Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino pràg
bíti na prágu čésa ekspr.; pren.
 
Pomen
 
biti tik pred dosego česaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePoleg treh posamičnih zmag, najbolj odmevna je bila proti Dancu Martinu Monradu, je bil na pragu uspeha z Nemcem Jörgom Rosskopfom, niz pa je vzel tudi Huangum. (Delo, 28. feb. 2000, NB)
Nemški Kiel je bil na pragu velike zmage, saj je sredi drugega polčasa vodil že s 24:17, na koncu pa si je Barcelona priigrala samo tri gole zaostanka – 25:28 (14:15). (Delo, 26. apr. 2000, NB)
Jerič je bil na pragu prvega poraza, a je Sermek nenadoma močno popustil. Finale je bil dramatičen. (Delo, 24. jun. 2000, NB)
Kramnik je po vrsti sijajnih potez v 38. potezi osvojil figuro in bil na pragu druge zmage. Kasparov se je sicer sijajno branil, toda vse mu bržkone ne bi prav nič pomagalo, če bi izzivalec vzdržal do konca. (Delo, 16. okt. 2000, NB)
McRae je bil zelo razočaran. Kako tudi ne, saj je bil na pragu odlične uvrstitve tudi lani, ko je prav tako odstopil zadnji dan. (Delo, 22. jan. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Pomen frazema biti na pragu česa temelji na pomenu predložne sestavine na pragu: ekspr., v prislovni rabi ‘izraža čas pred bližnjim nastopom česa’.

bitina prágu smŕti ekspr.; pren.
 
Pomen
 
zelo blizu smrtiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeŽivel je v revščini in spoznal trd boj za obstanek, surovosti svetovne vojne in najtemnejše globine človeka. Večkrat je bil na pragu smrti, izobraževal se je skrivoma, v nenehni nevarnosti, da ga Nemci odkrijejo, trpel je zaradi osamljenosti. (Delo, 9. apr. 2005, NB)
Tedaj sem se spomnil, da imam očeta; ob alarmu sem sledil množici, ne da bi pomislil nanj. Vedel sem, da je na koncu z močmi, na pragu smrti, in kljub temu sem ga zapustil. Šel sem ga iskat. (Delo, 28. sep. 2007, NB)
Profesionalci urbane gverile (kakih 5000, seveda brez vstopnic) so uprizorili razdejanje kot pred dvema letoma v Varšavi in pred petimi na tekmi Werder : Hamburg, ko je bil eden izmed njih celo ubit. Lens utegne razširiti seznam žrtev: francoski policist in oče dveh otrok Daniel Nivel je v komi in na pragu smrti. (Delo, 23. jun. 1998, NB)
Moči človeškega duha še nikomur ni uspelo izmeriti. Veliko zgodb ozdravljenih bolnikov, ki so bili na pragu smrti, vsak dan potrjuje, da imamo v sebi veliko moč. (Jana 2007, št. 33, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti na pragu česa.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.at the threshold of death
on death’s doorstep
on the verge of death
češ.na prahu smrti
fr.au seuil de la mort
nem.an der Schwelle des Todes
rus.na poroge smerti

bíti na prágu življênja, gl. na pragu življenja.

metánje čez pràg, gl. vreči koga čez prag.

metáti kóga čez pràg, gl. vreči koga čez prag.

na prágu življênja ekspr.; pren., prisl.
 
Pomen
 
v začetku življenja; na začetku razvojaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNjemu se je življenje ljubezniveje smehljalo kakor meni. Predvsem je našel, ko se je pognal v življenje, domačo hišo, ki je bila neprimerno zmogljivejša od tiste, ki je sprejela mene na pragu življenja … (Josip Vidmar, Obrazi, NB)
Rothemund si je pomagal s pisanimi in ustnimi pričevanji in brez nepotrebnih ilustrativnih dodatkov ustvaril dokumentarično suh, a pretresljiv film o dekletu na pragu življenja, ki je na najbolj izostren način v štirih dneh spoznala težo ljubezni (ima fanta na fronti), prijateljstva, zgodovine, Boga (je verna luterantka) in nazadnje smrti. (Delo, 15. feb. 2005, NB)
Tudi žrtve so bile šele dobro na pragu življenja, svoje življenje pa so zaupale nekomu, ki je sedel za volan izposojenega avtomobila. To, da nekdo vozniku brez izpita zaupa vozilo, s katerim prevaža še mladoletne sopotnike, ni le prekršek, temveč tudi nemoralno početje. (Delo, 20. feb. 2007, NB)
Komaj šestindvajsetletni mladenič na pragu življenja in v razcvetu svoje kariere ni bil le priljubljen glasbenik, temveč je bil znan tudi kot zagnan humanitarec, Makedonci pravijo, da je bil največji ambasador njihove mlade države v svetu. (Jana 2007, št. 43, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti na pragu česa.

pomêsti pred svôjim prágom ekspr.; pren., nedov. pometati, tudi velel. ali opt. z naj
 
Pomen
 
pred kritiko drugih urediti najprej svoje zadeve; ne vtakniti se v druge zadeveSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVendar je bil nagnjen h kritiziranju svojega sina in vseh pripadnikov mladih trum glede njihovih morebitnih odvisnosti; pri tem se je vedno silovito razburjal. Nekoč je v Natasho vrgel čajnik, ko mu je predlagala, naj najprej pomete pred svojim pragom. (Margaret Drabble, Zlati svetovi, NB)
Toda pred takimi očitki bi vodstvu mariborske univerze vendar kazalo vsaj malce pomesti pred svojim pragom. Kajti dejstvo je, da je ta tudi brez truda novinarjev že leta in leta kar naprej v središču škandalov. (Delo, 26. feb. 2001, NB)
Sindikati imajo prostovoljno članstvo in so dovolj pritiskali, da bi se zgodile spremembe; zdaj so se odločili, da bodo pometli pred svojim pragom. (Delo, 18. apr. 2001, NB)
Oziramo se na ekološke katastrofe drugih držav, da pa bi pometli pred svojim pragom – to pa ne. (Delo, 13. feb. 2003, NB)
Ker pa kaže pometati pred svojim pragom, je treba reči, da se v Planici z neukostjo spet in spet »izkaže« tudi slovenska sedma (športna) sila. (Delo, 24. mar. 1998, NB)
Pri tem ne pozabljajo drug na drugega kazati zaradi žalitev in žaljenja vsega parlamenta, pri tem pa z vso srčnostjo pozabljajo na staro reklo, da je treba začeti pometati najprej pred svojim pragom. (Delo, 23. dec. 1998, NB)
Oh, ko bi Vi le hoteli pometati pred svojim pragom, pred mojim ni smeti, in ko bi videli bruna v svojem očesu, mene pa pustili na miru! (F. Maselj-Podlimbarski, Gorski potoki, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem pomesti pred svojim pragom z nedovršno različico pometati pred svojim pragom je že v Plet. II, 208, (pred svojim pragom pometati, vor seiner Thüre kehren) in v Glonarjevem SSJ, 304 (pometati pred svojim pragom: brigati se za svoje reči). Nastal je iz navadne besedne zveze, ki pomeni čiščenje pred (vhodnimi) vrati ali praga, po prenosu na druge življenjske položaje, okoliščine.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to set one’s own house in order
to mind one’s own business
češ.mést (zametat/zamést) před svým [vlastním] prahem
hr., srb.čistiti pred svojim pragom
čistiti ispred svoga praga
mesti pred svojim pragom
mesti izpred svoga praga
brisati [najprije] ispred svoje kuće
brisati [najprije] pred svojom kućom
čistiti [najprije] ispred svoje kuće
nem.jeder kehre vor seiner eigenen Tür
jeder fege vor seiner eigenen Tür

pométati pred svôjim prágom, gl. pomesti pred svojim pragom.

vréči kóga čez pràg ekspr.; pren., nedov. metati
 
Pomen
 
1. s silo spraviti koga iz prostoraSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeRuda je človek, ki se ne briga za take stvari; ozmerjate ga lahko pred vsem svetom in ne bo vas vrgel čez prag; premišljeval bo kvečjemu o vzrokih in nagibih vašega zmerjanja … (I. Cankar, Jakob Ruda, NB)
Ker so jo vrgli čez prag pred televizijskimi kamerami, predsednica združenja za človekove pravice zatrjuje, da ni bilo prizadeto le njeno dostojanstvo, temveč naj bi bil osramočen tudi Helsinški monitor. (Delo, 27. dec. 2002, NB)
Slavni igralec, ki se je zaradi obilnega telesa komaj premikal, je ob pol desetih zvečer hodil po hiši kot zver v kletki in kričal, da so se tresle šipe: »Sem s ključem!« Asistentko je zmerjal z najbolj nesramnimi izrazi in ji grozil, da jo bo vrgel čez prag … (Slovenske novice, julij–december 2008, NB)
2. odsloviti, nagnati kogaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZaradi vsiljivosti in grabežljivosti je Kit kmalu postal črna legenda Hollywooda, dokler ga leta 1994 niso vrgli čez prag. (Delo, 11. jun. 2001, NB)
V eni svojih pesmi takole poje o kmetu Karletu Špacapanu: ko so prišli po vino, jih je vse vrgel čez prag, dacarje, fašiste, Nemce, samo za partizane je imel odprto srce; a ko so se po vojni priklatili spet boljševiški uradniki in zahtevali »za državo«, jih je prav tako poslal v rit. (Delo, 7. jan. 2002, NB)
Demokratizacije je treba! Potem nas ne bodo metali čez prag! Tepel se ne bom, seveda, sili se umikam, ali Ljubljano si zapomnim! (Fran Milčinski, Muhoborci, NB)
Tu so nenadoma šepetalci in režiserji, delitve vlog in metanja čez prag, poskusi in spodrsljaji, vaje in popravki, interne ocene in ukazi – pardon, direktive. (Delo, 1. jun. 2000, NB)
Slovar slovenskih frazemov