Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mréža
kot pájek plêsti mréžo, gl. pajek.

kot pájek tkáti mréžo, gl. pajek.

plêsti mréžo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
pripravljati ugodne okoliščine, razmere za dosego določenega ciljaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBil pa je močan in najbolj slovit veslač. Košata Jelka je pričela koj prve dni plesti mrežo, v katero naj bi se ujel Ostrorogi Jelen. Pa ji ni šlo tako po čislih, kakor si je bila zamislila. (J. Jalen, Bobri 1, Sam, NB)
Po izenačenju je Koper najprej zašel v manjšo krizo, nato pa pričel plesti mrežo okoli Sragovih vrat. (Delo, 20. nov. 2000, NB)
V 2. polčasu so Celjani takoj začeli plesti mrežo okoli dravograjskih vrat in hitro izničili prednost gostov. (Delo, 20. mar. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem plesti mrežo je lahko nastal po krajšanju iz primere kot pajek plesti mrežo. Sestavina mreža tudi sicer lahko pomeni ‘mreži podoben pripomoček za lov, zlasti rib, a tudi drugih živali, preneseno tudi človeka’. V zvezi z glagolom plesti, tj. plesti mrežo, se je tako razvil pomen ‘pripravljati ugodne okoliščine, razmere za dosego določenega cilja’. V zvezi s tem je tudi mreža v pomenu ‘med seboj povezane, načrtno razporejene osebe, organi, ki opravljajo kako dejavnost’.

pobírati žógo iz mréže, gl. žoga.

pobráti žógo iz mréže, gl. žoga.

posláti žógo v mréžo, gl. žoga.

potísniti žógo v mréžo, gl. žoga.

správiti žógo v mréžo, gl. žoga.

trésti mreže, gl. zatresti mrežo.

trésti mréžo, gl. zatresti mrežo.

zatrésti mréžo publ.; pren., nedov. tresti
 
Pomen
 
dati golSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo številnih lepih akcijah in pobudi gostiteljev je Vidovič pred koncem prvega polčasa le uspel z glavo zatresti mrežo gostujočega vratarja Kuzme, potem ko je prejel Mehillijevo podajo. (Delo, 21. avg. 1999, NB)
Za nameček pa Manchester United v tej sezoni pred domačim občinstvom še ni izgubil tekme in v 27 tekmah zapored zatresel mrežo tekmecev. (Delo, 6. mar. 2000, NB)
V drugi polovici je za Vasco zadel Marco Brito in popravil umetniški vtis, a ni ogrozil slavja. Tudi Robinho je enkrat zatresel mrežo, a je sodnik akcijo razveljavil. (Delo, 21. dec. 2004, NB)
Bog ga je uslišal – Cesar Sampaio (na tleh ob Bebetu) je zaradi kartonov na prejšnji tekmi počival, proti Čilu pa je znova tresel mrežo. (Delo, 29. jun. 1998, NB)
Gostje so hitro prišli v vodstvo prek Maleševića, izenačil pa je Fridauer, ki je sicer zapravil še nekaj priložnosti. V nadaljevanju se je Koper le zbral in prek izkušenih mož začel tresti mrežo nerazpoloženih Ptujčanov. (Delo, 27. sep. 1999, NB)
Potem ko se je v Parmo iz Empolija vrnil Zlatko Dedič, je na prijateljskih tekmah in v pokalu redno tresel mreže tekmecev, zato se mu obeta nastop v prvi enajsterici ob boku Bernardu Corradiju. (Delo, 26. avg. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem zatresti mrežo z nedovršno različico tresti mrežo, tudi tresti mreže, temelji na dejstvu, da se, ko kdo da gol, brcne žogo v gol, mreža zatrese.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.zatresti mrežu
Slovar slovenskih frazemov