Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mévlja
iméti mévlje v ríti nizko; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
biti nemiren, nestrpen sitenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeA, vaši gostači imajo menda mevlje v riti, vsi so jo že navsezgodaj pobrisali. (Balzac – Župančič, Oče Goriot, 45)
Tolkla je okoli sebe in brcala, kakor da ima mevlje zašite v peti, na podplatih in pod mazinčkom. (Slapšak, Spisi II, 19)
… dokler ima tiste mevlje v glavi. (Albrecht–Nerö, Pelle osvajalec I, 1938, 114)
 
Izvor frazema
 
Pri razlagi izvora frazema imeti mevlje v riti, mevlje koljejo koga je pomensko ključno zastar. mevlje v pomenu ‘ličinke, zlasti konjskega zolja’ tudi ‘kolika, ki jo povzročajo te ličinke’. Konj s takimi ličinkami je nemiren, razdražljiv. Preneseno se tako obnašanje prek primere lahko uporabi tudi za označevanje človeka v izrazih imeti mevlje v riti in mevlje koljejo koga. Po Glonarju (SSJ) ima mevlja še pomena ‘ženska, ki govori s spremenjenim mehkim glasom’ in ‘mevžast človek, mevža’. Različen mrčes s svojo številnostjo in brezmejno nadležnostjo zelo vznemirja živino, resnično ali preneseno pa tudi človeka. To, da se tak mrčes naseli v spotakljivem človekovem organu ali glavi, samo prispeva k sočnosti izražanja. Seveda pa lahko mevlje v pomensko podobnih izrazih zamenjajo tudi druge, danes bolj znane živali, npr. sršeni v narečnem (Obir) frazemu imeti sršene v riti ‘ne imeti vztrajnosti, biti nemiren’. Pomensko še bližje frazemu imeti mevlje v riti pa je frazem imeti sršene v glavi ‘biti zlovoljen, tečen, razdražljiv’ (gl. J. Keber, Živali v prispodobah 2, 281).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.Hummeln im Hintern haben

mévlje kóljejo kóga redko; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
mevlje koljejo onega, ki bi rad kam šel, pa ne smemu ni dovoljenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Kaj pa je teti Beatrici?« je vprašal Dick, ko sta šla po cesti. »Mevlje jo menda koljejo … res mi gre na jetra,« je rekel Henri zviška. (J. Dos Passos, Trilogija ZDA II, 1962, 72)
Antibraks se poti, generali buljo u posodo, ministri se držijo kokr peuci, predn zapojejo, kulturniki se pa presedajo, kokr b jh meule klale. (V. Zupan, Perspektive 1961/1962, 223)
Martin Polak ga treplja po ramenu, sprašuje, kako je spal. Odgovora ni, vprašanja pa še naprej, ali ima volka od mrzlega kamna, ali ga kaj mučijo kakšne mevlje. (D. Jančar, Sanje Vilija Finka, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti mevlje v riti.
Slovar slovenskih frazemov