Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino ovrátnik
béli ovrátniki star.; mn., pren.
 
Pomen
 
uslužbenci, uradnikiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePo 9000 delavcih, ki so tako ali drugače (tudi z upokojitvami, predvsem predčasnimi) v zadnjem letu odšli iz tovarn Fiata, odhaja ta čas na pleča italijanskih davkoplačevalcev več kot 8000 delavcev. Takšnih v modrih haljah, poleg njih pa tudi precej uslužbencev, ki jim pravijo beli ovratniki. (Delo, 9. nov. 2002, NB)
Sam minister za pravosodje Roberto Castelli je dan po izglasovanju zakona izračunal, da se bodo zapori prenapolnili s tistimi, ki radi ponavljajo kazniva dejanja. Po drugi strani se bodo težav s pravico rešili »beli ovratniki«, obtoženi korupcije, oderuštva ali bančnih prevar. (Delo, 1. dec. 2005, NB)
Upajmo le, da nedavno ovadene »velike ribe«, niso le posledica dnevne politike, ker je pač to volivcem všečno, in da so primeri tako dobro raziskani in pripravljeni, da bo tožilstvo lahko vložilo obtožnice, beli ovratniki pa bodo svoje odsedeli. Žal je sedanja praksa pokazala, da se kriminal belih ovratnikov običajno konča pri ovadbah. (Mladina 2004, št. 10, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem beli ovratniki je nastal po načinu oblačenja uradnikov, in sicer po principu pars pro toto, tj. da se po značilnem delu poimenuje celota: v našem primeru uradnik po belem ovratniku. Na enak način je nastal tudi izraz bogovi v belem, s katerim so po belih oblačilih poimenovani zdravniki.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.white-collar worker
češ.bílý límeček
bílý límec
fr.col blanc
nem.Stehkragenproletarier
rus.belye vorotnički

díhati kómu za ovrátnik publ.; pren.
 
Pomen
 
1. zelo se približati komu; tesno slediti komuSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeIgrali smo precej bolje kot proti Geoplinu Slovanu, toda še vedno nismo prikazali naše prave igre. V trenutkih, ko nam je nasprotnik začel dihati za ovratnik, nismo znali podaljšati napada, a načeloma je bilo vse skupaj kar solidno. (Delo, 20. maja 2002, NB)
Z odličnim finišem se je izkazal Lebed, 7-kratni evropski prvak, ki je v zadnjem krogu že dihal za ovratnik Mourhitu, a ga ni mogel presenetiti. Vseeno pa si je z drugim mestom pritekel prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. (Delo, 26. mar. 2001, NB)
2. nadzorovati, preganjati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeGlede na to, kako malo obžalovanja je (tj. kancler Schröder, op. J. K.) pokazal ob Lafontainovem odstopu, bi lahko rekli, da je zgolj čakal na prvo priložnost, kako se znebiti močnega šefa stranke, ki mu je neprestano dihal za ovratnik. (Delo, 13. mar. 1999, NB)
»Zato nas je tudi nemogoče s čimer koli preslepiti ali prestrašiti,« pravi drugi tiskovni predstavnik Vlada Pavlov, ki je na uvodnem beograjskem mitingu 14. aprila opozoril tudi opozicijo, da ji bo Odpor do volitev in po njih nenehno dihal za ovratnik. (Delo, 12. maja 2000, NB)
Prisiliti ne moremo nikogar, bo pa treba bankam dihati za ovratnik. Mislim, da se vse banke niso pripravile na trženje enomesečnih zakladnih menic tako, kot bi se morale. (Delo, 15. jun. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem izhaja iz besedne zveze dihati komu za ovratnik, ki pomeni tesno fizično bližino koga od zadaj. Preneseno se zveza uporablja v športu za tesno sledenje komu, npr. pri teku ali rezultatsko, a na drugih področjih tudi za nadzorovanje ali preganjanje koga.