Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino nòv
bíti kot nòv, gl. kot nov.

glédati kot bìk v nôva vráta, gl. bik.

glédati kot têle v nôva vráta, gl. tele.

kot nòv ekspr.; primera, v povedni rabi
 
Pomen
 
spočit, osvežen, ponovno zdrav; obnovljenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSotesko so opremili z električnim omrežjem. Glavni stan planine Polog, ki ga je potres tudi zmrcvaril, bo do poletja kot nov. (Delo, 3. jan. 2003, NB)
Čeprav smo vseskozi vozili s prižganimi lučmi, ni crknila nobena žarnica in sploh ni bilo nobene nenadne okvare. Po pranju je bil flexer kot nov. Razen izpuha. (Delo, 6. avg. 2005, NB)
Restavriranje lokomotive iz leta 1922 je trajalo pol leta. Parni lahkoatlet je kot nov. Eno najbolj elegantnih lokomotiv morajo le še prebarvati na črno. (Delo, 16. jun. 2006, NB)
Cenejša bo nova gradnja. Popraviti je treba ravno streho, nekoliko preurediti sobe in hodnike, lepo prepleskati zidovje in stari dom bo zopet kot nov. (Delo, 20. feb. 1998, NB)
Mar ta vest ne pripada nekemu sloju, ki svojim udom nudi potuho za pridobitništvo v imenu časti, ki je že zdavnaj izhlapela neznano kam? In kolikokrat se, lepo prosim, neka čast lahko izgubi in najde, umaže in očisti, da spet blesti kot nova in da z balkona še bolj glasno laja na mimoidoče? (delo, 12. maja 2001, NB)
Velikonočni potres pred šestimi leti jo je dodobra poškodoval. Po sanaciji bi morala biti spet kot nova. Zdaj vse odpada od nje. (Delo, 14. jul. 2004, NB)
Če se v džezvah in drugih posodah nabira vodni kamen, se limonin sok lahko kosa tudi z najpogosteje oglaševanimi sredstvi, le da ne deluje v nekaj sekundah. Z limoninim sokom namazano posodo pustite stati nekaj ur (najbolje čez noč) in spet bo kot nova. (Viva, junij 2005, NB)
Po operaciji se počutim kot nov, k čemur so veliko pripomogle posebne vaje. Dokler mi bo zdravje služilo, bom reprezentanci vedno na razpolago. (Delo, 16. nov. 2006, NB)
Tistega zidu se je Valjavec lotil še v časih, ko je rasel, ne vem pa, kakšno barvo je uporabil, saj še zdaj izgleda skoraj kot nov. (Delo, 6. jun. 2005, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik bolg.kato nov
češ.jako znovuzrozený
jako znovu narozený
hr.kao nov
mak.kako nov
pol.jak odrodzony
rus.kak ogurec
kak ogurčik
slš.ako znovurodený
ukr.jak novonarodženyj

nôva celína, gl. celina.

nôva mêtla, gl. metla.

nôvi kontinènt, gl. kontinent.

obrníti nôvo strán zgodovíne, gl. stran.

šíba nôvo mášo póje, gl. šiba.

zijáti kot bìk v nôva vráta, gl. bik.
Slovar slovenskih frazemov