov’ č’ju
sosat’ krov’ č’ju
sedet’ v pečënkah komu

plačáti kàj s krvjó ekspr.; pren.
 
Pomen
 
doseči, pridobiti kaj z žrtvamiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeS krvjo najboljših sinov in hčera smo plačali svojo narodno in socialno osvoboditev. (SPor 20. 1. 1951)
Za pokopališčem o polnočí / S krvjo mi boš plačal te laži. (J. Stritar, Pesmi, 1869, 144)
»Policijski načelnik in minister za notranje zadeve sta odgovorna zato,« je dejal mlad fant, v množici moških, ki je vpraševala po televizijski kameri. »Plačati bodo morali s krvjo. Ne gre drugače.« (Delo, 18. nov. 2002, NB)
Zakaj se ne prepove objavljanja (radijskih) sporočil o radarskih kontrolah? V imenu svobode govora, ki se plačuje s krvjo, tudi nedolžno? (Delo, 17. avg. 1999, NB)
Skupaj s sonarodnjaki, ki živijo v Iraku in Iranu, so začeli na začetku dvajsetega stoletja sanjati o neodvisni državi. Svoje sanje še danes plačujejo s krvjo. (Delo, 5. dec. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
V frazemu plačati kaj s krvjo je sestavina kri, ki je življenjsko pomembna za delovanje človeškega telesa, prispodoba za življenje (prim. plačati kaj z življenjem; dati življenje za koga/kaj).

plemeníta krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
plemiški rodSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeZakaj poznali so ga kakor moža, ki je bil prepričan, kako visoko ga plemenita kri povzdiguje nad navadne ljudi, ki ne štejejo slavnih očetov. (J. Jurčič, Hči mestnega sodnika, SG 1866, 247)
In da se je Gregor tako zavrgel! Saj se je po njegovih žilah pretakala plemenita kri starih Turjačanov! Kaj bo, kaj bo, če svet zve vse to? (I. Zorec, Stiški tlačan, NB)

postati mesó in krí, gl. meso.

preíti kómu v krí [in mesó] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
preiti v navado kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNavadila bi se cest. Komur preidejo v kri, se jih ne more odvaditi. (M. Kranjec, Pesem ceste, 1934, 138)
Ničesar ni dovolil ne sebi ne drugim, kar bi šlo preko nujnosti, s katero kmečko življenje zveže človeka; tega ni delal zaradi sosedov ali kogarkoli, le v kri mu je prešlo, da ni nič storil, kar ni imelo svojega smisla in koristi. (T. Šifrer, Kmet in stvari, 1947, 117)
V praksi nas ne pušča na cedilu samo tisto znanje, ki nam je res že prešlo v kri in meso. (Rafael Ajlec, Obzornik 1951, 94)
Po nekaj mesecih vztrajnega vežbanja vam bo prešlo to pravilno preponsko dihanje tako v kri in meso, da ne bo treba nič več misliti nanj … (Jože Tiran, Obzornik 1951, 219)

preíti kómu v mesó in krí, gl. meso.

prelíti krí kóga ekspr.; pren., nedov. prelivati
 
Pomen
 
zavestno povzročiti (krvavo) smrt kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Pravičen si ti, ki si in si bil, ti Sveti, ker si tako razsodil! Ker so prelili kri svetih in prerokov, si dal piti kri tudi njim: zaslužili so to. (Sveto pismo nove zaveze, NB)
»Našli bomo vse, ki so prelili kri naših državljanov. Nikomur ne bomo prizanesli,« je izjavil Šaron po eksploziji avtomobila bombe v kenijskem hotelu, v kateri so bili ubiti trije izraelski turisti in 12 Kenijcev. (Delo, 30. nov. 2002, NB)
Kostumi aludirajo na antični zbor (v dolgih, črnih oblekah), deloma uporabljajo pantomimo in mazanje s krvjo kot pričevanje o zločinih. Ker je tempo predstave počasen, a intenziven, je tak pristop do oblikovanja zbora funkcionalen in prepričljiv: antični zbor vedno ve, kdo je v rodbini prelil kri. (Delo, 19. avg. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem preliti kri koga izhaja, kot je razvidno iz prvega navedka, iz Sv. pisma (gl. Jeremija 26, 15; Ezekijel 22, 6 idr.).

prelíti krí [za kóga/kàj] ekspr.; pren., nedov. prelivati
 
Pomen
 
žrtvovati se, boriti se (za koga, kaj)Skrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo bi zate do zadnje kaplje krvi svojo kri prelil – nikedar ti ne povrnem, kar si mi ti storila. (J. Stritar, Zorin, Z 1870, 197)
Mnogo pa jih je bilo in jih je nekaj še zmirom, ki jim je bilo usojeno ob rojstvu, da prelijejo srčno kri v boju z neizmernim in nevidnim sovražnikom. (I. Cankar, Knjiga za lahkomiselne ljudi, 1901, 3)
O Lovre, ko bi ti jaz pomagati mogel, svojo srčno kri bi prelil zate. (Mandelc, Ceptec, SG III 1859, 91)
Najrajše so imele junake, ki so se borili s Turki in prelivali kri za krščansko vero. (J. Trdina, SG 1882, 303)
Evropska unija si na svojih tleh prizadeva vzpostaviti lasten obrambni sistem. Šestdeset let po tem, ko so Američani prelili kri za svobodno Evropo, je prišel čas slovesa. (Delo, 26. mar. 2005, NB)
Arabska televizija Al Džazira pa je danes objavila tudi dele videoposnetka, na katerem drugi človek Al Kaide Ajman la Zavahiri hvali »mučenike«, ki so za islam prelili kri. Hkrati poziva muslimane, naj se borijo proti Združenim državam Amerike in vsem njenim zaveznikom po svetu. (Delo, 21. sep. 2007, NB)

prelívati krí [za kóga/kàj], gl. preliti kri [za koga/kaj].

príti kómu v mesó in krí, gl. meso.

púščati kómu krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
mučiti, delati težave; uničevati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeCharlesova mati jih je kdaj pa kdaj obiskala, vendar se je že čez nekaj dni zazdelo, da jo je snaha po svoje nabrusila, in kakor noža sta mu jeli puščati kri s svojimi pripombami. (G. Flaubert – Vl. Levstik, Gospa Bovaryjeva, 1953, 24)
Namučil nas je ta Tarantinov ciciban skoraj z vsem: z intelektualističnimi dialogi tam, kjer bi moral biti suspenz, z dobrimi igralci (Borut Veselko, Pavle Ravnohrib, Magnifico, Urška Božič, Aljoša Rebolj, Vlado Novak), ki so gnjavili drug drugega in si puščali kri, zlasti pa s svetopisemsko metafiziko nasilja, ki da je resnica našega življenja. (Delo, 31. mar. 2001, NB)
Kaj bomo storili s presežki estetskih dražljajev, ko bomo (če bomo) doživeli črni četrtek? Komu bomo puščali kri in komu pristrigli peroti? (Delo, 25. maja 2002, NB)
Zaman je Edvard Stanič svojim nasprotnikom v stranki, ki so mu puščali kri z zahtevami, naj bo SKD tako »pokončna, načelna, prepoznavna, odločna« in »poštena kot SLS«, pred leti razlagal, da to ni mogoče, ker enostavno ni res in ker ne gre. (Delo, 24. okt. 1998, NB)
Vitalni center pa je, če izvzamemo požrtvovalneže, ki si za realizacijo svojih projektov dnevno puščajo kri in dušo, resnično samo eden, in sicer Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. (Delo, 30. avg. 2003, NB)
Ovco slabega gospodarja tudi pozimi strižejo. Ta stari slovenski pregovor velja za našo Slovenijo, le da nas ne samo strižejo, ampak nam po krivdi slovenske oblasti že puščajo kri naši zahodni in severni sosedje. (Delo, 27. maja 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem puščati komu kri temelji na dejstvu, da je kri nujno potrebna za delovanja človeškega telesa in se tudi zato imenuje življenjska tekočina. Ko jo kdo komu pušča, zelo ogroža njegovo zdravje, obstoj, preneseno ga muči, uničuje, mu dela težave.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to bleed so. dry
hr., srb.puštati komu krv
pustiti komu krv

rdèč kot krí nevtr.; primera, navadno v povedni rabi
 
Pomen
 
zelo rdečSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa sredi pri pečkah je bilo rudeče kakor kri in od tod mislim, da se je prijelo te hruške ime: kravajnica ali krvojnica. (J. Trdina, LZ 1886, 139)
Černi valovi butajo serdito ob pečovje, le malo zvezd sveti na temnem obnebju in še te so rudeče kot kri. (F. Erjavec, Zamorjeni cvet, SG 1861, 37)
In ovenčali smo te z rubini, / rdeči in žarki kot kri so. (C. Golar, Gospa Sveta, Poletno klasje, 1923, 143)
Iz trt sem ji natočil prvega vina in je rekla: »Vidiš, pa je le rodil vinograd. Jagode so črne, a vino je rdeče ko kri!.« (B. Magajna, Vinograd, 289, GISN)
 
Izvor frazema
 
Primera rdeč kot kri temelji na barvi krvi, ki je splošno znana v nasprotju do sestavin kuhan rak, puran v sopomenskih frazemih, kjer to poznavanje ni (več) splošno.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.červený jako krev
rudý jako krev
hr., srb.crven kao krv
nem.rot wie Blut
blutrot

scáti krí vulg.; pren., kot primera z da v prih., navadno kot grožnja
 
Pomen
 
izraža veliko mero, stopnjoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePritisnil vas bom, vse od kraja, da boste scali kri! (T. Svetina, Ukana I, 1966, 203)
Jutri te bom na vaji prisilil, da boš ril po blatu kot svinja. Gnal te bom, da boš kri scal … (V. Kavčič, Upanje, 1966, 150)
Rekel sem si, tako sem si govoril: pretepel ga bom, da bo kri scal, ta hudič, pasja mrcina, le naj počaka! (M. Tomšič, Krog v krogu, 1968, 101)
Zato, ker bo veliko bolje zate, če vse priznaš, se pokajaš in podpišeš. Jaz že vem. Drugače boš scal kri. (L. Kovačič, Sporočila v spanju, Resničnost, 1972, 116)
Pred dvema letoma, tik pred javno predstavitvijo prvega Poročila o človekovem razvoju, sem na lastnem telesu preskusil star slovenski rek o tem, da je tako »garal, da je kri scal«. Zdravnica me je hotela takoj poslati v bolnico na preiskave, a nisem imel časa za take preglede. (Delo, 16. dec. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem scati kri se navadno v dvogovoru v prihodnjiku z da v primerjalnem odvisniku uporablja kot grožnja oziroma izraža visoko mero, stopnjo tega, kar izraža predhodno besedilo. Nastal je iz besedne zveze scati kri, ki pomeni ‘izpraznjevati sečni mehur skupaj s krvjo’. Kri v urinu kaže na nezdravo stanje prizadetega in je tudi zelo neprijetno in boleče. Zato je grožnja, da se bo to komu res zgodilo, zelo resna.

tičáti v kŕvi kómu kàj, gl. v krvi je komu kaj.

umazáti si rôke s krvjó, gl. roka.

v kŕvi je kómu kàj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
prirojeno je komu kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV krvi jim je nesrečna sla, obup in beg pred samim seboj. (Ljuba Prenner, Življenje za hrbtom, 1936, 64)
Menda je sv. očetu to že v krvi, da rad hodi navzgor. (V 1929/30, 94)
Skromnost ti je še vsa v krvi; to je kakor sušica. (I. Cankar, Knjiga za lahkomiselne ljudi, 1901, 41)
Človeku je prirojeno – rekli bi lahko, da mu je v krvi – da dela. (Pavle Kogej, Organizacija in psihologija dela, 1963, 38)
Peter Majcen, ki je takoj stopil k mizi, je mimogrede blisknil po njem. Svojega pogleda se ni niti zavedal; to mu je bilo v krvi. (C. Kosmač, Balada o trobenti in oblaku, NB)
Jaz sem tak, da odpuščam, in to bi mu tudi odpustil, ko ne bi bil s predstojniki ves sluzav in slinav, prasec. Korak pa sem le malo pospešil, to je človeku v krvi. (D. Jančar, Krištof, NB)
Bil je namreč tako ustvarjen, da ni mogel videti vklenjenega človeka. Ni dalo njegovo mehko človekoljubje, ki mu je tičalo v krvi, ki mu je bilo prirojeno in se ga ni priučil iz knjig. (F. Maselj-Podlimbarski, Gospod Franjo, NB)
Njegov sosed in sovražnik Smerajec je bil deset let mlajši od njega, toda v tožbah nič manj podkovan, le nekoliko previdnejši. Pravdarstvo mu je tičalo že v krvi. (F. Milčinski, Muhoborci/Domorodna povest, NB)

vróča krí ekspr.; pren.
 
Pomen
 
strast; jeza, razburjenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKakor v tistem trenotku, ko sem se sklonil v vozu in sem poljubljal njeno srebrno roko, je zaplala v meni vroča kri, razpaljena od vina in od mladosti … (I. Cankar, Novela doktorja Grudna, NB)
Po meni se je pretakala vroča kri, in mladostna moč me je prešinjala. »Zopet si človek!« (I. Tavčar, 4000, NB)
In prav tam nekje v pozabljenem kotičku njenega neutešljivega srca jo je kljunil spomin davno, davno odsanjanih sanj. O, lepa noč, tiha in mehka noč je bila, ko ji je prvikrat zaplala vroča kri. Kako se je bila ustrašila, kako je bila drhtela v dognanem spoznanju … (I. Zorec, Pomenki, NB)
Šimen se obrne na Rozalko, ki ni verjela, da bi bilo to mogoče; toda tudi njej odbije prošnjo tako odločno, da je bila globoko užaljena. Hitro ji je vzkipela vroča kri, in z gorkimi besedami mu je očitala nehvaležnost. (F. Detela, Malo življenje, NB)
Vroča kri zaradi mesa. Cene mesa so se dvignile zaradi uničevanja klavniških odpadkov. (Delo, 6. sep. 2001, NB)
Po pogovorih delegacije DRSC na sedežih obeh občin pa se je vroča kri pomirila, saj so predstavniki direkcije zagotovili, da bodo uredili vse, kar še morajo. (Delo, 12. jan. 2002, NB)
Še konec prejšnjega tedna je kazalo, da se je vroča kri zaradi sodne odločitve o zaprtju TV-6 ohladila. (Delo, 23. jan. 2002, NB)
Zato tega segmenta prometne varnosti, ko gre za zbranost voznikov med čakanjem v koloni, ne bi smeli prezreti, še posebej ob dejstvu, da je »vroča kri« največkrat vzrok za hude cestne tragedije. (Delo, 21. jul. 1998, NB)
Nestrpnost, kletvice in vroča kri. Zagovorniki trdijo, da se je prevoz 101,8 kilograma heroina iz Bolgarije na Madžarsko odvijal po scenariju kriminalistov – Andrej Hartman odpovedal pooblastilo svojima zagovornikoma. (Delo, 1. okt. 1999, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.horká krev
hr., srb.vruča krv
vrela krv
nem.heißes Blut haben
rus.gorjačaja krov’

vróča krí se je ohladíla ekspr.; pren., tudi prih.
 
Pomen
 
jeza, razburjenje se je polegloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrišedši v sobo, zagnal se je oblečen na posteljo in strmo zrl predse. Nekaj časa od silne razburjenosti ni mogel ničesar misliti, a polagoma se mu je ohladila vroča kri in vsi današnji dogodki so se mu vrstili pred duševnimi očmi, vse besede, kar jih je danes čul, zvenele so mu znova na uho! (Nataša Gale, Fran Gestrin, NB)
Predvidevam, da se bo vroča kri čez nekaj dni ohladila, saj čedalje več odpuščenih uslužbencev sprejema naš socialni program … (Delo, 10. jan. 2002, NB)
Zaplet je rešil tako, da se je počasi slekel do spodnjic, se v soju mesečine spustil v hladno Donavo do ladijskega vijaka in osvobodil mrežo. Motor je spet zaregljal, vroča kri se je ohladila in soj polnočne mesečine je še močneje zlatil spokojno vodovje velike reke, katere vonj se je mešal z vonjem po morju. (Delo, 3. mar. 2004, NB)
Slovar slovenskih frazemov