Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pečát
dajáti svój pečát čému, gl. dati svoj pečat čemu.

dáti svój pečát čému publ.; pren., tudi dodati in nedov. dajati
 
Pomen
 
dati čemu svoje značilnosti, posebnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKar nekaj njenih stvari je bilo v njem, čeprav je prišla sem le za nekaj dni – steklenička ali dve, krtača za lase, nekaj knjig, fotografije, pudrnica, blok, zapiski za predavanje, očala. Sobi je dala svoj pečat. (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)
Mislim, da je ravno obratno. Ne kvari oblast strank, ampak stranke s svojo specifično podobo skvarijo oblast, ji dajo svoj pečat, ki se še dolgo kot hipoteka vleče za družbo in državo. (Delo, 26. jan. 2002, NB)
Rimske legije so državniški red zanesle v različne predele sveta. Četrta velika kultura Bizanc, drugi Rim, je dala svoj pečat predvsem evropskemu Vzhodu in je bila visokokultivirana nasprotna sila srednjeveških zahodnoevropskih kraljestev. (Delo, 8. jul. 1999, NB)
Danes boste zaradi lune v Levu odprti in samozavestni. Vsaki stvari boste dali svoj pečat, saj boste hoteli zbujati pozornost. Marsikateri se bo odpravil v trgovino in si privoščil kaj lepega: garderobo ali nakit. (Jana 2007, št. 36, NB)
Vsak del New Mexica ima svoje značilnosti; ponekod še stojijo salooni in so moški obuti v kavbojske škornje, spet drugi del pripada Indijancem, ki mu dajejo svoj pečat, ponekod pa vabijo mehiške stojnice s tacosi in glasbo mariachev, ki odzvanja na radiu. (Delo, 23. okt. 2002, NB)
Udeleženci so izpopolnjevali znanje angleščine in nemščine, obiskovali kulturne, družabne in glasbene prireditve ter opazovali Velenje s fotokamerami; razstava Mesto Velenje skozi oči tujca je že na ogled v prostorih MCV. S premierno izmenjavo mladih sta Velenje in Köln dodala svoj pečat k skupni in strpni Evropi brez diskriminacije in ksenofobije. (Delo, 27. jul. 2006, NB)
Kapuce, zadrge, žepi in torbice ob pasu niso v svetu mode sicer nič novega, vendar so kreatorke v svoje delo na posrečen način ujele pravo kombinacijo mladostniške lahkotnosti in ženske elegance. Modnim trendom, ki to sezono preplavljajo butike, je tako vsaka izmed njih dodala svoj pečat. (Delo, 18. avg. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dati svoj pečat čemu z različicama dajati svoj pečat čemu in dodati svoj pečat čemu temelji na prenesenem pomenu sestavine pečat ed., publ., s prilastkom ‘značilnosti, posebnosti’, npr. dati romanu pečat dobe; vtisniti delu svoj pečat. V enakem pomenu je sestavina pečat uporabljena v frazemih pustiti svoj pečat in vtisniti svoj pečat čemu.

dodáti svój pečát čému, gl. dati svoj pečat čemu.

knjíga s sêdmimi pečáti, gl. knjiga.

pustíti svój pečát publ.; pren.
 
Pomen
 
dati svoje značilnosti, posebnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ Majo sva se pred snemanjem in med njim veliko pogovarjala in tako velikokrat prišla do skupnih rešitev. Kot sem rekel, če že sodelujem, potem upam, da bom v projektu pustil svoj pečat. (Delo, 24. feb. 2001, NB)
Vsak človek hoče na tem svetu pustiti svoj pečat, narediti nekaj samo svojega, doseči neko prepoznavnost, se zapisati v zgodovino ali v drevo, zato so včasih vrezovali svoja imena v drevesa … Hkrati pa je jasno, da smo civilizacijska bitja s potrebo po uniformiranosti, hočemo biti takšni kot vsi, hočemo biti v družbi, ugajati … (Delo, 18. maj 2002, NB)
Tudi obdobje po 2. svetovni vojni je pustilo svoj pečat – v Peku so se več ukvarjali s samoupravljanjem kot pa s samim izdelkom in Peko čevelj je postal čevelj velikih količin, je poudarila predsednica uprave Marta Gorjup Brejc. (Delo, 29. mar. 2003, NB)
Novosel je pustil svoj pečat v košarki že kot igralec, tudi reprezentant, pa nato nekaj časa kot sodnik, pravo košarkarsko kariero pa je sicer diplomirani pravnik naredil kot trener, klubski in reprezentančni. Z jugoslovansko reprezentanco je postal evropski prvak, svetovni vicešampion in kot direktor reprezentance tudi olimpijski prvak, s svojo Cibono evropski klubski prvak. (Delo, 29. mar. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati svoj pečat čemu.

vtísniti svój pečát čému publ.; pren.
 
Pomen
 
dati čemu svoje značilnosti, posebnostiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSaj trpeti zna vsako ženšče, vsak suženj, a prvi pogoj veličine je, pravi, da ne kloneš pred napadi notranje zgubljenosti in pred tesnobo dvoma, ko zadajaš veliko trpljenje in slišiš krik. Ustvarjalci da so trdi in treba bo doseči blaženost v trdoti, v tem, da boš vtisnil svoj pečat tisočletjem. (Boris Pahor, Akropola, NB)
Komentarji k nekaterim zbirkam, ki so bile pregledane z vidika tukajšnjega vprašanja, dajejo o tem naslednjo podobo: Pravljice, ki jih je zapisal Charles Perrault, so snovno res last vse romansko-germanske Evrope, toda francosko-galsko izročilo jih je preoblikovalo po svoje, francoski duh jim je vtisnil svoj pečat. (Marija Stanonik, Teorija slovstvene kulture, NB)
Napredek je v dvestopetdesetih letih povsod vtisnil svoj pečat, le delo z zemljiško knjigo je ostalo nespremenjeno. Pisarji še vedno vnašajo podatke ročno – nekoč so to počeli z gosjimi peresi, zdaj s kemičnimi svinčniki – zato potrebujejo veliko časa, o čemer priča gneča, ki vlada pred vrati zemljiških knjig po vsej Sloveniji. (Delo, 31. maja 2000, NB)
Tako tudi ne preseneča Finčeva ocena, da je Michael Schumacher največji vseh časov. »Nihče ga ne bo mogel zasenčiti, ker je že pred časom formuli 1 vtisnil svoj pečat.« (Delo, 10. avg. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati svoj pečat čemu.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to put one‘s seal on sth.
to leave one‘s mark on sth.
češ.vtisknout něčemu svou pečet‘
fr.imprimer son sceau à qc.
hr., srb.dati čemu pečat
nem.etwas/jmdm. sein Gepräge verleihen
rus.naložit‘ na čto svoju pečat‘
naložit‘ na čto svoj odpečatok
Slovar slovenskih frazemov