Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lástovka
êna lástovka ekspr.; pren., tudi prva
 
Pomen
 
kdor, kar naznanja nekaj novega, drugačnegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRaj na zemlji prihaja. Že je tu ena lastovka, seveda pa bodo sprva morda potrebni kakšni manjši popravni izpiti. Nacionalni koordinator v ZDA je zatrdil, da so ameriška podjetja za odpravo milenijskega hrošča porabila najmanj 100 milijard dolarjev … (Delo, 31. jan. 2000, NB)
Tekma v Minsku se bo danes začela ob 20. uri, domača javnost upa predvsem na boljšo predstavo »umetnika« Aleksandra Hleba, toži nad ponovno odsotnostjo Romaščenka in je prepričana o pomembnosti bolj živahne igre na bočnih položajih. Z več teka in zamisli, pri katerih je bila nazadnje ena lastovka, Valentin Bjelkevič, vendarle premalo za tako želeno zmago. (Delo, 8. jun. 2005, NB)
V njem bodo podjetniki in obrtniki dobili prostor za svojo dejavnost, pa tudi strokovno pomoč. Toda ena lastovka v globoko zamrznjenih zimskih razmerah zagotovo še ni znanilka prihoda pomladi. Morda pa vendarle. (Delo, 9. dec. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ena lastovka še ne prinese pomladi; prva lastovka.

êna lástovka šè ne naredí pomládi, gl. ena lastovka še ne prinese pomladi.

êna lástovka šè ne prináša pomládi, gl. ena lastovka še ne prinese pomladi.

êna lástovka šè ne prinêse pomládi ekspr.; pren., nedov. prinašati, tudi narediti
 
Pomen
 
iz enega primera se ne morejo delati splošni sklepi; treba je počakati, da se kaj resnično zgodiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeEna lastovka še ne prinese pomladi, naznani jo pa. (Ljudski pregovori, NB)
Samo dan po lepi nedelji brez ropota avtomobilskih motorjev in smradu njihovih izpuhov pa so prav v Milanu ugotavljali, da je en dan premalo za čistejši zrak vsega tedna, da ena lastovka pač ne prinese pomladi, pa naj še tako veselo leta naokoli. (Delo, 12. feb. 2000, NB)
Zavedajo se, da so k manj prisrčnim odnosom med Washingtonom in Vatikanom prispevali tudi pedofilski škandali ameriških katoliških duhovnikov, pa vendar. Obisk so mimogrede komentirali z opazko, da ena lastovka še ne prinese pomladi. (Delo, 11. apr. 2003, NB)
Sodišče je razsodilo, da so novinarji podkrepili poročilo z dokumenti in to niso govorice in ne laž, temveč resnica. Visokorasli, na kratko postriženi Pu, ki je videti kakor boksar težke kategorije, ve, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Zahodne skupine za človekove pravice trdijo, da je v kitajskih ječah več novinarjev in pisateljev, kakor drugod po svetu vseh skupaj. (Delo, 28. okt. 2004, NB)
Zdaj nam gre vsako tekmo bolje,« je bil po prvih osvojenih točkah v ligi prvakov dobro razpoložen Vid Kavtičnik, ki pa se je moral sprijazniti tudi s tem, da je bila igra njegove ekipe daleč od popolnosti. Ter tudi s tem, da ena lastovka še ne prinaša pomladi. (Delo, 2. nov. 2004, NB)
Sicer pa sem se trudila, da bi igrala vsa ekipa. To je tudi moja glavna naloga, pri kateri se držim pregovora, da ena lastovka še ne prinaša pomladi – ena igralka ne more dobiti tekme, na koncu pa je seveda najbolj pomembna zmaga ekipe,« Kolakovićeva pravi, da je »rojena« organizatorka igre. (Delo, 7. jan. 2003, NB)
Ali gre res zgolj za previdnost pri najodmevnejših ukrepih, ko ljudje izgubljajo vozniške izpite, oziroma za zagotavljanje pravičnega postopka in morebitne odgovornosti, bo pokazal čas. Vsemu navkljub drži, da ena lastovka še ne naredi pomladi. A to ne pomeni, da spremembe niso očitne – le mnogi se jih žal ne zavedajo. (Delo, 5. maja 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Rek ena lastovka še ne prinese pomladi z različicami ena lastovka še ne prinaša pomladi in ena lastovka še ne naredi pomladi ter prva lastovka še ne prinese pomladi se povezujejo z Ezopovo zgodbo. Po njej je mladenič, ki je zapravil vso dediščino, spomladi videl leteti mimo lastovko. Ker je menil, da ne bo več mraza, je prodal še svoj zadnji plašč. To se je izkazalo za preuranjeno: ponovno so prišli mrzli dnevi, ko je moral zmrzovati. Po tej vsebini je ruski basnopisec I. A. Krylov napisal basen Mot i Lastočka, v kateri po tej nespametni prodaji plašča mladenič za svojo nesrečo krivi zamrzlo lastovko. Nauk te basni je dovolj razviden: ena lastovka, ki tu simbolizira vračajoče se ptice selivke, še ne prinaša prave pomladi, ampak jo samo naznanja, sporoča, da je blizu. Enako velja tudi za prvo lastovko, ki jo vidimo in podobno še, ko slišimo prvo kukavico. Glede na to sta nastala prenesena pomena: ‘iz enega primera se ne morejo delati splošni sklepi’ in ‘treba je počakati, da se kaj resnično zgodi’. Po krajšanju tu obravnavanih rekov sta nastala frazema ena lastovka in prva lastovka v pomenu ‘kdor, kar naznanja nekaj novega, boljšega, drugačnega’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.one swallow does not make a summer
fr.une hirondelle ne fait pas le printemps
it.una rondine non fa primavera
lat.Una hirundo non facit ver
nem.eine Schwalbe macht noch keinen Sommer
pol.jedna jaskółka nie czyni wiosny
rus.odna lastočka vesny ne delaet

pŕva lástovka ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdor, kar naznanja nekaj novega, drugačnegaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeDrugi so bili navdušeni, rekoč, da je slepemu materializmu pač šteto in da se vračajo bolj poduhovljeni časi, naš prijatelj, da je prva lastovka, on nas bo lahko poučil, kaj je prav in kaj ne. Sam sem bil vesel, da je stara kajla nekaj našel, najbolj pomembno se mi je zdelo, da ustreza njemu, vsake oči imajo pač svojega malarja. (Tomo Križnar, Samotne poti, NB)
Tudi prva restavracija McDonaldʼs v Delhiju, kjer strežejo namesto govejih hamburgerjev kar jagnjetino, je prva lastovka potrošništva. (Delo, 5. mar. 1998, NB)
Zanimivo je, da so socialdemokrati stopili v avantgardo imperialistične agresije na edino (podrobnost, ki je v vsej tej zmedi ne kaže spregledati!) socialistično državo v Evropi, ki se je razlikovala od sovjetskega modela,« pravi poljski filozof in sklene, da je bil poraz levice na volitvah v Evropski parlament »prva lastovka« velikanskih sprememb, ki lahko pripeljejo do razpustitve II. Internacionale in preobrazbe v socialdemokratskem gibanju. (Delo, 30. jun. 1999, NB)
Demonstranti so hoteli zaščititi mešano romsko-poljsko družino, ki so jo lokalne oblasti poskušale izseliti iz protizakonito zasedenega stanovanja. »To je bilo dejanje iz obupa in hkrati prva lastovka naše organizirane samoobrambe,« je izjavil Tadeusz Gabor, predsednik lokalnega združenja Romov. (Delo, 12. okt. 1999, NB)
Novi gradbeni holding načrtuje gradnjo logističnega centra na Brniku. Če je v Sloveniji v zadnjih letih na področju logistike kdo naredil korak naprej, je to Brnik in v zadnjem času tudi Maribor, meni Blaž Miklavčič. GH je prva lastovka, ki na Brniku gradi za DHL njihov center, prihajajo pa še druge ponudbe. (Priloga Delo FT januar–junij 2007, NB)
Vsem bi bilo ljubše, ko bi nekdanji državni sekretar gospodarskega ministrstva priznal, da je leta 2000 prejel podkupnino in bi danes svoje že odsedel ter v miru užival sadove minulega dela. Tako bo pa še naprej motil spanec vseh tistih, ki so mislili, da bo Šuštar prva lastovka, ki bo prinesla protikorupcijsko pomlad in s slavo katere bi se lahko okitili. (Mladina 2003, št. 50, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem prva lastovka z različico ena lastovka je nastal po navezavi na rek prva lastovka še ne prinese pomladi, tudi ena lastovka še ne prinese pomladi, v pomenih ‘iz enega primera se ne morejo delati splošni sklepi’ in ‘treba je počakati, da se kaj resnično zgodi’, temelji pa na dejstvu, da so lastovke prve znanilke pomladi, ko se kot tudi druge ptice selivke spet vračajo v naše kraje. Dalje glej še ena lastovka še ne prinese pomladi.
V naših starejših slovarjih, kot sta Pleteršnikov in Glonarjev, obravnavanih frazemov in rekov ne najdemo. Njuno različico pa že pred njima leta 1860 omenja M. Cigale (II, 1431), ko pri iztočnici Schwalbe (= lastovka) nemško eine Schwalbe macht keinen Sommer prevaja z ena lastovica ne čini spomladi in dodaja (nach dem Serb., tj. po srbskem). Sodobna nemška ustreznica se glasi eine Schwalbe macht noch keinen Sommer, italijanska una rondine non fa primavera. Hrvaška ali srbska ustreznica frazema prva lastovka pa je prva lasta, ruska pervaja lastočka.

pŕva lástovka šè ne prinêse pomládi ekspr.; pren.
 
Pomen
 
iz enega primera se ne morejo delati splošni sklepi; treba je počakati, da se kaj resnično zgodiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČe prva lastovka še ne prinese pomladi, bi pri inflaciji lahko rekli, da je še ne bosta prinesla ne drugi ne tretji mesec. Avgusta bo pri nižanju letne inflacije sploh težko kaj narediti. (Delo, 1. avg. 2001, NB)
A je še prezgodaj za napovedi. Prva lastovka še ne prinese pomladi in tako tudi še ni mogoče trditi, da je Primorje že glavni favorit. Toda, doslej je moštvo pokazalo veliko borbenosti in želje po zmagi … (Delo, 7. avg. 2003, NB)
Z vstopom v prvi poletni mesec smo zakorakali v obdobje, ko se, zgodovinsko gledano, zanimanje za borze običajno zmanjša. Čeprav je bilo deloma to na slovenskem trgu v minulem tednu začutiti, ne smemo pozabiti, da prva lastovka (še) ne prinese pomladi. (Priloga Delo FT: januar–junij 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. ena lastovka še ne prinese pomladi.
Slovar slovenskih frazemov