Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino matemátika
tó je víšja matemátika, gl. višja matematika.

tó ní víšja matemátika, gl. višja matematika.

víšja matemátika ekspr.; pren., navadno to je višja matematika, tudi nikal.
 
Pomen
 
kar je težko razložiti, razumetiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLočevanje med spoznanjem in mnenjem je osnovni predpogoj, da se ‘strokovno’ lahko loči od ideološkega. To pa je že ‘višja matematika’, ki se je ne splača obdelovati v dnevnem časopisju. (Delo, 24. jul. 2000, NB)
Delo z omrežnimi napravami in še posebej usmerjevalniki ADSL lahko danes bolj ali manj primerjamo s starimi časi – ročno nastavljanje naslovov IP, privzetih prehodov, tunelov do računalnikov, dodatnih zmogljivosti požarnega zidu … Za nekoga, ki stvari približno razume, nič težkega, za laike pa je to velikokrat že višja matematika. (Monitor, december 2002, NB)
Rešitev ni višja matematika: omejimo odpadke in porabo energije, prenehajmo pošiljati toliko blaga po vsem svetu in se raje posvetimo ljudem. Vendar to ni preprosto doseči. (Mladina 2007, št. 08, NB)
Vendar ni moj namen o tem govoriti, moj namen je govoriti o tem, da je priznano 16 mesecev za eno leto. In če piše tam v osnovnem zakonu: »ko dosežejo trideset službenih let«, je to teoretično in praktično, pa vam bom navedel, ker predpostavljam, da ste vsi dobili v računstvo, to ni višja matematika. (Državni zbor RS: 8. redna seja 12. 03. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem višja matematika temelji na dejstvu, da je višja matematika za večino ljudi precej težka, zapletena, abstraktna. Zato je postala prispodoba za težko razložljivost, težko razumevanje. Uporablja se tudi zanikano, s čimer se pridobi nasprotni pomen.
Slovar slovenskih frazemov