Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kúga
báti se koga/čésa kàkor kúge ekspr.; primera tudi s ko, kot
 
Pomen
 
zelo se batiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTega se boji ko ognja, ko kuge, ko smrti, ko hudič križa. (J. Pavlica, Frazeološki slovar, 1960, 12)
Iz ust ji ni prišla nikoli nobena neumna in nespodobna beseda, kvantačev se je bolj bala nego kuge. (J. Trdina, LZ 1885, 719)
Preložitve ali propada združitvenih referendumov se kakor kuge bojijo tudi Turki na celini. Če bi v Unijo stopil samo grški del Cipra, bi lahko uporabil pravico veta, ko bo EU odločala o pristopnih pogajanjih za članstvo Turčije, in tako za nedoločen čas ustavila uresničitev njenega najpomembnejšega zunanjepolitičnega cilja. (Delo, 16. apr. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera bati se koga/česa kot kuge temelji na dejstvu, da so se kuge v obdobjih, ko je ta nevarna bolezen v epidemijah kosila po Evropi in drugod, ljudje zelo bali, zato so se ji skušali na vse načine izogniti.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.boja se kato od čuma ot njakogo, ot nešto
plaša se kato od čuma ot njakogo, ot nešto
strahuvam se kato od čuma ot njakogo, ot nešto
češ.bát se něčeho, někoho jako moru
hr.bojati se kao kuge koga, čega
mak.se plaša od nekogo, od nešto kako od čume
bojat’sja kak čumy kogo, čego
slš.bát sa ako moru koho, čoho
ukr.bojatysja jak čumy kogo čogo
bojatysja jak trjasci kogo, čoho

béla kúga publ.; pren.
 
Pomen
 
1. čezmerno omejevanje rojstevSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV štirih kantonih je več ljudi umrlo, kot pa se jih je rodilo. Bela kuga se počasi, a zanesljivo širi tudi v BiH, ki je bila prej znana kot država, ki je imela večjo rodnost kot umrljivost. (Delo, 25. maja 2004, NB)
Bela kuga, črna smrt. (Delo, 17. jul. 1999, NB)
To je le nekaj predlogov iz Načrta za razmnoževanje Društva svete krone, ki ga vodi 90-letni frančiškan Othmar Faddy. S svojimi teoretičnimi spoznanji je našel zdravilo zoper »belo kugo«, ki se je »na žalost razširila med belo raso«. (Delo, 6. apr. 1999, NB)
In reči moram: res je, res,/ da deklica je zanosila …/ Nič res pa ni, kar so mi drugi/ česnali radostnih oči:/ da se je vdala beli kugi,/ da za otroka nič ji ni. (I. Rob, Izbrano delo, 1965, 285)
2. tuberkulozaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeSrednjeveška »kuga« tako pogosto ni bila prava »črna kuga« (kugo v današnjem pomenu besede povzroča bakterija Yersinia pestis, ki sicer naravno živi na glodalcih, zlasti podganah), ampak so kot kuge opisovali tudi sifilis, davico, tifus, malarijo, pegavico, črne koze, ošpice, garje, skorbut (ki sploh ni kužna bolezen, ampak je njen vzrok pomanjkanje vitamina C) in seveda tudi belo kugo – tuberkulozo. (Delo, 17. jul. 1999, NB)

braníti se kóga/čésa kot kúge, gl. izogibati se koga/česa kot kuge.

čŕna kúga star.; ekspr.; tudi pren.
 
Pomen
 
1. kugaSkrij zgled▾
 
Zgled rabeMisel na Gorico in na Čedad je bila hkratu misel na črno kugo. (F. Bevk, Človek po čl. 11)
2. kar ima množično uničujoče, pogubne poslediceSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeToda nekateri ljubljanski duhovniki, ki so tudi deset let poprej uže natisnene Levstikove pesmi zadušili, mislili so, da černa kuga pomori ves slovenski narod, ako mu Jenkove pesmi pridejo v roke. (F. Levec, Odlični pesniki in pisatelji slovenski, Simon Jenko, Zvon 1879, 356)
Bo tudi v tvojem srcu črna kuga/ laži in zmot in bo oblak in val/ cilj tudi tvoj in veter le vodnik. (A. Gradnik, De profundis. 1926, 98)
 
Izvor frazema
 
Frazem črna kuga se verjetno navezuje na poimenovanje črna smrt. Sestavina črna tu še poudarja pomen sestavine kuga v osnovnem in prenesenem pomenu.

da bi kúga kóga, gl. da bi kuga pobrala koga.

da bi kúga pobrála kóga pog.; v medm. rabi, tudi z velel. in naj, tudi z izpustom glagola
 
Pomen
 
za izražanje močnega odklanjanja, zavračanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNejevoljno je brcnila psa in zasikala: »Marš, vražji cucek, da bi te kuga pobrala. (L. Zupanc, Mlini stoje …, 1945, 9)
»Na pomoč, utonil bom!« je spet zagrgralo iz vode. A, tu si, hudoba preklemanska! Vidiš, zdaj, ko ti gre za lastno kožo, zdaj prosjačiš pomoči, kuga te poberi!« je zavpil eden izmed partizanov. (Tone Seliškar, Deklica z junaškim srcem, 1959, 121)
Luka: Kakor da ni res, da ste zdravnik? Sganarel: Kuga me poberi, nisem. (Molière - J. Vidmar, Izbrano delo II, 1956, 262)
Noče priti na vaš pogin … da bi vas kuga pobrala … (Vouk - Korolenko, Slepi muzikant, 113)
Da bi ga kuga! Le kako je zvedel, da greva na bazar. (Z. Jerin, Vzhodno od Katmanduja, 1963, 35)
Neki grobijan se je kljub mojim križem tako spozabil, da me je večkrat neusmiljeno udaril. Nič ni gledal, kam je priletelo – da bi ga kuga, suroveža grdega. (Vlado Habjan, Pomlad vnukov, 1955, 21–22)
P e r c y. Lord Mortimer in bratranec Glendower, bi sedli zdaj? Pa vi, stric Worcester. Eh, da bi me kuga! Na mapo sem pozabil. (W. Shakespeare - V. Pavšič. (M. Bor), Henrik IV., 1957, 64)
A, da bi vas kuga, zalega hudičeva. (A. P. Čehov - J. Moder, Izbrana dela III, 1955, 39)
Sganarel: Da bi te kuga, nesnaga. (Molière - J. Vidmar, Izbrano delo II, 1956, 250)
Naj bi jih kuga s kostmi in kožo vred, jokala pa ne bova. (W. Shakespeare - V. Pavšič (M. Bor), Kralj Lear, 1964, 122)
 
Izvor frazema
 
Frazem da bi kuga pobrala koga v polni in eliptični obliki temelji na grožnji s kugo (prim. sopomenski vrag naj vzame koga).

izogíbati se kóga/čésa kot kúge ekspr.; primera, tudi ogibati se
 
Pomen
 
zelo izogibati se česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNi težko razumeti, zakaj so se v dneh po končani dražbi vladnega uradnika, ki naj bi jim izročil potrdilo o licenci in s tem sprožil desetdnevno odštevanje za plačilo, izogibali kot kuge. Vsak dan, ki so ga pridobili, je vsakemu izmed telekomunikacijskih velikanov prihranil pet milijonov mark, ki bi jih morali drugače plačati za obresti. (Delo, 27. okt. 2000, NB)
Dovčerajšnji veliki kritiki ksenofobije molčijo. Problema, ki je eden najtežjih in po svoji kompleksnosti gotovo eden najbolj »skupnih«, se vsi izogibajo kot kuge. (Delo, 3. feb. 2001, NB)
Ameriška igralka Jessica Lange, dobitnica dveh oskarjev: za stransko vlogo v komediji Tootsie (1983) in glavno v Modrem nebu (1995), je zelo zaseben človek, ki se izogiblje Hollywooda kot kuge. (Delo, 23. jun. 1998, NB)
Vzhodna produktivnost šteje namreč samo 68,5 odstotka zahodne in zaradi razlike se vzhodnih dežel kot kuge izogibajo uspešna podjetja z zahoda. Mladi, dinamični vzhodni Nemci, ki si želijo normalnega življenja, se izseljujejo na zahod. (Delo, 17. nov. 2001, NB)
Izraelski premier Ariel Šaron in novi palestinski premier Mahmud Abas sta se večkrat skrivaj sestala pred Abasovo potrditvijo na premierskem položaju. Šaron, ki se je ves čas na oblasti ogibal Arafata kot kuge, je napovedal, da se bo kmalu uradno sestal s palestinskim ministrskim predsednikom. (Delo, 13. maja 2003, NB)
Vanj je bila včlanjena druščina iz pobude Royaumont, razen EU, Rusije in ZDA. V Seciju ni sodelovala ZRJ, ki so se je takrat vsi ogibali kot kuge, zato pa so Američani vanjo povabili Moldavijo. (Delo, 30. jul. 2003, NB)
Rojaki me obrekujejo in se me ogibajo kakor kuge. (Rado Murnik, Navihanci, 1902, 203)
Že dva tedna me cigarete sploh ne matrajo, kavo spijem samo eno na dan, alkohola se branim kot kuge, zdaj pa se na nedeljsko dopoldne spomnim cigaret v latinski džungli. (Delo, 12. sep. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Predstava, na osnovi katere je nastala primera izogibati se koga/česa kot kuge, je zelo razvidna. Kuge kot hude in pogubne nalezljive bolezni so se vsi zelo bali. Zato so se zelo trudili, da se je ne bi nalezli, ko se je pojavila.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.jmdn. meiden wie die Pest

ogíbati se kóga/čésa kot kúge, gl. izogibati se koga/česa kot kuge.

razšíriti se kot kúga, gl. širiti se kot kuga.

smrdéti kàkor kúga, gl. smrdeti kot kuga.

smrdéti kot kúga ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo smrdetiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKer je kuga ozdravljiva z antibiotiki, danes ni več takšna nevarnost, v jeziku pa je seveda pustila svoje sledi. Še vedno lahko slišite, da kaj smrdi kot kuga, da se česa ogibajo kot kuge ali da se je bolezen širila kot kuga. Kuga je v prenesenem pomenu tudi vse, kar ima množično uničujoče, pogubne posledice, pri čemer so to lahko ideje, pohlep ali bolezenski razkroj. (Delo, 29. okt. 2005, NB)
»Kadar je človek ves tog in otrpel od groze, se slina zgosti. Če je pomešana s kavo, smrdi kot kuga,« pravi. »Pivo pa razredči slino in s pivovsko aromo diši po svežem.« (Delo, 13. feb. 1999, NB)
Kmalu sem začutil, da ljudem ni bilo več prijetno z menoj, čeprav mnogokrat tudi oni meni niso ravno dišali. Zaudarjal sem kot kuga. (T. Križnar, O iskanju ljubezni, NB)
Kašelj zadržuje, to vidiš vsak dan, a včasih le bruhne iz njega, takrat ne more več. Zato morajo vsekrižem zračiti. »Smrdite kakor kozli!« pravi, ko vstopa in gre do oken. »Smrdite kakor kuga!« ponavlja, ko gre k vratom. (Danilo Lokar, Leto osemnajsto, 1960, 40)
Od njega je lila črna brozga, gnilo blato je smrdelo kakor kuga. (Pavle Zidar, Nova obzorja, 1962, 419)
… da bode v muzeji »ljubljanjskega Tagblatta« vsaj leto dnij dobro ohranjen Slovencem smrdel kakor kuga. (F. Levstik, Pavliha 1870, 22)
 
Izvor frazema
 
Primera smrdeti kot kuga, tudi smrdeti kakor kuga, z različico zaudarjati kot kuga bi lahko temeljila na domnevi, da kužni bolniki ali umrli zaradi kuge zelo smrdijo. Možno pa je tudi, da je kuga kot drugi zelo negativni izrazi, kot npr. strašen, hudičev, hudič, uporabljena za izražanje velike mere, stopnje: strašno smrdeti, hudičevo smrdeti, smrdeti kot hudič itd.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.smàrdi kato pràč
smàrdi kato vojniški čorap
voni kato pràč
češ.smrdět jako hajzl
páchnout jako hajzl
hr.smrdjeti kao kuga
zaudarati kao kuga
mak.smrdi kako otrov
nem.wie die Pest stinken
pol.śmierdzieć jak diabli
śmier- dzieć jak cholera
rus.vonjat’ kak soldatskij sapog
nesët ot kogo kak ot kozla
vonjaet ot kogo kak ot kozla
slš.smrdiet’ ako cholera
smrdiet’ ako zdochlina
páchnut’ ako cholera
zapáchat’ ako cholera
páchnut’ ako zdochlina
ukr.smerdity jak padlo
smerdity jak stervo

šíriti se kot kúga ekspr.; primera, dov. razširiti se
 
Pomen
 
zelo hitro se širitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV času po demokratičnih političnih spremembah v vzhodni Evropi se je pohlep po medijih vnovič začel širiti kot kuga, ki je novonastale večstrankarske demokracije še niso mogle zajeziti. (Delo, 8. jul. 2000, NB)
Pojasnil je, da se gensko spremenjena oljna repica Monsanta širi nezadržno kot kuga (veter, čebele, druge živali in podobno) s sosednjih polj in se tako postopoma meša med rastline oziroma seme, ki ni bilo gensko spremenjeno. (Delo, 17. jan. 2002, NB)
Zapori so zaradi nemogočih higienskih razmer in strašne gneče postali leglo tuberkuloze, ki se iz ječ kot kuga širi po vsej državi. (Delo, 26. apr. 1999, NB)
Poleg tega naj bi se to podjetništvo kot kuga razširilo na ceste, v bližino šol, na otroška igrišča … (Delo, 9. jun. 2003, NB)
V industrijskih državah se je impotenca razširila kot kuga. Po podatkih študije iz leta 1994 v ZDA ima kar 52 odstotkov moških, starih od 40 do 70 let, težave z erekcijo, vsak četrti ima precejšnje motnje, deset odstotkov pa je impotentnih. (Delo, 4. apr. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera širiti se kot kuga z dovršno različico razširiti se kot kuga temelji na dejstvu, da se je kuga kot huda nalezljiva bolezen v resnici zelo hitro širila v obliki velikih epidemij. To je bilo mogoče tudi zaradi takratnih zelo nehigienskih razmer.

zaudárjati kot kúga, gl. smrdeti kot kuga.
Slovar slovenskih frazemov