Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pét
čákati na svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

dobíti svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

dočákati svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

doživéti svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

drží se, kot da ne zná štéti do pét, gl. ne znati šteti [niti] do pet.

iméti kóga na vsák pŕst [po] pét, gl. prst.

iméti svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

izkorístiti svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

izrábiti svôjih pét minút [sláve], gl. minuta.

[kàkor] pét kráv za èn gróš, gl. krava.

ne bíti ne pét ne šèst s kóm/čím star.; pren., tudi z izpustom in z različico ne v peto ne v šesto
 
Pomen
 
ne zmeniti se za koga, kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTa mož je strašno sam zase. Z nikomer ni pet ni šest, vedno molči, nekaj razmišlja in razglablja. (Z. Kveder, Iz naših krajev, 1903, 99)
Ali kralj ne pet, ne šest, mu reče: Če tega ne storiš, boš ob glavo. (A. Gradnik, Pripovedke, 84)
Poiskali smo Dolfetovo obleko, že dve leti je ni oblekel, ga posadili za mizo in mu dali jesti, cigarete smo mu kupili … On pa ne pet ne šest: – Službo bi potreboval, je rekel mojemu možu. (E. Jurič, Naša ulica, 1970, 189)
 
Izvor frazema
 
Zanimivo in prepričljivo razlago frazema ne biti komu ne v peto ne v šesto ponuja J. Glonar pri iztočnici peti: ni mi ne v peto, ne v šesto (koleno): nič me ne briga, popolnoma tuj mi je. Po enaki predstavi je nastal tudi obravnavani frazem ne biti ne pet ne šest s kom/čim. Sestavina koleno skupaj s števniškima sestavinama peto, šesto, pet, šest kaže, da gre za odnos do zelo oddaljenega sorodstva, tj. v petem ali šestem kolenu. Za take sorodnike malokdo sploh ve in se tudi nihče ne zanima zanje. Iz življenja pa vemo, da se že bližnji sorodniki pogosto ne zanimajo drug za drugega in se tudi ne marajo preveč. V zvezi s tem je tudi rek Žlahta – raztrgana plahta.

ne znáti štéti [niti] do pét ekspr.; primera, nikal., navadno kot primera s kot da, kakor bi
 
Pomen
 
biti neveden, naivenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKo je Nanca šla po tlaku proti cerkvenim vratom, je tako pobesila oči, da je Kihova Jera s komolcem hebnila Čarjevo Mico v bok in zašepetala: »Glej jo no, drži se, kakor bi ne znala šteti do pet.« (C. Kosmač, Tistega lepega dne, NB)
Za brata Milana je povedala, da je bil agresiven, ko je bil pijan, in da je znal takrat marsikaj povedati. Ko je bil trezen, tako Križančeva, je bil tak, kot da ne zna šteti do pet. (Delo, 13. feb. 2003, NB)
Toda strankarski strategi so tokrat ubrali novo taktiko, ki je, vsaj zdi se tako, vendarle kaplja čez rob. Volivce namreč obravnava kot neumneže, ki ne znajo šteti do pet. (Delo, 8. maja 2004, NB)
Pred gledališčem sem srečala Glisto, nenaravno bledega in mršavega sošolca, ki se je, rahlo sključen, bebasto režal vselej, kadar je bil vprašan, kot bi ne znal šteti do pet. (Nada Gaborovič, Jesen brez poletja, 1961, 25)
Na videz preveč pohleven, skoraj bi rekli, hlapčevsko ponižen, nekako je videti zabit, topoglav, brezbrižen in neroden, trmast, no, kar ob kratkem povedano, tak kakor bi ne znal do pet šteti. (T. Seliškar, Liščki, 1950, 97)
Drži se, kakor bi ne znal do pet šteti. (Šašelj, Pregovori, 1934, 49)
Nežna srnjeoka lepotica je očarala v filmu Princeskin dnevnik, v Gori Brokeback je zasijala v vlogi neukročenega dekleta in nase opozorila v Hudičevki v Pradi. Čeprav daje vtis, da ne zna šteti do pet, je pri izbiri vlog pokazala bistrost in preudarnost. (Slovenske novice, julij–december 2008, NB)
In po premolku je dodala: »Nisem vedela, da ne znaš šteti niti do pet.« Zdaj je Venčku vsa kri udarila v glavo. (C. Kosmač, Pomlad s čapljo, NB)
 
Izvor frazema
 
Štetje do 10 spada med osnove najenostavnejšega računanja s prsti in ga obvladajo že predšolski otroci. Kdor pa ne zna šteti niti do pet, kar je v frazemu povedano zelo hiperbolično, je brez dvoma neveden, naiven. Predstavo o štetju s prsti najdemo že pri Plautu (leta 200 pred n. št.): Nescit, quot digitos habeat in manu ‘ne ve, koliko prstov ima na roki’. V več jezikih se namesto števila pet pojavlja število tri, v nekaterih pa obe, npr. v češ.hr.srb.nem. (gl. razdelek s tujejezičnimi ustrezniki). V vsakdanjem govoru se pri nas večinoma uporablja kot primera: drži se, zdi se, videti je, kot da ne zna šteti do pet v prislovnem pomenu ‘nevedno, naivno’. Na štetje s prsti naravnost kaže sestava češkega frazema než bys pět prstů napočital. Obravnavanega frazema ni v naših starejših slovarjih, npr. Pleteršnikovem, Glonarjevem. M. Cigale, I, 561, pa pri iztočnici fünf ustrezno nem. er kann nicht fünfe zählen prevaja s sln. ne zna ziniti, nič ne ume.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to look as if butter would not melt in one’s mouth
češ.než bys pět prstů napočital
hr.srb.ne znati brojiti ni do pet
ne znati brojiti ni do tri
nem.nicht bis fünf zählen können
nicht bis drei zählen können
aussehen, als ob man nicht bis drei zählen könnte

pét minút pred dvanájsto, gl. minuta.

pobráti svôjih pét čéšpelj, gl. češplja.

storíti kàj pét minút pred dvanájsto, gl. minuta.

vídeti je, kot da ne zná štéti do pét, gl. drži se, kot da ne zna šteti do pet.

za pét Krístusovih rán, gl. Kristusov.

za pét kríščevih (Kríščevih) rán, gl. kriščev (Kriščev).

za pét rán [bôžjih], gl. rana.

zdí se, kot da ne zná štéti do pét, gl. drži se, kot da ne zna šteti do pet.

znáti štéti do pét ekspr.; pren.
 
Pomen
 
ne biti neveden, naivenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeTudi delojemalci namreč znajo šteti do pet, še zlasti, če jih ne upoštevajo in če jim mahajo s tujimi namesto z domačimi možnostmi za urejanje človeku primernih razmerij pri opravljanju dela. (Delo, 25. okt. 2001, NB)
Tudi oni in češki poslanci so znali šteti do pet, a so tudi vedeli, da, če teh pet ni, potem tudi ni večine in še hujše zlo bi prišlo nad nas, nego poprej. (D. Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
Dvoje se trdi v članku: … 2. da vzlic ugodnemu položaju slovenski poslanci neso v odločilnej uri stopili pred kabinet, da mu neso, ako se ne uda njihovim terjatvam, odrekli svoje glasove – »ko bi znali šteti do pet, ležal bi grof Taafe s svojimi kolegi na tleh.« (D. Matić, Nemci v Ljubljani, NB)
O genialnem nemškem fiziku in matematiku Albertu Einsteinu (1879 do 1955), ki je postavil posebno in splošno relativnostno teorijo, kot začetnik kvantne teorije pa dobil Nobelovo nagrado, bi si mislili, da je znal v računstvu kaj več kot šteti do pet. Ampak vsi njegovi znanci niso bili tega mnenja. (Delo, 11. jul. 2003, NB)
Fant nima opravka z neumnežem in vi poznate finte, ki jih on ne. Kdor bi hotel potegniti vas, bi moral znati več kot šteti do pet. (Moliere – J. Vidmar, ID II, 1956, 288)
 
Izvor frazema
 
Gl. ne znati šteti [niti] do pet.
Slovar slovenskih frazemov