Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino lísa
béla lísa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kar je neraziskano, neznanoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAzija je tudi po dveh desetletjih njegovih velikanskih naporov ostala skoraj bela lisa na katoliškem zemljevidu, pa čeprav je prav papež Wojtyla največ storil, da je katoliška cerkev po mnenju vatikanologov spet postala univerzalna. (Delo, 18. maja 2000, NB)
Za Herald Tribune se zelo redko kaj upoštevanja vrednega dogaja zunaj Zahodne Evrope: če že, potem najraje v Pragi ali Budimpešti. Vsi ostali smo bela lisa na kulturnem zemljevidu. (Delo, 6. jul. 2002, NB)
Slovenija naj ne bi ostala bela lisa v evropskem prostoru, toda to še ne pomeni, da svojih interesov ne bi smela bolj odločno in goreče zagovarjati. (Delo, 5. feb. 2002, NB)
Zato, ker se v Evropski uniji še marsikdo zaveda, da se južno od Kolpe in tja do grških meja na evropskem zemljevidu še vedno razteza velikanska bela lisa (Rupel ji je robato rekel »črna luknja«), ki je Slovenija sama ne more evropeizirati, regionalnim članicam EU pa tega zapletenega procesa ne bodo prepustili. (Delo, 8. okt. 2003, NB)
Graditev informacijskih avtocest je vsaj tako pomembna, kot graditev navadnih avtocest. Če se mi iz tega izločimo, spoštovani, potem ne samo, da onemogočimo komunikacijo naši znanstveni, poslovni sferi, ampak postajamo tudi bela lisa na zemljevidu. (Državni zbor RS: 15. izredna seja 2. 10. 1997, NB)
Tistih časov se tudi nihče noče več spomniti. V zavesti bivših nacistov je to bela lisa. Vsi so postali demokrati. (Delo, 1. feb. 2002, NB)
Potemtakem bi moralo biti tako obdavčeno tudi plačilo za frizersko storitev. Tudi predlog novega dohodninskega zakona dokazuje, da je to bela lisa v zakonu, ki menedžerjem omogoča zmanjševanje davčne osnove. (Delo, 28. jan. 2004, NB)
Vsekakor kvantitativne in računalniško podprte analize, ki v našem prostoru vsaj od prvih raziskav Mirana Hladnika sicer niso več bela lisa literarnovedne sheme, že dajejo uporabne rezultate: oblikujejo se npr. internetne podatkovne zbirke leposlovja. (Delo, 26. maja 2004, NB)
Na republiškem Inštitutu za varovanje zdravja že četrt stoletja z avtomatsko obdelavo receptov spremljajo »ambulantno« porabo zdravil v Sloveniji. Ugotavljajo, da je »s predpisi zadovoljivo rešeno le spremljanje porabe zdravil, izdanih v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja«, bela lisa pa so zdravila, ki jih bolniki plačujejo sami. (Delo, 4. mar. 1999, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.ein weißer Fleck auf der Landkarte
rus.beloe pjatno

béla lísa na zemljevídu [čésa], gl. bela lisa.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 29. 3. 2024.