Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino píka
bíti na píki ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti predmet napadov, obtožb, šal, zanimanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLe zelo kratek čas so mediji krivili dr. Bajuka za vse, kar je storila vlada. Bil je odgovoren za vse, čeprav so bili vsak dan na piki tudi Šturm, Šeligo, Janša in drugi ministri takratne vlade. (Delo, 17. mar. 2001, NB)
Če pogledamo predmet naročila, pa je naraslo število zahtevkov za revizijo pri naročanju storitev in gradenj. Naročnik, ki je bil največkrat na piki, je bil znova Dars s 15 zahtevki, sledi ministrstvo za obrambo s 13 zahtevki, servis skupnih služb vlade, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije … (Delo, 4. feb. 2003, NB)
Občutno so dvignili cene v Mariboru, Celju in Velenju. ZPS kot rekord v Mariboru navaja Gledališko kavarno (25-odstotna podražitev dveh vrst kave), v Celju pa kavarno Leonardo, ki belo kavo trži po dobrih 28 odstotkov višji ceni. Posebej sta v tem pogledu na piki tudi lokala iz Portoroža, namreč Cacao s kavo, dražjo za petino, ter kavo z mlekom, s kapučinom in belo kavo, dražjimi za 30 odstotkov. (Delo, 17. apr. 2007, NB)
Policija, ki je vseskozi na piki, je že pred časom storila domala vse, da ne bi prihajalo do zastojev. Tako se še zmeraj dogaja, da ljudje leta in leta potujejo na dopuste ob domala istem času in po cestah, ki jih najbolj poznajo. (Delo, 21. jul. 1998, NB)
V času od imenovanja na čelo Mercatorja sem bil vsem na poti, to je bilo razbrati tudi iz člankov v Sobotni prilogi Dela … Zdaj, ko trenutno nisem na piki, dajem drugim v razmislek: predno kogarkoli obsodite, razmislite in počakajte, morda ni kriv. Podjetja imamo nadzorne svete, obstajajo sodišča. (Delo, 8. jan. 2000, NB)
Ljubljana – Tokrat se je na piki preizkuševalcev varnosti tehničnih izdelkov znašel ventilator z oznako JY – 161, ki ga je iz Nemčije uvozil Bauhaus. (Delo, 19. sep. 2000, NB)
Jasno je, da so nemški banki nakup večinskega deleža omogočila podjetja, ki so pod nadzorom poljske države. Na piki se je ponovno znašel minister za privatizacijo Wonsacz, čigar zamenjavo so te dni zahtevali celo njegovi kolegi iz vladajočih desničarskih strank. (Delo, 6. mar. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti koga/kaj na piki.

čŕna píka ekspr.; pren.
 
Pomen
 
slaba ocena, slaba referencaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeV očeh kitajskih oporečnikov vseh rodov je Li Peng še vedno osebnost, v katere politični karieri je črna pika, ki je ni mogoče izbrisati – pokol na Trgu nebeškega miru, za katerega naj bi bil osebno odgovoren. (Delo, 29. avg. 2000, NB)
Potem ko je na dirki Midi Libre zmagal v kraljevski etapi, je dobil tudi prvo klasično dirko v karieri – Trofeo Melinda. Štangelj je v svetovni vrh stopil z velikimi koraki. Črna pika v izjemni sezoni (ne glede na dosežek na SP) je bil zaplet z dopingom, zaradi katerega ga OKS ni uvrstil v ekipo za OI, čeprav bi lahko tekmoval. (Delo, 9. okt. 2000, NB)
Druga črna pika iz časa osamosvajanja, omenjena v Skrivnosti države, je Mesićevo glasovanje proti umiku JLA iz Slovenije na seji jugoslovanskega predsedstva 18. julija. (Delo, 19. jun. 2001, NB)
Pred desetletji so med črnskim prebivalstvom v Alabami izvajali klinični poizkus, s katerim so hoteli ugotoviti, kako napreduje sifilis brez kakršnega koli zdravljenja. To je velika črna pika v zgodovini ameriškega zdravstva. (Delo, 14. dec. 2002, NB)
Največja črna pika slovenskega pravosodja so nerešene zadeve, ki se kopičijo od leta 1994. Konec leta 2004 jih je bilo 567.000, med njimi je 310.000 takih, ki jih tudi po sodnem redu štejemo med sodne zaostanke. (Delo, 13. dec. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti črno piko.

dobíti čŕno píko ekspr.; pren.
 
Pomen
 
dobiti slabo označbo, slabo ocenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKot član žirije sem seveda predlagal, naj jo dobi avtor kvalitetnejšega, izrazno močnejšega dela, Arnič, čemur so ostali člani komisije tudi pritrdili in Škerjancu prisodili nižje priznanje. Zavoljo tega sem imel v Ljubljani dovolj neprilik, ki so imele svoj izvor v režimskem nazorskem krogu ter so bile pogojene politično, ne strokovno. Zaradi tega primera sem spet dobil v svoj curriculum vitae dodatno črno piko. (Dragotin Cvetko, V prostoru in času, NB)
Črno piko je pri italijanski nogometni javnosti Trapattoni dobil tudi pretekli mesec, ko se je po beatifikaciji ustanovitelja radikalne krščanske organizacije Opus Dei, Joseja Marie Escrivaja de Balaguerja, izkazalo, da je tudi on njen dolgoletni član. (Delo, 18. okt. 2002, NB)
Tudi če bi zmagal Ponomarjov, bi težko rekli da nezasluženo. 17-letni mladenič je igral taktično odlično in bil več čas v igri za naslov. Toda s svojim dejanjem v predpredzadnjem kolu, ko je nešportno izigral Asejeva, je v očeh soigralcev dobil veliko črno piko, ki ga bo najbrž spremljala še dolga leta. (Delo, 18. jun. 2001, NB)
Hitra cesta Ljubljana-Obrežje (H1), ki je pravzaprav eno samo veliko gradbišče, je včeraj dobila še eno črno piko. Nekaj minut po enajsti uri je pri vstopu v Krakovski gozd pri kraju Drnovo ugasnilo še eno mlado življenje. (Delo, 8. maja 2004, NB)
Takrat so zloglasni BBB vodilno s prve proge Anjo Pärson zasuli s kepami. Švedinja je kljub temu zmagala, hrvaški navijači pa so dobili veliko črno piko. (Delo, 20. jan. 2005, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dobiti črno piko pri iztočnici pika omenja J. Glonar (SSJ, 276): dobiti (črno) piko: slabo označbo, slabo oceno. Besedna zveza črna pika je navedena tudi v Plet. II, 37, pri iztočnici pika, a brez razlage, tj. v osnovnem pomenu.

dobíti píko na jezíku, gl. imeti piko na jeziku.

iméti čŕno píko ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti slabo zapisan, slabo ocenjenSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVse skupaj je v 11. etapah Toura 29-letni Dekker, ki sicer že ima črno piko v osemletni karieri med profesionalci (lani ni smel nastopiti na SP v Veroni zaradi prevelikega števila rdečih krvničk), namreč prebežal že 627 km, kar bi bil zavidljiv dosežek tudi za večna ubežnika, Francoza Jackyja Duranda in Belgijca Luda Dierckxensa. (Delo, 12. jul. 2000, NB)
Širine razprave mi najbrž ne bi očitali, saj tudi oni radi razpravljajo o vsem mogočem: o povojnih grobiščih, avtocestnem križu, nadomestilih kmetom za sušo in mreži konzularnih predstavništev. Toda pri poslancih imam črno piko, da za nobeno stranko nisem njihov. (Delo, 10. maja 2003, NB)
Največjo črno piko ima še vedno skupna kmetijska politika. Chiracovo upiranje zniževanju proračuna v okviru politike, ki je za Francijo zelo ugodna, je razumljivo. (Mladina 2005, št. 52, NB)
Da ne bomo Picase samo hvalili, povejmo, da ima tudi črno piko. Pomanjkljivo je rešeno pregledovanje slik v načinu čez ves zaslon, namig, kako to vseeno dosežemo, pa smo zapisali kar v posebnem okvirčku. (Monitor, avg. 2007, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti črno piko.

iméti kóga/kàj na píki ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti koga za predmet napadov, obtožb, šal, zanimanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOženil se ni, ker je čakal, da bo postal Ravničar in da bo tedaj lahko vzel mlado in lepo nevesto. Jasno je, da o tem ni niti črhnil, pa vendar smo zmeraj vedeli, katero dekle ima trenutno na piki, če bi Ravničar umrl. (Ciril Kosmač, Pot v Tolmin, NB)
Tako je, dragi komisar. Od vseh 140, kar nas je bilo v bataljonu, si imel mene najbolj na piki zaradi žensk in vem, da me imaš v knjižici najmanj petintridesetkrat napisanega takole: Komandir Cene je nepoboljšljiv ženskar. Cene prerad pleše. (Matevž Hace, Naši obrazi, NB)
Ta je bil v svoji vsemogočnosti človek, ki ni nikomur prikrival svojih simpatij ali antipatij. Tudi kadar je predsedoval, ni bil drugačen, in diplomati, katere je imel na piki, so dosti trpeli od njegove ošabnosti in brezmejne oholosti. (Ivan Tavčar, Izza kongresa, NB)
Kadar ga premaga skušnjavec, se navadno loti obeh sestra, ki ju ima še posebno na piki. Najraje ju straši tako, da za njima teka s podgano v roki. (Mladina 2005, št. 01, NB)
Kar lepo število kot žafran dragih in skoraj povsem novih vozil so že ukradli v Sloveniji in na delu so očitno zaresni profesionalci, ki se vozijo naokrog in iščejo primerne avte, ki jih potem »spremljajo«, hkrati pa poizvedo tudi za navade lastnika in njegovih bližnjih. Tovrstni nepridipravi imajo na piki zlasti osebne avte limuzinskega razreda, športna vozila in velike, prav tako luksuzno opremljene terence. (Delo, 22. maja 2003, NB)
Pa se ustavimo pri slednjem: varuh konkurence je imel bančni sektor po tihem na piki že pred izbruhom zviševanja tarif, odločitev o proviziji za bankomate pa mu je dobesedno dvignila pokrovko. Pravzaprav ni bil kriv (ali zaslužen) samo Kranjčev dolgi jezik, ampak preprosto dejstvo, da »so se medsebojno neodvisne banke odločile uvesti provizije na isti dan in v istem znesku«. (Delo, 16. feb. 2006, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti koga/kaj na piki temelji na sestavini pika v pomenu ‘jeza, sovraštvo’. Frazem v nekoliko drugačni obliki omenja že Plet. II, 36, pri iztočnici 3. pika, f. geheimer Groll, Jan., Št.-Caf; piko imeti na koga, ein Häkchen auf jemanden haben, Cig.; = piko držati, Ravn.; prim. it. picca, fr. pique, nem. (dial.) einen Pik haben auf jemanden, C. Še pred njim M. Cigale (I , 671) pri iztočnici Groll, der v pomenih čert, čertenje, pika, nastor, sovraštvo (skrivno) nem. einen Groll auf jemanden haben razlaga s sln. piko, nastor, jezo na koga imeti. Isti (prav tam, 692) pri iztočnici Häkchen, das v pomenih ključica, kljukica, kaveljček nem. ein Häkchen auf Jemanden haben razlaga s sln. piko na koga imeti, gorak mu biti. Obe obliki in tretjo z glagolom vzeti pa navaja J. Glonar (SSJ, 276) pri iztočnici pika: 3. jeza, sovraštvo; imeti koga na piki; vzeti koga na piko; piko imeti zoper (na) koga.
Glede na zgoraj ugotovljeno je možno domnevati, da je sln. imeti koga/kaj na piki, nastalo po nemškem posredovanju. Ustrezni nemški frazem obstaja že od leta 1600 dalje. Je pa dejstvo, da je tudi tam sestavina Pik, Pike, Piek sprejeta – verjetno iz fr. pique ‘ost, sulica, kopje’. Etimologi razlagajo sestavino pika ‘jeza’ kot evropsko kulturno besedo, ki jo povezujejo s fr. pique ‘sulica, kopje’, in s pikati, fr. piquer, izključen pa ni niti slovanski izvor. Morda gre za ekspresivno osnovo *pī˘k(k)- ‘nekaj ostrega’ > ‘nekaj slabega’ (gl. ESSJ, III, P–S, 35).
Iz frazema imeti koga/kaj na piki je nastal frazem vzeti koga/kaj na piko, v novejšem času tudi biti na piki, vsi pa se razen na osebe lahko nanašajo tudi na stvari.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to have so./sth. in the crosshairs
češ.mít na někoho/něco spadeno
mít na někoho/něco z kopce
fr.prendre qn./qc. en grippe
avoir qn./qc. dans le collimateur
hr., srb.imati koga na piku
imati zub na nekoga
imati koga na zubu
madž.pikkje van valakire
mak.ima pik na nego
nem.einen Pik auf jmdn. haben
eine Pike auf jmdn. haben
einen Groll auf jmdn. haben
nizozem.eenem pick hebben
pol.mieć z kimś na pieńku
rus.imet‘ na kogo zub

iméti píko na jezíku ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
imeti težave pri govorjenju, ne moči govoritiSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabe»Krasno imate!« je zagotavljal kandidat, župan pa je vsem predstavljal: »Moja stara, tole je pa naša ‘Čopka’; tak daj no, daj roko pa vsaj dober dan reci! Veste, ne zna govoriti, ima piko na jeziku!« Julka, imenovana »Čopka«, ker je imela na čelu med bujnimi temnorjavimi lasmi majhen šopek sivih, je zardela, očitajoče je pogledala očeta, spodnjo ustnico je malce pomolila naprej … (Fran Milčinski, Muhoborci, Domorodna povest, NB)
Teta Tinta je imela piko na jeziku. (Rado Murnik, Navihanci, 1902, 177)
 
Izvor frazema
 
Frazem imeti piko na jeziku temelji na besedni zvezi pika na jeziku. Tako se imenuje perutninska bolezen, pri človeku pa pomeni boleče mesto na jeziku v obliki majhne bele lise. Izraz pa se uporablja tudi preneseno, kar je razvidno še iz naslednjih navedkov: pika na jeziku /v ljudskem govoru je to kurja bolezen/: v ljudskem jeziku pravimo, da dobi piko na jeziku človek, ki je zamolčal, kar je imel že na jeziku; prav v tem smislu pravimo tudi: le izreci, da ti ne bo rastla golša (Šavli). Piko na jeziku dobijo kokoši in opravljivke obeh spolov. (Pavliha 1965, št. 31, 6) | Ali zaljubljena ženska bi bila angel, če bi vsaj včasih bila tudi mutasta; pa ženska ni mutasta nobena, neumna in jezična je vsaka, pike ji ni treba zdirati z jezika, vse ti izklopoče, le s prave strani se je loti. (I. Zorec, Beli menihi IV, 1937, 71–72)

in píka ekspr.; v medmetni rabi, tudi s pa
 
Pomen
 
izraža odločnost, nepopustljivostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVOLODJA: No torej. Ne gre in pika. Nekam ga je treba spravit, da bomo imeli mir pred njim, vsaj med plesom. Potem bomo pa že videli. (Drago Jančar, Veliki briljantni valček, NB)
»Nič se ne da narediti … Odločil se je za profesorja in pika! Pač ne bo nikoli pel nove maše …« je na kratko razložil daljni sorodnik moji materi ter na hitro zapustil hišo. (Ignac Sivec, Triglavski kralj, NB)
»Pokličite očeta,« je histerično vpila in sedla na tla, rekoč: »Ne grem nikamor. In pika.« »Pa nič,« je neprizadeto rekel varnostnik in pričel ogledovati pištolo. (Sonja Koranter, Čebelji roj, NB)
Potomec alžirskih priseljencev pa jim je na nedavni tiskovni konferenci zaprl usta. O nekaterih stvareh nočem govoriti in pika. Četudi sem javna osebnost, mi še ni treba imeti mnenja o vsem in vsakomur. (Delo, 14. maja, 2002, NB)
Mojemu šefu še na misel ni prišlo, da bi poslušal tuje mnenje. Gradovi zanj niso bili naseljeni, pa pika! (Sonja Koranter, Divja raca in Škrlatna vdova, NB)
In ste resno prepričani, da nekateri sovražijo lesene figurice in črno-bela polja? Smrtno resno. Ne morejo si pomagati pa pika. Ko jih potisneš v kot, se pokažejo v vsej svoji majhnosti. (Delo, 6. nov. 1999, NB)
Temu peklu hočejo narediti konec. Pa pika. Toda pekel se tedaj šele začne: ko dajo Hitlerju besedo, ima odgovor na vsako vprašanje. (Mladina 2005, št. 16, NB)
Naj raje dajo poročilo, pa se bo potem videlo, kaj bo s tega lahko nastalo. Predlagal bi, da se zadnji stavek v tem smislu skrajša: v najkrajšem možnem roku pa pika. Potem ne bo glede tega nobenih problemov, ki ne bi bili rešljivi. (Državni zbor RS: 3. redna seja 03. 04. 1997, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem in pika z različico pa pika temelji na prenesenem pomenu sestavine pika: v medmetni rabi, v zvezi z in, pa ‘izraža odločnost, nepopustljivost’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.a tečka
pol.i basta
rus.i točka
i vsë
i konec
i basta

mánjka [šè] píka na í ekspr.; pren.
 
Pomen
 
potrebno je majhno, a pomembno dejanje za dosego česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeMed slovenskimi skakalci se je obakrat najviše uvrstil Robert Kranjec, ki je bil v soboto soliden osmi, včeraj pa se je moral sprijazniti s 16. mestom. »Za preboj med najboljše mi manjka le še pika na i, ki jo bom, vsaj upam, dodal na eni od naslednjih tekem,« je svoje nastope komentiral 19-letni Kranjec. (Delo, 14. feb. 2000, NB)
»Ta teden v Monte Carlu je bil eden izmed lepših v mojem življenju. Žal mi je le, da je na koncu manjkala pika na i. Želel sem si osrečiti starše in prijatelje, ki so pripotovali iz Bratislave, da bi me spodbujali ob moji prvi uvrstitvi v finale tako pomembnega turnirja. (Delo, 25. apr. 2000, NB)
Komplimente je rade volje sprejel, še vedno pa pogreša točke. »Manjka nam pika na i, igramo dobro, bolje kot kdaj koli, toda ostajamo trdno na tleh. Naš prvi cilj je še vedno zmaga nad Tunizijo.« (Delo, 19. sep. 2000, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. narediti piko na i.

naredíti píko ekspr.; ed., pren.
 
Pomen
 
končatiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVelenjske in celjske proračunske razmere bodo seveda močno vplivale vsaj na letošnja proračuna obeh mestnih občin. Tu bomo zdaj naredili piko in se ne bomo spuščali v ugibanje, kdo je kriv, da nihče ni ničesar kriv. So pač takšni časi, da ni primerno pisati o financah, saj smo sredi razvojnega zamaha! (Delo, 29. mar. 2007, NB)
Kar nekaj časa za organizacijo tega spopada ni bilo prevelikega zanimanja, potlej pa je Peking ponudil nagradni sklad 120.000 dolarjev in videti je bilo, da je zadeva zaključena. Iz Moskve so z zamudo prihajali glasovi, da ni pošteno, ker mora njihova igralka v levji brlog, toda na sestanku izvršnega biroja FIDE maja na Bledu, so pri tej zgodbi naredili piko. (Delo, 31. avg. 1998, NB)
Tu bi lahko naredili piko, vi pa ste potem še dalje zapisali: »Če se tak predlog nanaša na predlog zakona, glede katerega mora kolegij predsednika državnega zbora določiti vrstni red obravnave na podlagi prvega odstavka 119. člena tega poslovnika, predsednik z odločitvijo o uvrstitvi na predlog dnevnega reda počaka do odločitve na kolegiju.« (Državni zbor RS: 7. redna seja 27. 06. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. narediti piko na i.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to get sth. out of the way
to draw a line under sth.
češ.udělat za něčím (definitivní) tečku
udělat za něčím (definitivní) puntík
napsat za něčím (definitivní) tečku
fr.mettre un point final à qc.
hr., srb.staviti točku na što
udariti točku na što
nem.den Schlusspunkt setzen
rus.postavit‘ točku
postavit‘ točku na čëm

naredíti píko na í ekspr.; pren.
 
Pomen
 
z majhnim, a pomembnim dejanjem končati kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNemško zvezno sodišče je v sredo odločilo, da tajni testi očetovstva v sodnih postopkih ne morejo veljati za dokaz. Tako je sodišče naredilo piko na i nemškim razpravam o dopustnosti testov, s katerimi so očetje tajno, denimo z žvečilnimi gumiji ali lasmi, na genskih preiskavah ugotavljali, ali so dejansko biološki očetje otrok, za katere plačujejo preživnino. (Delo, 13. jan. 2005, NB)
Odločila se je drugače. Najprej je pokazala veliko empatije za fanta, ki je naredil piko na i ropa: »Zgrabil me je in me stisnil nase, čisto od blizu sem mu videla v obraz, brada mu je komaj začela poganjati – imel je 18, mogoče 20 let.« (Delo, 11. nov. 2006, NB)
Moško striženje zaznamujejo daljši lasje spredaj, na zatilju pa so krajši. Opuščajo razmršenost, prevladuje uglajena moška moda in že prej omenjeno barvanje, ki naredi piko na i ter zaokroži podobo pričeske. Pri moških omenjajo bolj umirjeno barvno lestvico. (Jana 2007, št. 47, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem narediti piko na i s sopomenko postaviti piko na i temelji na dejstvu, da je pri natančnem pisanju na i treba narediti piko. Preneseno na druga področja je to dejanje postalo prispodoba za majhno, a pomembno dejanje, s katerim se kaj konča. Na podobni predstavi sta nastala frazema manjka [še] pika na i in narediti piko. V tem primeru je mišljena postavitev pike na koncu stavka, ki je postala prispodoba za dokončanje česa. Slovenskemu ustrezni francoski frazem je mettre les points sur les i.

ne iméti stó pík pog.; pren., nikal.
 
Pomen
 
biti umsko zaostalSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe… otroka v odrasli podobi. Veroniko mislim. Sem iz Kotelj in jo osebno poznam. Ta človek nima sto pik. Vsak, ki jo pozna, ve, da je malo čez les. Sramoto dela nam korošcem. (Najdi.si: kmetija.24ur.com)
Juhuhu! Objavljeno pred: 21 mesecev jamajkica pravi: ma ti nimaš sto pik, da daješ take brezvezne bloge gor … (Najdi.si: Blog [beta])
… mladi ne vedo, da se ječmenček da požeti. Požeti, boste vprašali, no ta pa nima vseh sto pik! Dobro si zapomnite, mogoče boste poizkusili, če to drži. (Najdi.si: www.brezje.si/td/Peroskripac/)
… mislim, kaj si zdaj o meni mislite – ta nima sto pik, še kak mehanizem ji morajo zamenjati in po kako piko v Mercator poslati, saj res nimam argumentov, imam pa NOS! (Najdi.si: lds.si)
 
Izvor frazema
 
Frazem ne imeti sto pik temelji na besedni zvezi sto pik, kar pomeni, da kdo nima inteligenčnega kvocienta (merjenega v točkah) v vrednosti 100 %.

pa píka, gl. in pika.

píka na í ekspr.; pren., navadno v povedni rabi
 
Pomen
 
majhno, a pomembno dejanje za dosego česa, vrhunec, višek česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBormio – Slalomski globus Špele Pretnar in bronasti kolajni Matjaža Vrhovnika ter Mojce Suhadolc, to je pika na i sijajne sezone svetovnega pokala, v kateri so slovenski smučarji slavili kar sedem zmag. (Delo, 21. mar. 2000, NB)
Imel sem smolo, da so kolesa med pospeševanjem izgubila oprijem. To je bila pika na i vsem težavam, kajti med ogrevanjem sem se moral kar naprej vračati v bokse, zaradi česar nastavitev dirkalnika za dirko ni bila optimalna. (Delo, 25. apr. 2000, NB)
Zame osebno je ta naslov svetovnega prvaka nekakšna pika na i številnim uspehom, ki sem jih doslej že nanizal na blazinah. Naj omenim, da ob vseh lovorikah v amaterskem kickboksu v približno 90 obračunih niti enkrat nisem okusil grenkobe poraza. (Delo, 30. sep. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. narediti piko na i.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.les points sur les i
la cerise sur le gâteau
hr., srb.točka na i
nem.das I-Tüpfelchen
der letzte Schliff
der Punkt auf dem i

píko dréti star.; ed., olepš., tudi dov. odreti
 
Pomen
 
s pitjem preganjati mačkaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ isto vnemo so mojstri in policaji preganjali »zaspani (plavi) ponedeljek, ker so pomočniki večkrat le prehrupno »piko drli«. Seveda mojstrom ni šlo toliko za to, da bi po mestu ne bilo razgrajanja, kolikor za izgubljeni delovni čas, ki je šel s popivanjem in sledečim mačkom rakom žvižgat. (Vitan Mal, Stara Ljubljana in njeni ljudje, 1957, 148)
»Saj ni ponedeljek, da bi moral piko dreti,« je dodal Tomaž. (J. Plestenjak, Herodež, 160)
»Le brž mi prinesi, saj veš, s čim si je treba piko dreti. (DS IX, 1896, 622: pripis – Tako govori v ponedeljek dopoldne gostilničarju »najboljši pivec«: Pika = der Nachdurst beim Katzenjammer)
 
Izvor frazema
 
Frazem piko dreti je pomensko in glede časa nastanka dobro pojasnjen že s prvim in zadnjim zgledom. Med starejšimi slovarji je omenjen samo v Glonarjevem SSJ, 276: piko dreti: na mačka piti. Za pojasnitev nastanka izraza piko dreti v obravnavanem pomenu je treba vedeti, da je pika bolezen pri perutnini, natančneje ‘roževinasta obloga na spodnjem delu jezika pri perutnini, navadno zaradi pomanjkanja vitaminov’. Ta se odstranjuje z odiranjem: odreti kokoši piko. Izraz kokoši odreti piko omenja že M. Cigale v nemško-slovenskem slovarju leta 1860, za njim Pleteršnik v Slovensko-nemškem slovarju, zapisan pa je tudi v SSKJ. Frazem dreti piko, odreti piko v pomenu ‘s pitjem preganjati, pregnati mačka’ je torej očitno povezan z namišljenim odpravljanjem oziroma odiranjem človeške pike na jeziku. Ta ali z njo povezana molčečnost se namreč očitno najlaže in najprijetneje odpravlja s pijačo. Zakaj pa ne, če pa je pika na jeziku tako upravičen razlog za to. Frazem piko (o)dreti je še eden iz množice izrazov, ki olepševalno govorijo o popivanju. Za odiranje pike se včasih lahko uporabi tudi kaj drugega, npr. Daj mu malo potice, da si bo piko odrl, tj. da mu bo želja po njej vsaj delno izpolnjena (SSKJ III, 594). V zvezi s tem se je razvila še primera, ki ‘izraža majhno količino česa’, npr. Svarilo je bilo umestno, kajti po štirih letih, odkar sta prevladala na ljubljanski mizi polenta in posušen grah – pa še teh je bilo komaj za piko odreti – se mi je zdela slaščica v servijeti kakor ambrozija, ki so jo natepali olimpijski nebeščani v naših grških učnih urah. (Zvone Kržišnik, Delo 28. 1. 1978, št. 22, 23)

píko odréti, gl. piko dreti.

postáviti píko na í ekspr.; pren.
 
Pomen
 
z majhnim, a pomembnim dejanjem končati kajSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePiko na i je Nabokov postavil z zadnjim romanom, Poglej harlekine! (1974), v katerem se je kot avtobiograf poigral tako z dejstvi lastnega življenja kot z vsemi napisanimi literarnimi besedili izpod svojega peresa. (Drago Bajt, V burji besed, NB)
Žaloigra, tako je sestanek označil eden izmed udeležencev, ki je obenem ugotovil, da se ponavlja leto za letom v istem krogu ljudi, je nazadnje le dobila epilog. Ta je boljši kot nič že zato, ker je postavil piko na i sprenevedanju in obeta vsaj nov začetek, kakršen koli bo skokom že sojen. (Delo, 19. apr. 2000, NB)
Z zmago proti Fercem so izbranci Srečka Katanca postavili piko na i rednemu delu kvalifikacij za SP 2002. Ostali so neporaženi – po petkrat so zmagali in remizirali. (Delo, 10. okt. 2001, NB)
»Hanni« je sprejel rokavico izziva, se pognal po zaletišču, silovito odskočil in poletel do 131 metrov. Piko na i je hotel postaviti še z lepim doskokom v telemark, kar se mu je maščevalo. (Delo, 14. feb. 2002, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. narediti piko na i. Zanimiva razlaga nem. Einem den Punkt über das i setzen (tj. postaviti komu piko na i’) je pri M. Cigaletu (II, 1205): razlagati komu, kar ne potrebuje razlaganja. Temelji verjetno na prvotnejši predstavi o nepomembnosti pike na i-ju.

prislúžiti si čŕno píko ekspr.; pren.
 
Pomen
 
dobiti slabo označbo, slabo ocenoSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeLepo, ni kaj, saj je res hvale vredno, če se želijo mladi ukvarjati s športom. In medtem ko so oni – ne glede na to, s kakšnim uspehom so opravili avdicijo – vsi po vrsti naredili izpit iz potrpežljivosti in vztrajnosti, si je Kazina prislužila črno piko za organizacijo. Na hodniku, kjer so izpolnjevali prijavnice in plačevali za avdicijo, so se namreč hkrati gnetli vsi zainteresirani, da se dobesedno ni dalo dihati. (Delo, 18. jun. 1999, NB)
Po srečanju s papežem Aziz na sedežu tujega tiska v Rimu ni hotel odgovarjati izraelskemu novinarju in si tako prislužil črno piko pri vseh. Rimski župan Walter Veltroni ga zaradi tega ni hotel sprejeti. (Delo, 22. feb. 2003, NB)
Nestrankarski zunanji minister v poznejši Berlusconijevi vladi Renato Ruggiero pa si je s stališčem, da je veljavne pogodbe treba spoštovati, prislužil črno piko in je moral kmalu iz vlade. (Delo, 18. jan. 2007, NB)
Če varčevalci in vsi drugi bančnim delavcem oprostijo, da jih s ponujanjem dodatnih bančnih storitev kadarkoli in kjerkoli posiljujejo, sicer res na prijazen način, si njihovi šefi zaslužijo črno piko. Še pred nedavnim je banka zaupala plačilno ali kreditno kartico in plačevanje storitev prek spleta itd. le tistim komitentom, ki jim je v lokalnem okolju poslovno zaupala, in predvsem tistim, ki imajo denar. (Delo, 20. feb. 2003, NB)
Da Slovenija tega ni storila že doslej, sta »zaslužna« tako vlada kot parlament. S tem, da si za včerajšnjo preložitev obravnave proračuna zasluži veliko črno piko vlada – ki poslancem ni zmogla razmnožiti in poslati gradiva o porabi občin. (Delo, 16. dec. 1998, NB)
Na tej točki zato veliko črno piko zasluži državni aparat, ki bi moral nepravilnosti zaznati že zdavnaj, učinkovito pa ni zmogel ukrepati niti po devetih mesecih od izbruha škandala. Višek vsega je nesposobnost ljubljanskega sodišča, da hitro odloči o zahtevi tožilstva, da se preventivno zamrzne vse dosegljivo premoženje Oriona. (Delo, 13. okt. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dobiti črno piko in črna pika.

vzéti kóga/kàj na píko ekspr.; pren.
 
Pomen
 
imeti koga za predmet napadov, obtožb, šal, zanimanjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeKaj pa, če se Mana norčuje iz mene? Če me je iz dolgočasja vzela na piko in me hoče znoriti, potem pa se naslajati nad mojo nebogljenostjo? Morda pa se hoče maščevati očetu in sem ji samo nekak nadomestek. (Miha Remec, Mana, NB)
Kajti takoj ko so Rusi Wayna pustili pri miru, so ga na piko vzeli ameriški komunisti, ki jih je motilo, da je igralec podpiral lov na čarovnice, ki ga je sprožil senator Joseph McCarthy. Umoriti naj bi ga skušali med snemanjem v Mehiki. Wayne je kot pravi filmski junak preživel vse poskuse atentata … (Delo, 4. avg. 2003, NB)
Z novim letom je začela veljati nova davčna reforma, ki je prvič – ne le v zgodovini samostojne Slovenije, ampak slovenstva sploh – vzela na piko nekaj tisoč malih čebelarjev, še zlasti tistih, ki se ukvarjajo tudi s kmetovanjem. (Delo, 16. jan. 2007, NB)
Gre za kazanje mišic in zastraševanje, na kar gledam z velikim nelagodjem, saj je Popovič politično neodvisen, tako kot sem neodvisen tudi sam. Prej ko ne vse skupaj očitno pomeni, da mora za teboj stati neka večja politična stranka, drugače te lahko kdorkoli vzame na piko in se začne nad tabo izživljati. (Mladina 2003, št. 38, NB)
Celje – V torek je neznani vlomilec vzel na piko avtomobile v Celju. Čez noč je vlomil v tri golfe. (Delo, 3. feb. 2000, NB)
Petrol pa je vzel na piko omenjeni mestni odlok, češ da prekoračuje pooblastila iz zakona o trgovini in pravilnika o obratovalnem času s tem, ko prepoveduje prodajo alkoholnih pijač v dežurnih prodajalnah in prodajalnah z motornimi gorivi. (Delo, 24. jul 2001, NB)
To so glavni akterji psihoanalitične komedije nravi z naslovom Blondinka. (The Real Blonde, 1997)
Gre za četrti film režiserja Toma DiCilla, ki se je pred dvema letoma zapisal v svetovno, khm, slovensko filmsko zgodovino kot prvi dobitnik vodomca za film Živeti v pozabi, satiro, ki vzame na piko svet manekenskega, televizijskega in emtivijevskega šovbiznisa ter z vatlom, ki v mnogočem spominja na Woodyja Allena, meri plitvine njegovega duha. (Delo, 9. nov. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. imeti koga/kaj na piki.

zaslúžiti čŕno píko, gl. prislužiti si črno piko.
Slovar slovenskih frazemov