Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino odêja
béla odêja knj.; pren., ed.
 
Pomen
 
snegSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZvončkov ni bilo nikjer. Le mrzla bela odeja je ležala vsepovprek. (Ignac Sivec, Kruh ponoči spi, NB)
Menijo, da je to otročje početje, veseliti se nove pomladi, in kvečjemu početje nezrelih poetov, katerih vsakemu velja: »kdor pevcev peti kaj ne ve, od letnih časov kroži«. In vendar jo vedno čuješ to večno pesem, ki jo vzbuja nova pomlad leto za letom, kadar se raztaja bela odeja po holmcih in južni veter pokliče na dan nežne trobentice po sončnatih brdih. (J. Kersnik, Raztreseni listi, Leposlovni podlistki, NB)
V noči s ponedeljka na torek in nato ves dan je snežilo po vsej Sloveniji. Največ sitnosti je bela odeja povzročila ob morju, kjer sta se snegu pridružila močna burja in žled. (Delo, 13. jan. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem bela odeja temelji na prenesenih pomenih sestavin odejas prilastkom ‘plast, ki kaj pokriva’ in bela, ki ponazarja tipično lastnost snega – belino. Podobno bi lahko rekli za sopomenko snežna odeja.

íti pod odêjo ekspr.; olepš., ed.
 
Pomen
 
iti spatSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeJe pa čebela dobra tudi zoper druge bolezni. Npr. zoper želodec in čreva ni boljšega nego žlička medu na tešče in zvečer, preden greš pod odejo. (F. Milčinski, Prešernove hlače, Podlistki II: 1925–1932, NB)
»Vasilij, Vas …« je objela moškega. »Raje pojdiva nazaj pod odejo. O gradu in vsem tem bova premišljevala še kdaj drugič.« (Sonja Koranter, Škrlatna vdova, NB)
Porodnica je bila dobre volje, tudi mož me ni več gledal tako nezaupno izpod čela. Hitel sem domov, se pošteno umil in zlezel pod odejo. (Anton Brecelj, Zdrav kolikor hočeš, Zdravnikovi spomini, NB)

snéžna odêja knj.; pren., ed.
 
Pomen
 
snegSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČez kakih deset dni bo sveti večer. Hiše bodo ravnotako stale tam kakor nekoč, v vasi stisnjene druga k drugi, po samotah stuljene same vase, pripete na grič, s slamo krite, težko obložene s snežno odejo. (C. Kosmač, Na sveti večer, NB)
A je zapadlo na Kredarici kar meter snega in je moralo slovesno odprtje tistega leta odpasti. Očitno Kredarica ni mogla prenesti dveh slavnosti v enem letu in se je raje zavila v snežno odejo. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
V teh ponovoletnih dneh na več kot meter debeli snežni odeji, obsijani s soncem, vsak dan uživa 1500 do 2000 smučarjev. (Delo, 4. jan. 2000, NB)
Ljubljana – Večino glavnih cest, z izjemo Prekmurja, Obale in Vipavske doline, je konec tedna prekrila snežna odeja, vendar pa razen upočasnjenega prometa zaradi snežne brozge večjih težav ni bilo. (Delo, 18. feb. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. bela odeja.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.blanket of snow
fr.couche de neige
nem.Schneedecke

zlésti pod odêjo, gl. iti pod odejo.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 29. 3. 2024.