Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino kúra
bíti kot slépa kúra, gl. kot slepa kura [zrno].

da bi te kúra bŕcnila, gl. naj kura brcne koga.

da bi te kúra píčila, gl. naj kura brcne koga.

da bi te kúra píknila, gl. naj kura brcne koga.

hodíti s kúrami spát ekspr.; pren., mn., dov. iti
 
Pomen
 
zelo zgodaj hoditi spatSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZdaj smo brez ženina in brez petroleja. Zato hodimo že s kurami spat. Sestra je strašno huda name, ker ni postala gospa von Mumpitz. (R. Murnik, Ženini naše Koprnele, NB)
Zvečer s kurami spat, zjutraj s ptički vstat, dan je treba iskat. (Ljudski pregovori, NB)
Doma je bilo seveda že vse v temi. Mati so hodili spat s kurami in pred osmo niso vstajali. (Marijan Pušavec, Zbiralec nasmehov, NB)
Iti s kurami spat in vstati ob jutranji zori – tega življenjskega ritma, ki so se ga tisoče let držali tudi bogati in močni, celo literati, kakršen je bil Goethe, ni več. (Delo, 4. dec. 1999, NB)
Niti dejstvo, da je bil njegov dvoboj na sporedu točno opoldne, ga ni odvrnilo od poplesavanja do zgodnjih jutranjih ur. Njegov tekmec, nemško disciplinirani Lars Burgsmüller, je šel seveda spat s kurami. (Delo, 8. maja 1998, NB)
MARKO: Dovolj sem že velik, ne bom hodil s kurami spat. (L. Suhadolčan, Ukaz rdečega zmaja, 1964, 219)
A tudi Pelzel se je najrajši držal doma, študiral je, pisal, igral z dr. Repičem s kvartami ter hodil s kurami spat. (F. Govekar, Svitanje, 1921, 474)
 
Izvor frazema
 
Frazem hoditi s kurami spat temelji na dejstvu, da gredo kure že s prvim mrakom spat v kurnik in da so ob sončnem vzhodu že budne.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.chodit spát se slepicemi
fr.se coucher avec les poules
hr., srb.ići s kokošima spavati
it.coricarsi con le galline
andare a letto con le galline
nem.mit den Hühnern zu Bett gehen
mit den Hühnern schlafen gehen
rus.ložit’sja [spat’] s kurami
slš.chodit spat’ s kurami
chodit’ spat’ so slepkami

íti s kúrami spát, gl. hoditi s kurami spat.

kot kúra brez gláve ekspr.; primera
 
Pomen
 
brezglavo, paničnoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaj vas ne obseda, da je treba na iju na vsak način noreti kot kura brez glave. Večino časa prav lahko tudi sedite, se pogovarjate in poslušate glasbo. (Delo, 14. jul. 2001, NB)
Trdi, da je vozil okrog 50 kilometrov na uro, na prehodu pa je stal starejši moški in »kar naenkrat zletel čez cesto na pločnik kot kura brez glave«. »Skoraj sem ga povozil, ker nisem mogel ustaviti.« (Delo, 5. dec. 2002, NB)
In če se naša gospodinja znajde v trgovini, kjer po naključju ni vrste, jo to popolnoma zmede. Zbegana stoji tam kot kura brez glave in čaka, da se nabere vrsta … (M. Mikeln, Satire, 1969, 43)
Ljubezen,… ki pametne ljudi in čestite sivobradce zapeljuje v take smešnosti, da se vedó kakor slepa kura … (F. Levstik, Deseti brat, 1863, 60)
Torej si čisto navaden tepec. Splel si svoj govor zlatega kralja kot slepa kura. (I. Grahor, Življenje in smrt, 1968, 272)
 
Izvor frazema
 
Primera kot kura brez glave se verjetno nanaša na položaj, ko kuri odsekajo glavo in jo spustijo na tla ter ta včasih steče nekaj korakov, preden se zgrudi.

kot môkra kúra pog.; primera
 
Pomen
 
boječe, preplašenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠe sedaj so vsi poparjeni. Taki hodijo okrog kakor mokre kure. (K. Grabeljšek, Most, 1959, 198)
»Le kaj naj oblečem? Še jopice nimam. Vsako jutro drgetam ko mokra kura,« je godrnjala nekega jutra Pepca. (Manica Lobnik, Gorniki in čas, 33)
Dobil je, kar mu je šlo, in zbežal iz gostilne kakor mokra kura. (Bradač, Vrba, Staro in mlado, 1944, 78)
Situacija je bila mučna. Ozrl sem se v Mitjo. Držal se je sicer kot polita kura, vendar plamenčka upora v očeh ni mogel skriti. (J. Banič, Eden, 1974, 243)
 
Izvor frazema
 
Primera kot mokra kura z različico kot polita kura temelji na dejstvu, da mokra kokoš ni videti prav lepa, ampak je prej usmiljenja vredna ali smešna. Iz primere moker kot kura se je razvil tudi metaforični pomen sestavine mokra kura, ki je slabšalna ali zmerjalna oznaka za žensko, npr.: Vsi so zdaj taki z menoj, še ta mokra kura Aleksandra, a ta se je že tako speljala (Dostojevski – Janko Moder, Idiot, 1959, 405). Tartarin jih je ozmerjal z mokrimi kurami (SPor 6/II. 1950, 4. IV/).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.kato mokra kokoška
češ.jako zmoklá slepice
hr., srb.kao pokisla kokoš
držati se kao pokisla kokoš
izgledati kao pokisla kokoš
pol.jak zmokła kura
rus.kak mokraja kurica
slš.ako zmoknutá sliepka
ako zmoknutá kura
ako zbitý pes
ukr.jak mokra kurka

kot políta kúra, gl. kot mokra kura.

kot slépa kúra [zŕno] ekspr.; primera
 
Pomen
 
na slepo, brez premislekaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZato je nujno, da sledite navodilom in da ne klikate kot slepa kura, ki zaupa vedno pozitivnim tipkam. (YES, DA, OK, V REDU itd) … (Google, Obala.net)
Brez očal je bil kot slepa kura. Na vrhu Triglava so se mu tako zarosila očala, da je mislil kar na pamet stopiti proti skalam in – v nič! … (I. Sivec, Triglavski kralj, Google)
… Mi pa te zablode, kot slepa kura, uporabljamo še naprej, saj jih je pravni, družbeni sistem, ustno izročilo ter njihove navidezne vrednote, uzakonil … (Diagnostični center, Google)
S sprejetjem finančne perspektive za obdobje 2007 do 2013 je Slovenija gotovo ena od tistih srečnih držav, ki je, četudi kot slepa kura, našla svoje zrno. Ujeli smo dva, medsebojno povezana plusa: čas in s tem tudi obseg sredstev, ki nam jih Bruselj prinaša. (Delo, 21. dec. 2005, NB)
Še preden so odgovorni v policiji spoznali, da se domala nihče več ne boji zakonskih novosti, je bila bitka takorekoč izgubljena. Odgovorni so se zanašali le še na turistične kolone in zimo, vmes pa so, tako kot slepa kura, od časa do časa našli »rešilno bilko« in omilili cestne tragedije. (Delo, 30. mar. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kot slepa kura [zrno] je nastala po preoblikovanju iz reka Tudi slepa kura zrno najde. Primerjalna sestavina kot slepa kura je dobila prislovni pomen ‘na slepo, brez pomisleka’ in se uporablja tudi v povedni rabi, npr. biti kot slepa kura, a tudi z drugimi glagoli.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.kato k’orav petel [naleta na nešto, najde nešto]
češ.jako slepé kuře k zrnu [přijít k něčemu]
hr.kao čorava kokoš [naići na što, naći što]
mak.kako ´koro pile [naleta na nešto, najde nešto]
slš.ako slepá kura k zrnu [dostat’ sa k čomu, príst’ k čomu]
ako slepá kura zrno [nájst’ čo]
ukr.jak slipa kurka zerno [znajty što]

naj kúra bŕcne kóga šalj.; pren., tudi z da bi
 
Pomen
 
izraža podkrepitev trditveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNaj me kura brcne! V Parizu ne bom več prijel za krmilo. (S. Rozman, Tri zgodbe, 1970, 29)
Umazana žabura, naj te brcne kura. (A. Gradnik, SP 27. 4. 52/5)
Da bi te kura brcnila. (Ivančič)
Ja, res naj jih kura brcne. Tudi jaz sem poslala kode v začetku decembra, pa še nič. (Google, www.kulinarika.net/…)
Da bi te kura pičila. (J. Brinar, Medvedji lov, 1900, 21)
Da bi te kura piknila. (I. Šašelj, Pregovori, 1934, 39)

nàjti kàj kot slépa kúra [zŕno], gl. kot slepa kura [zrno].

pisáti kot kúra ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo grdo, nečitljivo pisatiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabePisali smo test. Moja edina pomoč je bil »plonk ceglc,« ki mi ga je posodila Vanja. Žal pa se z njega nisem znašla, saj piše kot kura. (Google, Tudi mi smo pesniki in pisatelji)
… Predvsem zame ker pišem kot kura. [:D] Žal pa traja zaenkrat tole pisanje (risanje) malo predolgo. Bolj za kakšne posebne predstavitvene ploščke ali kaj … (SLO. TECH, Google)
 
Izvor frazema
 
Primera pisati kot kura temelji na predstavi, da bi kdo pisal tako kot kura praska po tleh s svojimi kremplji na nogah. To je še bolj razvidno iz ustreznega ruskega frazema pisat’ kak kurica lapoj.

stára kúra nizko; pren.
 
Pomen
 
navadno (starejša) ženska, ki veliko govoriSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTe stare kure pravijo, da moram biti ob devetih doma. Rečem vam, huje je kakor v nedeljski šoli. (J. Dos Passos – B. Verbič, Trilogija ZDA II, 1962, 354)
Od smeha bi se valjal, če pleše taka stara kura … Starka je bila zadovoljna s hvalo. (Chr. Andersen, Otroci, 43)
29. sep. 2010 … Ne vem kje sem videl po TV eno staro kuro z odgovorom ‘Pa kaj, važno da je meni toplo’, ko ji je novinarka povedala, kako se dobi najboljše krzno. (Google, rtvslo.si/blog…)

[še] kúre bi se smejále kómu/čému ekspr.; pren.
 
Pomen
 
je zelo neumno, smešno, nemogočeSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Regent mi je izkazal čast in mi poveril nalogo, da sestavim novo vlado.« Še kure bi se smejale. (M. Marcouri – B. Pugelj, Rodila sem se kot Grkinja, 1973, 246)
Stoj! Kakšna vitka črnolaska neki! Kure bi se nam smejale! Lepo počasi in s premislekom … (B. Jurič, Naša ulica, 1970, 138)
 
Izvor frazema
 
Frazem [še] kure bi se smejale komu/čemu temelji na dejstvu, da veljajo kure za neumne, preproste, naivne živali. Če še te opazijo kaj in se začnejo smejati, kokodakati, mora kaj že biti nesmiselno, smešno.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.da lachen [ja] die Hühner
rus.kuram ná smeh
Slovar slovenskih frazemov