Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino ójnica
skakáti čez ójnice ekspr.; pren., mn., dov. skočiti
 
Pomen
 
1. biti nezvest v zakonuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZakon? Moj Bog, vprega niti ni tako nategnjena. Človek lahko skače preko ojnic. (A. Kraigher, Kontrolor Škrobar, 1914, II, 263)
»Sladkosti novega stanu so ji tako ugajale, da je skočila kmalu iz ojnic in jela na vse pretege bezljati.« (J. Trdina, Spomini II, 344)
Poročena ženska si je lahko dovolila, da je skočila čez ojnice, deklica je pa bila strogo zastražena, da bi se ji kaj ne pripetilo. (Kres, Kal Žim I, 58)
Kako se »ona« mu maščuje, / da z doma večkrat mu zbeži, / da ojnice mu preskakuje, / in druge take še reči. (I. Rob, Izbrano delo, 1965, 194)
2. ne ubogati, delati, kar je nedovoljenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAmpak, saj veste, da ženska, ki ima toliko koristi od njega, ne bo skakala svojemu pokrovitelju čez ojnice za prazen nič. (H. de Balzac – O. Župančič, Teta Liza, 1935, 116)
Kreganje je njihov kruh. Naj hvalijo ljudi? Še tako jim skačejo čez ojnice. Pojdi no, pojdi! Bodi človek, Hrga. (I. Potrč, Kočarji, 108)
Čez ojnice ne smemo skakati, ako hočemo imeti uspeh kot žurnalisti. (J. London, Železna peta, 59)

skočíti čez ójnice, gl. skakati čez ojnice.

skočíti v [zakónske] ójnice star.; mn., pren.
 
Pomen
 
poročiti seSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli se ti nevesta kuja, da še ne skočiš v ozke ojnice svetega zakona. (I. Zorec, Izgnani menihi, 59)
In naenkrat vidiš, da ni bilo vere ne zaupanja – in ne ljubezni – in da si storil gorostasno oslarijo, ko si skočil v ojnice. (L. Kraigher, Novele, 1946, 164)
Potem bi morala ubogati svojo mater in me potisniti v zakonske ojnice. (I. Zorec, Pomenki, 1921, 174)

skók čez ójnice, gl. skok.