Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pést
délati na lástno pést, gl. na lastno pest.

dobíti kóga v pést pog.; pren.
 
Pomen
 
ujeti in kaznovati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTale Maček je tisti desetak ukradel in tatvine se po krivičnem dolži mlado pošteno dekle. Pokliči Mačka na stran, da ga dobim samega v pest; on mora priznati. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gorski potoki, NB)
Predrznež je vlamljal predvsem dopoldne, ko so bili stanovalci zdoma v službah ali po opravkih, pri čemer se je dokaj spretno izmikal policiji, saj je trajalo tja do začetka oktobra, ko so ga končno dobili v pest. (Delo, 17. nov. 2000, NB)
Bil je njen razgledan, zvest in zanesenjaško navdušen aktivist. Moral je zapustiti teren, saj so ga nasprotniki želeli dobiti v pest, in oditi v enote partizanske vojske … (Delo, 27. jan. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Predstavno je pri frazemu dobiti koga v pest treba izhajati iz frazema dobiti koga v roke, ki pomeni obvladovanje, posedovanje koga, česa. Kot del roke ima pest tako kot prsti specializirano vlogo prijetja ali posledično kaznovanja.

držáti pestí za kóga/kàj pog.; mn., pren.
 
Pomen
 
želeti komu, da bi se mu kaj uresničilo, posrečiloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe»Mar se bo res rivalstvo obeh največjih slovenskih navijaških skupin spremenilo v obračun pri ‘OK Coralu’? Povrhu v tujini, v Bukarešti, kjer bi morali skupaj držati pesti in spodbujati naše fante,« je včeraj ves čas viselo v zraku neprijetno vprašanje. (Delo, 15. nov. 2001, NB)
Prav nobenega razloga ni za samozadovoljnost,« pravi direktor mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed Elbaradei, velik zagovornik jedrske energije. »Narediti moramo vse, kar je v naši moči, in držati pesti.« (Delo, 23. okt. 1999, NB)
Sredi tedna so se dijaki in njihovi starši pomirili in zdaj držijo pesti, da bi se iz najhujšega izvlekel tudi sošolec. (Delo, 8. jan. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem držati pesti za koga/kaj, enako sopomenski tiščati pesti za koga/kaj, temelji na opisu načina drže pesti, ki spremlja intenzivno željo koga, da bi kdo, ki nam je blizu, uspel, ali kar nam je blizu, uspelo.

na lástno pést ekspr.; prisl. zv.
 
Pomen
 
na svojo roko, na lastno odgovornostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeAli veš, da se ne sme delati na lastno pest? Kostrin je obupano zmajal z glavo. (D. Jančar, Zalezovanje človeka, NB)
Mladoletnik je delal tudi na lastno pest. Policisti so ugotovili, da je že sredi lanskega septembra na srednji šoli na Kardeljevi ploščadi oropal 15-letnega fanta iz Mengša. (Delo, 17. nov. 2001, NB)
V misijone moraš iti znotraj nekega reda, tja, kjer je nekdo že bil, in delati v sodelovanju z drugimi. Z znanstvenimi metodami napovedovanja prihodnosti si poskuša služiti kruh še nekaj »prerokov«, ki delujejo na lastno pest, obstajajo pa tudi oddelki pod okriljem velikih podjetij in ministrstva v okviru vlad nekaterih držav. (Delo, 26. avg. 2003, NB)
Tega pač ne moreš početi na lastno pest. (Delo, 1. apr. 2000, NB)
Kruta usoda je lansko jesen doletela tri Slovence v bolivijskih divjinah, kamor so se odpravili na lastno pest; domača roparja sta jih postrelila, da bi jih oropala. (Delo, 8. mar. 2001, NB)
Američani grozijo, da se bodo zadeve lotili na lastno pest, Evropa pa svari militantno razpoloženo Bushevo administracijo, da bi vsakršna unilateralna ameriška vojaška akcija utegnila imeti pogubne posledice za severnoatlantsko zavezništvo. (Delo, 21. feb. 2002, NB)
O slednji ni želel govoriti, kar je pojasnil s stavkom, da si sam ne bo »dajal štrika za vrat, saj gre za sila delikatno zadevo«. O Draušbaherju in Prinčiču ni nikoli slišal ali bil obveščen, da bi kakršen koli posel izpeljala na lastno pest in za svoj žep. (Delo, 15. maja 2002, NB)
Vse sva naredila na lastno pest. Na voljo sva imela malo podatkov, ker na centru za socialno delo ne vedo veliko o posvojitvah iz tujine,« je povedala gospa Ana. (Delo, 20. jul. 2002, NB)
To je Hrvaški nakopalo kritiko EU, saj je ukrepala na lastno pest, ne da bi prej dosegla sporazum s preostalimi državami. (Delo, 11. mar. 2004, NB)
Ima John Kornblum, ameriški veleposlanik v Bonnu, prav, ko zanika hegemonistična prizadevanja svoje države in trdi, da v nekaterih primerih ukrepa na lastno pest zato, ker ne more doseči konsenza z drugimi državami. (Delo, 22. avg. 1998, NB)
Kaj hitro se lahko znajdemo pred dilemo, ali zapreti celotno novičarsko hierarhijo, ali celo kar zapreti/cenzurirati vse vsebine na Internetu. Katerekoli od teh alternativ – ena je ponujena v članku – pa si ne bi upal na lastno pest zagovarjati pred nikomer. (Monitor, dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem na lastno pest je, kot kaže sopomenska razlaga ‘na svojo roko’, nastal po načelu pars pro toto prek predložne zveze na svojo roko.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.off one’s own bat
on one’s own
češ.dělat/udělat něco na vlastní/svou pěst
fr.de son propre chef
nem.etwas auf eigene Faust tun
rus.sdelat’ čto na svoj strah i risk

naredíti na lástno pést, gl. na lastno pest.

pestí srbíjo kóga ekspr.; pren.
 
Pomen
 
1. zelo si želi udariti kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTrener Ljubljančanov Matjaž Sekelj razkriva, da so nekatere hokejiste že dalj časa srbele pesti, zato ne čudi, da se je pretep na tekmi med Jesenicami in ZM Olimpijo toliko bolj razplamtel. (Delo, 13. okt. 2004, NB)
Okoliščine ravsa v ljubljanskem lokalu Franci na balanci, v katerem je Robert J. pred več kot petimi leti oslepel na eno oko, zdaj ugotavljajo ljubljanski okrožni sodniki. V prerivanju, očitno so ga brez vzroka povzročili nasilneži, ki so jih srbele pesti, ga je nekdo s pestjo treščil po obrazu. (Delo, 17. feb. 2005, NB)
Tudi v Kamniku je bilo slišati nekaj vpitja in žalitev, zato so policisti vročekrvneža odpeljali na hladno, v Trbovljah pa so imeli opraviti s srboritežem, ki so ga srbele pesti. Ko so vozniku predlagali preizkus z akoskopom, je sopotniku zavrela kri. (Delo, 17. avg. 1999, NB)
2. zelo si želi početi kaj splohSkrij zgled▾
 
Zgled rabeTo je njegova življenjska priložnost, ki je ne sme zapraviti!« je še poudaril Lewis, ki so ga poznavalci proglasili za najboljšega boksarja zadnjega desetletja. Bodo torej Britanci še v istem letu, v katerem se je upokojil njihov šampion, ki ga očitno že srbijo pesti, dobili novega svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji. (Delo, 6. dec. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pesti srbijo koga temelji na prenesenih pomenih sestavin srbeti ekspr. ‘močno želeti, hoteti’ in sestavine pesti, ki so prispodoba udarjanja, a tudi dejavnosti nasploh, tj. enako kot dlani, roke, noge, pete.

pravíca pestí, gl. pravica.

smejáti se kómu v pést pog.; pren.
 
Pomen
 
skrivno se komu posmehovati, na skrivaj biti škodoželjen do kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeStresal je z glavo in je mahal neprestano z rokami. Kekec ga je gledal in se je smejal v pest. »Rekel sem mu, da ga je plašila sova,« je govoril Kekec sam pri sebi. (J. Vandot, Kekec nad samotnim breznom, NB)
Grof mu izplača obljubljenih sto zlatnikov in služabniki tudi, ker jih ni izdal. Podganek se je smejal v pest, ker je zaslužil tako nalahkem dvesto zlatnikov. (Slovenske pravljice, NB)
Thurn pozna Bandela. Smeje se v pest. Vse vidi vnaprej: Bandel bo znal dobiti svoj denar, stanovi sami mu bodo morali potrjati pravico rubežni in še drugačne eksekucije. (I. Pregelj, Tolminci, NB)
»To, da sva Peričniku z gospodom Aljažem popravila strugo!« Saleški in Šmerc sta začudeno pogledala, sam pa sem se nasmehnil v pest, saj sem dobro vedel, da je to samo najina skrivnost. (I. Sivec, Triglavski kralj, NB)
Grass: Pri nas hočejo Schröderjevi privrženci veljati za moderniste, ostale pa se na hitro odpravi kot tradicionaliste, kar je popolnoma nesmiselno. Neoliberalci se vendar smejijo v pest, ko si socialdemokrati in socialisti v Nemčiji in drugih državah kopljejo grob s takimi definicijami, ki ne vodijo nikamor. (Delo, 11. dec. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem smejati se komu v pest temelji na kretnji, ko kdo, ki želi skriti svoje veselje ali škodoželjnost, drži pest pred usti, podobno kot pri kašlju. Odkrito, tudi predrzno smejanje pa je izraženo s frazemom smejati se komu v obraz.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to laugh up one’s sleeve
fr.rire dans sa barbe
rire en cachette
rire sous cape
rire à la dérobée
hr., srb.smijati se u bradu
it.ridere sotto i baffi
nem.sich in Fäustchen lachen
pol.śmiać się w kulak (z kogoś, czegoś)
rus.smejat’sja v kulak

stískati pestí [za kóga/kàj; da] pog.; mn., pren.
 
Pomen
 
želeti (komu), da bi se (mu) kaj uresničilo, posrečiloSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVem, ‘Tisoč klarinetov’. To so bili časi, ko smo smeli stiskati pesti za dezerterje. (Libuše Moníková, Fasada, NB)
V tistih dneh je s 24-letnim Markom Potrčem dihali vsi Mariborčani. Eni bolj, drugi manj, čeprav je bilo slednjih iz ure v uro manj, saj so nekje na sredini postavljanja svetovnega rekorda, ko je Marko preživljal najhujšo krizo, zanj začeli stiskati pesti tudi poslušalci, ki se jim je njegovo mučenje sprva zdelo popolnoma »brez zveze«. (Delo, 30. nov. 2004, NB)
V vsaki uri vožnje po tej avtocesti pa je mogoče doživeti lestvico adrenalinskih šokov, od tistega, ko se ti med prehitevanjem prilepi zadaj kak »frajer« in z nevrotičnim svetlobnim signaliziranjem daje vedeti, da si mu v napoto, do takega, ko vlačilec po centimetrih prehiteva kolega s podobnim velikanom in je treba v mislih stiskati pesti, da bi jima uspelo. (Delo, 4. dec. 2004, NB)
Ve se tudi, za kateri merili bo treba najbolj stiskati pesti: za letno stopnjo inflacije, ki bo čim niže pod tremi odstotki, in za javnofinančni primanjkljaj, ki tokrat zares ne bo smel preseči treh odstotkov BDP. (Delo, 30. dec. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. držati pesti za koga/kaj.

tiščáti pestí [kómu; za kóga/kàj] pog.; pren., mn.
 
Pomen
 
želeti komu, da bi se mu kaj uresničilo, posrečiloSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeReci ji, naj se drži! Da ji vse tiščimo pesti! Martina je stopila iz bloka. (Gitica Jakopin, Slovo od deklištva, NB)
21. mar. 2010 – Tako se na primer ni obnašala tista plesalka ali Peter, čeprav nam je bilo tudi pokazano, da zadaj tiščijo pesti mame in očetje. (Google, iztokgartner.blog.siol.net/)
 
Izvor frazema
 
Gl. držati pesti za koga/kaj.

udáriti s pestjó po mízi pog.; ed., tudi pren.
 
Pomen
 
odločno, ostro nastopiti, zahtevatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŠli so mimo njega obrazi, ki jih je videl podnevi; in ko je zadremal, je stal v veliki, beli župnikovi sobi in je udaril s pestjo po mizi, da je odskočil brevir. (I. Cankar, Martin Kačur, NB)
Hipoma je skočil pokonci. »Ona!« je zakričal, togotno udaril s pestjo po mizi in zaškripal z zobmi, da sta spreletavala modroslovca mraz in vročina. (R. Murnik, Nirvana, NB)
Zdelo se mu je, da ga še nihče na svetu ni tako razžalil. Udaril je s pestjo po mizi: »Zaradi mene ni treba biti nikogar sram, tudi vas ne!« je zakričal in solza mu je prišla v oko iz jeze ali žalosti, tega ni vedel. (Zofka Kvedrova, Misterij žene, NB)
Wolfgang Clement slovi kot politik, ki, če je treba, zna udariti s pestjo po mizi in predvsem nemški sindikati, doslej na ministrskem stolčku za delo vajeni nekdanjega kolega Walterja Riesterja, se menda že pripravljajo na spopad. (Delo, 9. okt. 2002, NB)
»Velikokrat je grozil, dvigoval glas, včasih je ljudi nagnal s sestanka kakor smrkavce,« pravi državni uslužbenec. »A kaj bo, če njegov naslednik ne bo znal udariti s pestjo po mizi? Tedaj bodo politiko vzeli v roke menihi in z reformami ne bo nič.« (Delo, 6. mar. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem udariti s pestjo po mizi izhaja iz resnične- ga položaja, ko kdo iz jeze navadno v navzočnosti drugih udari po mizi (gl. prve tri zglede). V prenesenem pomenu je sposobnost udariti po mizi postala prispodoba za odločen, oster nastop, za odločno, ostro zahtevo po čem.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.bouchnout [pěstí] do stolu
udeřit pěstí do stolu
nem.mit der Faust auf den Tisch hauen
mit der Faust auf den Tisch schlagen
rus.udarit’ kulakom po stolu
Slovar slovenskih frazemov