Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mána
kot mána z nebá ekspr.; primera
 
Pomen
 
kot nepričakovana, nenadna velika dobrota, milostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTrapanci so mu rekali kar stric Mano, saj je padel kot mana z neba in pri trgovanju ga niso ovirali ne davkarji, ne mitničarji, celo slovita Morana Golar, strah in trepet kradljivcev državnega premoženja in tihotapcev, ga ni vzela v precep. (Miha Remec, Trapanske kronografije, NB)
Govorim o gospodarski tranziciji, o spremembi moči znotraj kapitala, o tem, od kod prihaja denar. V socializmu smo imeli dokaj veliko denarja – sicer nikoli dovolj – ki pa je padel kot mana z neba. Takrat smo naredili največ napak. (Delo, 17. nov. 2004, NB)
Novega nadškofa in metropolita Alojza Urana so svečano umestili šele decembra in to je prišlo zmagoviti opoziciji kot naročeno, kot mana z neba. (Delo, 24. dec. 2004, NB)
To je le ara, kajti podpis je bil vreden kar 24 milijonov. Westbrook je ponosno razložil novinarjem, da je veliko delal in da mu takšna ponudba ni padla kot mana z neba. (Delo, 8. nov. 2005, NB)
Naredili ste ogromno škodo. Hkrati ste ljudem dali občutek, da je pravzaprav referendum stvar, ki jo pač država plača kot neko mano z neba, in ti ljudje manj hodijo v cerkev, očitno hodijo pa več na referendume. (Državni zbor RS: 42. izredna seja 17. 04. 2004, NB)
V začetniških post-komunističnih okoljih se bo zdel nenaden pojav mladih in lepo oblečenih, na zahodu izobraženih »liberalcev«, ki »razumejo kapitalizem« in obljubljajo Ameriko, kot mana z neba. (Delo, 17. nov. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera kot mana z neba se pogosto primarno uporablja z glagolom pasti. Temelji na sv. pismu, po katerem je mana ‘snov, ki jo je Bog pošiljal Izraelcem za hrano v puščavi na poti v Palestino’. Po izpustu sestavine mana je nastala še primera kot z neba pasti, z dodano nikalnico ne pa tudi frazem ne pasti z neba. Na enak način sta nastala še frazema kot nebeška mana in nebeška mana, v katerih je sestavina z neba zamenjana s sestavino nebeški.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.padati kao mana s neba
pasti kao mana s neba

kot nebéška mána, gl. nebeška mana.

nebéška mána knj.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
nepričakovana, nenadna velika dobrota, milost, srečaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZavest o poraženosti nam noče iz glave – ostajamo še naprej po lastni volji Šalamunov prehlajeni predmet zgodovine. Zato je športno zlato in medalja sploh za nas zmeraj sreča, nebeška mana in božja milost – za druge pa samo logični rezultat naporov in dela, neogibni splet nujnih dogodkov, procesov in časa. (Drago Bajt, Odčitki, NB)
Amerikanci prihajajo! je lahko grožnja samo za Ruse in Kitajce, za nas pa prava nebeška mana, čeprav je Peter Mlakar v znamenitem govoru ob odprtju Evropskega meseca kulture izjavil, da smo Slovenci potrebni božje masti, ne pa mane. (Delo, 11. avg. 2001, NB)
Težko pričakovanega srečanja iz oči v oči med sprtima Zdenko Cerar (nova ministrica je manjkala zaradi nujnih poslov) in Dimitrijem Ruplom (njegov maščevalni pisni naskok na generalno državno tožilko Cerarjevo je bil nebeška mana za opozicijo) še ni bilo. (Delo, 26. apr. 2004, NB)
Italijanski predsednik vlade Silvio Berlusconi slavi velike zmage in žanje pohvale in aplavze z vseh strani, zunanji minister Silvio Berlusconi pa potrjuje, da je res naredil red v Farnesini in da vrača državo v središče svetovnega odločanja. Kot nebeška mana zanj v Rim prihajajo šefi vseh devetnajstih članic Nata, z njimi pa še ruski predsednik Vladimir Putin, novi zaveznik. (Delo, 28. maja 2002, NB)
In kakor nebeška mana oziroma vladni junk mail je padla v poštne nabiralnike v teh dneh reklama o načrtih za prvo Trinajstletko. 26 milijard evrov – akcija! Tisti, ki smo iz onih časov, ko je komunistična zver otepala z repom, se spominjamo prvih poskusov zasebne trgovske iniciative. (Mladina 2006, št. 31, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. kot mana z neba. Slovenskemu nebeška mana v nemščini ustreza die Himmelsmanna.

pásti kot mána z nebá, gl. kot mana z neba.
Slovar slovenskih frazemov