Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 Frazemi s sestavino plánke
skakáti čez plánke ekspr.; pren., dov. skočiti
 
Pomen
 
biti nezvest v zakonuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVsak jih /duhovnike/ lahko podkupi. In če jih podkupi, mižijo, ko mož skače čez planke, in ko preklinja boga, si tiščijo ušesa, skratka, za vse tiste pregrehe, zavoljo katerih bi morali vernikom odreči svete zakramente, najdejo čistilna sredstva v denarju. (J. Javoršek, Primož Trubar, 1977, 36)
Atejevo resnično ljubezen obsojata, sami pa sta stokrat slabši. Mene in Pepsija preganjata, sami pa skačeta čez planke, kot da trenirata atletiko. (T. Partljič, Na svidenje nad zvezdami, 1982, 183)
»Gospod generalni so imeli samo gospico Triksi,« je odvrnila naša stara. »Ako pa so kdaj čez planke skočili, nisva tega vedeli ne jaz ne gnedige frau. (Mira Mihelič, Mala čarovnica, 1961, 22)
 
Izvor frazema
 
Gl. skakati čez plot.

skočíti čez plánke, gl. skakati čez planke.

KEBER, Janez, Slovar slovenskih frazemov, www.fran.si, dostop 19. 4. 2024.