Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino mŕtvi -a -o sam.
boríti se na žíve in mŕtve, gl. živi.

boríti se za žíve in mŕtve, gl. živi.

dréti se za žíve in mŕtve, gl. živi.

kričáti na žíve in mŕtve, gl. živi.

na žíve in mŕtve, gl. živi.

nalíti se do mŕtvega, gl. napiti se do mrtvega.

napíti se do mŕtvega ekspr.; pren., nedov. opijati se
 
Pomen
 
zelo se napitiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSprva se vsakdo napije do mrtvega, pravi Jürgen Schweitzer, vodja trženja pri reklamni agenciji BVS v Xantenu, ki uresničuje zamisel o prodajanju pijače na uro. Pivec plača za prvo uro 12 mark ali okrog 1200 tolarjev; tako mu ni treba vsakič, ko si zaželi vrček piva, brskati po žepu. (Delo, 4. nov. 1999, NB)
Ko zvezdnika tik pred premiero zaradi ljubosumja zapusti žena- »mati« in se odvisnež »v krizi« do mrtvega napije, se preračunljivi direktor opere oprime odrešilne ideje in ga sklene skrivoma nadomestiti s svojim zvestim pomočnikom Maxom, ki vztrajno spremlja vse vaje ter zase »osvaja« tenorske vloge. (Delo, 19. feb. 2005, NB)
Odšel je v Amsterdam in v London, potoval s skupinami težkometalcev, se vdal heroinu in dve leti preživel pod amsterdamskim mostom kot popoln džanki. Njegov oče se je leta 1984 vrnil na Nizozemsko in se do mrtvega opijal. Leta 1986 sta se videla in sprla. (Delo, 28. avg. 2006, NB)
… tokrat pa ni bil več hec, kot je sicer veljalo za »orožne vaje«. Tiste so bile neke vrste plačani dopusti, med katerimi je nekaj nesrečnih vodnikov in kapetanov moralo prepričevati zrele civile, da je izvajanje vojaških rutin, kot je denimo poleganje v vodo ali marš z ožuljenimi nogami, normalno početje, rezervisti pa so, po drugi strani, častnikom dokazovali nazaj, da je vsesplošno opijanje do mrtvega in temu ustrezno pomanjkanje operabilnosti, kaj šele decentne komunikacije, eksces v mejah normale. (Delo, 26. feb. 2005, NB)
Dokler bo vino cenejše kakor sok, ni prav veliko razlogov, da bi se odločili za slednjega. In dokler bodo – kako dvolično! – po eni strani kadilce pregnali na rob družbe in nenehno dražili cigarete, da bi kadilce zaščitili same pred seboj, obenem pa kar v parlamentarnih klopeh pred televizijskimi kamerami nazdravljali s kozarčki rujnega in tako javno propagirali alkohol, dokler bodo v skoraj vsaki družbi za čudake veljali tisti, ki ga odklonijo, in ne oni, ki se nalijejo do mrtvega, potem pa povzročijo prometno nesrečo ali doma pretepejo otroka in ženo, ni prav veliko upanja, da se bo kaj spremenilo. (Jana 2007, št. 28, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem napiti se do mrtvega temelji na predložni sestavini do mrtvega s prislovnim pomenom ‘zelo, močno’. Ta se je razvil iz pomena ‘do smrti’ in spada med številne izraze z negativnim pomenom, pri katerih se je razvil pomen velike mere, visoke stopnje. Gl. še pretepsti koga do mrtvega.

opíjanje do mŕtvega, gl. opijanje.

opíjati se do mŕtvega, gl. napiti se do mrtvega.

pobíti kóga do mŕtvega, gl. pretepsti koga do mrtvega.

premlátiti kóga do mŕtvega, gl. pretepsti koga do mrtvega.

pretépati kóga do mŕtvega, gl. pretepsti koga do mrtvega.

pretêpsti kóga do mŕtvega ekspr.; pren., nedov. pretepati
 
Pomen
 
1. pretepsti koga tako, da umreSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeUgajalo mu je zimsko delo, sprijaznil bi se bil s svojo usodo, da mu niso povzročali delavci s svojo neugnano nezadovoljivostjo velikih skrbi in težav. Na zadnji plačilni dan meseca decembra bi bili drvarji do mrtvega pretepli paznika Gajerja, da ga ni rešil Vilar. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
Pisar mu je skesan brž povedal, kaj se je zgodilo. »Bojim se, da mestni sodnik seže po svobodnjaku, če ga vojščaki že prej ne poiščejo in pretepo do mrtvega,« je pisar malodušno opisoval veliko nevarnost. (Ivan Zorec, Stiški tlačan, NB)
Zazdelo se mu je, da se mu je ves dogodek sanja, in razveselil se je tega dozdevka. A veselje je razpuhtelo pred drugo mislijo, da ga ni do mrtvega pobil, da je Miha vstal in prihaja zdaj nadenj. (Fran Detela, Svetloba in senca, NB)
Tahi je Iliji Gregoriču, našemu vojarinu, vzel posestvo, dve sto zlatnikov vredno med brati … In kako se premnogi tlačani mučijo v grajski vozi in kako jih pretepajo do mrtvega, ni mogoče razložiti po vsej pravici. (Ivan Zorec, Stiški tlačan, NB)
2. zelo pretepsti kogaSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Veliko jih ima otroke, skupaj smo hodili na letovanje, na piknike. Rekli so mi: če bi te samo enkrat videli, da si gledal našega otroka, bi te premlatili do mrtvega.« (Jana 2007, št. 23, NB)
»Da se mi je mešalo?« vpraša Blaž polglasno. »Gotovo tudi ne veste, da ste tistega starega dedca pri peči, ki ste mu rekli rokovnjač, skoro do mrtvega pobili?« vpraša Nande skrivnostno. (Josip Jurčič in Janko Kersnik, Rokovnjači, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pretepsti koga do mrtvega z nedovršno različico pretepati koga do mrtvega temelji na besedni zvezi do mrtvega, ki pomeni ‘tako, da umre, je blizu smrti’ in preneseno ‘zelo, močno’. V obeh pomenih se sestavina do mrtvega izkazuje še v blizupomenskih frazemih pobiti koga do mrtvega, premlatiti koga do mrtvega, v pomenu ‘zelo, močno’ pa npr. v frazemih do mrtvega se napiti, do mrtvega se utruditi. V frazemu pretepsti koga do mrtvega že glagolska sestavina pretepsti pomeni ‘zelo natepsti’, tako da sestavina do mrtvega ta pomen samo še stopnjuje.
Frazem pretepsti koga do mrtvega je že v Plet. I, 613, pri iztočnici mrtev: – do mrtvega, zu Tode; do mrtvega raniti, pretepsti koga. Enako tudi J. Glonar (SSJ, 220) pri iztočnici mrtev 1. … koga do mrtvega pretepsti. Že leta 1860 pa Cigale II, 1627, nemško Jemanden todt, zu Tode schlagen, prügeln prevaja s slovenskim koga do mertviga tepsti.

pretêpsti kóga na žíve in mŕtve, gl. živi.

za žíve in mŕtve, gl. živi.
Slovar slovenskih frazemov