Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lúč
bíti ták, da ga je tréba iskáti z lučjó [pri bélem dnévu, podnévi] ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti zelo dober, izredenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTi si ga vredna, sama ti in nobena druga ženska na svetu. Ti si edina vedela, kaj je tak mož, ki ga je z lučjo iskati podnevi. (J. Stritar, Gospod Mirodolski, NB)
Ko ga spoznate, nastane med vama večna harmonija. Takšnega človeka treba iskati z lučjo. Odkritosrčen je, vrl mož in veseljak. (F. Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
In to vse zaradi te preklicane cukrene nastave! Ko je bil prej Janez tak človek, da bi mu z lučjo ne dobil para. (F. S. Finžgar, Dekla Ančka, NB)
»Kaj je ne bi rad imel!« se je oglasila teta. »Take ne najde več ne blizu ne daleč, tudi če bi jo z lučjo iskal sredi belega dne!« (G. Jakopin, Slovo od deklištva, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. iskati koga/kaj z lučjo [pri belem dnevu].

čákanje na zelêno lúč, gl. čakanje.

čakáti na zelêno lúč za kàj ekspr.; pren., dov. dočakati
 
Pomen
 
čakati na odobritev, dovoljenje za kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePosebne pozornosti na novomeškem štadionu bo gotovo deležna Marija Martinović-Šestak. Novopečena Slovenka, ki te dni nestrpno čaka na zeleno luč za nastop na EP, je ta čas s 14,52 m sicer šesta na evropski lestvici v troskoku, vendar pa v Novem mestu ne bo nastopila v svoji paradni disciplini. (Delo, 22. jul. 2006, NB)
Tako so končno oživeli kanali političnega dialoga. Gospodarsko komuniciranje pa ni čakalo na politično zeleno luč. Trgovina med sosednjima državama se je namreč medtem povečala na 207 milijard dolarjev. (Delo, 12. apr. 2007, NB)
Očitno so državniki Unije komaj čakali na zeleno luč, kajti že v urah po salomonskem sklepu o odložitvi skrajnega roka ratifikacije nove pogodbe so v Bruslju začele deževati napovedi ustavitve postopka potrjevanja. Od sedmih držav, ki nameravajo volivce povabiti k referendumskim skrinjicam, so se za odlog že odločili na Danskem, Portugalskem, Češkem in Irskem. (Delo, 18. jun. 2005, NB)
Cigler seveda dvomi, da bo tak predlog dočakal zeleno luč v parlamentu, opozarja pa še na nekaj: na dejstvo, da je tako pomemben dokument, kot je nacionalni kulturni program, nastajal v ozkem in zaprtem krogu določenih ljudi, brez stroke, izvajalcev in brez javnosti. (Delo, 27. okt. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem čakati na zeleno luč za kaj temelji na besedni zvezi zelena luč, ki v prometu označuje prosto smer vožnje, preneseno odobritev, dovoljenje za kaj.

dáti zelêno lúč za kàj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
odobriti, dovoliti kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVivodu so pripor nato večkrat podaljšali, po prvih informacijah pa naj bi bili Avstrijci čakali, da prvostopenjska sodba postane pravnomočna in šele nato naj bi bili dali zeleno luč za Vivodovo izročitev. (Delo 11. feb. 2000, NB)
Zdravstveni svet je le dan poprej na redni seji sklenil, da pri Pediatrični kliniki ne odstopa od svojih prejšnjih sklepov, s katerimi je dal zeleno luč strokovno-medicinskemu programu, na katerega nima pripomb. Kot je včeraj poudaril prof. Arnež, pa se svet »ograjuje od vseh polemik v zvezi s ponovno revizijo«. (Delo, 4. sep. 1999, NB)
Prvi mož Zdravilišča Laško mag. Roman Matek je po včerajšnji skupščini delničarjev povedal za Delo, da sta si največja delničarja družbe po dveh mesecih očitno premislila in dala zeleno luč za nadaljevanje naložb v razvoj laškega zdravilišča. (Delo, 1. sep. 2007, NB)
Tudi na preostalih smučiščih so večino naložb usmerili v umetno zasneževanje, končno pa se je premaknilo tudi pri povezavi Ruš z žičniško povezavo z Arehom. Po enajstih letih je slovenska vlada dala zeleno luč za projekt, ki so ga doslej blokirali naravovarstveniki, vendar gre za dolgoročno investicijo, saj bi bilo treba zanjo po začetnih izračunih zagotoviti okoli deset milijonov evrov. (Dwelo, 3. nov. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prižgati zeleno luč za kaj.

dobíti zelêno lúč za kàj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
dobiti odobritev, dovoljenje za kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTo je miselnost, s katero so morajo soočiti številni načrtovalci skladišč podatkov. Le od njihove sposobnosti predstavitve prednosti koncepta vodstvu je odvisno, ali bodo dobili zeleno luč za začetek projekta, ki pogosto lahko traja nekaj let. (Monitor, junij 1999, NB)
Kopačeva je od strokovnjakov dobila zeleno luč, da danes lahko začne z resnim treningom. Sama si je še v petek zelo težko predstavljala, da bi res lahko začela trenirati s polno paro. (Delo, 22. feb. 1999, NB)
Kljub nasprotovanju deželnega kneza je Dalmatin končal slovenski prevod Biblije in revizijska komisija, ki je bila ustanovljena s soglasjem deželnih stanov v Gradcu, je v dveh mesecih dala dovoljenje za tisk. Slovenski prevod Biblije je končno dobil zeleno luč. Tisk tako obsežnega dela je bilo veliko strokovno, tehnično in finančno dejanje. (Delo, 22. apr. 1998, NB)
V Federaciji BiH namenjajo največjo pozornost bližnji odločitvi mednarodne skupnosti o statusu Kosova. Če bo pokrajina dobila zeleno luč za uradno odcepitev od Srbije, kakor pričakujejo v Sarajevu, se bodo razmere v Srbiji dodatno zaostrile, napetost pa bodo zagotovo občutili tudi v BiH. (Delo, 25. jan. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prižgati zeleno luč za kaj.

dočakáti zelêno lúč za kàj, gl. čakati na zeleno luč za kaj.

glédati kàj v róžnati lúči ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti kaj za lepše, kot je v resniciSkrij zgled▾
 
Zgled rabeKot izpovedovalec te mi je ostal v spominu. Ni dvoma, da je v pesmih te slutnje njegova pesniška sugestivnost najmočnejša, čeprav ni pel samo o nji, temveč tudi o agoniji Evrope, ki se je končala z drugo svetovno vojno, in o bodočnosti sveta, ki je kljub svojemu revolucionarstvu ni videl v rožnati luči. (J. Vidmar, Obrazi, NB)

iméti zelêno lúč za kàj ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti odobritev, dovoljenje za kajSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeGotovo ni nepomembno, da je Komunala direktorju, zamenjanemu konec predlanskega leta, izplačala 12 milijonov tolarjev odpravnine ter da se koplje v izgubi, ker ji občinski svet ne odobri povišati cen. Revizijsko poročilo o poslovanju in sanacijski program čakata na obravnavo in sprejem na skupščini podjetja, občinska uprava pa ima zeleno luč svetnikov, da za opravljanje komunalnih storitev poišče tudi novega partnerja. (Delo, 3. jan. 2002, NB)
»Zdravilo oziroma cepivo silgard ima urejen regulatorni status, kar pomeni, da ima zeleno luč za promet v Sloveniji in je kot tako vključeno v zdravstvene storitve. Agencija pa mora spremljati oglaševanje cepiva, za katerega zakon o zdravilih dopušča izjemno odobritev informiranja – to velja za zdravila, ki se pojavljajo v programih cepljenja, pa čeprav gre za zasebno dejavnost in samoplačništvo,« navaja Primožič. (Delo, 21. dec. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prižgati zeleno luč za kaj.

iskánje kóga/čésa z lučjó pri bélem dnévu, gl. iskanje.

iskáti kóga/kàj z lučjó [pri bélem dnévu] ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo, vneto iskati koga/kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV Kairu je trdno na oblasti avtoritarni režim Hosnija Mubaraka, v Riadu represivna fevdalna dinastija Saudov, v Kuvajtu, Katarju, emiratih in Bahreinu pa nič manj fevdalni šejki in emirji. V vseh omenjenih arabskih ameriških zaveznicah, kjer se ZDA menda trudijo z demokratizacijo, bi morali z lučjo iskati prvine demokratičnih sprememb, a bi jih le težko našli. (Delo, 7. apr. 2003, NB)
Njega poznaš, kakšen je; veš, kako te ljubi, da te nikoli ni žalil, še zmerjal nikoli ne. Išči ga z lučjo, kolikor hočeš, takega ne najdeš. (J. Trdina, Kranjska jeza in druge črtice in povesti iz narodnega življenja, NB)
Rodnice in rodniki so tako poredki, da bi jih lahko, kot so se včasih izražali v leposlovju, iskal z lučjo pri belem dnevu. (M. Remec, Nečista hči, NB)
Splošno znan lopov je obesil nad vhod svoje hiše napis: »Zlo naj ne stopi v ta dom!« Diogen, za katerega je znano, da je z lučjo pri belem dnevu iskal Človeka, se je začudil, ko je videl napis: »Glej no, kako pa pride gospodar v hišo?« (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)
Danes so mi na Radiu Slovenija dali v oceno knjigo o jezikovnih kotičkih in jezikovni kulturi; njena avtorica je spet dvakrat ptička: Monika Kalin Golob! Kaj takega ne najdeš zlepa, pa če iščeš z lučjo pri belem dnevu. (D. Bajt, Odčitki, NB)
… v Nemčiji kronično primanjkuje najmanj sedemdeset do sto tisoč visoko kvalificiranih ljudi. Podjetja jih iščejo z lučjo pri belem dnevu, zaradi bežanja vrhunskih strokovnjakov v ZDA, … pa jih v Nemčiji ni mogoče dobiti. (Delo, 15. mar. 2000, NB)
Ob tisočletni zgodovini iščemo identiteto z lučjo pri belem dnevu. Tujci nam zavidajo izredno bogastvo dediščine in se hkrati čudijo nenehnemu tarnanju nad našo majhnostjo in neprepoznavnostjo. (Delo, 9. jun. 2001, NB)
Vprašanje krivih in odgovornih seveda obstaja! Vendar ne tako, da bi jih bilo treba iskati z lučjo pri belem dnevu. (Delo, 3. nov. 2001, NB)
Pri nas pa zdaj z lučjo ob belem dnevu iščemo »definicijo«, kaj je korupcija. Hočemo biti dosledni in odkriti naši nacionalni specifičnosti ustrezno opredelitev? (Delo, 14. feb. 2002, NB)
Pretirano vpisovanje mladih v gimnazije pa seveda pomeni, da v nekaterih gospodarskih panogah pogrešajo usposobljene delavce; na primer kleparja-krovca in slikopleskarja. Te iščemo z lučjo pri belem dnevu. (Delo, 15. okt. 2002, NB)
Koroški gospodarstveniki, bolj menedžerji kot novi lastniki, z lučjo pri belem dnevu iščejo strokovnjake za svoje tovarne, podjetja, obratovalnice. (Delo, 5. nov. 2002, NB)
Oboje naj bi učencem obeh spolov in vseh starosti podajali učitelji s pravo mero strokovne ter človeške avtoritete in integritete. To pa sta lastnosti oziroma entiteti, ki jih v šoli 21. stoletja starši in otroci pogosto lahko zaman iščejo z lučjo pri belem dnevu. (Viva, okt. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem iskati koga/kaj z lučjo [pri belem dnevu], posamostaljeno iskanje koga z lučjo pri belem dnevu, temelji na hiperboli, pretiravanju okoliščin glagolskega dejanja, ki ga izraža glagol iskati. Sestavina pri belem dnevu, ki izraža hiperbolo, pretiravanje, se lahko izpusti. Ima jo tudi ustrezni češki frazem (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki). Kot primera se obravnavani frazem pojavlja v obliki biti tak, da ga je treba z lučjo iskati [pri belem dnevu, podnevi], dobi funkcijo prilastka, s čimer se spremeni tudi pomen, ki posledično izhaja iz pomena izhodiščnega frazema: ‘biti zelo dober, izreden’. Sestavina luč je ponekod zamenjana s sestavino sveča. Tako je nastal pomensko soroden frazem iskati koga/kaj s svečo ‘zelo, vneto iskati koga/kaj’, ki ima paralelo npr. v poljskem ze świecą trzeba kogoś, czegoś szukać, trudno ze świecą znaleźć ‘o kom ali čem zelo redkem’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.hledet koho, co s lucernou
hledet koho, co s lucerničkou [za bílého dne]
nem.jmdn., etwas mit der Laterne suchen können
jmdn., etwas mit der Laterne suchen müssen
rus.iskat’ kogo, čto dnëm s ognëm
dnëm s ognëm ne najti
dnëm s ognëm ne syskat’
s fonarëm ne najti
s fonarëm ne syskat’

lúč na kôncu predôra ekspr.; pren., tudi tunela
 
Pomen
 
upanje na rešitev iz neugodnega, težkega položajaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV ponedeljek je luč na koncu predora naznanilo sporočilo Severne zveze, da soglašajo z enim od štirih imen za položaj predsednika prehodne vlade. Burhanudin Rabani iz Severne zveze, ki edina od štirih bonskih pogajalskih skupin nadzoruje položaj v Afganistanu, je doslej zahteval preveč oblasti zase. (Delo, 4. dec. 2001, NB)
Ker mi ni šlo, sem hotel dober dosežek pogosto kar izsiliti, a je to krizo le še poglobilo. Iz tekme v tekmo sem postajal bolj nepotrpežljiv in na vse možne načine iskal luč na koncu predora. Prave občutke sem začel spet dobivati, ko sem se vrnil na Bisonove vezi, s katerimi sem uspešno skakal že pred leti. (Delo, 11. sep. 2006, NB)
Svet se mi je naenkrat podrl. Zdaj je vse to za mano in spet vidim luč na koncu predora,« je povedal Campbell, ki je na igrah Commonwealtha, kjer sta ga spet spodbujala in mu stala ob strani življenjska sopotnica in sin, osvojil še zlato kolajno s štafeto 4x100 m. (delo, 5. avg. 2002, NB)
Kot majhno in bolj obvladljivo gospodarstvo imamo več možnosti menedžiranja sprememb kakor veliki. Podjetja imajo menedžerje, ki v nepredvidljivih razmerah dobro obvladajo kulturo poslovne improvizacije in prebivalci so vajeni zategovanja pasu, če vidijo luč na koncu predora. (Delo, 12. jul. 2003, NB)
»Ko so maoisti lani razglasili premirje, smo upali, da bo Nepal postal mirna in normalna država,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal Susil Bandari, prodajalec pijač in sladkarij v Katmanduju. »Nekaj časa je bilo videti luč na koncu predora. Zdaj vidim le temo.« (Delo, 10. okt. 2007, NB)
Vse skupaj je bilo precej drugače, kot napoved zadušnice, s katero je pred tremi tedni odprl evropsko sezono. Prule naj bi končno zagledale luč na koncu predora. »Obeta se nam dolgoročen projekt, ki bo Ljubljani zagotovil vrhunski rokomet vsaj še za nekaj let. (Delo, 27. nov. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem luč na koncu predora, prav tako različica luč na koncu tunela, izhaja iz dejstva, da se na koncu predora, tunela vedno pride na svetlo, ki ga tu predstavlja luč, v prenesenem pomenu ‘upanje, rešitev’, medtem ko sta predor in tunel prispodobi za neugoden, težak položaj. Z dodajanjem glagolskih sestavin videti, zagledati, ugledati itd. so nastali frazemi, kot videti luč na koncu predora, zagledati luč na koncu predora itd.

lúč na kôncu tunéla ekspr.; pren.
 
Pomen
 
upanje na rešitev iz neugodnega, težkega položajaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeS svojo tehniko še vedno ne znam izkoristiti teh novih smuči,« priznava Košir. Vendar pa slalomski trener Marko Jurjec trdi, da vidi luč na koncu tunela: »Vem, da je Jure nezadovoljen s svojim smučanjem, mu gre pa že na bolje, ker je deloma že začel smučati drugače. (Delo, 6. jan. 2001, NB)
Rok Perko je za spodbudo dobil nagrado 1500 evrov kot najmlajši udeleženec tekme (19 let), še bolj spodbudna pa je ugotovitev Andreja Jermana, da se mu zdi, da vendarle vidi luč na koncu tunela, v katerega sta skupaj z Gregorjem Šparovcem zašla po lanskih poškodbah. (Delo, 20. dec. 2004, NB)
Mednarodna skupnost si zdaj, ko je komajda umirila iraško krizo in je tudi v Bosni videti luč na koncu tunela, ne more dovoliti novega kriznega žarišča, sta med današnjim srečanjem v Bonnu poudarila ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in nemški zunanji minister Klaus Kinkelm. (Delo, 9. mar. 1998, NB)
V nadaljevanju je bilo jasno, da gostitelji ne bodo več igrali tako poletno, saj so grogirani gostje kazali vedno manj volje. Nastopila je kriza in gostje so zagledali luč na koncu tunela. (Delo, 6. jan. 2003, NB)
Maja so se mnogi spraševali, ali bodo interes zasebnega kapitalskega podjetja le zmanjševanje stroškov, odpuščanje delavcev in nato prodaja z dobičkom, tisti, ki so posel, tako kot Chryslerjev sindikalni šef Ron Gettelfinger, po dolgem premisleku pozdravili, pa upajo, da bo ameriška avtomobilska industrija zdaj vendarle zagledala luč na koncu tunela. (Delo, 20. jun. 2007, NB)
Državljanska, med kadilci in nekadilci, da o onih fanatikih, ki so nehali kaditi, sploh ne govorim! Ti so najhujši, ker vedo, kako težko je opustiti kajenje, kakšno trpljenje je to, kakšna kriza, in je v to treba pahniti še druge. Me pa veseli, da pol Kliničnega centra kadi, kar je v teh hudih časih za vse kadilce nekakšna luč na koncu tunela. (Jana 2007, št. 04, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. luč na koncu predora.

pokázati se v právi lúči nevtr.; pren.
 
Pomen
 
pokazati svoje prave lastnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSamo zanos lahko prinese drugačno vrednost trenutka. Samo v preizkušnji se ljudje kalimo, samo v izjemnem trenutku se pokažemo v pravi luči. Tako je bilo tudi z našim pomladnim šolskim izletom na Veliko planino. (Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
Poznala sta pare, ki so se z manj denarja dokopali do nepremičnine. Vse je bilo odvisno od tega, da ujameta pravi trenutek in se pokažeta v pravi luči. Zmogla bosta. (Maeve Binchy, Hiša na Tari, NB)
Pričakoval sem namreč, da bom zadolžen predvsem za podajanje prvim zvezdnikom moštva. Na štartu je nekoliko zaspal, poleg tega so navzoči ob prvem ovinku videli tudi nekaj »komolčarstva« proti našemu favoritu in ta se je hitro znašel sredi dolge kolone tekmecev, medtem ko so vodilni kar pridno nabirali prednost. Toda šele tedaj se je pokazal v pravi luči naš evropski prvak. (Delo, 7. apr. 2003, NB)
Toda zdaj se še nihče ne more pokazati v pravi luči, saj smo vsi še pošteno telesno načeti in nekoliko ‘zarjaveli’. (Delo, 16. sep. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pokazati se v pravi luči temelji na prenesenem pomenu sestavine luč: s prilastkom ‘izraža, da je kdo (videti) tak, kot določa prilastek’. V tem primeru je ta prilastek sestavina pravi.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.pokazati se pravom svjetlu

prižgáti zelêno lúč za kàj publ.; pren.
 
Pomen
 
omogočiti, dati dovoljenjeSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePodobno je izjavila švicarska vlada, a hkrati zagotovila, da vztraja pri svojem zahtevku za izročitev Pinocheta, podobno kot Francija in Belgija. Če Pinochetovo letalo ne bo zapustilo Britanije v trenutku, ko mu bo notranji minister prižgal zeleno luč, pa lahko zgodba dobi še en zaplet: londonska policija namreč preučuje možnost, da bi proti generalissimu ukrepala še sama. (Delo, 19. jan. 2000, NB)
Vodstvo Krke Telekoma se je sestalo z glavnima sponzorjema novomeških košarkarjev, po katerih klub nosi ime. Kot je povedal predsednik Krke Telekoma Samo Plantan, sta oba generalna direktorja, Miloš Kovačič in Peter Tevž, prižgala zeleno luč za sodelovanje v evropski suproligi, kjer bo klub še naprej nosil ime Krka Telekom. (Delo, 2. jun. 2000, NB)
Pri tem upoštevajo varianto B1, ki predvideva, da bo hitra cesta zavila v predor »pod gradom«. Šele ko bo natančno jasno, kako naj bi se priključila Semedela (in Žusterna) na hitro cesto, bo mogoče prižgati zeleno luč za nadhod. (Delo, 8. avg. 2000, NB)
In končno, absolutno zoprno: je šlo pri vsem skupaj res le za naivno pasivnost in le za nenamerno neprisebnost varnostno-obveščevalne mreže? In seveda: kakšno zvezo ima to z razkritjem, da je Busheva administracija pred 11. septembrom očitno iskala pretvezo oz. moralni kontekst, ki bi ji prižgal zeleno luč za vojaško intervencijo (za napad na Irak), in z dejstvom, da pred 11. septembrom tak moralni kontekst ni obstajal? (Mladina 2004, št. 14, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem prižgati zeleno luč za kaj izhaja s področja prometne signalizacije, v kateri zelena luč na semaforju pomeni dovolitev prometa v določeni smeri, preneseno prosto pot, odobritev, dovoljenje za kaj. Glagolska sestavina prižgati še kaže na povezavo s svetlobno prometno signalizacijo, medtem ko se pri frazemih s sestavinami dati, čakati, dočakati, dobiti, imeti ta povezava že zabrisuje, saj sestavina zelena luč že nastopa v prenesenem pomenu ‘prosta pot, dovoljenje za koga, kaj’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.dati komu, čemu, za što zeleno svjetlo
nem.grünes Licht geben

uglédati lúč svetá, gl. zagledati luč sveta.

vídeti kàj v róžnati lúči, gl. gledati kaj v rožnati luči.

vídeti lúč na kôncu predôra, gl. luč na koncu predora.

vídeti lúč na kôncu tunéla, gl. luč na koncu tunela.

zaglédati lúč na kôncu tunéla, gl. luč na koncu tunela.

zaglédati lúč svetá ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. izitiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNamreč zbirka Piščal, ki bo, močno upam in si želim, kaj kmalu zagledala luč sveta, prinaša v sodobni pesniški svet, ki pa ga nočem deliti na moškega in ženskega, pretanjen zven strune, ki hkrati trepeta s senzibiliteto telesa in duha. (Sonja Votolen, Piščal, NB)
Slovenski oblikovalci so bili večinoma nagrajeni za projekte, za katere ne vemo, ali bodo kdaj zagledali luč sveta. (Delo, 6. okt. 2000, NB)
2. nastatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV sedemdesetih letih je zagledalo luč sveta poročilo z naslovom Meje razvoja. V njem smo brali, da je industrijska družba, usmerjena v potrošnjo, neodgovorno izrabila najlaže dostopne mineralne vire sveta, ki niso obnovljivi. (Aldo Rupel, Nočitve pod zvezdami, NB)
Ime novi programski opremi za tovrstne napravice bo Pocket PC Software. Projekt naj bi ugledal luč sveta do 30. junija letos … (Delo, 13. mar. 2000, NB)
Zakon o javnih uslužbencih, ki naj bi vse skupaj spravil na pravičnejšo osnovo, naj bi po ugotovitvah poznavalcev, tako v politiki kot v sindikatih, vseeno zagledal luč sveta, in sicer jeseni, po parlamentarnih volitvah. (Delo, 15. maja 2000, NB)
3. roditi seSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAhonen, ki je luč sveta ugledal 11. maja leta 1977, je s petim 1. mestom samo potrdil končno zmago v skupnem seštevku osmih tekem za poletno veliko nagrado. (Delo, 4. sep. 2000, NB)
Pri Svetem Roku na Kranjskem je temno, v zvoniku trepeta Katarinin angel, kajti od nje, od Katarine, ki ji je zvest, odkar je ugledala luč sveta in ji je bilo določeno, da se bo napotila za njenim sijanjem … (D. Jančar, Katarina, pav in jezuit, NB)
Za življenje te štručke bo bistvenega pomena, kje in kakšnim staršem se bo rodila. Ena proti deset možnosti ima, da ugleda luč sveta v družini, ki živi v sorazmerni blaginji, po drugi strani pa so možnosti, da se rodi v hudi revščini, kar tri proti deset. (Delo, 20. jul. 1999, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to see the light of day
fr.voir le jour
hr., srb.ugledati svijetlo dana
ugledati svijet
it.venire alla luce
venire al mondo
nem.das Tageslicht erblicken
Slovar slovenskih frazemov