Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mésto
iméti glávo na právem méstu, gl. glava.

iméti srcé na právem méstu, gl. srce.

postáviti stvarí na právo mésto, gl. stvar.

srcé na právem méstu, gl. srce.

véčno mésto knj.; parafraza
 
Pomen
 
RimSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Dovolite, da si nekoliko odpočijem. Potlej pa, prosim, pokažite še tisto večno mesto, kamor drže vse ceste.« »No, Rim,« odgovori Abadon počasi. (Janez Mencinger, Abadon, NB)
Skoraj štiri tisoč slovenskih katoliških vernikov je v torek z avtobusi dopotovalo v Večno mesto, kjer bodo kakor veliko drugih romarjev z vsega sveta, ki prihajajo že vse leto, počastili dvatisočletnico krščanstva, krona obiska pa bo srečanje s papežem Janezom Pavlom II. (Delo, 25. okt. 2000, NB)
Španskega ministra Josepa Piquéja v torek popoldne ni bilo v Večno mesto, kjer bi se moral srečati z italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem. (Delo, 9. jan. 2002, NB)
Skoraj 20.000 delavcev Fiata iz vse Italije je včeraj korakalo po rimskih ulicah in za vse dopoldne ohromilo Večno mesto. (Delo, 12. mar. 2005, NB)
Rim je večno mesto, politiki, ki mu vladajo, pa niso večni in tudi ne nezmotljivi, pa naj bodo kralji, papeži, demokristjani ali komunisti. (Delo, 18. apr. 2000, NB)
Najbolj priljubljeno evropsko glavno mesto je romantični Pariz, ki mu sledijo otoški London, večno mesto Rim in uglajeni Dunaj. (Delo, 22. okt. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz večno mesto, pisan tudi z veliko začetnico, tj. Večno mesto, je verjetno kalk po lat. aeterna urbs. Najdemo ga npr. v 5. elegiji druge knjige elegij rimskega pesnika Tibula iz okrog 50–19 pred n. št. Motiv večnosti Rima se pojavlja tudi v delih rimskega pesnika Klavdija Klavdiana. Oznaka večno je nekdaj poudarjala predvsem politično mogočnost Rima. Šele kasneje so v izrazu Večno mesto začeli Rim pojmovati kot ogromen kulturni kompleks, ki vsebuje antičnost, krščanstvo in preporod (gl. RF3, 158).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.the Eternal City
češ.Věčné město
fr.la Ville éternelle
nem.die ewige Stadt
rus.večnyj gorod
Slovar slovenskih frazemov