Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino Krvávec
têta s Krvávca redko; olepš., pren.
 
Pomen
 
menstruacijaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMesečno perilo, perioda, teta s Krvavca, paradajz teden … To je le nekaj izrazov, s katerimi opisujemo mesečno nadlogo, s katero nas telo opominja … (Google, www.eetaq.si/…)
Imam zelo točno, in sicer na polno luno, toda kot veste, je to že mimo, moje tete s krvavca pa še vedno od nikoder. (Google, www.nenavadno.com/…)
1. jan. 2010 … saj nisem glih politično razpoložena, toda zakaj teta iz Amerike? Lahko bi bila teta iz Rusije! Dostikrat sem slišala za teto s Krvavca … (Google, www.ednevnik.si/…)
 
Izvor frazema
 
Frazem teta s Krvavca je olepševalno, prikrito poimenovanje mesečnega ženskega perila, ki temelji na poosebitvi pojava s tipičnim ženskim sorodstvenim poimenovanjem teta in na prilastkovni prispodobi s Krvavca, ki označuje bistvo tega pojava pri ženskah, tj. krvavitev.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 16. 4. 2024.