Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Péter
Péter ali Pável ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kdorkoliSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa tatu je predobro oblečen. Pa naj bo Peter ali Pavel, denar ima, kakor vse kaže, in treba mu bo pač dati, kar bo zahteval. Saj ne ločimo med poštenim in nepoštenim denarjem. (Ciril Kosmač, Prazna ptičnica, NB)
Vilar je to opazil in še vesel je bil, da paznik strmi in se čudi. Korupciji treba iti do dna brez okolišev in naravnost, pa naj se temu čudi Peter ali Pavel si je mislil. »Nu ti Trdoglav, ti bi se rajši v kočiji vozil po Bosni, nego sekal drva na Konj-planini. (Fran Maselj-Podlimbarski, Gospodin Franjo, NB)
»Kaj nam hoče, ako ga ne dobomo!« reče drugi. »Glave si ne bom lučal po kamenju za njim, naj mi zapoveduje Peter ali Pavel.« »Ti lahko govoriš,« reče župan, »a krop bo mene najbolj poparil. (J. Jurčič, Domen, NB)
Rekel nisem ne bev ne mev, pa mislil sem si, kdor bo z menoj prišel vino pit, bode ga tudi pil in naj le eden mezinec stegne po njem! Pobiral bo svoje ude po tleh, naj bo Peter ali Pavel. (J. Jurčič, Nemški valpet, NB)
Zapomnite si to! Peter ali Pavel: godlja je godlja! Na vaši posetnici, pribiti tam zunaj, sem bral, da ste ta in ta; modroslovec. (Rado Murnik, Nirvana, NB)
Kako neki! Ime je postranska reč; naj bi bil napisal to brošuro Peter ali Pavel, stavim, da bi se ne bil domislil ne Petkovška, ne Groharja, ne Jakopiča; in napodil bi me, če bi mu rekel, da tudi na miniaturno podobo slovenske kulture sodi Verovškov obraz. Koliko jih je med nami, ki ne štejejo srca med lišp in luksus. (Ivan Cankar, Pozabljene rokavice, Kritike, NB)
Tragikomično pa je to, da se država v človekovo poslednjo voljo vmešava čisto po nepotrebnem, saj od tovrstnega vmešavanja nima nobenih materialnih koristi niti takega vmešavanja ne narekujejo višji državni interesi. Državi je popolnoma vseeno, ali neko premoženje podeduje Peter ali Pavel. (Delo, 9. jun. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem Peter ali Pavel je nastal po apostolih Petru in Pavlu. Leksikalizacija najbolj znanih imen ali njihovih različic v izimenske izraze, ki označujejo splošne, pogosto tudi komične ali negativne človeške like, je splošno znan pojav (npr. pri imenih Janez, Jaka, Jurij, Pavliha). Redkejši so pri imenih v paru, kot Peter in Pavel ter Peter ali Pavel. V slovenskem jeziku bi bil ustrezni par še Ciril in Metod, kot moško-ženski par pa Janez in Micka, ki sta že v ljudski pesmi. V evropskem imenoslovju je takih parov še več, uporabljajo pa se zlasti pri poimenovanju dvojčkov. Dalje glej še Peter in Pavel. Sln. Peter ali Pavel v ustrezata češ. [at’ je to] Pavel nebo Havel in [at’ je to] Petr nebo Pavel.

Péter in Pável ekspr.; pren., parni
 
Pomen
 
vsakdo, kdorkoliSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeMoj bog, zdi se mi, da ni nič in nikogar na svetu, za kar in kogar bi naša Barica ne spraševala. Peter in Pavel, njej je vseeno, ona sprašuje, sprašuje in ti moraš odgovarjati. (Zofka Kvedrova, Veliki in mali ljudje, NB)
Ampak jaz vam, gospod Sok, povem: država pride od mene, od vas, od Petra in Pavla, državljana, in mi skupaj smo ta država. Ni država tam gor nekje od boga dana, kjer bi rekli, to naj država – seveda je država mačeha v vsakem primeru, ampak je pač naša, saj nimamo kaj drugega. (Državni zbor RS, 31. redna seja 25. 11. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem Peter in Pavel se lahko uporablja tudi zanikano, npr. Ne bom potreboval ne Petra ne Pavla, tj. ‘nikogar’. Ustrezajo mu hrvaško ali srbsko Petar i Pavao, Petar i Pavle v pomenu ‘vsakdo’, v francoščini Paul et Pierre, Paul et Jacques v enakem pomenu. V zvezi s tem omenjam še francosko découvrir saint Pierre pour couvrir saint Paul, angleško to rob Peter to pay Paul v pomenu ‘vzeti enemu, da bi dali drugemu’. Omenjenim parom bi lahko dodali še poljski rimani par Paweł-Gaweł. To sta junaka pesmi Aleksandra Fredre iz komedije Pan Jowialski. Nastanek dvojčičnega izraza Peter in Pavel, kot tudi Peter ali Pavel temelji na skupnem delovanju Petra in Pavla kot prvih krščanskih apostolov. O tem skupnem delovanju govorijo še naslednji navedki: Vodilni strokovnjak za Novo zavezo Ben Witherington III. pa razkriva presenetljiva dejstva o zgodbi, za katero smo vsi mislili, da jo poznamo: o Jezusovi vzgoji v veliki, versko konservativni judovski družini, o nezaupanju njegovih bratov in sestra do njegovih naukov vse do Jezusove smrti, o tem, kako je Jezusov brat Jakob postal voditelj judovskega krščanskega gibanja v Jeruzalemu, pri katerem sta nasvet in privoljenje iskala tudi Peter in Pavel, o Jakobovi vlogi v velikem cerkvenem sporu v prvem stoletju in o tem, kako je napisal eno od svetopisemskih knjig, o njegovi mučeniški smrti in kako ga je iz zgodovine izbrisala Rimskokatoliška cerkev. (Delo, 3. dec. 2003, NB) | Jakob je dolgo deloval v senci teh velikanov. Vendar sta Peter in Pavel, kot je razvidno iz Gal 1-2 in Apd 15, odgovarjala Jakobu in se podrejala njegovim zapovedim. Potrditev za to najdemo v opisu znamenitega zbora v Apd 15. Tam sta govorila Peter in Pavel, končno odločitev pa je sprejel Jakob. (Delo, 3. jan. 2004, NB) | Katoliška cerkev je godova obeh apostolov združila na isti dan. Peter in Pavel sicer nista umrla istega dne, niti v istem letu, toda njuni življenjski zgodbi se tesno prepletata. Po drugem izročilu pa je njun god 29. junija zato, ker naj bi bili 29. junija 258 izkopali kosti Petra in Pavla iz grobov zaradi nevarnosti, da bi jih oskrunili. (Delo, 29. jun. 1999, NB) | Toda kako se bodo potem uresničile prerokbe o ponovnem oblikovanju božjega ljudstva, ki bo vključevalo tudi nejude? To je bilo najpomembnejše vprašanje, s katerim se je Jezusovo gibanje spopadalo sredi prvega stoletja. V samem središču vprašanja je bil poleg Petra in Pavla tudi Jakob, in prav on je našel rešitev. (Delo, 3. jan. 2004, NB)

róg sv. Pétra star.; pren.
 
Pomen
 
mavricaSkrij zgled▾
 
Zgled raberog: deževni r., der Regenbogen, BlKr.; = r. sv. Petra, ogr.-C. (gl. Plet. II, 433)
Slovar slovenskih frazemov