Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino polítika
nójeva polítika, gl. nojevska politika.

nójevska polítika ekspr.; pren.
 
Pomen
 
kratkovidna, nerealna politikaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeBi pa radi in si želimo z Adrio to prihodnost tudi oblikovati in si rezati skupen kos kruha. Vendar ne s tem, da bomo vodili nojevsko politiko, kot jo včasih vodi Adria. (Delo, 27. mar. 2001, NB)
Eni kot gluhci v nekakšni nojevski politiki in s plašnicami korakajo po svoji nepregledni poti svoj marš … (J. Rotar, Iz prispevkov, 1971, 83)
Nam preti stalna nevarnost interiorizacije, vam pa preti stalna nevarnost eksteriorizacije, toda niti mi niti vi ju ne bomo odpravili z nojevsko politiko ali nasiljem. (E. Kocbek, Listina, 1967, 355)
Višje šole pa ne smejo morda boječe zamolčati velikih spornih vprašanj, ki se tičejo državljanskega in družabnega življenja. Nič bi ne bilo nespametnejše nego nojeva politika … (K. Ozvald, Veda II, 325)
In slovenski naprednjaki so varali sami sebe, ako so mislili, da bodo Mahniču kos bodisi z nojevo politiko preziranja, bodisi z neokusnim smešenjem …(Google, sl.wikisource.org /wiki…)
 
Izvor frazema
 
Frazem nojevska politika z različico nojeva politika temelji na prenesenem pomenu sestavine nojevski ekspr. ‘ki noče videti neprijetne resnice, sprijazniti se z njo’. Ta izhaja iz primere tiščati glavo v pesek kot noj.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik češ.pštrosí politika
fr.politique de l’autruche
hr., srb.politika noja
nojeva politika
nem.die Vogel-Strauß-Politik
pol.strusia politika
rus.strausovaja politika

polítika môčne rôke publ.; pren.
 
Pomen
 
dosledno izpolnjevanje predpisov, zakonovSkrij zgled▾
 
Zgled rabeSpomnimo se ostrega kritika Danteja in njegove »Božanske komedije«; davnega utopista Campanelle, ki zamišlja socialno izenačeno »Državo sonca«; Florentinca Machiavellija, ki z »Vladarjem« potrjuje politiko »močne roke« nekronanih kraljev Medicejcev ali pa prav takih papežev Julija in Siksta; več stoletij prezgodaj rojenega velikega umetnika in znanstvenika, nezakonskega sina dekle iz Vincija, Leonarda in njegovih idej o letalu, podmornici in podobnem … (Slavko Krušnik, Smeh stoletij, NB)

polítika odpŕtih vrát ekspr.; pren.
 
Pomen
 
politika, ki temelji na dogovarjanju, pogajanjih, odprtosti vključevanja v povezave in pretoka delovne sileSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePolitika odprtih vrat je edina politika, ki jo zveza Nato ima, je Ljubljani zagotovil generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Javier Solana. Izjava je bila tukaj razumljena kot obet, da vojaški klub ne odreka vstopa čakajočim. (Delo, 7. mar. 1998, NB)
V Reykjaviku je napovedana krepka širitev, tisto kar se v angleščini imenuje »robust enlargement«. Krepka širitev pomeni najbrž sedem članic, sedem novih članic, da je napovedana politika odprtih vrat, odprta vrata so tudi za Slovenijo … (Državni zbor RS: 16. redna seja 22. 05. 2002, NB)
Zavezništvo ohranja politiko odprtih vrat, na katera trkajo predvsem države zahodnega Balkana pa tudi Ukrajina; predsednik Viktor Juščenko je na izrednem posvetu zavezništva iztržil podporo pri vključevanju v evroatlantsko skupnost. (Delo, 23. feb. 2005, NB)
»Kot članica EU in zveze Nato bomo vztrajno podpirali politiko odprtih vrat za vse države Zahodnega Balkana,« je poudaril in dodal, da si Slovenija želi krepiti odnose ne le z državami na jugu EU, pač pa tudi na vzhodu, saj je po širitvi Unije postalo dobro sodelovanje s temi državami pomembnejše. (Delo, 19. jan. 2006, NB)
v zavezništvu kajpak mislijo tudi na lastne interese. Mednje gotovo sodi kredibilnost organizacije, ki bi se zmanjšala, če bi brez tehtnega razloga odložila uresničevanje politike »odprtih vrat«, še bolj pa želja, da Nato z novo širitvijo okrepi vrste in poveča akcijsko sposobnost zavezništva za gašenje kriz ali posege vanje. (Delo, 14. jun. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem politika odprtih vrat se je pri nas v publicistiki bolj uveljavil v zadnjih desetih letih in se nanaša predvsem na vključevanje držav v Nato in EU ter na prost pretok delovne sile v Evropi. Izvorno se navezuje na starejši juridični izraz politika odprtih vrat ‘ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja politika velikih sil, temelječa na dogovoru o enakih pogojih gospodarskega udejstvovanja na Kitajskem in v nekaterih afriških državah’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.politique de la porte ouverte
nem.eine Politik der offenen Tür

polítika popúščanja publ.; pren.
 
Pomen
 
dejavnost držav, vlad, ki si na področju mednarodnih odnosov prizadevajo za umirjanje vojne napetosti med državami ali skupinami držav in se zavzemajo za miroljubno reševanje sporov v mednarodnih odnosihSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeA kot vemo, jih zahodne miselne meje zlahka razumejo kot grožnjo, vsekakor kot poziv k temu, naj se vojaška sila spet uporabi kot sredstvo politike. Politika popuščanja pa bi se spremenila; ravnala bi tako, da bi nastalo ozračje preprečevanja uporabe sile. (Delo, 28. okt. 2000, NB)
Nihče sicer ne more zagotoviti, da ne bo novega napada, verjamem pa, da bi bili napadeni, če tako kot v preteklosti ne bi naredili ničesar. Politika popuščanja ni nikoli prinesla rezultatov in dvomim, da jih kdaj bo. Zato se moramo s teroristi spopasti na njihovem terenu in jim preprečiti, da si ustvarijo varna zatočišča. (Delo, 16. dec. 2006, NB)
V Ameriki so celo generacijo zaznamovale njihove izkušnje v Vietnamu; močvirje, iz katerega ni bilo izhoda. To razumem, toda najzgodnejše obdobje mojega življenja je zaznamoval München leta 1938, politika popuščanja Hitlerju. Verjamem v upravičeno uporabo sile. (Delo, 31. jul 1999, NB)

polítika síle publ.; pren.
 
Pomen
 
dejavnost držav, vlad, strank, ki temelji na grožnjah z vojno, na oboroževanjuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeGola sila pač ne pomaga, in če Rusov o tem še ni prepričala neskončna vojna v Čečeniji, bi jih morda morale izkušnje z Bližnjega vzhoda. Tam je narod, ki si je prisvojil monopol edine žrtve nacizma, z nespametno politiko sile naredil vse, da bo podobne »nacistične« napade, kakršen je bil pred dvema dnevoma v Kaspijsku, doživljal še v naslednjih stoletjih. (Delo, 11. maja 2002, NB)
Minuli četrtek so poslanci sicer dobili debato o vojni v Evropi, toda bolj kot razlike v mišljenju med političnimi strankami izstopajo razlike v mišljenju in pristopu do problema med generacijami. Starejši prominentni politiki različnih strank, ki so se borili v drugi svetovni vojni, ob sedanji krizi modro molčijo ali pa glasno kritizirajo politiko sile. (Delo, 29. mar. 1999, NB)
Izrael, tako kot vedno do slej, je zopet delal na trajni rešitvi s politiko sile in izvršenih dejstev. Toda tako kot v preteklosti, bo tudi tokrat samo ena epizoda več, s katero so si Izraelci edino zmanjšali simpatije in razumevanje v svetu za svoje probleme, ne pa dosegli trajno rešitev glede svoje varnosti in varnosti svojih rojakov po svetu (Mladina 2006, št. 34, NB)
Na Severni strani (ang. North Slope), kot domačini preprosto imenujejo z nafto bogato divjino severne Aljaske, je denarja, politike sile in vročih razprav prav toliko kot komarjev. To je najbolj nedotaknjen del te zvezne države – za enajst Slovenij veliko območje tundre, ki se z Brooksovega gorovja spušča proti Beaufortovemu in Čukotskemu morju. (Revija National Geographic, maj 2006, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.a policy based on a position of strength
big-stick diplomacy
češ.politika z pozice síly
fr.politique de puissance
nem.die Politik der Stärke
rus.politika s pozicie sily
Slovar slovenskih frazemov