Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pijánec
držáti se kóga/čésa kot pijánec plóta ekspr.; primera
 
Pomen
 
zelo, močno, neomajno, trmasto držati se koga/česa; vztrajati na čemSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKarol Svetilničar je bil zasebno čisto v redu in zabaven človek, službeno pa je bil zadrt birokrat praavstro- ogrskega kova, ki se je držal sleherne črke predpisov kot pijanec plota. (B. Novak, Na drugi strani Ljubljanice, 1982, 17)
Domala večina osnovnih šol na Slovenskem se vsem priporočilom navkljub kot pijanec plota oklepa uradno odrejenega datuma, ki je določen za zimske počitnice. (Tovariš 1971, št. 13, 6)
Kot pijanec plota se oklepa zastarelih metod, nima občutka za novo. (T. Svetina, Ukana II, 1967, 249)
Kdor je imel srečo in si je bil našel prostor ob leseni ograji vozila, se je je oprijel kakor pijanec plota in se je vso pot držal, da ga ni zavihtelo ven. (E. Kocbek, Slovensko poslanstvo, 1964, 149)
A kot se karizmatičnim osebnostim rado dogaja, imajo tudi zelo zagrete nasprotnike, ki so si o njem ustvarili povsem napačno podobo in se je držijo kot pijanec plota. (Delo, 14. okt. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera držati se koga/česa kot pijanec plota – enako velja za primero držati se koga/česa kot pijan plota – temelji na dejstvu, da se pijanci ali pijani ljudje težko držijo na nogah, ker alkohol vpliva na center za ravnotežje v možganih. Zato potrebujejo nekaj, na kar se lahko oprejo, česar se lahko primejo. Plot je za to zelo primeren.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr.držati se, uhvatiti se koga, čega kao pijan plota
pol.trzymać się kogoś, czegoś jak pijany płotu
Slovar slovenskih frazemov